TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Pauel:Ubistvo ili proterivanje Arafata bi bilo pogrešno

B92 - 14.09.2003

Bagdad, Tel Aviv -- Američki državni sekretar Kolin Pauel odbacio je tvrdnje jednog visokog zvaničnika Izraela da je ubistvo palestinskog lidera Jasera Arafata "jedna od opcija", ocenivši da bi to izazvalo talas nasilja u regionu. "SAD ne podržavaju ni ubistvo, niti proterivanje gospodina Arafata.

Povređeno osam Palestinaca

B92 - 14.09.2003

Gaza -- Osam Palestinaca povređeno je u sukobima sa izraelskim vojnicima kada su demonstranti bacali kamenje na izraelske vojnike u centru pojasa Gaze, javila je agencija Frans pres pozivajući se na očevice i palestinske zavničnike.

Levi:Izrael vodi rat rečima

B92 - 14.09.2003

Beograd -- Stručnjak za Bliski istok sa Instituta za međunarodnu politiku u Beogradu Rozita Levi ocenjuje za B92 da je Izrael protiv Palestinaca počeo, pored stvarnog rata, da vodi i rat rečima. Pretnje ubistvom Arafata zbog toga ne treba suviše ozbiljno shvatati.

Arafat odbacio pretnje Izraela da će ga proterati

B92 - 13.09.2003

Ramala -- Palestinski predsednik Jaser Arafat odbacio je u subotu izraelsku pretnju da će ga proterati, ocenivši da je cilj Izraela da se uništi i onako ograničena palestinska samouprava izvojevana na mirovnim pregovorima pre deset godina.

Korej zapretio da će odložiti formiranje Vlade

B92 - 12.09.2003

Ramala -- Kandidat za palestinskog premijera Ahmad Korej zapretio je da će odložiti formiranje svog kabineta ako izraelska vlada ne preispita svoju odluku o proterivanju Jasera Arafata sa palestinskih teritorija. "Ako izraelska vlada ne preispita svoju odluku, ako bude uporna u nameri da upotrebi ...

Džihad najavljuje jačanje otpora

B92 - 12.09.2003

Gaza -- Radikalni palestinski pokret islamski Džihad upozorio je u četvrtak uveče, pošto je izraelska vlada dala "zeleno svetlo" za proterivanje palestinskog vođe Jasera Arafata, da će "palestinski otpor ojačati". "Ne možemo da prihvatimo tu odluku i sigurno nećemo ćutati", rekao je Frans-presu ...

Portparol: Proterivanje Arafata bilo bi velika greška

B92 - 12.09.2003

Brisel -- Evropska komisija ocenila je u petak da bi proterivanje palestinskog lidera Jasera Arafata bila "velika greška" i najavila da će i dalje održavati kontakte sa izabranim palestinskim predsednikom. "Komisija se ne slaže sa odlukom izraelske vlade da se preduzimaju akcije protiv Arafata.

Izrael priprema plan za Arafatovo proterivanje

B92 - 11.09.2003

Jerusalim -- Izrealski Kabinet za bezbednost postigao je principijelnu saglasnost da protera palestinskog lidera Jasera Arafata, ali je odlučio da trenutno ne preduzima nikakve korake u tom pravcu, saopštili su izvori iz Vlade.

Korei prihvatio mesto premijera

B92 - 10.09.2003

Ramala -- Predsednik palestinskog parlamenta Ahmad Korei izjavio je u sredu u Ramali, na Zapadnoj obali, da prihvata mesto premijera. Korei je izjavio pred novinarima da prihvata mesto premijera posle sastanka sa palestinskim liderom Jaserom Arafatom u Mukati, glavnom štabu palestinskog vođe.

Abu Ala dobar pregovarač, bez podrške

Blic - 09.09.2003

Predsednik palestinske skupštine Ahmed Kurei, poznatiji kao Abu Ala, u principu je pristao da preuzme funkciju premijera, nakon što je njegov prethodnik Mahmud Abas podneo ostavku pošto nije uspeo da dobije neophodnu podršku za obračun sa ekstreminim palestinskim organizacijama.

Palestinici pucali na Izraelce, Izraelci ubili dvojcu i 12-godišnje dete

B92 - 09.09.2003

Jerusalim -- Izraelska vojska je, tokom operacije hapšenja na Zapadnoj obali, u utorak ubila tri Palestinca uključujući i jednog 12-godišnjeg dečaka. Kako javlja agencija AP, izraelska vojska opkolila je sedmospratnu zgradu u Hebronu u potrazi za pripadnicima palestinske ekstremističke grupe Hamas.

U samoubilačkom napadu ubijeno osam, ranjeno 25 ljudi

B92 - 09.09.2003

Jerusalim -- U samoubilačkom napadu nedaleko od izraelske vojne baze Crifin, u blizini Tel Aviva, poginulo je najmanje osam ljudi, dok je 25 povređeno, od kojih je 15 u teškom stanju, javila je izraelska državna televizija. Izraelska vlada za ovu eksploziju, koja se dogodila u utorak posle podne, ...

Jasin preživeo atentat

Blic - 08.09.2003

Lideri Hamasa su 'obeleženi da umru' i neće imati ni trenutak predaha, upozorio je izraelski premijer Arijel, Šaron nakon što je propao pokušaj atentata na duhovnog lidera Hamasa Šeika Ahmeda Jasina. Nasilje između Palestinaca i Izraelaca nalazi se pred erupcijom, nakon što je palestinski premijer ...