TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Brana popušta, Mađari u strahu

Blic - 10.10.2010

Zbog straha od drugog talasa izlivanja otrovnog mulja u Mađarskoj, evakuisano je 800 stanovnika sela Kolontar koje je uništeno u ovoj ekološkoj katastrofi.

Opasnost od drugog talasa mulja, evakuacija sela Kolontar

Press - 10.10.2010

Mađarske vlasti su zbog straha od drugog talasa izlivanja otrovnog mulja juče otpočele evakuaciju svih stanovnika sela Kolontar, koje je uništeno u toj ekološkoj katastrofi, izjavio je portparol službe za vanredne situacije Tibor Dobson I ...

Novi talas crvene smrti

Kurir - 10.10.2010

BEOGRAD-BUDIMPEŠTA - Otrov razjeda zidove! Mađarske vlasti juče su obelodanile da je još jedan zid rezervoara fabrike iz kojeg je u ponedeljak iscurio hemijski otpad počeo da puca i da se očekuje novo izlivanje 500.000 kubika otrovnog ...

Hapšenja zbog otrovnog mulja

B92 - 10.10.2010

Budimpešta -- U Mađarskoj uhapšen direktor fabrike iz koje se izlio otrovni mulj. Zaustavljeno pucanje dela brane na rezervoaru toksičnog mulja fabrike aluminijuma.

Mađarska: Zaustavljeno pucanje brane sa toksičnim muljem

Blic - 10.10.2010

Portparol Državne uprave za odbranu od katastrofa Tibor Dobšon izjavio je jutros da je zaustavljeno pucanje severnog dela brane na rezervoaru toksičnog mulja fabrike aluminijuma u Ajki, na zapadu Mađarske.

Zaustavljeno pucanje brane

RTS - 10.10.2010

Tokom noći nisu zabeležena nova oštećenja na rezervoaru sa otrovnim muljem, saopštile mađarske vlasti. Zaustavljeno pucanje severnog dela brane na rezervoaru toksičnog mulja fabrike aluminijuma u Ajki.

Zaustavljeno pucanje brane sa toksičnim muljem u Mađarskoj

Politika - 10.10.2010

BUDIMPEŠTA – Portparol Državne uprave za odbranu od katastrofa Tibor Dobšon izjavio je da je zaustavljeno pucanje severnog dela brane na rezervoaru toksičnog mulja fabrike aluminijuma u Ajki, na zapadu Mađarske.

Nema novih oštećenja na rezervoaru sa muljem

Kurir - 10.10.2010

DEVEŠER - Zvaničnici u Mađarskoj saopštili su da tokom noći nisu zabeležena nova oštećenja na rezervoaru sa otrovnim muljem i da situacija "uliva nadu" da za sada nema opasnosti od novog talasa opasnog crvenog mulja.

Nova ekološka "bomba"

RTS - 10.10.2010

Brana rezervoara sa otrovnim muljem u gradu Ajka će neminovno pući i drugo izlivanje tečnosti nije moguće sprečiti, izajvio državni sekretar za životnu sredinu Mađarske Zoltan Ilješ. Vlada spremna za najgori mogući scenario.

Evakuisano selo zbog novog izlivanja crvenog blata

Glas javnosti - 10.10.2010

BUDIMPEŠTA - Zbog opasnosti da bi iz oštećenog rezervoara na zapadu Mađarske, iz kojeg je u ponedeljak iscurio hemijski otpad, moglo da se izlije još toksičnog otpada, u toku je evakuacija stanovnika obližnjeg sela Kolontar, javila je ...

Mađarska: Zaustavljeno pucanje brane

Mondo - 10.10.2010

Jutros je zaustavljeno pucanje severnog dela brane na rezervoaru toksičnog mulja fabrike aluminijuma u Ajki, na zapadu zemlje. Prema rečima portparola Državne uprave za odbranu od katastrofa Tibora Dobšona, tokom noći nastavljena je ...

Zaustavljeno pucanje brane sa toksičnim muljem

S media - 10.10.2010

Portparol Državne uprave za odbranu od katastrofa Tibor Dobšon izjavio je jutros da je zaustavljeno pucanje severnog dela brane na rezervoaru toksičnog mulja fabrike aluminijuma u Ajki, na zapadu Madjarske.

Od Bezdana bez otrova

Novosti - 10.10.2010

Vrh talasa Dunava koji donosi toksično blato u ponedeljak oko podneva stiže u Srbiju. Stručnjaci veruju da će u našu zemlju stići bezopasna količina mulja U ponedeljak oko podneva, Dunav će na ulazu u Srbiju kod Bezdana, doneti ostatke ...

Rezervoar s otrovnim muljem sigurno puca

Mondo - 10.10.2010

Državni sekretar za zaštitu životne sredine Mađarske Zoltan Ilješ izjavio je danas da će brana rezervoara sa otrovnim muljem u gradu Ajka na zapadu zemlje neminovno pući i da drugo izlivanje tečnosti nije moguće sprečiti.

