TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

DW

Soroš – Orbanov savršen neprijatelj

DW - pre: 13 sati

Viktor Orban je Džordža Soroša odavno proglasio za neprijatelja broj jedan. A nekad mu je Soroš bio pokrovitelj. Kako se to dogodilo? DW donosi rekonstrukciju događaja od kraja osamdesetih do danas. Mali je broj zemalja na svetu u kojima je neka teorija zavere nacionalni interes.

4 povezane vesti »

Za slobodu u Nemačkoj bori se – levičar

DW - pre: 14 sati

Kancelarka je ljuta. Premijeri pokrajina iz CDU i CSU oštro kritikuju predsednika vlade Tiringije. Pa šta nije u redu s inicijativom Ramelova? Upravo sad je vreme za popuštanje restriktivnih mera, smatra Feliks Štajner.

Obično traže novac, a sada ga daju: mafija u vreme korone

DW - pre: 16 sati

U italijanskoj pokrajini Kampaniji, poznatoj po zloglasnoj Kamori, mafijaši se ovih dana takmiče sa državom, crkvom i humanitarnim organizacijama: dele hranu, ali i novac onima kojima je to potrebno. Po 50 evra, na ruke. „Obično traže novac, a sada ga daju.

4 povezane vesti »

Grčka i Nemačka: zajedničko suočavanje s prošlošću

DW - pre: 17 sati

Florijan Šmic i Aleksija Kalaicis su novinari. On je Nemac, ona Grkinja. Oboje izveštavaju iz Soluna. Kao i druge Nemce i Grke, i njih povezuje, ali i razdvaja odnos prema prošlosti. Florijan: Pravi je izazov razgovarati sa Grcima o okupaciji Topli prolećni dan u Solunu.

Grenel bi u Berlinu mogao čak i da nedostaje

DW - pre: 17 sati

Ambasador SAD Ričard Grenel je svojim izjavama često nervirao nemačke političare. Sada je pred povlačenjem s funkcije, što se ne sviđa svima u Berlinu. Neki se plaše zbog mogućnosti stvaranja diplomatskog zastoja.

36 povezane vesti »

Dokumentarac o pedofilji u Crkvi potresao Poljsku

DW - pre: 18 sati

Katolička crkva u Poljskoj obavestila je Vatikan o novim slučajevima pedofilije koji su otkriveni u jednom dokumentarnom filmu. Sudbine žrtava koje su izašle na videlo, pod pritisak su stavile i Vladu i Crkvu. Sveštenik koji je godinama seksualno zlostavljao desetine dečaka i ...

2 povezane vesti »

Spasavanje Lufthanze

DW - pre: 18 sati

Korona je primorala avio-kompanije da prizemlje svoje letelice. Nemačka država sada priskače u pomoć Lufthanzi. To je dobro, ali ne bi trebalo dugo da traje, smatra urednik ekonomske rubrike DW Henrkik Beme. Ne, država nije dobar preduzetnik.

11 povezane vesti »

Nemačka uskoro dozvoljava putovanja u 31 zemlju

DW - 26.05.2020

Nemačka vlada namerava da od 15. juna ponovo omogući putovanje u 31 evropsku zemlju. Agencija dpa imala je uvid u predlog dokumenta o kojem bi u sredu (27.5.) trebalo da odlučuje vlada u Berlinu. Nemačka vlada namerava da delimično ukine upozorenje građanima da ne putuju van ...

26 povezane vesti »

Hrvatska pasivno čeka ishod pandemijske krize

DW - 26.05.2020

Članice Evropske unije se, kada je reč o merama pomoći privredi, ili svrstavaju uz Angelu Merkel i Emanuela Makrona ili im se oštro protive. U Hrvatskoj se o nemačko-francuskom predlogu uglavnom ćuti. Dok se Evropska unija poslednjih dana lomi oko zajedničkog pristupa ekonomskoj ...

Pisma bez potpisa – svedočanstva iz DDR-a

DW - 26.05.2020

„Pisma bez potpisa“ – to je bio naziv jedne radijske emisije u kojoj su se od 1949. do 1974. čitala anonimna pošta iz socijalističkog dela Nemačke. Toj emisiji posvećena je sada jedna izložba u Berlinu. Demokratija u kojoj nema slobode štampe i mišljenja je čist nonsens.

Težak poraz za Folksvagen

DW - 26.05.2020

Presuda glasi: zbog manipulisanog softvera na dizel-vozilima Folksvagena, taj koncern je prisiljen da primi auto nazad i vrati deo novca kupcu. To je gorka pilula za koncerne koji lažu i varaju, ocenjuje Henrik Beme. Bio je to pravi bum: „Takvo ponašanje...

Na samoj granici – novi spor Atine i Ankare

DW - 26.05.2020

Turski vojnici su navodno zaposeli minijaturno ostrvo na reci Evros (Marica) koja je granica sa Grčkom. Atina u isto vreme demantuje tu vest, ali i protestuje. Izgleda da je sporna nova granična ograda. Makar jedna stvar nije sporna: reka koja se u svom bugarskom toku zove ...

17 povezane vesti »

Nekim zvezdama Bundeslige preti nezaposlenost

DW - 26.05.2020

Svakom osmom profesionalnom fudbaleru u Bundesligi ističe ugovor. I uopšte nije sigurno da će potpisati novi za sledeću sezonu. Pogođene su čak i zvezde, a fudbalere nižih liga čekaju zaista teška vremena. Mario Gece postao je prava zvezda nakon što je 2014.

Povratak „Islamske države“

DW - 26.05.2020

Eksplozije, napadi bombaša-samoubica, otvoreni oružani sukobi... „Islamska država“ ponovio se vraća na scenu u Siriji i Iraku. Džihadistima na ruku idu i pandemija korona-virusa, i sukobi u regionu. Na severu Iraka gori.

Rasizam – nasleđe nacionalsocijalizma i kolonijalizma

DW - 26.05.2020

Građani afričkog porekla su u Nemačkoj najvidljivija manjina. Nedovoljno se međutim zna kako se ta grupa građana nosi s rasizmom i diskriminacijom. Jedno novo istraživanje moglo bi da popuni tu prazninu. Pre nekoliko dana u Berlinu sam posmatrao kako grupa policajaca pokušava da ...