TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Izrael počeo povlačenje

B92 - 18.01.2009

Tel Aviv, Vašington, Damask, Jerusalim, Moskva -- Izraelska armija počela je delimično povlačenje kopnenih snaga iz pojasa Gaze, nakon što je saopšteno da se okončava tronedeljna ofanziva. Povlačenje je usledilo ubrzo nakon što su i vođe Hamasa proglasile jednonedeljni prekid vatre, uprkos nastavku ...

Hamas objavio obustavu vatre, Izrael povlači vojnike

Blic - 18.01.2009

Hamas je saopštio da će obustaviti batru u pojasu Gaze na nedelju dana, kako bi "Izrael imao vremena da se povuče". Militantni pokret je objavio da obustava vatre odmah stupa na snagu, a ova odluka je usledila nekoliko sati nakon što je Izrael proglasio jednostrani prekid vojnih akcija.

Uskoro humanitarni samit za Gazu

B92 - 18.01.2009

Šarm el Šeik -- Generalni sekretar UN Ban Ki Mun i lideri vodećih zapadnih i arapskih zemalja saglasili su se da je neophodno otvoriti granice pojasa Gaze za humanitarnu pomoć. Na sastanku u egipatskom letovalištu Šarm el Šeiku dogovoreno je i da ta zemlja narednih dana organizuje humanitarni samit ...

Rim: Protest zbog napada na Gazu

B92 - 17.01.2009

Rim, Pariz, Sarajevo, Kairo -- Više hiljada ljudi, mašući palestinskim zastavama, demonstriralo je danas ulicama Rima u znak protesta zbog izraelskih napada u pojasu Gaze. Neki od demonstranata nosili su transparente sa nacističkom svastikom preko Davidove zvezde.

Izrael planira da okonča ofanzivu u Gazi

Blic - 17.01.2009

Izrael planira da okonča ofanzivu u pojasu Gaze, koja je ušla u treću nedelju, pošto je postigao svoje ciljeve, najavio je danas jedan izraelski zvaničnik. "Cilj je da se objavi, uz odobrenje vlade, suspendovanje vojnih aktivnosti jer su naši ciljevi postignuti", rekao je zvaničnik, koji je tražio ...

U napadu na školu poginulo šestoro

B92 - 17.01.2009

Gaza, Bejrut -- Šest Palestinaca jutros je poginulo u izraelskom napadu na školu kojom upravljaju UN na severu pojasa Gaze, rekli su palestinski bolnički izvori i očevici. Palestinski izvori su rekli da su jedna žena i dete poginuli kada je prva tenkovska granata pogodila školu u Bejt Lahiji kojom ...

Olmert: Od ponoći prekid vatre

B92 - 17.01.2009

Tel Aviv, Bejrut, London -- Premijer Izraela Ehud Olmert izjavio je da će od subote u ponoć Izrael jednostrano proglasiti prekid vatre u pojasu Gaze. On je naveo da će izraelske trupe ostati u toj palestinskoj oblasti i okolini.

Izraelska vlada sutra glasa o jednostranom prekidu vatre

Blic - 16.01.2009

Izraelska vlada će sutra glasati o jednostranom proglašenju prekida vatre s palestinskim Hamasom u pojasu Gaze, javlja večeras izraelski list "Haarec" u onlajn izdanju. Ako tako odluči, to bi značilo da će Izrael završiti ofanzivu koja traje od 27.

Izrael sutra o prekidu vatre?

B92 - 16.01.2009

Tel Aviv, Njujork, Brisel -- Izraelska vlada će sutra glasati o jednostranom proglašenju prekida vatre s palestinskim Hamasom u pojasu Gaze, javlja izraelski list "Harec". Ako tako odluči, to bi značilo da će Izrael završiti ofanzivu koja traje od 27.

Agencija UN suspendovala rad, bolnica gori u gradu Gazi

Blic - 15.01.2009

Agencija UN za pomoć (UNWRA) saopštila je danas da je suspendovala rad u pojasu Gaze, nakon što je njeno sedište u istoimenom gradu pogođeno artiljerijskom vatrom, a plamen, navodno od fosforne granate, zahvatio i obližnje skladište sa hranom, lekovima i gorivom i jednu radionicu.

Uslovi Hamasa za prekid vatre

B92 - 15.01.2009

Gaza -- Zvaničnici Hamasa preneli su egipatskim posrednicima da bi taj pokret prihvatio obnavljanje dogovora o prekidu vatre sa Izraelom, uz određene uslove. Izvor Rojtersa koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da je Hamas posrednicima u Egiptu predstavio svoju poziciju, prema kojoj se od ...