Rezervoar s otrovnim muljem sigurno puca

Vesti Online - 10.10.2010

Državni sekretar za zaštitu životne sredine Mađarske Zoltan Ilješ izjavio je danas da će brana rezervoara sa otrovnim muljem u gradu Ajka na zapadu zemlje neminovno pući i da drugo izlivanje tečnosti nije moguće sprečiti.

Nema opasnosti od mulja u Dunavu

Blic - 09.10.2010

Talas sa otrovnim crvenim muljem koji se pre šest dana izlio iz deponije fabrike aluminijuma na zapadu Mađarske najverovatnije će stići u Srbiju u ponedeljak.

Opala toksičnost mulja

B92 - 09.10.2010

Budimpešta -- Koncentracija toksičnih teških metala pala je na dozvoljeni nivo u oblasti gde je došlo do najvećeg izlivanja toksičnog mulja, saopštili su mađarski zvaničnici.

Opasnost od drugog talasa mulja

RTS - 09.10.2010

U toku evakuacija stanovnika mađarskog sela Kolontar u zbog straha da bi moglo da se izlije još toksičnog otpada. Zbog opasnosti da bi iz oštećenog rezervoara na zapadu Mađarske, iz kojeg je u ponedeljak iscureo hemijski otpad, moglo da se ...

Mađarska: Evakuacija zbog opasnosti od novog izlivanja mulja

Blic - 09.10.2010

Mađarske vlasti su zbog straha od drugog talasa izlivanja otrovnog mulja, jutros počele evakuaciju svih stanovnika sela Kolontar koje je uništeno u toj ekološkoj katastrofi, izjavio je portparol službe za vanredne situacije Tibor Dobson.

Evakuacija zbog drugog talasa mulja

B92 - 09.10.2010

Budimpešta -- Mađarske vlasti, zbog straha od drugog talasa izlivanja otrovnog mulja, jutros počele evakuaciju sela Kolontar koje je već stradalo u toj ekološkoj katastrofi. Otrovni crveni mulj iz fabrike aluminijuma probio je 4.

Blato puno arsena i žive

DW - 09.10.2010

Mađarske vlasti su zbog straha od novog izlivanja otrovnog mulja počele evakuaciju stanovnika sela Kolontar koje je uništeno u toj ekološkoj katastrofi, izjavio je portparol službe za vanredne situacije Tibor Dobson Otrovni crveni mulj iz ...

Evakuacija sela Zbog novog izlivanja crvenog blata

Kurir - 09.10.2010

BUDIMPEŠTA - Zbog opasnosti da bi iz oštećenog rezervoara na zapadu Mađarske, iz kojeg je u ponedeljak iscurio hemijski otpad, moglo da se izlije još toksičnog otpada, u toku je evakuacija stanovnika obližnjeg sela Kolontar, javila je ...

Otrovni mulj nije stigao

Politika - 09.10.2010

Na ulasku u našu zemlju svakodnevno se više puta kontroliše voda i za sada nema znakova da je toksični mulj stigao i do nas Bezdan – Prljavozelena voda Dunava kao da je potpuno mirna bez pokreta uz obale moćne reke.

Mađarska vlada osniva fond za pomoć žrtvama katastrofe

Blic - 09.10.2010

Mađarska vlada je odlučila da osnuje fond pomoći žrtvama ekološke katastrofe na zapadu zemlje, saopštio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Mađarsko blato puno žive i arsenika

Glas javnosti - 09.10.2010

BEČ - Međunarodna organizacija za ekološku zaštitu "Grinpis" upozorila je na "iznenađujuće visok" nivo arsenika i žive u crvenom toksičnom mulju koji je 4.

Selo beži pred drugim talasom otrovnog mulja

Mondo - 09.10.2010

Mađarske vlasti su zbog straha od drugog talasa izlivanja otrovnog mulja, jutros počele evakuaciju svih stanovnika sela Kolontar koje je uništeno u toj ekološkoj katastrofi. Otrovni crveni mulj iz mađarske fabrike aluminijuma probio je 4.

Novi bilans: Sedam žrtava izlivanja mulja

EMG - 09.10.2010

Bilans žrtava izlivanja otrovnog mulja na zapadu Mađarske povećao se na sedam pošto je jedna nestala osoba nađena mrtva, saopštile spasilačke službe. "Ta osoba nađena je kod sela Devešet", rekao je načelnik spasilačke ekipe Tibor Dobson.

Evakuisano selo u Mađarskoj zbog talasa mulja

R.S.Evropa - 09.10.2010

Mađarske vlasti su zbog straha od drugog talasa izlivanja otrovnog mulja jutros počele evakuaciju svih stanovnika sela Kolontar koje je uništeno u toj ekološkoj katastrofi, izjavio je portparol službe za vanredne situacije Tibor Dobson.

Dalje evakuacije zbog otrovnog mulja

S media - 09.10.2010

Zbog straha od drugog talasa izlivanja otrovnog mulja u Mađarskoj evakuisano selo Kolontar. Moguća evakuacija još nekoliko sela. U jednoj od najvećih ekoloških katastrofa koje su pogodile Madjarsku do sada je stradalo sedam osoba.

