TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

DW

Borel: Učinićemo najbolje da olakšamo dijalog Srbije i Kosova

DW - pre: 3 sata

Žozep Borel stiže u posetu Prištini i Beogradu. Pre toga bio je u Berlinu – gde je jasno stavio do znanja da mu je cilj da Evropska unija govori jednim glasom. I da namerava da se pažljivije pobrine za države van EU.

11 povezane vesti »

Korona-virus: kada će biti spremna vakcina?

DW - pre: 6 sati

Kineski i američki naučnici rade na razvoju vakcine protiv korona-virusa. Ako sve bude išlo po planu, moći će da je testiraju na ljudima za tri meseca. Pitanje je samo: da li će do tada epidemija već da prođe? Učinjen je prvi ključni korak ka efikasnoj vakcini protiv (nCoV).

9 povezane vesti »

Tramp ponižava Palestince

DW - pre: 7 sati

Plan predsednika Donalda Trampa za Bliski istok je skrojen u velikoj meri prema interesima Izraela, dok su zahtevi Palestinaca ostali u drugom planu. To neće izaći na dobro, smatra Rajner Zolih. Već više decenija, konflikt između Izraelaca i Palestinaca je nerešen.

145 povezane vesti »

Trnovit put proširenja EU – ima li mu kraja?

DW - pre: 8 sati

Proširenje EU „ne radi“ kao nekada. A da li će ikad da „proradi“, pitanje je na koje su odgovor pokušali da daju EU-poslanici, funkcioneri i analitičari na konferenciji u Briselu pod nazivom „Trnovit put proširenja“. „Čudna pauza sa mnogo nepoznanica“.

22 povezane vesti »

Jedan od pet miliona – zar smo za ovo šetali?

DW - pre: 11 sati

Odluka Udruženja „Jedan od pet miliona“ da izađe na izbore zbunila je javnost u Srbiji. Iako je to udarac onima koja zagovaraju bojkot, analitičari procenjuju da bi to moglo da bude i prilika za opoziciju. Ako se podsetimo da je sve krenulo kao pokret protiv nasilja vlasti i , ...

86 povezane vesti »

Musliman – kandidat stranke sa predznakom „hrišćanska“

DW - pre: 12 sati

Hrišćansko-socijalna unija po prvi put ima kandidata za gradonačelnika koji je musliman. Za prvog čoveka male varoši Nojfarn kod Minhena na izborima sredinom marta u ime bavarskih konzervativaca nastupa Ozan Ijibas.

2 povezane vesti »

Nisu svi oduševljeni Teslinom fabrikom

DW - pre: 12 sati

Kada je automobilski koncern Tesla najavio izgradnju pogona nedaleko Berlina, slavlju lokalnog stanovništva i političara nije bilo kraja. Ali sada su se pojavili i prvi glasovi protiv. Objava šefa uprave kompanije Tesla Elona Maska da će svoju evropsku „gigafabriku“ za ...

8 povezane vesti »

Raste broj zaraženih u Nemačkoj

DW - pre: 12 sati

Četiri osobe u Nemačkoj zaražene su korona-virusom, svi iz iste kompanije. Još 40 njihovih kolega je pod medicinskim nadzorom. Njihov poslodavac privremeno je zatvorio sedište firme. Posle , potvrđena su još tri slučaja.

637 povezane vesti »

Nemca zarazila žena iz Kine

DW - 28.01.2020

Prvi Nemac s korona-virusom zarazio se najverovatnije na jednom predavanju od jedne žene iz Kine. Zaraženi je imao bliske kontakte sa 40 drugih osoba. U toku su i pripreme za evakuaciju državljana Nemačke iz Vuhana.

637 povezane vesti »

Imaju li Nemci mise za Hitlera?

DW - 28.01.2020

Nakon što je nedavno u Zagrebu (ponovo) održana misa zadušnica za Antu Pavelića, Dojče vele je upitao Nemačku biskupsku konferenciju da li se u Nemačkoj održavaju mise za Adolfa Hitlera. Nemačka biskupska konferencija (Deutsche Bischofskonferenz, DBK) na upit novinara DW ni u ...

Nestaju tragovi mostarskih Jevreja

DW - 28.01.2020

U Mostaru je još 1889. godine postojala zajednička sinagoga za Sefarde i Aškenaze. Bila je to prva poznata zajednicu te vrste u Evropi. No, do danas se situacija značajno promenila i to na štetu jevrejske zajednice.

28 povezane vesti »

Ni spomenik ni komemoracije neće rešiti problem

DW - 28.01.2020

Kao u velikom delu Evrope Holokaust i u Hrvatskoj postaje sve maglovitiji pojam, uprkos naporima koje u očuvanje sećanja ulažu jevrejske zajednice. Deklarativne komemoracije, kažu hrvatski Jevreji, nisu dovoljne.

Patnja u tišini: Deset zaboravljenih humanitarnih kriza

DW - 28.01.2020

Organizacija CARE predstavila je izveštaj o 10 humanitarnih kriza koje su vrlo malo ili uopšte nisu prisutne u medijima. Zaključak glasi: ljudi mogu da pomognu u rešavanju kriza samo onda kad znaju za njih. Noćni leptir Jesenja sovica (Spodoptera frugiperda) potiče iz tropskih i ...

Indijska demokratija u opasnosti

DW - 28.01.2020

Indijski premijer Narendra Modi svojim političkim programom povređuje i duh i slovo Ustava, smatraju mnogi u toj zemlji. Trenutno se najveći sukobi vode oko novog Zakona o državljanstvu. Indiju sa njenih 1,3 milijarde stanovnika često se naziva „najvećom demokratijom na svetu“.

Da li BiH sme da menja Ustav, a da ne pita Srbiju i Hrvatsku?

DW - 28.01.2020

Zar BiH ne sme da menja svoj Ustav bez da pita svoje susede, Srbiju i Hrvatsku, koji joj baš i nisu prijateljski naklonjeni? Naravno da sme, ocenjuje u autorskom tekstu za DW Kristijan Švarc Šiling. Začuđujuće je kako vodeći političari u Bosni i Hercegovini, ali i u članici ...

Prvi slučaj korona-virusa u Nemačkoj

DW - 28.01.2020

Korona-virus stigao je i do Nemačke. Prvi slučaj te bolesti potvrdilo je bavarsko Ministarstvo zdravlja. Kineske vlasti očigledno nisu u stanju da spreče širenje virusa. Prva infekcija korona-virusom u Nemačkoj zabeležena je u Bavarskoj.

637 povezane vesti »

Veliko usporavanje: 30 na sat u gradovima?

DW - 28.01.2020

Na konferenciji SZO sredinom februara u Stokholmu, predstavnici državnih ministarstava za saobraćaj će utvrditi svoju strategiju do 2030. godine. Očekuje se da se maksimalna brzina od 30 km/h proglasi za svetsku normu.

6 povezane vesti »

Šta učiniti danas, 75 godina posle Aušvica?

DW - 27.01.2020

75 godina nakon oslobođenja Aušvica nije dovoljno samo evociranje uspomena. Baš u Nemačkoj u borbi protiv mržnje prema Jevrejima i strancima moraju biti preduzete konkretne mere – i to odmah, zahteva Ines Pohl. Decenijama je u mojoj domovini dominirao stid.