TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Šta se desi kada telefonom pozove novi papa, a portir ne veruje

24sata - 17.03.2013

Papa Franjo iznenadio je portira Crkve Isusove u Rimu, kada je pozvao želeći da se zahvali generalnom poglavaru Družbe Isusove na dirljivom pismu koje mu je napisao. Papa je lično pozvao, a ne preko svojih saradnika što je zbunilo portira.

Papa Franja obratio se prvi put s prozora

Kurir - 17.03.2013

Papa nije čitao pisani govor već spontano govorio o božjoj moći da prašta VATKAN - Papa Franja danas se prvi put sa prozora Vatikana obratio vernicima, kojih se na Trgu Svetog Petra okupilo više od 100.000.

Prvo papino obraćanje sa prozora

RTV - 17.03.2013

VATIKAN - Papa Franja danas se prvi put sa prozora Vatikana obratio vernicima, kojih se na Trgu Svetog Petra okupilo više od 100.000. U raskidu s tradicijom, papa nije čitao pisani govor već spontano govorio o božjoj moći da prašta.

Prva nedeljna misa pape Franje

RTS - 17.03.2013

Na trgu Svetog Petra u Rimu rimokatolički poglavar papa Franja prvi put je služio tradicionalnu, nedeljnu misu na otvorenom. Papa se prvi put sa prozora Vatikana obratio vernicima.

Papa Franja poručio - "Molite se za mene"

Tanjug - 17.03.2013

VATIKAN - Novi papa Franja (76) danas se prvi put obratio vernicima okupljenim na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, i zamolio ih da se mole za njega.

"Ako si ti papa, ja sam Napoleon"

B92 - 17.03.2013

Vatikan -- Papa Franja je pozvao Jezuitsku kuću u Rimu, koje je do skora bio član, a pošto je to učinio lično, bez sekretara, portir mu je rekao “Da, a ja sam Napoleon”.

Papin poziv: Dobar dan, ja sam papa Franja. Portir: Da, a ja sam Napoleon

Blic - 17.03.2013

Papa Franja jutros je pozvao Jezuitsku kuću u Rimu, želeći da razgovara sa "generalom" Družbe Isusove, čiji je i sam donedavno bio član, ali kako je to učinio direktno, a ne preko sekretara, dobio je portirnicu i predstavio se, na šta mu ...

Papa Franjo održao prvi govor

24sata - 17.03.2013

Novi papa Franjo danas je održao svoj prvi govor otkad je postao papa sa njegovog prozora rezidencije, a na Skveru svetog Petra se okupilo više od 150.000 ljudi.

Novi papa i moralna struktura Crkve

Al Jazeera - 17.03.2013

Dvojica prethodnih papa nisu jasno i nedvosmisleno stali na stranu siromašnih, a upravo to očekujemo od novoga pape Franje. Piše: Fra Mile Babić Kardinal Jorge Mario Bergoglio izabran je za novoga papu i uzeo je ime Franjo.

Papa Franjo održao svoj prvi Angelus

Al Jazeera - 17.03.2013

Ponovio je poruku koju izrekao ranije u nedjelju na misi u crkvi svete Ane kako je potrebno opraštati. Papa Franjo održao je svoj prvi Angelus u nedjelju na trgu svetoga Petra, s prozora svoga apartmana, ispod kojeg je na Trgu svetog Petra ...

Papa Franja obratio se vernicima prvi put s prozora

Glas javnosti - 17.03.2013

VATKAN - Papa Franja danas se prvi put sa prozora Vatikana obratio vernicima, kojih se na Trgu Svetog Petra okupilo više od 100.000. U raskidu s tradicijom, papa nije čitao pisani govor već spontano govorio o božjoj moći da prašta.

Prvo papino obraćanje sa prozora Vatikana

Pobjeda.me - 17.03.2013

VATIKAN - Papa Franjo u nedelju se prvi put sa prozora Vatikana obratio vjernicima, kojih se na Trgu Svetog Petra okupilo više od 100.000. U raskidu s tradicijom, papa nije čitao pisani govor već spontano govorio o božjoj moći da prašta.

Papa Franja poručio - "Molite se za mene"

Novosti - 17.03.2013

Novi papa Franja (76) u nedelju se prvi put obratio vernicima okupljenim na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, i zamolio ih da se mole za njega Novi papa Franja (76) u nedelju se prvi put obratio vernicima okupljenim na Trgu Svetog Petra u ...

Svetski državnici na inauguraciji pape

Novosti - 17.03.2013

Na svečani ceremonijal u utorak dolazi američki potpredsednik Đo Bajden, kao i brojni predsednici i premijeri iz celoga sveta Više od 100.000 ljudi došlo je u Rim na prvi angelus pape Franje.

Kad papa razgovara sa "Napoleonom"

Mondo - 17.03.2013

Kada se papa Franja predstavio portiru Družbe Isusove - sa druge strane žice je stigao neuobičajen odgovor - "Da, a ja sam Napoleon". Papa Franja jutros je pozvao Jezuitsku kuću u Rimu, želeći da razgovara sa "generalom" Družbe Isusove, ...

HALO, PAPA ZOVE: Dobar dan, ovde Franjo! Da, a ja sam Napoleon!

Telegraf - 17.03.2013

Novoizabrani Papa Franjo je jutros lično pozvao Jezuitsku kuću u Rimu, što je zbunilo mladog portira koji je pomislio da je predmet šale jutros je pozvao Jezuitsku kuću u Rimu, želeći da razgovara sa “generalom” Družbe Isusove, čiji je i ...

Papin poziv: Dobar dan, ja sam papa Franja! Portir: Da, a ja sam Napoleon!