Crveni mulj stiže u Srbiju

Novosti - 09.10.2010

Zbog straha od novog izlivanja toksičnog blata, iseljeni žitelji Kolontara u Mađarskoj. Talas kod Bezdana u nedelju ili ponedeljak NASTAVLJA se agonija žitelja mađarskog naselja Kolontar, čijim ulicama, već sedam dana, doslovce teče crveni ...

Otrovno blato ušlo u Dunav

Press - 08.10.2010

Zagađena voda bi do Srbije mogla da stigne danas ili sutra, a pitanje je samo da li će reka dovoljno da razredi mulj. Pomor ribe u mađarskom delu Dunava Stravične posledice...

Blato u Dunavu, ali Srbija nije ugrožena

24online - 08.10.2010

KATASTROFA - Toksično crveno blato koje se izlilo iz rezervoara fabrike aluminijuma u gradu Ajku, 160 kilometara zapadno od Budimpešte, stiglo je juče oko podneva do Dunava, saopštila je uprava državnog ureda za borbu protiv katastrofa.

Otrovni mulj stigao U dunav!

Kurir - 08.10.2010

BUDIMPEŠTA - Toksični mulj koji se pre pet dana izlio u Mađarskoj preko potoka Torna i rečice Marcal dospeo je u reku Rabu, a potom i u Dunav. Otrovno crveno blato ne bi trebalo da ugrozi živi svet u Rabi zbog velikih količina gipsa koje ...

Dunav pod intenzivnim nadzorom!

DW - 08.10.2010

Nakon teške ekološke katastrofe koja se dogodila u Mađarskoj u kojoj su smrtno stradale četiri osobe, tri nestale i 120 povređeno, Budimpešta je zatražila pomoć zemalja Evropske unije.

Marić: Ne očekuje se opasnost po živote i zdravlje

Blic - 08.10.2010

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da ne očekuje bilo kakvu opasnost po ljudske živote i zdravlje od opasnih alkalnih materija, niti da one pre ponedeljka 11.

Crveni mulj dospeo do "krivine" Dunava

24online - 08.10.2010

Zatrovani crveni mulj, izliven pre pet dana iz rezervoara fabrike aluminijuma kod Ajke, danas pre podne je dosegao do "krivine" Dunava, 50-ak kilometara severno od Budimpešte, gde reka naglo skreće ka jugu.

Komarom kao Meksički zaliv

RTS - 08.10.2010

Posle Mađarske i u Slovačkoj vidljive posledice ekološke katastrofe. Iako se broj žrtava popeo na pet, nivo zagađenja se smanjuje. Nove brige donose vesti da se toksini iz osušenog blata mogu prenositi i vazduhom.

Mađarski predsednik: Dunav nije u opasnosti

24online - 08.10.2010

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban izjavio je danas u Sofiji, tokom kratke posete Bugarskoj, da Dunav nije u opasnosti od crvenog mulja, prenela je mađarska nacionalna agencija MTI.

Skaj njuz: Mulj ima razmere naftne mrlje u Meksičkom zalivu

Blic - 08.10.2010

Toksični crveni mulj, koji se pre četiri dana izlio iz jedne fabrike aluminijuma na zapadu Mađarske, po razmerama odgovara naftnoj mrlji koja se u aprilu izlila u Meksičkom zalivu, što je smatra najvećom ekološkom katastrofom u američkoj ...

Mađarsko otrovno blato puno žive i arsena

Kurir - 08.10.2010

BEČ - Međunarodna organizacija za ekološku zaštitu "Grinpis" upozorila je na "iznenađujuće visok" nivo arsenika i žive u crvenom toksičnom mulju koji je 4.

Sedam žrtava otrovnog mulja

B92 - 08.10.2010

Sofija, Budimpešta -- U Mađarskoj broj žrtava izlivanja otrovnog mulja porstao na 6. Mađarski premijer Viktor Orban u Sofiji izjavio da Dunav nije u opasnosti od crvenog mulja.

Dunav valja otrovni mulj prema Srbiji?

Politika - 08.10.2010

Mađarske vlasti u vodu ubacuju kiselinu i gips i podižu barijere kako bi fizički zaustavili dalje kretanje toksične mase koja je izazvala pravu katastrofu u delovima zemlje.

Otrovni mulj u Dunavu!

ALO - 08.10.2010

Teško hemijsko zagađenje koje je izazvalo jedno od najvećih ekoloških katastrofa na tlu Evrope, nastalo pucanjem rezervoara u fabrici aluminijuma u mađarskom gradiću Ajku, stiglo je i do Dunava.

Otrovno mađarsko blato stiglo do Dunava

Glas javnosti - 08.10.2010

BUDIMPEŠTA - Toksično crveno blato koje se izlilo iz rezervoara fabrike aluminijuma u zapadnoj Mađarskoj stiglo je jutros do Dunava gde ugrožava ekološki sistem druge najveće reke u Evropi, rekli su zvaničnici iz mađarske Službe za vode.

