TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

DW

„Bolje mokar pas, nego suvi Jevrej“

DW - pre: 17 sati

Odrastao je među muslimanskim migrantima u Berlinu. Bili su prijatelji sve dok nisu saznali da je Jevrej. Prema autobiografiji Arjea Šaruza Šalikara „Bolje mokar pas, nego suvi Jevrej“ sada se snima film. Petnaestogodišnji Soheil godinama je uspešno krio svoj jevrejski identitet.

Balkanski san Olivera Varheljija

DW - pre: 18 sati

Razvijeniji Zapadni Balkan, mir između Beograda i Prištine, pristupni pregovori Tirane i Skoplja su pri kraju, a Srbija se sprema za ulazak u EU. Tako kandidat za komesara za proširenje Oliver Varhelji vidi 2025. godinu.

14 povezane vesti »

Beskrajni politički krimić s mršavim rezultatima

DW - pre: 19 sati

Američki kongres saslušava svedoke u istrazi protiv Donalda Trampa. To od juče može da se prati i uživo, preko televizije. I sve to podseća na beskrajni politički triler – a rezultat je mršav, smatra Karla Blejker.

31 povezane vesti »

Nije slučajno što Tesla gradi fabriku u Nemačkoj

DW - pre: 20 sati

U svojom starom maniru Elon Mask je gotovo usput spomenuo da će Tesla novu fabriku da gradi u blizini Berlina. Za nemačku automobilsku industriju ta najava stiže u pravom trenutku, smatra urednik DW Henrik Beme. Zamislimo si da je novi berlinski aerodrom već odavno u pogonu.

8 povezane vesti »

Đoković ne igra samo za sebe

DW - pre: 21 sati

Uoči odlučujućeg polufinalnog susreta na Završnom turniru u Londonu između Novaka Đokovića i Rodžera Federera, švajcarski list „Noje cirher cajtung“ donosi tekst indikativnog naslova: „Treći čovek“. „Novak Đoković nikad nije krio da ga zanima samo da bude najbolji.

117 povezane vesti »

Srpska desnica Miše Vacića – produžena ruka SNS

DW - pre: 21 sati

Nije potrebno mnogo pameti da se zaključi da je Srpska desnica Miše Vacića projekat Srpske napredne stranke. Zato bi taj odnos trebalo konstantno demaskirati, ocenjuje u autorskom tekstu za DW sociolog Dario Hajrić.

8 povezane vesti »

Šengen pod znakom pitanja?

DW - pre: 24 sati

Kada je 2015. veliki broj izbeglica i migranata došao u Evropu, neke evropske zemlje uvele su granične kontrole. Njih šest još uvek sprovodi te kontrole. Da li je to ilegalno i koliko je opasno po Šengenski sporazum? Otvorene granice između država nisu uobičajena slika širom ...

40 povezane vesti »

Da li je spas u osnovnoj penziji?

DW - 13.11.2019

Kako žive nemački penzioneri koji su radili čitavog života, a onda nemaju novca za novu odeću ili izlazak na kafu? Posetili smo jedan bračni par koji živi na granici siromaštva. Da li je spas u osnovnoj penziji? Izaći ponekad, sesti u kafić, popiti kafu i uz to pojesti kolač… To ...

Ivo Andrić – to je priča o 20. veku

DW - 13.11.2019

Mihael Martens, dopisnik Frankfurter algemajne cajtunga sa jugoistoka Evrope, u Berlinu je predstavio novu knjigu – biografiju nobelovca Ive Andrića. I to na jednoj posebnoj lokaciji. Ivo Andrić nekoliko godina svoje diplomatske karijere proveo je u Berlinu.

2 povezane vesti »

Korupcija ugrožava evropsku budućnost Balkana

DW - 13.11.2019

Sa sadašnjim stepenom korupcije, Zapadni Balkan rizikuje da mu se ponovi istorija iz devedesetih godina prošlog veka i da „balkansko bure baruta“ ponovo eksplodira, čulo se na diskusiji na Univerzitetu Kolumbija.

Šta može BRIKS?

DW - 13.11.2019

Zemlje BRIKS sastaju se u Brazilu. DW analizira: ima li smisla taj format kad je ekonomski učinak Kine i Indije u kontrastu sa slabim rezultatima Brazila, Rusije i Južnoafričke Republike? Akronim BRIK (bez Južnoafričke Republike) je 2001.

30 povezane vesti »

Erdogan otvoreno preti

DW - 13.11.2019

Turska ozbiljno misli da vraća teroriste IS u njihove zemlje. To je legitimna namera. Ali Erdogan zloupotrebljava borce IS kao pretnju zbog sankcija EU – kao što je do sada koristio i izbeglice, smatra Matijas fon Hajn „Kalifat“ tzv „Islamske države“ je razbijen, njegov vođe ...