ALO - 17.03.2013

Saradnik portala Bitno.net Petar Nodilo, mladi jezuita koji studira u Rimu gde boravi u jezuitskoj rezidenciji, ispričao je da je danas glavna vest razgovor mladog portira i pape Franje.

Napoleon se isprečio između pape i generala

Novi Magazin - 17.03.2013

Papa Franjo jutros je pozvao Jezuitsku kuću u Rimu, želeći da razgovara sa 'generalom' Družbe Isusove, ali mu je, nakon što se predstavio, portir rekao - 'Da, a ja sam Napoleon'.

Heroj ili kukavica: Kakva je bila uloga novog pape u eri vladavine argentinske vojne hunte?

Blic - 16.03.2013

Papa Franja je u rodnoj Argentini poznat kao čovek asketskih navika, koji govor prekida dugim, rečitim pauzama i nerado govori o sebi. Jedni to smatraju znakom njegove skromnostii poniznosti, dok drugi - kojih u Argentini nije malo - ...

Papa: Želim siromašnu crkvu za siromašne

Tanjug - 16.03.2013

VATIKAN - Papa Franjo poručio je danas da želi "siromašnu crkvu za siromašne" i da je svoje ime izabrao po svetom Franji Asiškom, "siromašnom čoveku i čoveku mira".

Papa: Siromašna crkva za siromašne

B92 - 16.03.2013

Vatikan -- Papa Franjo poručio je da želi "siromašnu crkvu za siromašne" i da je svoje ime izabrao po svetom Franji Asiškom, "siromašnom čoveku i čoveku mira".

Sećanje na diktaturu umanjilo slavlje

Politika - 16.03.2013

Argentince danas muči sumnja da je novi papa podržavao teror vojne hunte ili zatvarao oči pred zločinima Novi papa nije iz onog bogatog Buenos Ajresa koji se po svom luksuzu upoređuje sa ekskluzivnim kvartovima Pariza, i odakle potiče ...

Papa podržavao huntu?

B92 - 16.03.2013

Beograd -- Vatikan energično demantuje da je Horhe Bergoljo sarađivao sa huntom, tvrdeći da su to optužbe antiklerikalnih krugova, pišu "Novosti".

BIZNIS: Papa Franja na dresovima San Lorenca

Kurir - 16.03.2013

Novoizabrani papa je priznao da je navijač San Lorenca BUENOS AJRES - Čelnici argentinskog f udbalskog prvoligaša San Lorenca igraće meč šestog kola argentinske Klausure protiv Kolona u dresovima na kojima će biti fotografija novog pape ...

Papa: "Halo, Franja ovde" ; "Važi, ja sam Napoleon"

Kurir - 16.03.2013

Novoizabrani Papa zbunio jednog portira kad je pozvao i predstavio se. Portir nije verovao da razgovara sa Papom Papa Franja pozvao je u petak ujutru crkvenu kuću u Rimu.

Analiza Guardian: Papa Franjo kakvog ja znam

Pobjeda.me - 16.03.2013

Njegova uloga u Argentini izaziva kontroverze, no sada Franjo može početi s novim imenom i potvrdom o moralnom zdravlju. Piše Margaret Hebltvejt Postoje dvije slike kardinala Horhea Marija Bergolja, današnjeg pape Franja.

Papa Franjo: Želim crkvu za siromašne

R.S.Evropa - 16.03.2013

15:07 Papa Franjo: Želim crkvu za siromašne 14:52 Ruski vojni helikopter se srušio u Čečeniji 13:34 Švajcarska turistkinja žrtva grupnog silovanja u Indiji 13:31 Libija: Identifikovano 95 žrtava iz masovne grobnice Bin Dževad 12:32 ...

Papa zamalo pao

Glas javnosti - 16.03.2013

Opet čvrsto na nogama! Papa Franja sastao se sa kardinalima u Sala Klementina, ali je umalo završio na zemlji... Na snimku koji se brzo proširio svetom jedan od kardinala pozdravlja papu.

Papa podržavao huntu?

Novosti - 16.03.2013

Vatikan energično demantuje da je Horhe Bergoljo sarađivao sa huntom, tvrdeći da su to optužbe antiklerikalnih krugova Tri dana pred zvanični ceremonijal proglašenja novog pape Franje, na koji će doći mnogi državnici sveta, u Vatikanu se ...

Vatikan negira umešanost pape u Prljavi rat

Vesti Online - 16.03.2013

Predstavnici Svete stolice negirali su da papa Franja nije stao u odbranu ljudskih prava za vreme Prljavog rata, vladavine vojnog režima u svojoj rodnoj Argentini od 1976. do 1983.

Papa jutros otkrio novinarima zašto je uzeo ime Franjo

Portal24 - 16.03.2013

Jutros je papa Franjo I održao konferenciju za novinare gdje je prisustvovalo više od 6.000 novinara na kojoj je između ostalog otkrio novinarima zašto je uzeo ime Franjo – prenosi Index.hr.

Papa: Želim siromašnu Crkvu, za siromašne

Al Jazeera - 16.03.2013

Papa Franjo želi nastaviti stopama sv. Franje Asiškog, koji je volio mir i bio jednostavan čovjek. Papa Franjo novinarima je na prvoj audijenciji otkako je postao papa objasnio kako je izabrao ime pod kojim će voditi Rimokatoličku crkvu, ...

Papa: Želim siromašnu crkvu za siromašne

Pobjeda.me - 16.03.2013

VATIKAN – Papa Franjo poručio je u subotu da želi „ siromašnu crkvu za siromašne” i da je svoje ime izabrao po svetom Franju Asiškom, „siromašnom čovjeku i čovjeku mira”.