Mađarska: pomor ribe zbog mulja, Hrvatska i Srbija u predostrožnosti

R.S.Evropa - 08.10.2010

U Mađarskoj je zabilježen prvi slučaj pomora ribe zbog toksičnog mulja koji se prije tri dana izlio iz fabrike aluminijuma na zapadu zemlje, a spasioci se trude da umanje razmjere katastrofe, prenosi B92.

Otrovni mulj u Srbiji za pet dana

Vesti Online - 08.10.2010

Otrovni crveni mulj iz Mađarske najverovatnije će doći Dunavom u Srbiju za pet do sedam dana, procenjeno je u Javnom preduzeću (JP ) "Vode Vojvodine".

Pet žrtava otrovnog mulja u Mađarskoj

Mondo - 08.10.2010

Dok Mađari pokušavaju da stišaju ođek katastrofe, Grinpis poziva na uzbunu i kritikuje Budimpeštu, u Srbiji se ozbiljno prati situacija. Mađarska spasilačka služba saopštila je da se bilans nastradalih nakon izlivanja otrovnog mulja popeo ...

Pet žrtava izlivanja toksičnog mulja u Mađarskoj

EMG - 08.10.2010

Mađarska spasilačka služba saopstila da se bilans stradalih posle izlivanja otrovnog mulja popeo na pet. Jutros izmeren nivo PH u Dunavu kod Komaroma, 80 kilometara zapadno od Budimpešte, iznosio je 8,4, rekao je mađarski zvaničnik koji ...

Pet žrtava toksičnog mulja u Mađarskoj

R.S.Evropa - 08.10.2010

Mađarska spasilačka služba saopštila je da se bilans nastradalih nakon izlivanja otrovnog mulja popeo na pet, navodeći da se situacija u ugroženim područjima od jutros polako normalizuje.

Orban: Dunav nije u opasnosti

S media - 08.10.2010

Predsednik madjarske vlade Viktor Orban izjavio je danas u Sofiji, tokom kratke posete Bugarskoj, da Dunav nije u opasnosti od crvenog mulja. "Uspeli smo da na vreme stvari stavimo pod kontrolu, tako da voda zagadjena crvenim muljem neće ...

Visok nivo arsenika i žive u otrovnom mulju

E-Novine - 08.10.2010

Međunarodna organizacija za ekološku zaštitu Greenpeace upozorila je u petak na "iznenađujuće visoke" nivoe arsenika i žive u crvenom toksičnom mulju koji je 4.

Ostala crvena pustoš

Novosti - 08.10.2010

U Kolontaru, gde je toksično blato preplavilo naselje. Šestoro mrtvih. U gradu samo spasioci, žiteljima nema povratka MINDEN piros, minden piros! (Sve je crveno, sve je crveno).

Pronađeno još jedno telo, sedam mrtvih od izlivenog mulja

R.S.Evropa - 08.10.2010

Bilans žrtava izlivanja otrovnog mulja na zapadu Mađarske povećao se danas na sedam, pošto je jedna nestala osoba pronađena mrtva, saopštile su spasilačke službe.

Godinu dana za saniranje štete

Blic - 07.10.2010

Mađarskim vlastima biće potrebno godinu dana i desetine miliona evra za saniranje štete nastale izlivanjem crvenog mulja iz fabrike aluminijuma u gradu Ajka, oko 160 kilometara jugozapadno od Budimpešte, u kojem je život izgubilo četvoro ...

Mrtvo selo u Mađarskoj

Kurir - 07.10.2010

BUDIMPEŠTA - Reka krvavocrvenog mulja, četiri mrtve i tri nestale osobe poslednji je bilans najveće ekološke katastrofe u Mađarskoj. - Kolontar je mrtav.

Toksični mulj dospeo u reku Rabu koja se uliva u Dunav

Blic - 07.10.2010

Toksični mulj, koji se pre četiri dana izlio u Mađarskoj, preko potoka Torna i rečice Marcal, jutros oko tri sata dospeo je u reku Rabu, koja se uliva u Dunav.

Otrovni mulj preti Dunavu

BBC - 07.10.2010

Mađarska pokušava da spreči dopiranje otrovnog mulja, koji se izlio iz jedne fabrike alumunijuma, do Dunava. Alkalnost vode u reci Raba koja se uliva u Dunav je porasla.

Toksični mulj stigao u Dunav

B92 - 07.10.2010

Budimpešta -- Toksično crveno blato iz Mađarske stiglo je do Dunava gde ugrožava ekološki sistem, rekli su zvaničnici iz mađarske Službe za vode.

Mulj se izlio u pritoku Dunava

RTS - 07.10.2010

Toksični mulj iz Mađarske dospeo u reku Rabu, pritoku Dunava. Zagađeni talas mulja ima Pe-Ha vrednost nešto manju od 10, pa ne bi trebalo da ugrozi živi svet u toj reci.

