TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Hosted by: Beogradska otvorena škola

Wednesday, Jan 15 at 17:00h - 20:00h

Already started

Impact Hub Belgrade

Makedonska 21, 11103 Belgrad

GUESTS

83going
513interested

Details


@[204276009718:274:Beogradska otvorena škola], @[1067691289937926:274:ISOC Srbija] i IoT kompanija @[399421223463508:274:AllThingsTalk] vas pozivaju na predstavljanje rezultata projekta „Vidljivi podaci za nevidljivi vazduh“. Reč je o inicijativi koja se bavi uključivanjem građana u proces prikupljanja i objavljivanja podataka o kvalitetu vazduha u Beogradu.

„Vidljivi podaci za nevidljivi vazduh“ imaju za cilj da, kroz primenu principa otvorenih podataka, doprinesu boljem kvalitetu i dostupnosti podataka o kvalitetu vazduha u Srbiji. Vidljivi podaci će doprineti podizanju svesti i poboljšanju informisanosti građana o kvalitetu vazduha, kao i stvaranju adekvatnog okruženja na internetu za objavljivanje, razmenu, prikupljanje i korišćenje podataka o kvalitetu vazduha u mašinski čitljivom formatu.

Projekat je baziran na principu građanske nauke kroz koju se širi značaj i poboljšava informisanost građana o važnosti teme zagađenja vazduha. Kroz projekat je uspostavljena mreža građanskog merenja kvaliteta vazduha, koja trenutno broji više od 20 građana. Oni su učestvovali u sastavljanju mernih uređaja preko kojih sada prate koncentracije zagađujućih materija, a prikupljene podatke dele na maker platformi. Podaci su otvoreni i dostupni svima u mašinski čitljivom formatu.

Na događaju će učesnici građanskog merenja preneti svoja iskustva, a tom prilikom će se i diskutovati o potencijalu upotrebe veštačke inteligencije u predviđanju kvaliteta vazduha. Događaj će okupiti predstavnike tehnološke zajednice, predstavnike civilnog društva, donatore i građane koji su zainteresovani  za temu zagađenja vazduha, prikupljanja i analize podataka.

Predstavljanje rezultata projekta će se održati 15. januara 2020. godine u Impact Hub-u, na adresi Makedonska 21, sa početkom u 17h.

Svoj dolazak možete potvrditi putem sledećeg linka: http://bit.ly/Vidljivi_podaci_registracioni_link.

Inicijativa je podržana od strane projekta “Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti”, koji sprovode Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, uz podršku Svetske banke i Fonda za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva.