TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Ministri pozvali na potvrdu ustava

B92 - 21.10.2006

Beograd -- Ministri Vlade Srbije iz DSS-a, na više punktova u Beogradu, objašnjavali su građanima predlog teksta novog ustava Srbije. Ministri Radomir Naumov, Zoran Stojković i Slobodan Vuksanović pozvali su građane da izađu na predstojeći referendum i glasaju za novi ustav.

SPS se opet pita

B92 - 20.10.2006

Beograd -- Održavanje izbora u Srbiji do kraja godine u ovom trenutku zavisi od Socijalističke partije Srbije. Iako kažu da su za raspisivanje opštih izbora, socijalisti traže da posle potvrđivanja ustava bude izabran Ustavni sud, promenjen Izborni zakon i donet novi budžet.

Novi ustav nove Srbije

Blic - 20.10.2006

Srbiji se, najzad, dogodilo i nešto veoma dobro. Neočekivano brzo postignut je opšti konsenzus parlamentarnih stranaka oko predloga novog ustava. Veoma je dobro i to što će novi ustav biti donet svega nekoliko meseci posle ponovnog sticanja pune državne suverenosti i nezavisnosti Srbije.

Koštunica u Rektoratu predstavio novi ustav

Blic - 18.10.2006

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izrazio je žaljenje zbog toga što nije bilo više vremena za javnu raspravu oko novog ustava, ali i ponovio da se o najvišem pravnom aktu raspravljalo još od demokratskih promena 2000. godine.

"Preambula prepisana iz Povelje UN"

B92 - 18.10.2006

Beograd, Zrenjanin, Priština -- Vojislav Koštunica kaže da Srbija ustavnom preambulom o Kosovu ne krši, već podržava i poštuje pravila međunarodnog prava. Premijer Srbije je izjavio da je preambula predloga ustava i odredba da je Kosovo sastavni deo teritorije Srbije "doslovno prepisana iz ...

Koštunica i dekani BU o ustavu

B92 - 17.10.2006

Beograd -- Vojislav Koštunica smatra je da je predlog novog ustava imao dve javne rasprave, nedostatak rasprave kritikovali dekani. One su počele još pre 2000. godine, smatra predsednik Vlade Srbije. On je naglasio da je ustav donet da bi se sačuvalo Kosovo.

Korać: Patriotska maska

B92 - 17.10.2006

Banjaluka -- Žarko Korać smatra da Vojislav Koštunica krizu Vlade pokušava da reši nacionalnom homogenizacijom. "Krizu Vlade Srbije, nastalu ostavkama ministara iz G17 plus, premijer pokušava da reši nacionalnom homogenizacijom oko Kosova i daljom erozijom autonomije Vojvodine, a za to mu je ...

"Loš način usvajanja ustava"

B92 - 17.10.2006

Beograd -- Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković podržao je predlog novog ustava, ali je kazao da se SPO protivi načinu usvajanja. "SPO je podržao predlog ustava u Skupštini Srbije, ali se suprotstavio proglašenju ustava po Miloševićevoj proceduri jer on jeste na određeni način ustav ...

Tekst ustava bolji, ali primena...

B92 - 16.10.2006

Beograd -- Novi ustav Srbije može da bude dobar u rukama dobrih pravnika i ljudi liberalnih ideja, ocenio je pravnik Vojin Dimitrijević. Međutim, u rukama onih drugih, on ima odredbe koje mogu da se protumače na najgori način.