TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Veliko spremanje za ulazak U eu

Kurir - 16.10.2011

BEOGRAD - Zasucite rukave! Osim preporuke da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i pohvala za dosad učinjeno, Evropska komisija je u poslednjem izveštaju ukazala i na neke stvari koje treba da popravimo.

Nećemo primiti evrogol kao fudbaleri!

ALO - 16.10.2011

Božidar Đelić (46), potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije, iako nepopravljivi optimista, kaže da se nekoliko dana pred odluku Evropske komisije da Srbiju predloži za kandidata za prijem u EU uplašio da bi nam nemogući ...

Kandidatura je diploma ove vlade

Press - 15.10.2011

Bez pritisaka - U ekskluzivnom intervjuu za Press, prvom koji je dao posle dobijanja pozitivne preporuke za kandidaturu za članstvo u EU, premijer kaže da se tog dana osećao kao da je diplomirao i da se na Srbiju ne vrše pritisci da prizna ...

Težak put od kandidature do pregovora

Blic - 14.10.2011

Srpski državni vrh može, bar za trenutak, da odahne. Evropska komisija je, posle velike neizvesnosti do poslednjeg trenutka, preporučila Savetu Evrope da se Srbiji dodeli status kandidata za člana EU.

Malović: Potvrda reformi sudstva

Blic - 14.10.2011

U izveštaju Evropske komisije pohvaljen je napredak u reformi pravosuđa. Ministarka pravde Snežana Malović za „Blic” kaže da se „započet posao u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala nastavlja, i to ne zbog ...

Kandidatura dovodi investitore

B92 - 14.10.2011

Beograd -- Privrednici i ekonomisti kažu da će moguća kandidature Srbije za članstvo u EU podstaći i inostrane investitore da više ulažu u naši zemlju.

Kosovski kamen oko vrata

E-Novine - 14.10.2011

Uprkos lažnom oduševljenju koje je izazvala u Beogradu, odluka Evropske komisije da uslovno preporuči kandidaturu Srbije za članstvo u EU označila je definitivan poraz besmislene politike “I Kosovo i Evropa” koju je Boris Tadić uspešno ...

Realan plan za Kosovo doneo bi Srbiji u decembru i datum pregovora

Danas - 14.10.2011

London, Beograd - Posle mišljenja Evropske komisije o kandidaturi, kojim se ne traži priznanje kosovske nezavisnosti, Srbija ima priliku da bude proaktivna i do decembra predloži svoje rešenje za Kosovo, neki detaljan, realan i primenljiv ...

Štefan File: Početak nove faze u odnosima Evropske unije i Srbije

Blic - 13.10.2011

Srbija je danas prišla korak bliže Evropskoj uniji. Imajući u vidu izuzetan napredak koji je učinjen u reformama, sa razumevanjem da će se Srbija ponovo angažovati u dijalogu sa Kosovom i da će brzo i sa dobrom voljom ući u primenu ...

Ako želimo u EU, moramo da zaboravimo naše crvene linije

Blic - 13.10.2011

Evropska komisija preporučila je da se Srbiji da status kandidata zbog unutrašnjih reformi koje je sprovela, „u potpunosti zadovoljavajuće saradnje s Haškim tribunalom“, kao i za „rastuću aktivnu ulogu u jačanju pomirenja u regionu“.

Pohvale za srpsko pravosuđe

Kurir - 13.10.2011

BEOGRAD - Priznanje. U izveštaju EK istaknuto je da je unapređena borba protiv kriminala i korupcije, naročito posle, kako se navodi, značajne reforme pravosuđa. Ministarka pravde Snežana Malović zadovoljna je izveštajem EK.

Crna Gora-EU: Prve na redu najteže teme

DW - 13.10.2011

Crnoj Gori predstoji još puno posla, nakon što joj je Evropska komisija preporučila otvaranje pregovora o pristupanju EU, posebno u borbi protiv kriminala i korupcije.

Ruska štampa o kandidaturi Srbije

B92 - 13.10.2011

Moskva -- Srbija je učinila veliki napredak na putu ka EU, piše danas vodeća moskovska štampa o odluci Evropske komisije da predloži Srbiju za status kandidata za EU.

Pakova: SE će dati status kandidata

B92 - 13.10.2011

Beograd -- Savet EU će u decembru prihvatiti mišljenje Evropske komisije i dodeliti Srbiji status kandidata, ali ne i datum početka pregovora, kaže Doris Pak za "Danas".

Strani mediji o kandidaturi Srbije

B92 - 13.10.2011

Brisel, Berlin -- Poral EUobzerver piše da je u godišnjem izveštaju EK malo dobrih vesti za Zapadni Balkan, dok nemačka štampa piše da Srbija nije zaslužila kandidaturu.

Polemika u Skupštini: Da li su Srbiji postavljeni novi uslovi

Blic - 13.10.2011

Početak rada republičkog parlamenta jutros je obeležila oštra polemika poslanika vladajuće većine i opozicije o tome da li su, posle izveštaja Evropske komisije, Srbiji postavljeni novi uslovi za kandidaturu, odnosno da li se od Srbije ...

Predstavljena kandidatura Beograda za Evropsku prestonicu kulture

24online - 13.10.2011

Na 9. Evropskim danima u Briselu predstavljena je kandidatura Beograda za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine, saopšteno je danas iz Odbora "Beograd 2020".