Papa podržavao vojnu huntu?

Telegraf - 16.03.2013

Vatikan je energično demantovao da je Horhe Bergoljo sarađivao sa argentinskom vojnom huntom, tvrdeći da takve glasine dolaze od levičarskih i antiklerikalnih krugova iz Argentine, koji žele da kompromituju novog papu Vatikan energično ...

STRAH BRITANACA: Papa Folklande vraća Argentini?

Kurir - 15.03.2013

Novi poglavar Katoličke crkve zalaže se da se ostrva u blizini njegove zemlje, koja pripadaju Britaniji, vrate pod nadležnost Buenos Ajresa VATIKAN - Panika u Britaniji.

Papina prva zabranjena ljubav

B92 - 15.03.2013

Detinjstvo i mladalački dani novoizabranog pape Franja uskoro počinju da se otkrivaju, a tajanstvena Argentinka Amalija, papina dečja ljubav, tvrdi da je on sa dvanaest godina doživeo nesrećno ljubavno iskustvo.

Antonini: Izbor pape dobar za Srbiju i SPC

Tanjug - 15.03.2013

BEOGRAD - Apostolski nuncije, monsinjor Orlando Antonini izjavio je danas da je siguran da će izbor argentinskog kardinala Horhe Bergolja za novog poglavara Rimokatoličke crkve biti dobar i za Srbiju i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Poljski biskupi zadovoljni papom jer ne voli homoseksualce

24sata - 15.03.2013

Čelnici Poljske katoličke crkve izražavaju nakon izbora pape Franje zadovoljstvo što je izabran konzervativni kardinal koji ne voli homoseksualce.

Francisko, Frančesko ili Franja - kako u Srbiji zvati novog papu

Press - 15.03.2013

Naime, papa je uzeo ime po ispovedniku Frančesku Asisiju (ital. Francesco d'Assisi, 1182—1226), svecu koga katolici zovu Franjo Asiški. Živica Tucić, verski analitičar, kaže za Pressonline da Italijani koriste ime Frančesko, Hrvati Franjo, ...

Žrtve zlostavljanja u SAD očekuju promene od novog pape

24sata - 15.03.2013

Izbor novog pape mogao bi da pomogne da se izleče rane od krize seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi zbog koje je narušen ugled crkve širom sveta, piše u analizi agencija AP.

Papa iz Društva Isusovog

Politika - 15.03.2013

Jezuite su po vokaciji i obrazovanju intelektualci skloni da misle svojom glavom – što je dosad izazivalo nepoverenje autoritarne crkve Da li je izbor prvog člana Društva Isusovog za papu potvrda da je rimskoj crkvi neophodno mnogo ...

Vatikan negira umešanost pape u Prljavi rat

RTS - 15.03.2013

Predstavnici Svete stolice negirali da papa Franja nije stao u odbranu ljudskih prava za vreme Prljavog rata, vladavine vojnog režima u svojoj rodnoj Argentini.

Šta papa Franja misli o ženama?

24sata - 15.03.2013

Tek što je predstavljen javnosti, a detalji o životu novog pape počeli su da izlaze u javnost. Tako je italijanski Libero Kvotidano juče podsetio na papino mišljenje o ženama.

Sva papina imena - od Franje do Franciskusa

RTV - 15.03.2013

BERLIN - Papa Franja je prvi poglavar rimokatoličke crkve koji je izabrao ime po monahu Franju Asiškom, čije ime se različito izgovara u različitim jezicima, a nemački mediji i javnost bili su u dilemi kako da zovu novog papu.

Kako sve nazivaju novog papu

24sata - 15.03.2013

Papa Franja je prvi poglavar rimokatoličke crkve koji je izabrao ime po monahu Franju Asiškom, čije ime se različito izgovara u različitim jezicima, a nemački mediji i javnost bili su u dilemi kako da zovu novog papu.

Kako se u stvari zove novi papa?

B92 - 15.03.2013

Prvi put u istoriji Rimokatoličke crkve novi papa je izabrao da se zove Franja, što je izazvalo mnoge nedoumice u svetskim medijima. Kako je javila Verska informativna agencija (VIA), nemačka javnost i mediji su u prvom momentu bili u ...

PAPA UMALO PAO: Pogledajte Franjin munjeviti refleks!

Kurir - 15.03.2013

Skroman po prirodi, papa Franja požurio da zahvali kardinalu, ali se spotakao Opet čvrsto na nogama! Papa Franja sastao se sa kardinalima u Sala Klementina , ali je umalo završio na zemlji...

Krizni papa

RTS - 15.03.2013

Pred papom Franjom su veliki izazovi, ali ne treba očekivati previše, posebno kada je reč o rešavanju krupnih pitanja poput celibata i ulozi žena u crkvenim službama.

Žena zbog koje je mladi Horhe Bergoljo razočaran u ljubav postao sveštenik i - papa Franja

Blic - 15.03.2013

Amalija Delmonte (76), sedokosa bakica iz četvrti Flores u Buenos Airesu, u kojoj je odrastao i Horhe Bergoljo, tvrdi da je u najranijoj mladosti bila njegova prva ljubav.

Vatikan: Kako nazivaju novog papu u različitim zemljama

Blic - 15.03.2013

Papa Franja je prvi poglavar rimokatoličke crkve koji je izabrao ime po monahu Franju Asiškom, čije ime se različito izgovara u različitim jezicima, a nemački mediji i javnost bili su u dilemi kako da zovu novog papu.

Skromni vojnik vjere doveden “s kraja svijeta”

Portalanalitika - 15.03.2013

U istoriju Katoličke crkve ući će kao prvi jezuita, prvi južnoamerikanac, prvi Franjo među papama. Skromni kardinal iz Buenos Ajresa, sin italijanskog emigranta, radnika na željeznici, vlasnik dvije fakultetske diplome, već ima oreol ...

