TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Juščenko optužuje vlast

B92 - 05.12.2004

Kijev -- Lider ukrajinske opozicije Viktor Juščenko optužio je provladine stranke da pokušavaju da smanje ovlašćenja budućeg šefa države. "Shvatili su da neće pobediti, pa su odlučili da sprovedu ustavne promene da bi promenili predsednikova ovlašćenja", rekao je Juščenko u subotu uveče.

Sud poništio rezultate izbora

Blic - 04.12.2004

Ukrajinski Vrhovni sud poništio je rezultate drugog kruga predsedničkih izbora održanih 21. novembra. Presedavajući Vrhovnog suda Anatolij Jarema izjavio je nakon sednice da će se glasanje ponoviti na nekim biračkim mestima gde je zabeleženo najviše nepravilnosti.

Novi izbori 26. decembra

B92 - 04.12.2004

Kijev -- Centralna izborna komisija Ukrajine odlučila je da ponovljeni drugi krug izbora za predsednika države bude 26. decembra. Taj datum treba da potvrdi i ukrajinski parlament, ali se ocenjuje da će to biti samo formalnost.

Vrhovni sud Ukrajine poništio izbore

B92 - 03.12.2004

Kijev -- Vrhovni sud Ukrajine poništio je drugi krug predsedničkih izbora i zakazao ponovne, za 26. decembar. Sud je time uvažio žalbu opozicije na drugi krug predsedničkih izbora u Ukrajini, održanih 21. novembra, ocenivši da su u drugom krugu falsifikovani rezultati, zbog čega nije bilo moguće ...

Ukrajina: Dogovor za rešenje krize

B92 - 02.12.2004

Kijev -- Vodeće političke ličnosti Ukrajine su se saglasile da u državi treba izvršiti reforme. Predsednik Ukrajine Leonid Kučma, predsednik Parlamenta Vladimir Litvin i dva predsednička kandidata Viktor Juščenko i Viktor Janukovič saglasili su se o tome u državi treba izvršiti političke, ustavne i ...

Parlament izglasao nepoverenje premijeru

Blic - 02.12.2004

Parlament Ukrajine (Vrhovna rada) juče je izglasao nepoverenje vladi premijera Viktora Janukoviča i doneo odluku o formiranju vlade 'narodnog poverenja'. Na osnovu odluke, koalicionu vladu će formirati aktuelni predsednik Leonid Kučma i predsednik Vrhovne rade Vladimir Litvin, na osnovu ...

Ukrajina: Izglasano nepoverenje Vladi

B92 - 01.12.2004

Kijev -- Parlament Ukrajine izglasao je nepoverenje Vladi Ukrajine, na čijem čelu je bio Viktor Janukovič. Takvu odluku podržalo je 229 poslanika s ciljem da se pronađe rešenje za krizu u Ukrajini koja je nastala nakon drugog kruga predsedničkoh izbora.

Opozicija preti Kučmi

Blic - 30.11.2004

Situacija u Ukrajini i dalje je krajnje kritična, a rešenje krize nastale posle drugog kruga predsedničkih izbora se ne naslućuje. Odlazeći predsednik Leonid Kučma izjavio je juče da bi finansijski sistem države mogao da se sruši 'kao kula od karata' u narednih nekoliko dana i da ni on ni njegova ...

Ukrajina suočena sa krvoprolićem

B92 - 30.11.2004

Moskva -- Predsednik ruske Dume Boris Grizlov izjavio je da Ukrajina ide ka krvoproloću i raspadu zbog spornih predsedničkih izbora. "Tamošnja situacija ide u pravcu podele ili krvoprolića. Ne vidim na koji bi drugi način situacija mogla da se razvije", rekao je Grizlov.

Janukovič: Za Juščenka mesto premijera

B92 - 30.11.2004

Kijev -- Ukrajinski premijer Viktor Janukovič je spreman da kandidatu opozicije Viktoru Juščenku ponudi mesto šefa vlade. "Ako moja pobeda bude potvrđena, spreman sam da ponudim mesto premijera Viktoru Juščenku", rekao je Janukovič na konferenciji za novinare, a prenosi Frans pres.

I dalje kriza u Ukrajini

B92 - 29.11.2004

Kijev -- Vrhovni sud Ukrajine danas je počeo da razmatra pritužbe opozicije na rezultate predsedničkih izbora. Po ukrajinskom Ustavu, sud ne može da poništi celokupne izbore, već samo rezultate u pojedinačnim izbornim jedinicama.