Žestoka rasprava o kandidaturi

RTS - 13.10.2011

Sednicu parlamenta u delu za poslanička pitanja obeležila oštra polemika poslanika vladajuće većine i opozicije. DSS ocenjuje da je posle izveštaja EK jasno da Srbija mora da prizna Kosovo da bi napredovala na putu ka EU, a DS uzvraća da ...

Evropska komisija našla balans za Srbiju

DW - 13.10.2011

Davanjem preporuke za kandidatski status Srbiji i uslovljavanjem početka pregovora napretkom u odnosima sa Kosovom, Evropska komisija našla je dobar balans, smatra se u Briselu.

Reakcije na mišljenje Evropske komisije

Danas - 13.10.2011

„U ovim teškim okolnostima krize u Evropi i nemira na severu Kosova i Metohije, moramo istaći da se radi o najboljem mogućem ishodu za našu zemlju.

Izveštaj EK je potvrda reformi

Danas - 13.10.2011

Beograd - Ministarka pravde Snežana Malović zadovoljna je izveštajem Evropske komisije u kojem je pohvaljen napredak u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Brisel potvrdio: Evropa ili Kosovo

Danas - 13.10.2011

Brisel, Beograd - Evropska komisija je predložila da se Srbiji odobri status kandidata za prijem u Evropsku uniju, jer je načinila suštinski napredak u svim reformskim procesima, pri čemu se “podrazume da se Srbija ponovo angažuje u ...

Beograd u decembru dobija status kandidata

Danas - 13.10.2011

Brisel, Beograd - Mislim da će Savet EU u decembru prihvatiti mišljenje Evropske komisije i dodeliti Srbiji status kandidata, ali ne i datum početka pregovora za članstvo.

EU: Srbija dobila preporuku Evropske komisije

Glas javnosti - 13.10.2011

EK je stavila do znanja da će Srbija biti spremna za početak pregovora o članstvu "čim dođe do valjanog napretka" u dijalogu Beograd-Priština. “Na osnovu napretka u sprovođenju reformi, saradnji sa Haškim tribunalom i pomirenja u regionu, ...

Status kandidata dovodi investitore

Vesti Online - 13.10.2011

Srbija će, nakon dobijanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, osetiti benefite u privredi, dok će na duži rok to sigurno doprineti rastu investicija i boljem kreditnom rejtingu zemlje, zaključuju ekonomisti i privrednici.

EK o Balkanu: Izveštaji realni, predstoji dosta posla

R.S.Evropa - 13.10.2011

Evropska komisija je u sredu u godišnjem izveštaju o napretku zapadnobalkanskih zemalja na putu integracija u EU preporučila za Srbiju kandidatski status za članstvo u Uniji, kao i početak pregovora o pridruženju Crne Gore.

Srbija na ledu do decembra

Vesti Online - 13.10.2011

Evropska komisija juče je predložila da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Uniju, ali bez datuma za početak pregovora. Odluka o datumu biće određena naknadno, početkom decembra, a zavisiće od normalizacije odnosa sa Prištinom.

DS: Postoje li skriveni zahtevi EU?

Vesti Online - 13.10.2011

Poslanici Demokratske stranke zatražili su danas od vlade da saopšti da li u izveštaju Evropske komisije postoje skriveni zahtevi koje Srbija mora ispuniti kako bi dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

EUobserver: Malo dobrih vesti za zapadni Balkan

Vesti Online - 13.10.2011

U izveštaju Evropske komisije o napretku kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU, malo je dobrih vesti za zemlje zapadnog Balkana, osim za Hrvatsku koja je letos završila pristupne pregovore, ocenjuje EUobserver.

Polemika u Skupštini: Da li su Srbiji postavljeni novi uslovi

Prva Srpska TV - 13.10.2011

Početak rada republičkog parlamenta jutros je obeležila oštra polemika poslanika vladajuće većine i opozicije o tome da li su, posle izveštaja Evropske komisije, Srbiji postavljeni novi uslovi za kandidaturu, odnosno da li se od Srbije ...

Statusi

Danas - 13.10.2011

Evropska komisija je preporučila Evropskom savetu da Srbiji omogući status kandidatkinje za prijem u Evropsku uniju, a da datum započinjanja pregovora o pridruživanju odredi samo ukoliko srpske vlasti ponovo otpočnu pregovore s kosovskim ...

Unija ima svojih problema

Danas - 13.10.2011

Brisel - Evropska komisija je u sredu, 12. oktobra, i ove, kao i svake godine od 2002, objavila izveštaje za države zapadnog Balkana, Tursku i Island o njihovom napretku na putu ka ulasku u Evropsku uniju.

Stiže li Srbiji status kandidata?

B92 - 12.10.2011

Beograd -- Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer će danas premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću uručiti i predstaviti mišljenje EK o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

Kandidatura kao nagrada za Mladića i neke reforme

Blic - 12.10.2011

Evropska komisija namerava da u svom izveštaju preporuči da se Srbiji da status kanidata za članstvo u EU kao nagrada za uspešnu saradnju sa Tribunalom u Hagu i sprovedene reforme, ali i da početak pregovora uslovi napretkom u dijalogu sa ...

EU o kandidaturi Srbije

RTS - 12.10.2011

Evropska komisija danas objavljuje mišljenje o kandidaturi Srbije za članstvo u EU. Srbija dostigla stepen kada joj treba odobriti status kandidata, a datum početka pregovora biće razmotren naknadno.