Počeo pontifikat pape Franja

Pobjeda.me - 15.03.2013

VATIKAN – Papa Franjo počeo je juče svoj pontifikat molitvom u bazilici Svete Marije u Rimu, dan pošto je postao prvi papa porijeklom iz Latinske Amerike.

Papa Francisko Prvi: Ako se ne udaš za mene, postaću sveštenik! (VIDEO)

ALO - 15.03.2013

Argentinka Amalia ispričala je kako se odvijala njena romansa sa novoizabranim papom Franjom Prvim. Novi papa Franja Prvi| Foto: Reuters "Ako se ne udaš za mene, postaću sveštenik, rekao je Horhe Mario Bergoljo, sada papa Franjo, kada je ...

Amalija, papina prva ljubav

Glas javnosti - 15.03.2013

Svetski mediji, dan posle proglašenja novog pape Franje, istražuju svaki delić njegovog života. Sem toga što je poznato da je izuzetno skroman kao i da je sveštenik siromašnih, otkrivena je Amelija! Reč je o ženi, fatalnoj za tadašnjeg ...

“Izbor pape dobar za Srbiju i SPC”

Mondo - 15.03.2013

Apostolski nuncije, monsinjor Orlando Antonini izjavio je danas da je siguran da će izbor argentinskog kardinala Horhe Bergolja za novog poglavara Rimokatoličke crkve biti dobar i za Srbiju i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Zbog nje je papa otišao u popove

Mondo - 15.03.2013

Ako se ne udaš za mene, postaću sveštenik, rekao je Horhe Mario Bergoljo, sadašnji papa, kada je imao 12 ili 13 godina svojoj "verenici" Amaliji.

Papa pozvao crkvu da ne podlegne pesimizmu

Novi Magazin - 15.03.2013

Novoizabrani papa Franja pozvao je kardinale i celu Rimokatoličku crkvu da "nikada ne podlegnu pesimizmu" i zatražio od njih da "pronađu nove puteve za širenje Jevanđelja do najudaljenijih krajeva sveta".

Papa Franja vernicima: Nema pesimizna

Mondo - 15.03.2013

Novoizabrani papa Franja pozvao je danas kardinale i celu Rimokatoličku crkvu da "nikada ne podlegnu pesimizmu". On je od njih tražio da "pronađu nove puteve za širenje Jevanđelja do najudaljenijih krajeva sveta".

NJEGOV PROROČKI SAN SE OSTVARIO: Mladić predvideo da će Benedikt dati ostavku i da će se novi papa zvati Franja (FOTO)

S media - 15.03.2013

NJEGOV PROROČKI SAN SE OSTVARIO: Mladić predvideo da će Benedikt dati ostavku i da će se novi papa zvati Franja (FOTO) Skoro 50 000 ljudi za 24 sata retvitovalo mladićev vidoviti san.

Ovo je fatalna žena koja je Papu oterala u sveštenike!

Vesti Online - 15.03.2013

Pošto je Horhe Mario Bergoljo proglašen novim papom, njegov privatni život postao je opsesija mnogih medija. Argentinski novinari su tako stupili u kontakt s Amalijom, ženom koju je novi papa u mladosti zaprosio.

Nedoumica: Papa je Frančesko, Franjo ili Franja?!

Vesti Online - 15.03.2013

Ime novog poglavara katoličke crkve izazvalo je polemike u srpskoj javnosti. Naime, novoizabrani papa je uzeo ime po ispovedniku Frančesku Asisiju (ital. Francesco d'Assisi, 1182—1226), svecu koga katolici zovu Franjo Asiški.

Novi papa - Franjo, Fransoa, Francisko ili Frensis

Novi Magazin - 15.03.2013

Beta/AP Papa Franja je prvi poglavar rimokatoličke crkve koji je izabrao ime po monahu Franju Asiškom, čije ime se različito izgovara u različitim jezicima, a nemački mediji i javnost bili su u dilemi kako da zovu novog papu.

Poljski biskupi zadovoljni papom jer ne voli homoseksualce

Vesti Online - 15.03.2013

Čelnici poljske katoličke crkve izrazili su zadovoljstvo što je za novog papu izabran konzervativni kardinal koji ne voli homoseksualce. Mediji i portali u Poljskoj podsećaju da je papa Franja svojevremeno nazvao istopolne brakove ...

Kladionice se ponovo aktivirale: Hoće li novi papa podneti ostavku?

24sata - 14.03.2013

Igrači koji su se kladili na izbor novog pape bili su daleko od dobitka, ali već imaju priliku da stave nove uloge na to da li će papa Franja podneti ostavku. Kladionice koje su organizovale klađenje na izbor 266.

Maduro: Smrt Čavesa je uticala na izbor pape

24sata - 14.03.2013

Argentinska predsednica Kristina Kiršner pozdravila je danas izbor svog sunarodnika Horhea Bergolja za novog papu i poželela mu uspeh, navodi se u saopštenju iz argentinske vlade.

Novi papa navijač San Lorenca

B92 - 14.03.2013

Novi papa Horhe Mario Bergoljo ne razlikuje se od svojih sunarodnika u Argentini što se tiče fudbala i strastveni je navijač San Lorenca. Bergoljo, koji je u sredu izabran za novog papu, ima člansku kartu argentinskog kluba već četiri ...

Deset stvari koje morate da znate o novom papi

Blic - 14.03.2013

Izbor pape Franja bio je u velikoj meri neočekivan, jer se njegovo ime retko spominjalo u medijima kao jedno od vodećih kandidata za novog poglavara Katoličke crkve.

