TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

DW

Blokadama puteva protiv ustavnih izmena?

DW - pre: 1 sat

Na protestu pred makedonskim Sobranjem su protivnici dogovora sa Grčkom najavili trajne akcije protiv vlasti. Tako se tema vraća u fokus nakon što se danima cela zemlja interesovala samo za beg Nikole Gruevskog.

11 povezane vesti »

Mnogo migranata, zoo-vrtova i kuvanog vina

DW - pre: 1 sat

Kako Bela kuća vidi Nemačku? Papir koji su proteklog aprila savetnici servirali američkom predsedniku Donaldu Trampu pred sastanak sa kancelarkom Angelom Merkel samo hrani predrasude. DW je imao uvid u papir. Savetnici Donalda Trampa na dnevnom nivou brifuju predsednika o ...

Snajperima na bandite

DW - pre: 3 sata

Novi guverner Rio de Žaneira hoće da u policiju uvede snajperiste i tako olakša lov na kriminalce. Novom predsedniku Brazila se dopada ideja – pucanje na bandite iz daljine. Kritičari se plaše da će stradati nevini.

Reforma na veštačkom disanju

DW - pre: 3 sata

Francuski predsednik Makron od dolaska na vlast zagovara reformu evrozone. Glavna ideja – zajednički budžet. No to nailazi na ogromne otpore i teško da su kompromisi mogući na sastanku ministara finansija u ponedeljak.

„Sve ih mrzim“

DW - pre: 4 sata

Hiljade mrtvih, a čak 13 miliona gladnih. Razorni rat u Jemenu prati humanitarna katastrofa. Sve više civila staje na jednu ili drugu stranu jer to vide kao jedini način da prežive. Često zato uzimaju pušku u ruke. Ujutru šestog oktobra je Rahab bila sita svega.

„Stvorite otvorenu, ambicioznu Evropu“

DW - pre: 21 sati

„Omladina može da gradi budućnost samo ako poznaje prošlost“, poručio je francuski predsednik Emanuel Makron na obeležavanju Dana žalosti u Berlinu. On je sa nemačkim kolegom položio vence u znak sećanja. „Mi smo u veoma važnom trenutku naše istorije“, rekao je francuski ...

25 povezane vesti »

Šta rade koze na drvetu?

DW - pre: 23 sati

Drvo puno koza? Na prvi pogled deluje blesavo, ali ovo nije montaža – zapravo, scena je uobičajena na jugu Maroka. Ali ako koze ostavite bez nadzora očerupaće potpuno drvo argana. A to su loše vesti za ekosistem.

Dva slona u staklarskoj radnji

DW - pre: 23 sati

U regionu Pacifika živi pola stanovništva Zemlje i sastanak zemalja Pacifika i Azije je sve važniji za čitav svet. No ovogodišnji susret u siromašnoj Papui Novoj Gvineji je završen tek u svađi najvećih: Kine i SAD.

8 povezane vesti »

Logoraš broj 2280 protiv Srbije

DW - pre: 24 sati

„Ćutali smo dugo godina i videli da moramo krenuti sami“, kaže za DW Dragutin Guzovski koji je zarobljen u Vukovaru na početku rata pa držan u logoru u Srbiji. Sada od Republike Srbije traži 6,5 miliona dinara odštete.

Pljačkaš svog naroda je postao izbeglica

DW - 18.11.2018

Da je Gruevski sasvim obična izbeglica, ne bi uopšte mogao da uđe u Mađarsku. Ali on nije ratna izbeglica nego uticajni kriminalac. Korumpirani autokrata koji treba da ide u zatvor, piše u kolumni za DW Krsto Lazarević.

27 povezane vesti »

Droga kao na trafici

DW - 18.11.2018

Smrt devojčice zbog predoziranja ekstazijem podigla je Aanđelovac na noge. Ali to nije izuzetak – Srbija je krcata drogom koja se lako nalazi i sve je jeftinija. Policija se pak koncentriše samo na spektakularne akcije. Subota u jednom manjem klubu u Srbiji.

Strah diktatora od istine

DW - 18.11.2018

„Za diktatore je zajednički pre svega paničan strah od pisane reči, od kritičkog mišljenja. Vlastodršci tu nemaju kontrolu. To ih plaši“, kaže za DW nemački pisac Ralf Nestmajer povodom „Dana pisaca u zatvoru“.

„Uvesti red u migracioni haos“

DW - 18.11.2018

Jedan od lidera desničarske i evroskeptične Alternative za Nemačku Jerg Mojten predvodiće listu te stranke za evropske izbore. Za DW priča o najvažnijim temama i o tome da ima i stvari koje AfD ceni u Evropskoj uniji.

Zajednička tuga nad žrtvama ratova

DW - 18.11.2018

Narodni dan žalosti za sve žrtve proteklih ratova u Bundestagu biće još jedan simbol pomirenja Nemačke i Francuske: ovaj put je u Berlin pozvan i francuski predsednik Emanuel Makron koji će održati govor u Bundestagu. Nakon Drugog svetskog rata Narodni dan žalosti (18.

Gospodine Glasnoviću, jeste li Vi neonacista?

DW - 18.11.2018

Hrvatski poslanik i general Željko Glasnović priznao je u intervjuu za DW da je tokom rata pod svojom komandom imao i članove nemačke NPD, stranke koja okuplja neonaciste. Sada je Glasnović bio njihov počasni gost.

8 povezane vesti »

Gužva u kiparskim vodama

DW - 17.11.2018

Dug je spisak onih koji bi da se omaste od velikog nalazišta gasa pod kiparskim primorjem. U tom području su već i ratni brodovi SAD i Turske. Neki smatraju da bogatstvo može mirno da se crpi samo ako se Kipar ujedini. Najpre se 2011.

5 povezane vesti »

Nova borba za Interpol

DW - 17.11.2018

Skupština Interpola u Dubaiju je nova prilika za diplomatski rat Beograda i Prištine. Da li bi ulazak Kosova u Interpol značio poboljšanje bezbednosti Balkana ili tek još jedan korak Kosova ka punoj nezavisnosti? Ulazak Kosova u Interpol pretvorio se u naredno poprište borbe ...

109 povezane vesti »

Da li je Zaev pustio Gruevskog da utekne?

DW - 17.11.2018

„U Makedoniji se ljudi pitaju kako je Gruevski uopšte mogao da napusti zemlju“, prenosi Noje cirher cajtung. List Velt traga za odgovorom na pitanje zašto bi mađarski premijer Viktor Orban pomagao jednom osuđeniku? Štampa na nemačkom brojne tekstove u vikend-izdanjima posvećuje ...

27 povezane vesti »

„Krvavi Badnjak“ – hapšenja sitnih riba

DW - 17.11.2018

Prošlo je četvrt veka od pokolja hrvatskih zarobljenika i civila u Lašvanskoj dolini. Tek su sada uhapšena osmorica pripadnika Armije RBiH – ali ne i komandanti. Reporter DW obišao je Križančevo Selo, epicentar zločina. Marina Alilović je rođena u Križančevom Selu 1993.