"Blic" saznaje: Srbija dobila preporuku za kandidaturu bez datuma pregovora

Blic - 12.10.2011

U mišljenju Evropske komisije u koje je "Blic" imao uvid i koje će danas biti zvanično objavljeno u Briselu piše da Evropska komisija preporučuje davanje statusa kandidata Srbiji "podrazumevajući da će dijalog sa Prištinom biti nastavljen".

Srbija dobila preporuku za kandidaturu, bez datuma pregovora

24online - 12.10.2011

U mišljenju Evropske komisije koje će danas biti zvanično objavljeno u Briselu piše da EK preporučuje davanje statusa kandidata Srbiji "podrazumevajući da će dijalog sa Prištinom biti nastavljen".

EK ocrnila Bosnu i Hercegovinu

B92 - 12.10.2011

Brisel -- EK u Briselu predstavila izveštaj o BiH, u kom ocenjuje da je ta zemlja ostvarila "vrlo ograničen" napredak u reformama u pravcu dostizanja evropskih standarda.

EK odobrila Srbiji status kandidata

B92 - 12.10.2011

Beograd -- Evropska komisija preporučila je da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Evropsku uniju, "uz razumevanje da će se dijalog Beograd-Priština obnoviti.

Srbija kandidat za EU

RTS - 12.10.2011

Evropska komisija predložila da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Uniju, bez datuma početka pregovora, saznaje RTS. U izveštaju Evropske komisije koji je predstavljen u Briselu, predloženo je da se Srbiji dodeli status ...

Crnoj Gori početak pregovora s EU, Hrvatskoj zeleno svetlo za članstvo

Blic - 12.10.2011

Brisel - U godišnjem izveštaju i Mišljenju EK koje je u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta predstavio evropski komesar Štefan File, Hrvatska je dobila "zeleno svetlo" za članstvo, uz dvogodišnji "mehanizam nadzora" sprovođenja ...

EK o Kosovu: Ima još da se radi

B92 - 12.10.2011

Brisel -- EK predstavila izveštaj i o napretku Kosova, po kom je ocenjeno da je postignut napredak u postizanju političkih kriterijuma, ali da ostaje još izazova. Po mišljenju EK, na ekonomskom planu napretka nema.

EK: Kosovo zabeležilo neki napredak, ostaju mnogi izazovi

Blic - 12.10.2011

Brisel - Kosovo je napredovalo u ispunjavanju političkih kriterijuma i uskladjuje svoje zakone sa evropskim standardima, ali za njihovu primenu i dalje ostaju izazovi, dok na ekonomskom planu napretka nema, ocenila je danas Evropska ...

Srbija dobija status kandidata

DW - 12.10.2011

Evropska komisija preporučuje da se Srbiji odobri status kandidata za EU, a pregovori o pristupanju treba počnu čim Srbija postigne dalji progres u normalizaciji odnosa sa Kosovom, izjavio Štefan File.

EU: Srbija dobila preporuku evropske komisije

Kurir - 12.10.2011

BRISEL - Evropska komisija je preporučila status kandidata za Srbiju, jer je zaključila da je "Srbija za to spremna". EK je stavila do znanja da će Srbija biti spremna za početak pregovora o članstvu "čim dođe do valjanog napretka" u ...

CG prednjači - pregovara o članstvu

B92 - 12.10.2011

Brisel -- Evropska komisija predložila Savetu ministara EU da počne pregovore o članstvu s Crnom Gorom, uz ocenu da je "Crna Gora ostvarila zadovoljavajući napredak".

Crnoj Gori datum, BiH sporo ka EU

RTS - 12.10.2011

Savetu ministara EU predloženo da EU počne pregovore o članstvu s Crnom Gorom, ocenivši da je Podgorica ostvarila značajan napredak. Međutim BiH ostvarila vrlo ograničen napredak u reformama institucija, navodi se u izveštaju Evropske ...

Vlast pozdravlja ocenu EK

B92 - 12.10.2011

Beograd -- Predstavnici vlasti pozitivno su ocenili izveštaje Evropske komisije kojim se Srbiji dodeljuje status kandidata. Predsednica Skupština Slavica Đukić Dejanović rekla je da je preporuka Evropske komisije odlična vest i da ostali ...

Evropski pokret: Posao tek sledi

B92 - 12.10.2011

Beograd -- Evropski pokret u Srbiji pozdravio odluku EK za dodeljivanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU kao znak priznanja za ostvareni napredak.

Reagovanja na kandidaturu

RTS - 12.10.2011

Preporuka Evropske komisije da Srbija postane kandidat za prijem u EU je dobra vest iz Brisela i značajno priznanje Vladi, ocenjuje se u prvim reagovanjima.

SPS-JS: Preporuka dobra i očekivana

B92 - 12.10.2011

Jagodina, Beograd -- Predsednik JS Dragan Marković - Palma ocenio je preporuku EK da Srbija dobije status kandidata očekivanom,jer je Srbija "ispunila sve što se od nje tražilo".

Nove pohvale Brisela Hrvatskoj

B92 - 12.10.2011

Brisel -- EK ocenila da je Hrvatska u proteklih godinu dana napravila veliki napredak u svim područjima, a da preostali deo posla treba obaviti do ulaska u EU 1. 7. 2013.