Episkop Ruske pravoslavne crkve u Argentini: Papa ima dobar odnos prema Rusiji

Blic - 14.03.2013

Predstavnik Ruske pravoslavne crkve u Južnoj Americi, episkop karakaski Joan, izjavio je da novoizabrani papa Franja "ima dobar odnos prema Rusiji". On je naveo i da novog papu karakteriše "skromnost", prenosi Itar-Tas.

Maduro: Čaves uticao na izbor pape

B92 - 14.03.2013

Buenos Ajres -- Latinska Amerika slavi izbor sunarodnika za papu. Nikolas Maduro kaže da je smrt Ugo Čavesa možda uticala na izbor pape iz Južne Amerike. "Nešto je uticalo na to da bude izabran papa Južnoamarikanac.

Novi papa: Stvari koje niste znali

B92 - 14.03.2013

Papa Franja, bivši kardinal Horhe Bergoljo, živi u malom stanu, vozi se autobusom i ima jedno funkcionalno plućno krilo. Pogledajte još neke od činjenica u vezi sa novim papom koje sigurno niste znali: - Voli da se vozi autobusom.

Episkop RPC u Argentini: Papa ima dobar odnos prema Rusiji

24sata - 14.03.2013

Predstavnik Ruske pravoslavne crkve u Južnoj Americi, episkop karakaski Joan, izjavio je da novoizabrani papa Franja "ima dobar odnos prema Rusiji". On je naveo i da novog papu karakteriše "skromnost", prenosi Itar-Tas.

VOLI SVECE: Novi papa navija za San Lorenco

Kurir - 14.03.2013

Franja Prvi u nekoliko navrata nije krio činjenicu da je fan kluba koji ima nadimak "Sveci" RIM - Horhe Mario Bergoljo (76) koji je izabran za novog papu veliki je navijač San Lorenca .

Inauguracija pape Franje 19. marta

Tanjug - 14.03.2013

VATIKAN - Novoizabrani papa Franjo, koji će biti zvanično inaugurisan 19. marta, danas počinje svoj prvi radni dan na čelu Rimokatoličke crkve, u kome ga očekuje veoma zgusnut raspored aktivnosti.

Episkop Joan: Papa ima dobar odnos prema Rusiji

RTV - 14.03.2013

MOSKVA - Predstavnik Ruske pravoslavne crkve u Južnoj Americi, episkop karakaski Joan, izjavio je da novoizabrani papa Franja "ima dobar odnos prema Rusiji". On je naveo i da novog papu karakteriše "skromnost", prenosi Itar-Tas.

Da li je to papa promene?

DW - 14.03.2013

Argentinski kardinal Horhe Mario Bergoljo izabran je za 266. poglavara katoličke crkve. Da li je to papa koji će odvesti crkvu na novi put? Klaus Kremer u svom komentaru ne veruje u to.

Vatikan: Novi papa samo Franja

Blic - 14.03.2013

Argentinski kardinal Horhe Mario Bergoljo novi poglavar Rimokatoličke crkve, odabrao je ime Franja bez rimskog numerala. Portparol Vatikana Federiko Lombardi je, u nastojanju da razjasni zabune oko imena nastale poslije imenovanja novog ...

Novoizabrani papa dan počeo molitvom u rimskoj bazilici

Blic - 14.03.2013

Novoizabrani papa Franja došao je jutros, prvog dana na čelu Rimokatoličke crkve, u rimsku baziliku da bi se u osami pomolio. Papa je ušao u baziliku Santa Marija Madjore na sporedni ulaz, javio je AFP.

Novi papa imao devojku, zaredio se tek u 33!

Kurir - 14.03.2013

U svojoj zemlji papa Franjo je slavljen zbog skromnosti. Odbio je da živi u skupocenoj biskupskoj rezidenciji, a najčešće je putovao javnim prevozom.

Novi papa je navijač: argentinski San Lorenco u transu zbog vesti iz Vatikana!

Blic - 14.03.2013

Argentinski kardinal Horhe Mario Bergoljo, koji je izabran za novog papu Rimokatoličke crkve, veliki je ljubitelj fudbala i to toliki da je, zbog ljubavi prema klubu San Lorenco, postao njegov član.

Franja - ime za koje je potrebna hrabrost

DW - 14.03.2013

Argentinac Horhe Bergoljo je novi papa. Njega na listi favorita nije imao nijedan od posmatrača dešavanja u Vatikanu. Sa Bergoljom, katolička crkva stupila je na novo tle. Sada će iz Novog sveta da se vlada Starim.

Papa Franja telefonom razgovarao sa Benediktom XVI

Blic - 14.03.2013

Vatikan - Jedan od prvih poteza novogizabranog poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franje bio je telefonski poziv svom prethodniku Benediktu XVI.

Dok novi papa prvi put razgova sa starim, kladionice nude i njegovu ostavku

24sata - 14.03.2013

Jedan od prvih poteza novogizabranog poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franje bio je telefonski poziv svom prethodniku Benediktu XVI. Benedikt XVI abdicirao je prošlog meseca i od poslednjeg dana februara privremeno boravi u papskom ...

Novi papa Argentinac Horhe Bergoljo

Tanjug - 14.03.2013

VATIKAN - Novi poglavar Rimokatoličke crkve, argentinski kardinal Horhe Bergoljo (Jorge Bergoglio), preuzeo je dužnost 266. poglavara Rimokatoličke crkve, obrativši se sa balkona bazilike Svetog Petra u Vatikanu desetinama hiljada vernika.

