TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Tadić otputovao u Njujork

B92 - 21.09.2008

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić otputovao u Njujork, gde će na 63. zasedanju Generalne skupštine UN predstaviti inicijativu Beograda. Tadić bi trebalo da u utorak 23. septembra, prvog dana generalne debate, održi govor pred Generalnom skupštinom UN.

"Većina u UN za inicijativu Srbije"

B92 - 20.09.2008

Luksemburg, Priština -- Šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn smatra da će inicijativa Srbije biti prihvaćena u Skupštini UN velikom većinom. Aselborn je naveo da nije mogućno uskratiti nekoj državi pravo da traži mišljenje od Međunarodnog suda pravde "ako smo principijelni".

Predlog Srbije na dnevnom redu u UN

B92 - 19.09.2008

Njujork, Priština, Sarajevo, Zagreb, Niš -- Generalna skupština UN uvrstila u dnevni red 63. zasedanja zahtev Srbije da Međunarodni sud pravde da mišljenje o Kosovu. Na drugoj plenarnoj sednici, koja je počela popodne u sedištu UN u Njujorku, Skupština je podržala preporuku sadržanu u tački 61.

Tadić: Pitanje Kosova treba prebaciti na teren prava

Blic - 19.09.2008

Predsednik Srbije Boris Tadić je izjavio da će na Generalnoj skupštini UN pokušati da obezbedi podršku da se kosovsko pitanje iz sfere politike prebaci na teren prava. "Mi smo do sada imali podršku nekih zemalja stalnih članica Saveta bezbednosti i članica Generalne skupštine UN, ali očigledno je ...

Usvojen predlog Srbije

Blic - 18.09.2008

Generalni komitet UN jednoglasno je prihvatio inicijativu Srbije da se u dnevni red zasedanja Generalne skupštine UN uvrsti predlog rezolucije kojom se traži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o zakonitosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Reakcije na inicijativu Srbije

B92 - 18.09.2008

Priština, Bon, London, Beograd, Prag -- Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da put Kosova u budućnost prolazi kroz Brisel i Vašington, a ne kroz Beograd. On je rekao i da inicijativa Srbije da se o proglašavanju nezavisnosti Kosova izjasni Međunarodni sud pravde ne treba da plaši.

"Diplomatska pobeda Srbije"

B92 - 18.09.2008

Njujork, Beograd, London -- Političari i stručnjaci ocenjuju da je odluka da se u dnevni red Skupštine UN uvrsti inicijativa Srbije diplomatska pobeda Beograda. Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ocenio je sinoć da jednoglasna odluka Generalnog komitetat UN da u agendu Generalne skupštine UN ...

Predlog Srbije na dnevnom redu

B92 - 17.09.2008

Beograd, Njujork, Priština -- U predlog dnevnog reda Generalne skupštine UN uvršten je i predlog Srbije da se raspravlja o legalnosti nezavisnosti Kosova. Predloženom rezolucijom Srbije traži se mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Inicijativa Srbije na zasedanju Generalne skupštine UN

Blic - 16.09.2008

U sedištu svetske organizacije u Njujorku danas počinje 63. zasedanje Generalne skupštine, na čijem bi dnevnom redu, kako se očekuje, trebalo da se nađe i inicijativa Srbije da se od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje o zakonitosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Jeremić: Predstoji nam "izuzetno teška borba" u UN

Blic - 15.09.2008

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da će inicijativa Srbije u Ujedinjenim nacijama da od Međunarodnog suda pravde (MSP) zatraži mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, biti "izuzetno teška borba".

Tadić: Nada u inicijativu

B92 - 15.09.2008

Beograd, Priština -- Boris Tadić je izrazio nadu da će Generalna skupština UN zatražiti od Međunarodnog suda pravde da razmotri kosovsku nezavisnost. Tadić je rekao da ima šanse da taj sud da pozitivno mišljenje za Srbiju. "Verujem da su šanse Srbije da Međunarodni sud pravde da pozitivno mišljenje ...