Reagovanja na preporuku Komisije

RTS - 12.10.2011

Preporuka Evropske komisije da Srbija postane kandidat za prijem u Evropsku uniju je dobra vest iz Brisela i priznanje za sprovedene reforme, ocenjuje se u prvim reagovanjima.

Datum pregovora tek sredinom 2012.

B92 - 12.10.2011

Beograd -- Srbija bi odluku o datumu početka pregovora o članstvu u EU mogla da očekuje najranije u martu, a sam početak pregovora sredinom 2012, kaže Božidar Đelić.

DS: Srbija će imati bolji pristup budžetu EU

Blic - 12.10.2011

Demokratska stranka smatra da će Srbija kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji imati bolji pristup budžetu Unije i da će dobijanje kandidature biti "značajan signal" za investitore.

Sa koliko se nula piše kandidatura?

B92 - 12.10.2011

Beograd -- Ekonomski analitičari ocenjuju da će preporuka Evropske komisije da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU biti podstrek privrednom razvoju.

Srbija dobila pozitivno mišljenje bez dodatnih uslova

Politika - 12.10.2011

Brisel – Srbija je juče dobila preporuku Evropske komisije za status kandidata za članstvo u EU. Pozitivno mišljenje komisija je dala na osnovu izveštaja o značajnom napretku naše zemlje u većini oblasti iz evropske agende, potvrđujući ...

Sa kandidaturom i veća konkurencija

B92 - 12.10.2011

Beograd -- Preporuka Evropske komisije dobra je vest, ali i izazov za privrednike, jer će "u paketu" dobiti još veću konkurenciju na tržištu naše zemlje.

Veći rejting zemlje i više investicija

Press - 12.10.2011

Biće bolje: Ekonomisti i privrednici kažu da će Srbija od statusa kandidata osetiti benefite, možda ne odmah, ali najkasnije 2013. Dačić: Zasluga i socijalista VRŠAC - Ministar policije Ivica Dačić izjavio je juče da je EK učinila nepravdu ...

Izbegli smo nemoguće uslove oko Kosova

Politika - 12.10.2011

Posle preporuke EK otvara se istorijska šansa da postanemo zemlja kandidat do kraja godine i, što je još važnije, da počnemo pregovore, možda i pre kraja sledeće godine „Dvanaestog oktobra se pojavila istinska evropska perspektiva.

EK treći put preporučuje makedoniju za pregovore

Kurir - 12.10.2011

SKOPLJE - Evropska komisija je danas po treći put dala preporuku da Makeodnija dobije datum za početak pregovora za članstvo u EU, sa već poznatim kritikama za nedovoljno reformi u oblasti pravosuđa, javne administracije, sloboda medija i ...

Srbiji kandidatura, o početku pregovora kasnije

Beta - 12.10.2011

BRISEL, 12. oktobra 2011. (Beta) - Evropska komisija (EK) predložiće u sredu da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Evrpsku uniju, "uz razumevanje da će se dijalog Beograd-Priština obnoviti i da će se u dobroj veri sprovesti ...

Šta Evropska komisija sprema Balkanu?

Mondo - 12.10.2011

Evropska komisija danas objavljuje Mišljenje o zemljama Zapadnog Balkana. Srbiji kandidatura, Crnoj Gori datum, Hrvatskoj ulazak u EU. U Mišljenju Evropske komisije ocenjuje se da je evropskim reformama Srbija dostigla stepen kada joj ...

EU-kandidatura da,datum ne

Prva Srpska TV - 12.10.2011

Evropska komisija namerava da u svom izveštaju preporuči da se Srbiji da status kanidata za članstvo u EU kao nagrada za uspešnu saradnju sa Tribunalom u Hagu i sprovedene reforme, ali i da početak pregovora uslovi napretkom u dijalogu sa ...

Srbiji kandidatura, Kosmet (ipak) uslov

Vesti Online - 12.10.2011

Evropska komisija (EK) predložiće danas da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Evrpsku uniju, "uz razumevanje da će se dijalog Beograd-Priština obnoviti i da će se u dobroj veri sprovesti postignuti dogovori", rekli su agenciji ...

Makedonija čeka preporuku za početak pregovora s EU

R.S.Evropa - 12.10.2011

Makedonija očekuje da Evropska komisija u svom izvještaju da preporuku za otpočinjane pregovora. Službeno Skoplje ima status kandidata od 2005., ali neriješeno pitanje imena države i spor s Grčkom otežavaju početak ...

Evropska komisija preporučila status kandidata za Srbiju

Danas - 12.10.2011

Brisel/Beograd - Evropska komisija preporučila je da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Datum početka pregovora zavisiće od odnosa s Kosovom i napretka u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine.

Srbija predložena za kandidata za EU

Vesti Online - 12.10.2011

Evropska komisija je danas predložila da se Srbiji odobri status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, jer je zaključila da je "Srbija za to spremna", ali je stavila do znanja da će Srbija biti spremna za početak pregovora o članstvu ...

Srbiji dodeliti status kandidata

Beta - 12.10.2011

BRISEL, 12. oktobra 2011. (Beta) - Evropska komisija preporučila je u sredu da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Evropsku uniju, "uz razumevanje da će se dijalog Beograd-Priština obnoviti i da će se u dobroj veri sprovesti ...