Franja pričao sa Benediktom XVI

B92 - 14.03.2013

Vatikan -- Jedan od prvih poteza novogizabranog poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franje bio je telefonski poziv svom prethodniku Benediktu XVI.

Papa počeo pontifikat

B92 - 14.03.2013

Vatikan -- Papa Franja počeo je svoj pontifikat molitvom u bazilici Svete Marije u Rimu, dan pošto je postao prvi papa poreklom iz Latinske Amerike.

Novi papa dobar i za Rusiju

B92 - 14.03.2013

Moskva -- Predstavnik Ruske pravoslavne crkve u Južnoj Americi, episkop karakaski Joan, izjavio je da novoizabrani papa Franja "ima dobar odnos prema Rusiji". On je naveo i da novog papu karakteriše "skromnost", prenosi Itar-Tas.

Novi papa navija za San Lorenco

24sata - 14.03.2013

Novi papa Horhe Mario Bergoljo strastveni je navijač San Lorenca i već četiri godine ima članski kartu tog kluba. Na klupskom sajtu u sredu je osvanula slika Bergolja koji drži zastavicu San Lorenca.

Šta je trebalo da radi Stepinac, a šta Bergoljo?

DW - 14.03.2013

Šta treba da čine crkveni velikodostojnici u diktaturama? Šta je trebalo da čini Alojzije Stepinac u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, a šta Horhe Mario Bergoljo, sadašnji papa Franja, tokom vladavine vojne hunte u Argentini? Šezdesete i ...

Počeo pontifikat pape Franje

RTS - 14.03.2013

Molitvom u bazilici Svete Marije u Rimu papa Franja počeo svoj pontifikat. Novi papa, sin italijanskih imigranata, odricao se luksuza koje su uživali prethodni nadbiskupi Buenos Ajresa.

Mediji iznenađeni izborom pape Fransiska

Tanjug - 14.03.2013

BEOGrAD - Italijanska štampa je u četvrtak izbor argentinskog kardinala Horhea Bergolja za novog poglavara Rimokatoličke crkve ocenio iznenađenjem i revolucionarnim izborom, a slične ocene donose i francuski i britanski listovi, javile su ...

Prva misa pape Fransiska danas u 17 sati

Tanjug - 14.03.2013

VATIKAN - Novoizabrani poglavar Rimokatoličke crkve Horhe Bergoljo, kardinal Buenos Airesa, koji je za papinsko ime uzeo Fransisko, održaće danas u 17 sati prvu misu koju će uživo prenositi elektronski mediji širom sveta.

Prva misa pape Fransiska

Tanjug - 14.03.2013

VATIKAN - Novoizabrani poglavar Rimokatoličke crkve Horhe Bergoljo, kardinal Buenos Airesa, koji je za papinsko ime uzeo Fransisko, održaće sati prvu misu koju će uživo prenositi elektronski mediji širom sveta.

Prva misa pape Franje danas u 17 sati

Blic - 14.03.2013

Novoizabrani poglavar Rimokatoličke crkve Horhe Bergoljo, kardinal Buenos Airesa, koji je za papinsko ime uzeo Fransisko, održaće danas u 17 sati prvu misu koju će uživo prenositi elektronski mediji širom sveta.

Argentinci u transu: Sad imamo i papu i Mesija!

Blic - 14.03.2013

U Argentini vole da kažu: "Bog je Argentinac!" Sada kada je za rimskog papu izabran njihov zemljak Horhe Bergoljo, euforija je zavladala ne samo u Buenos Airesu i drugim gradovima ove zemlje, nego i gde god širom sveta žive Argentinci.

Novi papa sam plaća svoje račune

B92 - 14.03.2013

Novoizabrani poglavar Rimokatoličke crkve, papa Fransisko, vratio se danas u crkveni hotel, u kojem je bio odseo pre imenovanja, kako bi platio račun.

Novi papa održao prvu misu

B92 - 14.03.2013

Vatikan -- Papa Franja, novoizabrani poglavar Rimokatoličke crkve, kardinal Buenos Airesa, održao je u 17 sati prvu misu, koju su uživo prenosili mediji širom sveta.

Kako je papa proveo prvi radni dan

B92 - 14.03.2013

Prvi radni dan pape protekao je u znaku poniznosti. Papa je prvo s vratio do svog hotela kako bi platio račun i time pokazao da se njegovo viđenje dužnosti pape dosta razlikuje od viđenja njegovih tradicionalnijih prethodnika koji su ...

Papa Franjo upozorava da bi crkva mogla da postane NVO

Tanjug - 14.03.2013

VATIKAN - Papa Franjo upozorio je danas, u okviru svoje prve mise otkako je izabran za poglavara Rimokatoličke crkve, da bi crkva, ako se ne posveti svojoj primarnoj, verskoj misiji i doživi duhovni preporod, mogla da postane nevladina ...

Papa upozorava da bi crkva mogla da postane NVO

RTV - 14.03.2013

RIM - Papa Franjo upozorio je danas, u okviru svoje prve mise otkako je izabran za poglavara Rimokatoličke crkve, da bi crkva, ako se ne posveti svojoj primarnoj, verskoj misiji i doživi duhovni preporod, mogla da postane nevladina ...

Papa upozorava: Crkva bi mogla da postane NVO

Kurir - 14.03.2013

Ako se ne ispovedamo Hristu, šta bismo bili? Postali bismo jedna samilosna NVO, rekao papa VATIKAN - Papa Franjo upozorio je danas, u okviru svoje prve mise otkako je izabran za poglavara Rimokatoličke crkve, da bi crkva, ako se ne posveti ...

