TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Hilandar sada može da ugrozi i vetar

Blic - 13.03.2004

Predstavnici Odbora za obnovu manastira Hilandara, pri Ministarstvu kulture Republike Srbije, i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture upravo su se vratili sa Svete Gore, gde je u ovom manastirskom kompleksu izbio požar u noći između 3. i 4. marta, koji još pomalo tinja.

Nezahvalne procene o obnovi Hilandara

B92 - 13.03.2004

Beograd -- Požar koji je pre deset dana zahvatio manistir Hilandar skoro je ugašen. Stručnjaci tvrde da je požar krenuo iz dimnjaka i navode da, ispod srušenog materijala još ponegde tinjaju drvene grede. Vatrogasne ekipe još dežuraju u manastiru i po potrebi intervenišu.

Sajam knjiga za obnovu Hilandara

Blic - 12.03.2004

U Etnografskom muzeju u Beogradu 26. marta biće održan prodajni sajam knjiga, a ostvareni prihod ići će u fond za obnovu manastira Hilandara. Na inicijativu autora ove akcije, izdavača Žarka Čigoje, dva esnafska udruženja izdavača prihvatila su njegov predlog da članovi udruženja prilože najnovija ...

Omčikus: uzrok požara u Hilandaru - pukotine u dimnjaku

B92 - 12.03.2004

Beograd -- Uzrok požara u manastiru Hilandar je sasvim sigurno napukli dimnjak na jugozapadnoj strani Igumenarije, rekao je direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Marko Omčikus na konferenciji za novinare. "Činjenica je da ovaj deo manastira lagano tone, jer leži na materijalu koji je ...

Izgorelo 'Krunisanje cara Dušana'

Blic - 09.03.2004

BEOGRAD - Jo se ne zna šta je sve progutala vatra u Hilandaru na Svetoj gori. Šteta je velika, a između ostalog izgorele su i dve slike_arhiva Paje Jovanovića 'Krunisanje cara Dušana', koja se nalazila na vrhu Konaka iz 1821.

Patrijarh Pavle razgovarao sa Karađorđevićem o Hilandaru

B92 - 08.03.2004

Beograd -- Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle i princ Aleksandar Karađorđević ocenili su u ponedeljak da je obnova manastira Hilandar "zajednička briga crkve, krune, države i naroda", pozivajući "sve u otadžbini i rasejanju da upute prvu, hitnu i neophodnu pomoć".