Brisel: Srbiji kandidatura za EU

Mondo - 12.10.2011

Evropska komisija preporučila da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u EU a da pristupni pregovori počnu čim Srbija ostvari "dodatni značajan napredak u daljoj normalizaciji odnosa sa Kosovom".

EK preporučila kandidaturu za Srbiju

EMG - 12.10.2011

Evropska komisija preporučila danas da Srbija dobije status kandidata za prijem u Evropsku uniju, uz razumevanje da će dijalog Beograd-Priština biti obnovljen i da će u dobroj veri biti sprovedeni dogovori.

Datum početka pregovora ostaje nedostižan

E-Novine - 12.10.2011

Evropska komisija će predložiti da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Evrpsku uniju, "uz očekivanje da će se dijalog Beograd-Priština obnoviti i da će se u dobroj veri sprovesti postignuti dogovori", rekli su agenciji Beta ...

Kosovo napreduje na političkom, ali ne i ekonomskom planu

R.S.Evropa - 12.10.2011

Kosovo je napredovalo u ispunjavanju političkih kriterija i uskladjuje svoje zakone s evropskim standardima, ali za njihovu primjenu i dalje ostaju izazovi, dok na ekonomskom planu napretka nema, ocijenila je Evropska komisija u izvještaju ...

Pred Kosovom još izazova do EU

Beta - 12.10.2011

BRISEL, 12. oktobra 2011. (Beta) - Kosovo je napredovalo u ispunjavanju političkih kriterijuma i uskladjuje svoje zakone sa evropskim standardima, ali za njihovu primenu i dalje ostaju izazovi, dok na ekonomskom planu napretka nema, ...

Srbiji status kandidata, Crna Gora počinje pregovore

R.S.Evropa - 12.10.2011

Evropska komisija (EK) preporučila je danas da se Srbiji dodjeli status kandidata za prijem u Evropsku uniju, "uz razumevjanje da će se dijalog Beograd-Priština obnoviti i da će se u dobroj vjeri provesti postignuti dogovori".

EK: Preporuka za kandidaturu Srbije i pregovore sa Crnom Gorom

R.S.Evropa - 12.10.2011

Evropska komisija je u srijedu preporučila davanje Srbiji kandidatskog statusa za članstvo u Uniji kao i početak pregovra o prirduženju Crne Gore.

EK: Kosovo zabeležilo neki napredak, ostaju mnogi izazovi

EMG - 12.10.2011

Kosovo je napredovalo u ispunjavanju političkih kriterijuma i usklađuje svoje zakone sa evropskim standardima, ali za njihovu primenu i dalje ostaju izazovi, dok na ekonomskom planu napretka nema, ocenila je Evropska komisija u izveštaju o ...

EK: Kandidatura uz obnavljanje dijaloga

E-Novine - 12.10.2011

Evropska komisija je predložila Evropskom savetu da Srbiji odobri status kandidata za članstvo u EU, izražavajući „razumevanje da će biti obnovljen dijalog s Kosovom i u dobroj veri primenjeni dosadašnji dogovori u dijalogu“.

Reagovanja na mišljenje EK o kandidaturi Srbije

EMG - 12.10.2011

Predsednica Skupština Srbije Slavica Đukić-Dejanović rekla je danas da je preporuka Evropske komisije da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU odlična vest i da ostali elementi Mišljenja EK nisu nepoznati javnosti.

Šta donosi preporuka za kandidaturu, a šta ne?

Vesti Online - 12.10.2011

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je da ključne probleme Srbije neće rešiti status kandidata za prijem u EU, već nova vlast koja će sprovesti reforme.

Region se "kotrlja" ka Uniji

Mondo - 12.10.2011

Evropska komisija je danas, u Briselu, predložila Savetu ministara Evropske unije da počne pregovore o članstvu s Crnom Gorom. Hrvatska napreduje ka članstvu, a BiH usporila zbog neformirane vlade.

Vlasti Srbije zadovoljne odlukom EK

Mondo - 12.10.2011

Najviši srpski zvaničnici ocenili su danas da je preporuka Evropske komisije da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u EU odlična vest. Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je ponosan što je reforme koje je Srbija sprovela ...

EK: Hrvatska preostali deo posla da završi do ulaska u EU

EMG - 12.10.2011

Evropska komisija ocenila je danas da je Hrvatska u proteklih godinu dana napravila veliki napredak u svim područjima, što je omogućilo završetak pristupnih pregovora, a preostali deo posla treba obaviti do ulaska u Evropsku uniju 1.

Dva meseca za ispunjavanje uslova

E-Novine - 12.10.2011

Dok predsednik Boris Tadić i zvaničnici vladajuće koalicije izražavaju ničim opravdano zadovoljstvo zbog uslovne preporuke Evropske komisije da se Srbiji odobri status kandidata za prijem u EU, zvaničnom Beogradu stižu brojna upozorenja da ...

Srbija da bude zadovoljna

Beta - 12.10.2011

BEOGRAD, 12. oktobra 2011. (Beta) - Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić smatra da Srbija treba da bude zadovoljna preporukom Evropske komisije za dobijanje status kandidata, dok ekonomista Vladimir Gligorov preporuku komisije ...

Hrvatskoj "zeleno svetlo" za članstvo, Crnoj Gori pohvale

Vesti Online - 12.10.2011

U godišnjem izveštaju i mišljenju EK, koje je u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta predstavio evropski komesar Štefan File, Hrvatska je dobila "zeleno svetlo" za članstvo, uz dvogodišnji "mehanizam nadzora" sprovođenja reformi.