Toksični mulj dospeo u Dunav

Blic - 07.10.2010

Zagađeni crveni mulj, koji se pre četiri dana izlio iz rezervoara fabrike aluminijuma u mestu Ajki na zapadu Mađarske, danas oko podneva dospeo je u Dunav, saopštila je Glavna uprava Državnog ureda za borbu protiv katastrofa.

Otrovno mađarsko blato stiglo do Dunava (video)

Kurir - 07.10.2010

BUDIMPEŠTA - Toksično crveno blato koje se izlilo iz rezervoara fabrike aluminijuma u zapadnoj Mađarskoj stiglo je jutros do Dunava gde ugrožava ekološki sistem druge najveće reke u Evropi, rekli su zvaničnici iz mađarske Službe za vode.

Toksični mulj stigao u Dunav

24online - 07.10.2010

Toksično crveno blato iz Mađarske stiglo je do Dunava gde ugrožava ekološki sistem, rekli su zvaničnici iz mađarske Službe za vode. Uzorci vode uzeti na mestu gde se reka Raba uliva u Dunav, pokazuju neznatno povišen nivo alkalnosti, ...

Otrovne materije stigle i do Dunava?

DW - 07.10.2010

Nesreća u Mađarskoj bi mogla dostići daleko veće razmere i to van granica ove zemlje. Otrovne materije iz fabrike aluminijuma stiže i do Dunava. Nadležni organi u Srbiji najavljuju intenzivniji monitoring kvaliteta vode.

Uginule ribe u Dunavu zbog širenja toksičnog mulja

Politika - 07.10.2010

BUDIMPEŠTA – U Mađarskoj je zabeležen prvi slučaj pomora ribe zbog širenja toksicnog mulja koji se pre tri dana izlio iz fabrike aluminijuma na zapadu zemlje, a spasioci se trude da umanje razmere katastrofe kako se mulj postepeno uliva u ...

Pomor ribe u Dunavu

RTS - 07.10.2010

Prvi slučaj pomora ribe zabeležen u Dunavu i obližnjim rečicama u koje je dospeo toksični mulj iz fabrike aluminijuma. Mađarska akademija nauka tvrdi da nema opasnosti od radioaktivnog zračenja.

Dunav van opasnosti?

BBC - 07.10.2010

Od Mađarske, preko Hrvatske i Srbije, do Rumunije, vode Dunava su pod redovnim nadzorom stručnjaka i laboratorija. Učestalo se uzimaju uzorci kako bi se proverilo zdravstveno stanje druge najveće evropske reke, posle katastrofalnog ...

Vojvodina spremna za mađarski mulj

Glas javnosti - 07.10.2010

NOVI SAD - Vlada Vojvodine danas je saopštila da je Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine spremna da, u saradnji sa nadležnom inspekcijom Ministarstva životne sredine, pravovremeno reaguje i preduzme odgovarajuće mere ukoliko ...

EU: Ekološka katastrofa u Mađarskoj može imati šire razmjere

R.S.Evropa - 07.10.2010

Ekološka katastrofa u Mađarskoj, izazvana izlivanjem mulja i industrijskog otpada, mogla bi ugroziti i okolne zemlje, upozorila je Europska unija.

Toksični mulj dospeo u Dunav

S media - 07.10.2010

Toksični mulj, koji se pre četiri dana izlio u Madjarskoj, preko potoka Torna i rečice Marcal, jutros oko tri sata dospeo je u reku Rabu, koja se uliva u Dunav.

Otrovno blato u Madjarskoj stiglo do Dunava

Beta - 07.10.2010

BUDIMPEŠTA, 7. oktobra 2010. (Beta-AFP) - Toksično crveno blato koje se izlilo iz rezervoara fabrike aluminijuma u zapadnoj Madjarskoj stiglo je u četvrtak do Dunava gde ugrožava ekološki sistem druge najveće reke u Evropi, rekli su ...

Toksični mulj dospio u dolinu Rabe, pritoke Dunava

R.S.Evropa - 07.10.2010

Toksični mulj koji je u ponedjeljak iscurio iz kombinata aluminija u Mađarskoj dospio je do rijeke Rabe, pritoke Dunava, ali više ne bi trebalo da predstavlja ekološku opasnost, saopštile su službe angažovane na sanaciji.

Otrovno blato stiglo do Dunava

Novosti - 07.10.2010

Oliver Dulić: Dunav u Srbiji nije zagađen posle ekološke katastrofe u Mađarskoj BUDIMPEŠTA - Toksično crveno blato koje se izlilo iz rezervoara fabrike aluminijuma u zapadnoj Mađarskoj stiglo je jutros do Dunava gde ugrožava ekološki ...

Otrovno blato ubija ribe u Dunavu

Mondo - 07.10.2010

Prve uginule ribe uočene su u Dunavu posle izlivanja toksičnog mulja u Mađarskoj, saopštila mađarska služba za saniranje štete. Ministar ekologije i prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da Dunav u našoj zemlji nije ugrožen.