Izrael: Novinari prekršili cenzuru

B92 - 14.01.2009

Jerusalim -- Izraelske vlasti optužile su dva palestinska novinara koji rade za iransku televizijsku stanicu da prenose tajne podatke neprijatelju. U optužbi se navodi da su novinari javili o početku izraelske kopnene ofanzive na Gazu 3. januara dok je još ta informacija bila pod vojnom cenzurom.

Gaza: Vojska Izraela pred gradom

B92 - 14.01.2009

Gaza, Tel Aviv, Karači, Johanesburg -- Posle 18 dana ofanzive, izraelska vojska približila se samom centru grada Gaze, u kome živi oko 400 hiljada stanovnika. Izraelska pešadija i palestinske trupe imale su okršaje u gusto naseljenim delovima grada Gaze.

Izraelski mediji: Hamas će pristati na prekid vatre

Blic - 14.01.2009

Delegacija Hamasa u Kairu voljna je da prihvati egipatsku inicijativu za prekid vatre, u pojasu Gaze, javili su večeras izraelski mediji pozivajući se na palestinske izvore. Predstavnik Hamasa u Libanu Osama Hamdan izjavio je međutim da još ima rezervi. Uslovi prekida vatre još nisu poznati.

EU i Izrael: Pauza u približavanju

B92 - 14.01.2009

Jerusalim, London , Vašington, La Paz -- Izrael i EU odlučili su da pauziraju proces približavanja zbog izraelske akcije u Gazi, rekao je predstavnik Evropske komisije u Izraelu Ramiro Sibrijan-Usal. "Došlo je do pauze u nastavku unapređenja bilateralnih odnosa.

Gaza: Sukobi u naseljenim delovima

B92 - 13.01.2009

Gaza, Bejrut, Brisel, Tel Aviv -- Izraelska pešadija danas je vodila žestoke okršaje sa palestinskim islamistima u najgušće naseljenim delovima grada Gaze. U novoj seriji napada uništeno je nekoliko desetina kuća. Vojska je na samo jedan kilometar od centra grada.

Izraelska vojska ušla u delove grada Gaze

Blic - 13.01.2009

Izraelske kopnene snage ušle danas u neke delove grada Gaze, gde se na ulicama gusto naseljenog dela grada bore s militantnim Palestincima. Prema navodima očevidaca, uništeno je nekoliko desetina kuća, a uplašeno stanovništvo trči po ulicama kako bi izbeglo pucnjavu.

Spalili Obamine postere zbog Gaze

B92 - 13.01.2009

Teheran, Beograd -- Desetine Iranaca protestovali su u Teheranu zbog okupacije Gaze, spalivši postere novog američkog predsednika Baraka Obame, rekli su očevici. Na protestima u Iranu često su spaljivani posteri američkih predsednika, ali je ovo prvi put da je Obamin poster uništen u javnosti.

Buš: Hamas da prekine raketiranja

B92 - 12.01.2009

Vašington, Kairo, Njujork -- Na poslednjoj konferenciji za novinare kao predsednik SAD, Džordž Buš apeolovao i na Hamas i na Izrael da preduzmu korake kako bi došlo do prekida vatre u Gazi. Buš je rekao da palestinski radikalni pokret Hamas mora da prekine da raketira Izrael da bi se postigao ...

Za Izrael i protiv njega

B92 - 12.01.2009

Brisel, Pariz, Kairo, Karači -- Širom Evrope održani su protesti protiv izraelske ofanzive u pojasu Gaze, ali i demonstracije koje podržavaju akciju Izraela. Više hiljada demonstranata izašlo je na ulice evropskih gradova kako bi protestovali protiv izraelskog napada na Gazu.

Gaza: Nastavak sukoba

B92 - 12.01.2009

Gaza -- Izraelska vojska polako prodire u najnaseljenije delove Gaze, a vazdušni i kopneni napadi se nastavljaju. Prošle noći avijacija je bombardovala ciljeve na palestinskoj teritoriji 12 puta, što je skoro pet puta manje nego prethodnih dana.

Nastavljeni sukobi u Gazi

Blic - 12.01.2009

Borbe u pojasu Gaze nastavljene su danas nesmanjenom žestinom, pošto je sinoć objavljeno da su i jedinice izraelskih rezervista poslate u tu palestinsku teritoriju koju kontroliše radikalni islamistički Hamas. Borbe se istovremeno približavaju gusto nasljenim delovima pojasa.