Izvodi iz Mišljenja Evropske komisije o spremnosti Srbije

EMG - 12.10.2011

Evropska komisija je u Mišljenju o spremnosti Srbije, objavljenom danas, navela da "preporučuje da Savet ministara EU dodeli Srbiji status zemlje-kandidata, imajući u vidu dosadašnji napredak, i uz razumevanje da će se Srbija ponovo ...

Uz izvještaj EK: Crna Gora na početku novog puta

R.S.Evropa - 12.10.2011

Evropska komisija je predložila otvaranje pregovora sa Crnom Gorom, o čemu će konačnu odluku donijeti šefovi država ili vlada članica na sjednici Evropskog savjeta 9.

Crnoj Gori datum, Bosna blokirana

Danas - 12.10.2011

Brisel, Podgorica, Sarajevo - U godišnjem izveštaju i mišljenju Evropske komisije koje je u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta predstavio evropski komesar Štefan File, Hrvatskoj je potvrđeno „zeleno svetlo“ za članstvo u EU uz ...

EK o Kosovu

Danas - 12.10.2011

Brisel - Kosovo je napredovalo u ispunjavanju političkih kriterijuma i usklađuje svoje zakone sa evropskim standardima, ali za njihovu primenu i dalje ostaju izazovi, dok na ekonomskom planu napretka nema, ocenila je Evropska komisija u ...

EK o Srbiji: Normalizacija odnosa sa Kosovom, pa datum

R.S.Evropa - 12.10.2011

Evropska komisija preporučila je da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Evropsku uniju, ali će datum početka pregovora zavisiti od napretka dijaloga sa Kosovom.

Otvorena vrata za status kandidata

Novosti - 12.10.2011

Srbija iz sedišta Evropske komisije dobila pozitivnu preporuku za kandidaturu, odluka u decembru. Cvetković: Početak pregovora sa EU vezan je za nastavak dijaloga s Prištinom, na zahtevima koji su statusno neutralni EVROPSKA komisija ...

Srbiji kandidatura, Crnoj Gori datum, Hrvatskoj ulazak u EU

Nadlanu - 12.10.2011

BRISEL, 12. oktobra 2011. (Beta) - Evropska komisija objaviće u sredu Mišljenje o napretku zemalja Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija u kojem se ocenjuje da je evropskim reformama Srbija dostigla stepen kada joj treba ...

Srbija postala kandidat za prijem u Evropsku uniju

Nadlanu - 12.10.2011

BRISEL, 12. oktobra 2011. (Beta) - Evropska komisija preporučila je u sredu da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Evropsku uniju, "uz razumevanje da će se dijalog Beograd-Priština obnoviti i da će se u dobroj veri sprovesti ...

Pred Kosovom još izazova do EU

Nadlanu - 12.10.2011

BRISEL, 12. oktobra 2011. (Beta) - Kosovo je napredovalo u ispunjavanju političkih kriterijuma i uskladjuje svoje zakone sa evropskim standardima, ali za njihovu primenu i dalje ostaju izazovi, dok na ekonomskom planu napretka nema, ...

Srbija treba da bude zadovoljna

Nadlanu - 12.10.2011

BEOGRAD, 12. oktobra 2011. (Beta) - Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić smatra da preporukom Evropske komisije za dobijanje status kandidata, dok ekonomista Vladimir Gligorov preporuku komisije ocenjuje kao ocekivanu.

Nemačka želi da uslovi status kandidata Srbiji

Blic - 11.10.2011

Nemačka insistira da Evropska komisija u svoje mišljenje o davanju statusa kandidata Srbiji unese nove, stroge uslove vezane za Kosovo, kažu za “Blic” diplomatski izvori iz Brisela i iz vrha srpskih vlasti.

Izostanak kandidature skupo košta

B92 - 11.10.2011

Beograd -- Eventualni izostanak dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU još više će otežati namere vlasti da unovči preostalo "porodično srebro" - poput Telekoma.

Kosovo „ključ“ za Evropu?

DW - 11.10.2011

Većina evropskih zvaničnika i analitičara slaže se da je posle uspešnih reformskih procesa i hapšenja preostalih haških begunaca Srbiji status zemlje kandidata „na dohvat ruke“, ali… Kada 12.

Kosovo "ključ" za Evropu?

B92 - 11.10.2011

Beograd/Brisel -- Većina zvaničnika i analitičara slaže se da je Srbiji status kandidata za EU "na dohvat ruke" ali da problem Kosova ostaje prepreka na putu ka kandidaturi.

Crna Gora i EU: Glavni posao tek predstoji

DW - 11.10.2011

Crna Gora sutra (12.10) dobija pozitivno mišljenje Evropske komisije i datum početka pregovora sa Briselom. Mnogi su skeptični – da li će zvanična Podgorica biti na visini zadatka? Sutra u Podogricu stiže Štefan File, komesar za proširenje ...

EU: Srbija sutra kandidat za prijem, datum pregovora kasnije zbog Kosova

Blic - 11.10.2011

Brisel - Evropska komisija je pripremila mišljenje o Srbiji i sutra će saopštiti da je evropskim reformama Srbija dostigla stepen kada joj treba odobriti status kandidata za prijem u Evropsku uniju.