MUP: Izlivanje mulja neće ugroziti živote u Srbiji (VIDEO)

EMG - 07.10.2010

Ne postoji opasnost po ljudske živote u Srbiji, ali je izlivanje toksičnog blata u Mađarskoj ozbiljan ekološki incident koji može da ugrozi floru i faunu Dunava, izjavio je za Emg.rs Predrag Marić, načelnik sektora za vanredne situacije ...

Otrovno blato iz rijeke Rab stiglo u Dunav

R.S.Evropa - 07.10.2010

Toksično crveno blato koje se u ponedjeljak izlilo iz rezervoara fabrike aluminijuma u zapadnoj Mađarskoj stiglo je jutros do Dunava gde ugrožava ekološki sistem druge najveće reke u Evropi.

Otrovne vode stižu u Srbiju

Danas - 07.10.2010

Beograd - Još se ne zna tačan hemijski sastav otrovnog mulja koji je juče oko podne ipak dospeo u Dunav, uprkos uveravanju nadležnih u Mađarskoj da do toga neće doći.

Pomor ribe u Dunavu

S media - 07.10.2010

U Madjarskoj je zabeležen prvi slučaj pomora ribe zbog širenja toksicnog mulja koji se pre tri dana izlio iz fabrike aluminijuma na zapadu zemlje, a spasioci se trude da umanje razmere katastrofe kako se mulj postepeno uliva u Dunav.

Otrovni mulj stigao do Dunava

Vesti Online - 07.10.2010

Otrovni boksitni crveni mulj, koji se pre četiri dana izlio iz rezervoara fabrike aluminijuma u mestu Ajki na zapadu Mađarske, ulio se danas oko podne u Dunav.

Hemijski otpad na zapadu Mađarske ubio četvoro ljudi

24online - 06.10.2010

KATASTROFA - Mađarska vlada proglasila je vanredno stanje u tri sela na zapadu zbog nesreće posle izlivanja hemijskog otpada. U incidentu između sela Ajka i Devečer, poginulo je najmanje troje ljudi i trogodišnje dete, dok je 120 osoba ...

Dugo i skupo uklanjanje mulja

B92 - 06.10.2010

Budimpešta -- Mađarska vlada je saopštila da će otklanjanje štete nanete izlivanjem otrovnog mulja iz rezervoara sa otpadnim materijama jedne fabrike aluminijuma potrajati više od godinu ipo dana i koštati nekoliko desetina miliona dolara.

Mađarska: Stala fabrika aluminijuma

B92 - 06.10.2010

Budimpešta -- Državni sekretar za ekologiju u mađarskoj vladi Zoltan Ileš doneo je odluku o trenutnom obustavljanju proizvodnje u Mađarskoj fabrici aluminijuma MAL.

Mađarska: Nema novih žrtava lavine mulja, troje se vode kao nestali

Blic - 06.10.2010

Portparol mađarskog Ureda za odbranu od katastrofa Đerđ Bakoš izjavio je danas da nema novih žrtava lavine mulja, koja se pre dva dana dogodila u okolini Ajke, u županiji Vesprem, ali se tri osobe vode kao nestale.

Mulj iz Mađarske ugrožava Dunav?

RTS - 06.10.2010

Ekološka katastrofa u Mađarskoj mogla bi da ugrozi i okolne zemlje, upozorava EU. Za čišćenje otrovnog blata, Mađarskoj će biti potrebno najmanje godinu dana.

Vojvodina: Pripravnost zbog mulja

B92 - 06.10.2010

Novi Sad -- Pokrajinska adminsitracija spremna je da preduzme sve odgovarajuče mere, ukoliko opasni mulj iz Mađarske ugrozi područje Vojvodine. Vlada Vojvodine saopštila je da je Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine spremna ...

Pokrajinske službe u pripravnosti povodom izlivanja mulja

Blic - 06.10.2010

Vlada Vojvodine danas je saopštila da je Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine spremna da u saradnji sa nadležnom inspekcijom Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, pravovremeno reaguje i preduzme odgovarajuće ...

Vojvodina spremna za mađarski mulj

Kurir - 06.10.2010

NOVI SAD - Vlada Vojvodine danas je saopštila da je Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine spremna da, u saradnji sa nadležnom inspekcijom Ministarstva životne sredine, pravovremeno reaguje i preduzme odgovarajuće mere ukoliko ...

Godinu dana i milioni evra za otklanjanje štete

Politika - 06.10.2010

Da bi otklonila štetu nastalu nakon izlivanja mulja iz rezervoara fabrike aluminijuma, Mađarska će potrošiti i više desetina miliona evra Mađarskoj će trebati više desetina miliona evra i najmanje godinu dana da otkloni štetu nastalu posle ...

Otrovni mulj stiže u Srbiju!

Press - 06.10.2010

Otrovno crveno blato koje je iscurilo iz mađarske fabrike aluminijuma Dunavom stiže i u Srbiju! Preti pomor ribe i zagađenje vode za piće! Nezapamćena katastrofa...

