TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Hosted by: Hiking tour Serbia

Saturday, May 23 at 10:30h - 14:00h

Already started

Avala

GUESTS

47going
172interested

Details


AVALA?
Nakon izuzetno uspešnih premijernih šetnji koje smo organizovali po Fruškoj gori, vreme je za prvo gostovanje. Idemo u centar svih zbivanja, osvajamo Avalu i Kosmaj, sada već u poznato opuštenoj atmosferi i uz osmeh, a kako drugačije? Naša treća po redu šetnja desiće se na Avali. Molimo vas da pažljivo pročitate sve stavke do kraja teksta. Takođe molimo sve koji dolaze iz Novog Sada, ili drugih gradova Srbije, a imaju mesta u autu i delili bi troškove sa drugima da ostave komentar na ovu objavu, isto važi i za one koji traže mesta za prevoz. Unapred zahvalni.

ŠTA OBILAZIMO?
- Kafana Lipovica – IZVOR SAKINAC- SPOMENIK NEZNANOM JUNAKU (ŽRNOV) - RUDNIK IZ RIMSKOG DOBA - SPOMENIK VASI ČARAPIĆU – PLANINARSKI DOM ČARAPIĆEV BREST - AVALSKI TORANJ – CRKVA BRVNARA SVETI DESPOT STEFAN LAZAREVIĆ - kafana Lipovica

KADA KREĆEMO?
 - OKUPLJANJE I POLAZAK PREKO PUTA KAFANE LIPOVICA U SUBOTU 23.05. U 10:30H

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?
Okupljanje i polazak preko puta kafane Lipovica. Krećemo od samog podnožja Avale i u početku idemo blago uzbrdo i već nakon 500 metara nailazimo na IZVOR SAKINAC gde ćemo se okrepiti vodom koju je stari Đorđe Vajfert koristio za proizvodnju svog piva.
Ubrzo nakon izvora ulazimo u šumu, dišemo čist vazduh, koji je jedna od privilegija omiljenog beogradskog izletišta, dok nas staza konstantno vodi uzbrdo. To je najteži deo puta, uspon ka vrhu dug oko 1km. Na kraju uspona nas čeka glavna nagrada - SPOMENIK NEZNANOM JUNAKU, monumentalno remek delo Ivana Meštrovića čija izgradnja nosi sa sobom mnoge kontroverze, s obzirom da su prilikom izgradnje kompleksa brutalno porušeni ostaci nekadašnjeg Žrnova.
Nakon ovoga, čeka nas lagana šetnja nizbrdo, oko 800 metara do RUDNIKA IZ RIMSKOG DOBA, koji predstavlja dokaz o tome koliko je Avala bila bitna vekovima unazad!
Oko 1.3 km šetnje nizbrdo kroz šumu deli nas od SPOMENIKA VASI ČARAPIĆU, koji je bio poznat pod nadimkom Zmaj od Avale i PLANINARSKOG DOMA ČARAPIĆEV BREST. Mnoge legende vezane su za ovog borca protiv dahija!
Nakon ovoga imamo još oko 1.1km šetnje uzbrdo ka čuvenom AVALSKOM TORNJU, impozantnih 204 metara visokom, srušenom 1999. a ponovo izgradjenom 2010. godine. Odmah pored nalazi se i CRKVA BRVNARA SVETI DESPOT STEFAN LAZAREVIĆ podignuta 2017. godine. Posle ovoga dolazi poslednja etapa 1.1 km nazad kroz šumu do početne tačke. KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?
- Dužina projektovane putanje je oko 6km, a kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno između 3 i 4 sata pešačenja, zajedno sa nekoliko kratkih stajanja na lokalitetima uz priču vodiča, što ovu rutu čini odličnom za početnike i rekreativce.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?
- Restoran Lipovica je smešten na samoj raskrsnici za Avalu i Pinosavu. Do restorana Lipovica možete doći korišćenjem linija 401, 403, 404, 405, 407, 408 sa Trošarine ili Slavije. Trenutno je na snazi letnji red vožnje i možete ga pronaći na sledećem linku: http://www.gsp.rs/dnevne_linije.aspx. 
- Ako dolazite autoputem iz smera Beograda, isključite se na skretanju za Kružni put pre nego što stignete do naplatne rampe. Na oko 2 km nalazi se skretanje sa leve strane, izadjite na Avalski put (sada Patrijarha Germana) i nastavite ka Avali.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!
- Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu
- Minimalno 1l vode, a obično i više
- Udobne i jake patike za šetnju
- Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u prirodi smete pojesti bez griže savesti
- Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni
- Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno
- Rezervna/zamenska garderoba, presvlaka

VAŽNE NAPOMENE!!!
- Broj prijava će ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox ukoliko želite sa nama u šetnju.
- Tura se ne plaća prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče donacijama u iznosu koliko mislite da vredi ova tura
- Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost
- Molimo vas da budemo precizni kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe
- Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo dobre i pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se. 😉