Rojters: Sutra zeleno svetlo od EK

B92 - 11.10.2011

Brisel -- Nakon AFP-a i Tanjuga, i Rojters saznaje da će Evropska komisija preporučiti da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU. Izvori te agencije navode da bi to bila nagrada Srbiji za sprovedene reforme.

Kandidatura bez datuma pregovora

RTS - 11.10.2011

Srbija će sutra dobiti status kandidata za prijem u Evropsku uniju, međutim, datum početka pregovora još nije poznat. Razlog za to je, kako navode izvori u Evropskoj komisiji, što nema napretka u dijalogu sa Prištinom.

EK: Srbija sutra kandidat za prijem, datum pregovora kasnije zbog Kosova

Blic - 11.10.2011

Evropska komisija je pripremila mišljenje o Srbiji i sutra će saopštiti da je evropskim reformama Srbija dostigla stepen kada joj treba odobriti status kandidata za prijem u Evropsku uniju, pišu agencije Beta i Rojters pozivajući se na ...

Srbija dobija preporuku EK za status kandidata

Kurir - 11.10.2011

BRISEL - Evropska komisija namerava da u svom izveštaju preporuči da se Srbiji da status kanidata za članstvo u EU kao nagrada za sprovedene reforme, i da utvrdi uslove za početak pristupnih pregovora, navodi danas agencija Rojters ...

Srbija od sutra kandidat za EU, datum pregovora neizvestan

24online - 11.10.2011

Evropska komisija predložiće sutra da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ali će dalji tok evrointegracija biti vezan za Kosovo i Metohiju.

EK: Za pregovore Makedonije sa EU

B92 - 11.10.2011

Brisel -- Evropska komisija predložiće u najnovijem izveštaju da Makedonija, koja ima status kandidata, počne pristupne pregovore sa EU, prenosi portal "Balkan insajt".

Šta sadrži izveštaj EK?

B92 - 11.10.2011

Beograd -- Radna verzija EK o dobijanju statusa kandidata za ulazak u EU, naći će se pohvala za saradnju sa Tribunalom kao i za poboljšanje odnosa sa BiH i Hrvatskom.

Srbiji status kandidata, datum pregovora kasnije?

Politika - 11.10.2011

Prema većini dosadašnjih najava, najverovatnije je da će EK danas reći da je evropskim reformama Srbija dostigla stepen kada joj treba odobriti status kandidata, a da će, zbog nedovoljnog napretka u dijalogu Beograd–Priština, datum početka ...

BiH čeka najgori izveštaj EK

B92 - 11.10.2011

Sarajevo; Podgorica, Zagreb -- Izveštaj Evropske komisije pored Srbije, čekaju i Hrvatska, Crna Gora, Albanija, Makedonija, Bosna i Hercegovina. Izveštaji variraju od zemlje do zemlje.

Srbija bez kandidature, „Telekom“ bez kupca!

ALO - 11.10.2011

Eventualni izostanak dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU još više će otežati namere vlasti da unovči preostale „krave muzare“ koje još nije prodala, poput „Telekoma“ i „Jat ervejza“.

Nemačka: Srbija da se odrekne svega, pa možda u Evropu

Vesti Online - 11.10.2011

Evropska komisija bi u sredu, na Kolegijumu EK, navodno predložila da se Srbiji da status kandidata, ali ne i datum za početak pregovora, kad Nemačka ne bi uslovljavala našu zemlju da se odrekne Ustava, državnosti, suvereniteta, ...

Srbiji kandidatura, datum se još razmatra

Vesti Online - 11.10.2011

Evropska komisija je pripremila mišljenje o Srbiji i sutra će saopštiti da je evropskim reformama Srbija dostigla stepen kada joj treba odobriti status kandidata za prijem u Evropsku uniju.

EU: Zbog Kosova - o datumu naknadno!

Mondo - 11.10.2011

Evropska komisija je pripremila mišljenje o Srbiji i sutra će saopštiti da je evropskim reformama Srbija dostigla stepen kada joj treba odobriti status kandidata za prijem u EU.

EU: Srbija sutra kandidat za prijem, datum pregovora kasnije

EMG - 11.10.2011

Evropska komisija je pripremila mišljenje o Srbiji i sutra će saopštiti da je evropskim reformama Srbija dostigla stepen kada joj treba odobriti status kandidata za prijem u Evropsku uniju.

Srbija od sutra kandidat za EU

Novosti - 11.10.2011

Evropska komisija predložiće sutra da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ali će dalji tok evrointegracija biti vezan za Kosovo i Metohiju BRISEL - Evropska komisija predložiće sutra da Srbija dobije status ...

Sutra kandidatura-datum zavisi od Kosova

Prva Srpska TV - 11.10.2011

Evropska komisija predložiće sutra da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ali će dalji tok evrointegracija biti vezan za Kosovo i Metohiju, rekao je Tanjugu visoki diplomata iz Komisije.

Pred evropski izveštaj: Dan odluke ili kompromitovanje

R.S.Evropa - 11.10.2011

Po svemu sudeći, a tako javljaju i svetske agencije, Srbija se može nadati pozitivnom mišljenju Evropske komisije o njenim evro-integracijama. Ali to mišljenje će obezbediti tek osnov za dobijanje kandidature, ne i datume početka pregovora.

Reforme (ni)su dovoljne za status

Danas - 11.10.2011

Brisel, Beograd - Manje od 24 sata pred današnje objavljivanje mišljenja Evropske komisije o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU, zaključci i preporuke iz tog dokumenta još nisu bili konačno završeni, saznaje ...