Otrov stiže Dunavom!

ALO - 06.10.2010

Četiri osobe su poginule, među kojima i dvoje dece od jedne i tri godine i jedna tromesečna beba, nakon eksplozije rezervoara u fabrici za preradu aluminijuma na zapadu Mađarske. Mađarski mediji dodaju i da je šest osoba nestalo.

Hemijsko blato odnelo i život tromesečne bebe

Glas javnosti - 06.10.2010

BUDIMPEŠTA - Crveno hemijsko blato, koje je iscurilo iz fabrike aluminijuma na zapadu Mađarske, ubilo je najmanje četvoro ljudi, među kojima i jednu tromesečnu bebu, poplavilo grad Devečer i zagadio reku Markal, ugrozivši time sedam ...

Mađarska: Otrovni mulj čistiće godinu dana

Mondo - 06.10.2010

Čišćenje područja zagađenog toksičnim muljem u Mađarskoj trajaće najmanje godinu dana i koštaće desetak miliona dolara, rekao je ministar prirodne sredine Zoltan Iles dodajući da će im u tome biti neophodna tehnička i finansijska pomoć EU.

Mađarska: Bar godinu dana za čišćenje otrovnog blata

Novosti - 06.10.2010

Mađarski ministar za ekologiju izjavio je danas da će čišćenje potrajati bar godinu dana, a pomoć Evropske unije biće neophodna BUDIMPEŠTA - Mađarskoj će trebati najmanje godinu dana da otkloni štetu od izlivanja toksičnog blata iz fabrike ...

Građani bezbedni, EU zabrinuta

Danas - 06.10.2010

Beograd - Otrovni mulj koji se pre tri dana izlio iz rezervoara fabrike aluminijuma u Mađarskoj, u okolini Ajke, nije došao do Dunava ni u toj zemlji, pa samim tim ni do Srbije, potvrdio je za Danas Predrag Marić, načelnik Sektora za ...

Milioni za uklanjanje toksičnog mulja

E-Novine - 06.10.2010

Mađaraska vlada je u sredu saopštila da će otklanjanje štete nanete izlivanjem otrovnog mulja iz rezervoara sa otpadnim materijama jedne fabrike aluminijuma potrajati više od godinu ipo dana i koštati nekoliko desetina miliona dolara.

Katastrofa u Mađarskoj izazvana ljudskom greškom?

Blic - 05.10.2010

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban izrazio je saučešće porodicama nastradalih u poplavi mulja u županiji Vesprem i naložio ministru unutrašnjih poslova Šandoru Pinteru da pokrene pitanje krivične i materijalne odgovornosti za nasreću.

Vanredno stanje u Mađarskoj

RTS - 05.10.2010

Najmanje četiri osobe stradale od posledica izlivanja kontaminiranog blata iz fabrike aluminijuma na zapadu Mađarske. U delu županije Vesprem proglašeno vanredno stanje.

Otrovni mulj ubio četiri osobe

B92 - 05.10.2010

Budimpešta -- Mađarska vlada proglasila je vanredno stanje zbog ekološke katastrofe u delu županije Vesprem, gde su poginule četiri osobe. Juče je došlo do ekološke katastrofe nakon izlivanja mulja iz rezervoara fabrike aluminujuma u ...

Hemijsko blato ubilo i tromesečnu bebu (video)

Kurir - 05.10.2010

BUDIMPEŠTA - Crveno hemijsko blato, koje je iscurilo iz fabrike aluminijuma na zapadu Mađarske, ubilo je najmanje četvoro ljudi, među kojima i jednu tromesečnu bebu, poplavilo grad Devečer i zagadio reku Markal, ugrozivši time sedam ...

Hemijski otpad u Mađarskoj ubio 4 ljudi

24online - 05.10.2010

KATASTROFA - Mađarska vlada je juče proglasila vanredno stanje u tri sela na zapadu zemlje nakon nesreće koja se prekjuče dogodila kada je došlo do izlivanja hemijskog otpada.

Milioni za uklanjanje mulja

BBC - 05.10.2010

Mađaraska vlada je saopštila da će otklanjanje štete nanete izlivanjem otrovnog mulja iz rezervoara sa otpadnim materijama jedne fabrike aluminijuma potrajati više od godinu ipo dana i koštati nekoliko desetina miliona dolara.

Preventivne mere u Srbiji nakon izlivanja otpada u Mađarskoj

Blic - 05.10.2010

Hemijski otpad koji se izlio iz fabrike aluminijuma u Mađarskoj, a za koji postoji opasnost da bi mogao da dospe u Dunav, najverovatnije neće da ugrozi Srbiju, ali će biti preduzete preventivne mere, izjavio je Srni pomoćnik srpskog ...

Zatrovano blato preti Dunavu

Blic - 05.10.2010

Mađarske vlasti proglasile su danas vanredno stanje u tri županije na zapadu zemlje nakon izlivanja milion kubnih metara kontaminiranog crvenog mulja iz fabrike aluminijuma u gradu Ajka.