Papa Franjo: Bez duhovnog preporoda crkva bi mogla da postane NVO

Blic - 14.03.2013

Papa Franja upozorio je danas, u okviru svoje prve mise otkako je izabran za poglavara Rimokatoličke crkve, da bi crkva, ako se ne posveti svojoj primarnoj, verskoj misiji i doživi duhovni preporod, mogla da postane nevladina organizacija.

FATALNA AMELIJA: Zbog nje se papa zamonašio!

Kurir - 14.03.2013

Udaj se za mene, ili ću se zamonašiti, rekao je Bergoljo kada je imao samo 13 godina Svetski mediji, dan posle proglašenja novog pape Franje , istražuju svaki delić njegovog života.

Početak izazova pape Franje

Politika - 14.03.2013

Kako crkvu pritisnutu intrigama i skandalima uvesti u novo doba jednostavnosti, poniznosti i privlačnosti Vatikan – Nepunih 12 sati posle izbora koji je iznenadio mnoge, papa Franjo napustio je Vatikan da bi juče ujutru u jednoj rimskoj ...

Ili preporod ili crkva postaje NVO

B92 - 14.03.2013

Rim -- Papa Franja upozorava da bi crkva mogla da postane nevladina organizacija, ako se ne posveti svojoj primarnoj, verskoj misiji i doživi duhovni preporod.

Papa Franjo upozorava da bi crkva mogla da postane NVO

24sata - 14.03.2013

Papa Franjo upozorio je danas, u okviru svoje prve mise otkako je izabran za poglavara Rimokatoličke crkve, da bi crkva, ako se ne posveti svojoj primarnoj, verskoj misiji i doživi duhovni preporod, mogla da postane nevladina organizacija.

Fransisko Prvi novi papa

Danas - 14.03.2013

Vatikan - Argentinski kardinal Horhe Mario Bergoljo novi je poglavar Rimokatoličke crkve i nosiće ime Fransisko Prvi. Beli dim pojavio se sinoć iz dimnjaka Sikstinske kapele u 19,06 sati, a potom su se oglasila i zvona sa bazilke Svetog ...

Mitropolit Mihailo i papa Franjo I se susreli 2007.

Portalanalitika - 14.03.2013

N ovoizabrani papa, kardinal Horhe Mario Bergoljo (Jorge Mario Bergoglio), susreo se 2007. godine u Buenos Airesu sa mitropolitom Crrnogorske pravoslavne crkve Mihailom, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Papina "uloga" u kidnapovanju sveštenika

E-Novine - 14.03.2013

Izborom pape Franje Prvog, prethodno znanog kao kardinal Horge Marijo Bergoljo, na površinu je izašla decenijama stara kontroverza vezana za kidnapovanje dva jezuitska sveštenika Bergoljo je bio visokopozicionirani zvaničnik Društva Isusa ...

SLIKA DANA: Novi papa ima omiljeni fudbalski klub! FOTO

S media - 14.03.2013

SLIKA DANA: Novi papa ima omiljeni fudbalski klub! FOTO Novi papa kao i većina njegovih sunarodnika je veliki fan fudbala. Argentinac Horhe Mario Bergoljo postao je novi papa, a sreću zbog toga pokazao je i klub za koji navija.

Maduro: Chavezova smrt uticala je na izbor pape

R.S.Evropa - 14.03.2013

12:06 Maduro: Chavezova smrt utjecala je na izbor pape 11:41 Radislav Krstić svjedoči na suđenju Karadžiću 11:26 Putin čestitao izbor papi Franji I 10:59 FBiH: Nezavisni sindikat železničara najavio štrajk za 1.

Ustoličenje pape u utorak 19. marta

Novi Magazin - 14.03.2013

Novoizabrani papa Franjo Prvi biće zvanično inaugurisan u utorak 19. marta. Papa danas počinje svoj prvi radni dan na čelu Rimokatoličke crkve, u kome ga očekuje veoma zgusnut raspored aktivnosti.

Novi papa sam kuva i ide peške na posao

Glas javnosti - 14.03.2013

RIM- Horhe Mario Bergoljo(76) - Franja I je i 2005. godine skoro izabran za papu, kada je bio glavni protivkandidat Benediktu XVI. On je u rodnoj Argentini postao simbol borbe protiv troškova koje globalizacija može da nametne siromašnom ...

Ustoličenje Franja I 19. marta

RTCG - 14.03.2013

Novi poglavar Rimokatoličke crkve, biće ustoličen 19. marta. Najveći svjetski zvaničnici čestitali Franju I izbor za novog papu. Za novog papu sinoć je izabran Argentinac italijanskog porijekla Horhe Mario Bergoljo rođen 17. decembra 1936.

Vatikan: Novi papa samo Franjo

Portalanalitika - 14.03.2013

Argentinski kardinal Horhe Mario Bergoljo novi poglavar Rimokatoličke crkve, odabrao je ime Franjo bez rimskog numerala. Portparol Vatikana Federiko Lombardi je, u nastojanju da razjasni zabune oko imena nastale poslije imenovanja novog ...

KO JE FRANJO ASIŠKI: Čovek čije je ime uzeo novi papa (FOTO)

Telegraf - 14.03.2013

Novoizabrani poglavar Rimokatoličke crkve Horhe Bergoljo uzeo za ime katoličkog monaha, zaštitnika životinja, ptica i siromašnih, i osnivača izuzetno uticajnog Franjevačkog reda Golubica je ptica koja tradicionalno predstavlja Sveti Duh , ...

Papa Franjo kuva, voli operu i Dostojevskog

Novosti - 14.03.2013

Novi poglavar Rimokatoličke crkve je kao nadbiskup Buenos Ajresa bio poznat po tome što voli operu, rado kuva, koristi gradski prevoz. Nije krio da se susretao sa članovima hunte HORHE Mario Bergoljo, novi poglavar Rimokatoličke crkve je ...