Poverenje EU uslovljeno Kosovom

Novosti - 11.10.2011

Celog dana trajala drama u Fileovom kabinetu oko teksta mišljenja koje EK saopštava u sredu. Najverovatnija formulacija: Preporučujemo kandidaturu, ali uz obnavljanje dijaloga sa Prištinom SVE opcije još su otvorene.

Mišljenje evropske komisije i posledice

Blic - 10.10.2011

Evropska komisija će u sredu pre podne usvojiti i objaviti mišljenje o zahtevu Srbije za članstvo u EU. Mišljenje, koje će biti obrazloženo na petnaestak strana, najverovatnije će sadržati preporuku da se Srbiji dodeli zvanični status ...

Izveštaj EK o zemaljama zapadnog Balkana u sredu

Blic - 10.10.2011

Izveštaj Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana neće doneti iznenadjenja kada bude objavljen u Briselu u sredu 12. oktobra. Hrvatska bi “trebalo” da postane punopravna članica 2013, ali će u međuvremenu Komisija pažljivo ...

Malovićeva očekuje status kandidata

B92 - 10.10.2011

Beograd -- Ministarka pravde Snežana Malović očekuje pozitivan izveštaj Evropske komisije o kandidaturi Srbije zbog efikasnijeg obračuna države sa korupcijom i kriminalom.

AFP: Srbija će biti nagrađena za hapšenje haših optuženika

Blic - 10.10.2011

Kada Evropska komisija u sredu objavi izveštaj o napretku država pretendenata na članstvo u Evropskoj uniji, države Zapadnog Balkana mogu da se nadaju malim koracima napred, s obzirom na to da postaje jasno da će proces proširenja EU biti ...

Preporuka u poslednji čas

RTS - 10.10.2011

Izveštaj o Srbiji je završen i pozitivan, ali će preporuku o kandidaturi Evropska komisija saopštiti u poslednjem trenutku, prenose agencije. Moguće odobravanje uslovnog datuma za početak pregovora.

Iz Brisela nam stižu dobre vesti?

B92 - 10.10.2011

Beograd -- Godišnji izveštaj EK o napretku Srbije je završen i u osnovi je pozitivan, ali preporuka o kandidaturi i početku pregovora nije formulisana, saznaje Tanjug.

Nemačka koči status kandidata

B92 - 10.10.2011

Beograd -- Nacrt mišljenja Evropske komisije predlaže da se Srbiji da status kandidata, ali ne i datum za početak pregovora, pišu Novosti. Da li će i konačna verzija mišljenja biti pozitivno konotirana znaće se u sredu pre podne, posle ...

Koha ditore: Srbija u sredu kandidat za EU

Vesti Online - 10.10.2011

Evropska komisija će u sredu članicama Evropske unije preporučiti da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, piše danas Koha Ditore. List navodi da, po mišljenju Evropske komisije, Kosovo ne predstavlja prepreku da Srbija dobije ...

Komisija preporuku sastavlja u poslednji čas

Mondo - 10.10.2011

Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije je pozitivan, ali preporuka o kandidaturi i pregovorima biće sastavljena u poslednji čas, saznaje Tanjug.

Preporuka o kandidaturi nije formulisana

Prva Srpska TV - 10.10.2011

Godišnji izveštaj Evropske Komisije o napretku Srbije je završen i u osnovi pozitivan, ali preporuka o kandidaturi i početku pregovora još nije formulisana, saznaje Tanjug u sedištu Evropske Unije.

EU: Mišljenje o Srbiji se još usaglašava zbog Kosova

EMG - 10.10.2011

Kolegijum Evropske komisije će, izgleda, tek u sredu, neposredno pred objavljivanje "Mišljenja" o kandidaturi Beograda, dati konačnu ocenu o spremnosti Srbije za novu etapu odnosa s EU, ali datum pregovora o članstvu je teško očekivati.

Brisel: Preporuka o kandidaturi još nije formulisana

Novosti - 10.10.2011

Godišnji izveštaj Evropske Komisije o napretku Srbije je završen i u osnovi pozitivan, ali preporuka o kandidaturi i početku pregovora još nije formulisana BRISEL - Godišnji izveštaj Evropske Komisije o napretku Srbije je završen i u ...

Preporuka u poslednji čas

Prva Srpska TV - 10.10.2011

Izveštaj o Srbiji je završen i pozitivan, ali će preporuku o kandidaturi Evropska komisija saopštiti u poslednjem trenutku, prenose agencije. Moguće odobravanje uslovnog datuma za početak pregovora.

Odluka stiže u poslednji čas

Danas - 10.10.2011

Brisel, Beograd - Mnoge zemlje Evropske unije su posle nedavnih dešavanja na severu Kosova, tačnije zbog barikada na prelazima Jarinje i Brnjak i nasilja, rešile da preispitaju svoj stav prema Srbiji i njenom napretku ka EU, zbog čega će ...

Nemačka sada koči i status

Novosti - 10.10.2011

Preporuka Evropske komisije zavisiće od epiloga diplomatske trgovine dve najjače zemlje. Berlin traži: za kandidaturu - da se Srbija odrekne suda u Mitrovici, za datum - prepuštanje opština NACRT mišljenja Evropske komisije predlaže da se ...