Otrovno blato poplavilo Mađarsku!

Press - 05.10.2010

Milion kubika crvenog blata iscurilo je iz fabrike aluminijuma „Ajka" u Mađarskoj. Bujica odnela najmanje četiri života, dok je 120 ljudi povređeno.

Mađarska: Otrovni mulj se širi selima

Mondo - 05.10.2010

Dve osobe su poginule, dve se vode kao nestale, a više desetina ljudi je povređeno u teškom akcidentu u Mađarskoj. Pretpostavlja se da je u prirodu iz obližnje elektrane iscurelo 600 do 700.000 kubnih metara toksičnog crvenog mulja kod ...

Ekološka katastrofa u Mađarskoj

Mondo - 05.10.2010

Četiri osobe su poginule, četiri se vode kao nestale, a više od 120 ljudi je povređeno u teškom akcidentu u Mađarskoj. U delu županije Vesprem vanredno stanje.

Vanredno stanje u tri mađarska sela

R.S.Evropa - 05.10.2010

Mađarska vlada proglasila je vanredno stanje u tri sela na zapadu zemlje nakon nesreće koja se juče dogodila kada je došlo do izlivanja hemijskog otpada između mjesta Ajka i Devečer, a u kojoj su poginula najmanje tri lica među kojima ...

Ekološka katastrofa u Mađarskoj

E-Novine - 05.10.2010

U tri mađarske županije na zapadu zemlje proglašeno je vanredno stanje posle izlivanja hemijskog otrovnog otpada iz rezervoara jedne fabrike za preradu aluminijuma, javljaju u utorak agencije.

Mađarska: Četiri žrtve izlivanja hemijskog blata

Novosti - 05.10.2010

Crveno hemijsko blato, koje je iscurelo iz fabrike aluminijuma, ubilo je najmanje četvoro ljudi, među kojima i jednu bebu BUDIMPEŠTA - Crveno hemijsko blato, koje je iscurelo iz fabrike aluminijuma na zapadu Mađarske, ubilo je najmanje ...

Vanredno stanje u tri županije u Mađarskoj (VIDEO)

EMG - 05.10.2010

Najmanje četvoro ljudi, među kojima i jednu tromesečnu bebu poginulo je danas kada je crveno blato iscurelo iz fabrike aluminijuma na zapadu Mađarske i poplavilo grad Devečer.

Radioaktivni mulj preti Dunavu

Vesti Online - 05.10.2010

Mađarska vlada proglasila je vanredno stanje u jednoj županiji zbog izlivanja kontaminiranog blata iz fabrike aluminijuma na zapadu zemlje. Državni sekretar za zaštitu životne sredine Zoltan Ileš je rekao da bi ekološke posledice mogle ...

Vanredno stanje u Mađarskoj

Danas - 05.10.2010

Budimpešta - Mađarska vlada proglasila je vanredno stanje u delu županije Vesprem, gde je došlo do ekološke katastrofe nakon izlivanja mulja iz rezervoara fabrike aluminijuma u blizini Ajke, u kojoj su do sada poginule četiri, a povređeno ...

Mulj odnosi živote

Novosti - 05.10.2010

Ekološka tragedija u Mađarskoj izazvana izlivanjem fabričkog hemijskog otpada. Do sada preminule četiri osobe, povređeno njih 120, šestoro nestalo BUDIMPEŠTA - U tri mađarske županije na zapadu zemlje proglašeno je vanredno stanje, posle ...

Zatrovano blato preti Dunavu

S media - 05.10.2010

Mađarske vlasti proglasile su danas vanredno stanje u tri županije na zapadu zemlje nakon izlivanja milion kubnih metara kontaminiranog crvenog mulja iz fabrike aluminijuma u gradu Ajka.

Mađarska: Izlio se hemijski otpad, dve osobe poginule

Blic - 04.10.2010

Dve osobe su poginule, dve nestale, a više desetina je povređeno danas u Mađarskoj, kada je došlo do izlivanja hemijskog otpada između mesta Ajka i Devečer, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter.

Ekološka katastrofa u Mađarskoj

RTS - 04.10.2010

Dve osobe su poginule, dve nestale, a više desetina je povređeno kada je došlo do izlivanja hemijskog otpada između mesta Ajka i Deveče u Mađarskoj. U toku je istraga o uzrocima nesreće.

Izlio se hemijski otpad, poplavljena dva sela

S media - 04.10.2010

Blizu 700.000 kubnih metara hemijskog otpada izlilo se danas, usled havarije na rezervoaru u jednoj fabrici za preradu aluminijuma u Madjarskoj, poplavivši delove dva sela, saopštila je služba za vanredne situacije.

Hemijski otpad ugrožava život

S media - 04.10.2010

Dve osobe su poginule, dve nestale, a više desetina je povredjeno danas u Madjarskoj, kada je došlo do izlivanja hemijskog otpada izmedju mesta Ajka i Devečer, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter.