TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Ko dobija, a ko gubi dolaskom Euleksa na KiM?

Blic - 07.12.2008

Euleks je u suštini podrška nezavisnom Kosovu, tu ja nemam dilemu. Ali, sporazum od šest tačaka koji su UN dogovorile sa Beogradom postao je na Kosovu razlog za strepnju da je međunarodna zajednica napustila okvire Ahtisarijevog plana.

Bogdanović: Neutralnost do rešenja

B92 - 07.12.2008

Beograd, Priština, Kosovska Mitrovica -- Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da Euleks mora biti "statusno neutralan do otvaranja novog dijaloga na temu statusa Kosova". "Pitanje statusa Kosova je otvoreno i dok se ne nađe kompromisno rešenje, u pokrajini se mora uvesti ...

Fejt: Euleks će promeniti realnost na terenu

Blic - 07.12.2008

Šef Međunarodne civilne kancelarije i visoki predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt rekao je danas da će se u utorak, 9. decembra, kada će početi s radom misija Euleksa, "realnost na terenu promeniti" i da je sada najvažnije uspostavljanje te misije na čitavom Kosovu.

De Kermabon: Komandni lanac je EU

B92 - 06.12.2008

Priština -- Šef Euleksa Iv de Kermabon je izjavio da je misija zasnovana na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i zajedničkom planu delovanja koji je usvojila EU. On je naveo da je misija zasnovana i na pozivu kosovskog predsednika Fatmira Sejdiua da Euleks dođe na Kosovo.

Solana saopštio: Euleks 9. decembra

B92 - 05.12.2008

Brisel, Beograd, Kosovska Mitrovica -- Euleks počinje da radi u utorak, objavio Havijer Solana. Misija nije statusno neutralna, branićemo integritet Kosova, poručuju iz Vašingtona. Visoki predstavnik EU Havijer Solana saopštio je da je misija Euleks dostigla “prvobitni operativni kapacitet” i da će ...

Solana: Euleks počinje da radi u utorak

Blic - 05.12.2008

Misija Evropske unije na Kosovu će s "početnim operativnim kapacitetom" početi da deluje u utorak, 9. decembra, s ključnim zadatkom da učvrsti vladavinu zakona na Kosovu, saopštio je visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana.

"Euleks ne dolazi 9. decembra"

B92 - 04.12.2008

Beograd -- Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da 9. decembra na sever Kosova neće doći pripadnici Euleksa, kako je to najavljeno. "To je hipotetički termin, zato što se dan ranije održava samit EU na nivou ministara spoljnih poslova, kada će, verovatno, biti ...

Nema odlaganja za Euleks

B92 - 04.12.2008

Beograd, Kosovkska Mitrovica, Atina, Brisel -- Zvaničnici UNMIK-a potvrdili su da će Euleks biti raspoređen 9. decembra i da neće biti novog odlaganja. Srpska zajednica, međutim, protivi se prisustvu misije. Ukoliko na severu Kosova bude protivljenja misiji, zvaničnici Euleksa će pokušati da ...

Misija na celom Kosovu od 9. decembra

Blic - 04.12.2008

Euleks će biti operativan na celom Kosovu od utorka, 9. decembra. „Bićemo od početka na celoj teritoriji Kosova, uključujući i sever, kao i enklave“, kaže za „Blic“ Karin Limdal, zamenica šefa kancelarije za štampu Euleksa. Osim nagledanja rada institucija, Euleks će imati izvršne funkcije u borbi ...

Euleks širom Kosova od 9. decembra

B92 - 03.12.2008

Beograd, Priština -- Euleks će svoju misiju širom Kosova početi 9. decembra, potvrdio je za B92 direktor za komunikacije te misije Viktor Rojter. On je rekao da je misija spremna da deluje i da će građani Kosova 9. decembra na terenu videti da Euleks počinje da sprovodi svoj mandat.

Šef Unmika nepoželjan na Kosovu

Blic - 03.12.2008

Nekoliko hiljada Albanaca okupilo se juče ispred sedišta Euleksa u centru Prištine, protestujući zbog plana o šest tačaka i raspoređivanja Euleksa. „Sejdiju i Tači su formalno protiv plana o šest tačaka. - Narod niko ne pita, Tači, Sejdiju, Kermabon i Piter Fejt čuvaju fotelje.

NATO: I Srbi i Albanci moraju da sarađuju sa Euleksom

Blic - 03.12.2008

Ministri spoljnih poslova članica NATO-a založili su se danas za hitno razmeštanje misije Euleks širom Kosova i zatražili od Srbije i vlasti na Kosovu da "u potpunosti sarađuju sa svim relevantnim akterima tokom i nakon perioda prenosa nadležnosti”.

Euleks od 9. decembra

B92 - 02.12.2008

Brisel, Priština -- Misija EU će sprovođenje svog mandata širom Kosova početi 9. decembra, potvrdio je za B92 direktor za komunikacije misije Euleks Viktor Rojter. On je rekao da je misija spremna da deluje i da će građani Kosova 9.

Još bez datuma o Euleksu

B92 - 01.12.2008

Beograd -- Evropska unija još nije konačno utvrdila datum kada će početi raspoređivanje Euleksa na Kosovu, izjavila je Kristina Galjak. Međutim, portparolka visokog predstavnika EU Havijera Solane rekla je za "Novosti" da će misija EU svoj posao u svakom slučaju otpočeti tokom ove nedelje.

Fejtu premnogo dva šešira

Blic - 01.12.2008

Međunarodni civilni predstavnik i specijalni predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt vrlo brzo će morati da se odrekne jednog od ta dva zvanja, piše danas Dnevnik. U protivnom, kako novosadski list saznaje u Briselu, on će morati da "promeni, i u potpunosti prilagodi, svoju retoriku funkciji ...

Tači: Plan od 6 tačaka ružan san

B92 - 01.12.2008

Priština, Brisel -- Premijer Kosova Hašim Tači kaže da je predlog Borisa Tadića o reviziji Kumanovskog sporazuma ružan i mrtav san Srbije, kao i predlog plana UN-a od šest tačaka. On kaže i da je plan od šest tačaka mrtav i da ga definitivno treba zaboraviti jer je bio ružan san Beograda.