TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Referendum 28. i 29. oktobra

B92 - 01.10.2006

Beograd, Priština -- Predsednik Skupštine za 28. i 29. oktobar raspisao referendum o predlogu ustava koji je Skupština Srbije sinoć jednoglasno usvojila. Referendumsko pitanje glasi: "Da li ste za potvrđivanje novog Ustava Republike Srbije?".

Predsedniku i Vojvodini veća ovlašćenja

Blic - 30.09.2006

Advokat Slobodan Beljanski smatra da je način na koji se donosi ustav dubinski protivrečan jer se 'donosioci trude da poštuju formalnu proceduru, ali istovremeno krše materijalno pravna politička pravila za donošenje novog ustava'.

Danas novi ustav

Blic - 30.09.2006

Predsednik Skupštine Predrag Marković najavio je da će za danas popodne zakazati posebnu sednicu parlamenta na kojoj bi poslanici trebalo da se izjasne o predlogu teksta novog ustava. Sednica bi, prema ranijim najavama, trebalo da bude održana u 17 časova.

Referendum 28. i 29. oktobra

B92 - 30.09.2006

Beograd -- Skupština Srbije večeras je jednoglasno odlučila da se refendum o potvrđivanju ustava republike Srbije održi 28. i 29 oktobra. U predlogu odluke o raspisivanju referenduma precizirano je da će se građani izjašnjavati o pitanju: 'Da li ste za potvrđivanje novog Ustava Republike Srbije?'.

Skupština usvojila predlog ustava

B92 - 30.09.2006

Beograd -- Skupštine Srbije večeras je jednoglasno usvojila predlog novog ustava Srbije. U usvojenom predlogu ustava sugeriše se da je Srbija država Srba i svih građana, da je jedino zvanično pismo ćirilica, himna Bože pravde, a da se ukida društvena svojina.

Sutra konačan tekst ustava

B92 - 29.09.2006

Beograd -- Iako najavljen za večeras, konačan tekst ustava biće najverovatnije završen ujutru. B92 dobio sinoćni nacrt ustava. U konsultacijama o tome kako će izgledati njegova konačna verzija ne učestvuju sve relevantne političke partije i ličnosti.

Završnica za ustav

Blic - 29.09.2006

Zoran Lončar, član Vlade koji učestvuje u izradi teksta novog ustava, rekao je sinoć da je izrada teksta pri samom kraju i da se njegovo konačno usaglašavanje očekuje 'za nekoliko sati'. To bi omogućilo da se ustav pred poslanicima nađe već na sutrašnjoj sednici.

Reakcije na predlog ustava

B92 - 29.09.2006

Beograd -- Predsednik Srbije kaže da se oseća nelagodno zbog toga što nije bilo javne rasprave o ustavu, ali da je novi ustav napredak. Predsednik Srbije i predsednik DS-a Boris Tadić izjavio je ustav, politički gledano, uvek proizvod kompromisa.

Postignuta saglasnost o ustavu

B92 - 29.09.2006

Beograd -- Postignut politički dogovor o novom ustavu. Poslanici o predlogu na sutrašnjoj sednici. Referendum dva dana? Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, postignuta je saglasnost o novom ustavu Srbije, Pododbor za ustavna pitanja usaglašen tekst večeras je pretočio u nacrt ustava.

Bahatost vlasti u donošenju ustava

Blic - 28.09.2006

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM i Građanske inicijative izražavaju zabrinutost zbog grubog kršenja demokratske procedure u donošenju ustava i zahtevaju u otvorenom pismu predsedniku Ustavne komisije da se usvajanje najvišeg pravnog akta odloži ...

Vojvodina bez državnosti

Blic - 28.09.2006

Srbija će biti definisana u novom ustavu kao 'država srpskog naroda i svih njenih građana', za šta su se zalagali DSS i SRS, a predsednik Srbije biće biran na direktnim izborima, čime je udovoljeno predlogu DS. Kada je reč o Vojvodini, premijeru Vojislavu Koštunici još predstoje konsultacije sa ...

Kostreš: Vojvodina da se pita o ustavu ili bojkot

Blic - 27.09.2006

Ukoliko novi ustav Srbije ne bude za pokrajinu podrazumevao izvršnu, zakonodavnu i delimično sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu, predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš pozvaće građane pokrajine na bojkot referenduma.

Nastavljene konsultacije o ustavu

B92 - 27.09.2006

Beograd -- Konsultacije oko teksta novog ustava Srbije nastavljene su i danas, ali još nisu rezultirale finalnom verzijom tog akta. O toku konsultacija i o postignutim dogovorima i danas se moglo zaključivati samo na osnovu nezvaničnih informacija.

Koštunica i lideri stranaka usaglasili tekst ustava

Blic - 26.09.2006

Premijer Vojislav Koštunica i lideri parlamentarnih stranaka usaglasili su juče najvažnije tačke novog ustava. Koštunica je o ovoj temi odvojeno razgovarao sa liderima DS Borisom Tadićem, SRS Tomislavom Nikolićem i rukovodstvom SPS.

Poslaničke grupe o predlogu ustava

B92 - 26.09.2006

Beograd, Novi Sad -- U skupštini Srbije, kako saznaje B92, večeras je održan sastanak na kome su poslaničke grupe upoznate sa predlogom ustava. Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar upoznao je predstavnike poslaničkih grupa sa tekstom predloga novog ustava.

O novom ustavu u subotu?

B92 - 25.09.2006

Beograd -- Tekst novog ustava mogao bi se naći pred poslanicima Skupštine Srbije brže nego što je iko mogao predvideti - već krajem nedelje. Kako je za B92 nezvanično potvrđeno, poslanici bi o ustavu mogli da se izjašnjavaju u petak ili u subotu.