Novi papa Franjo I, italijansko porijeklo i skromnost

Portal24 - 14.03.2013

Novi papa Franjo I Argentinac Horhe Bergoljo je sin italijanskih imigranata i jedan od njihovo petoro djece. Zbog ovog njegovog porijekla može se smatrati i domaćinom u Vatikanu bez obzira što dolazi iz Južne Amerike.

Papa Franja pontifikat počeo molitvom

Mondo - 14.03.2013

Papa Franja počeo je danas svoj pontifikat molitvom u bazilici Svete Marije u Rimu, dan pošto je postao prvi papa poreklom iz Latinske Amerike. Italijanska televizija RAI saopštila je da je bivši arhiepiskop Buenos Ajresa, kardinal Horhe ...

Inauguracija pape Franja 19. marta

Pobjeda.me - 14.03.2013

VATIKAN – Novoizabrani papa Franjo, koji će biti zvanično inaugurisan 19. marta, u četvrtak počinje svoj prvi radni dan na čelu Rimokatoličke crkve, u kome ga očekuje veoma zgusnut raspored aktivnosti.

Papa imao devojku, voli fudbal i tango

Mondo - 14.03.2013

Papa Franjo zaredio se tek u 33. godini života. Do tada je vodio tipičan mladalački život, imao je devojku, obožavao je fudbal, a posebnu strast gajio je prema tangu.

Prvi dan novog pape u Vatikanu

Al Jazeera - 14.03.2013

Papa Franjo pomolio se u rimskoj bazilici Santa Maria Maggiore, slijedi posjeta Benediktu XVI. Papa Franjo je 12 sati nakon svog izbora na čelo Rimokatoličke crkve nakratko otišao iz Vatikana u četvrtak kako bi se pomolio u rimskoj ...

Teret skandala na leđima pape

Vesti Online - 14.03.2013

Katolički svet slavi izbor 266. poglavara, papu Franju. Argentinski kardinal Horhe Mario Bergoljo na konklavu je došao kao relativni autsajder, ali se upravo njegovim izborom potvrdila stara šala da "onaj ko na konklavu dođe kao papa, sa ...

VATIKAN: Papa se zove Franjo, bez dodatka “prvi”

Telegraf - 14.03.2013

Kako je danas objašnjeno u Svetoj Stolici, novoizabrani papa će se zvati prosto Franjo, a kada neko od njegovih naslednika izabere isto ime aktuelni papa će u istoriji Rimokatoličke crkve ući kao Franjo Prvi Prvi Latinoamerički u ...

Inauguracija pape Franje 19. marta

Prva Srpska TV - 14.03.2013

Novoizabrani papa Franjo, koji će biti zvanično inaugurisan 19. marta, danas počinje svoj prvi radni dan na čelu Rimokatoličke crkve, u kome ga očekuje veoma zgusnut raspored ...

Svijet se nada da će papa Franjo vratiti ugled crkvi

R.S.Evropa - 14.03.2013

Papa Franjo i dalje dobija čestitke svjetskih političkih i vjerskih lidera u kojima se naglašava želja svih da će novi poglavar Katoličke crkve promovirati mir, sigurnost i dostojanstvo ljudi bez obzira na njihova religiijska uvjerenja.

Papa dolazi u Srbiju?

Novosti - 14.03.2013

Prve dane papa Franjo će provesti u apartmanu Doma svete Marte, a radnici će danas početi da preuređuju Apostolsku palatu Nakon prvog šoka i iznenađenja u Vatikanu, kada je za novog papu izabran potpuni autsajder uoči konklava, Argentinac ...

SVI GRESI NOVOG PAPE: Franjo bio u vojnoj hunti, učestvovao u otmici dva sveštenika!

Telegraf - 14.03.2013

Kardinal Horhe Bergoljo, iako vrlo uvažen u crkvenim krugovima, u prošlosti se vezuje za vojnu diktaturu i generale koji su sprovodili zločine nad nedužnim stanovništvom u Argentini O novoizabranom mnogi imaju samo reči hvale, a zbog ...

ŠTA PAPA MISLI: O gej brakovima, abortusu i krštavanju vanbračne dece (FOTO)

Telegraf - 14.03.2013

Agrentinski papa, koji je izabrao ime Franjo po šampionu siromašnih Svetom Franji Asiškom, poznat je po oštrom kritikovanju sujetnih, kao i po svojim osudama licemera u redovima crkve Novi papa je izabran, to je .

Znate li ko su isusovci?

Mondo - 14.03.2013

MONDO vas podseća ko su isusovci, članovi reda kom pripada novi papa, koje su njihove glavne karakteristike, ali i ko je sve kroz istoriju njima pripadao.

Za koga navija novi papa?

Vesti Online - 14.03.2013

Novi papa Franja strastveni je navijač San Lorenca i već četiri godine ima člansku kartu tog kluba. Na klupskom sajtu u sredu je osvanula slika Horhea Maria Bergolja koji drži zastavicu San Lorenca.

Novi papa, stari stav o Kosmetu

Vesti Online - 14.03.2013

Beogradski verski analitičar Živica Tucić izjavio je da izbor Horhea Maria Bergolja za novog papu neće uticati na stav Vatikana, koji ne priznaje nezavisnost Kosova i Metohije.

PAPIN RED: Da li Jezuiti zaista stoje iza ustaške ideologije?

Telegraf - 14.03.2013

Družba Isusova, iz koje dolazi papa Franjo, osnovao je Ignacio Lojola u Parizu 1540. godine, a od početka ih prate brojne kontraverze. Uglavnom su bez ikakvih dokaza bili optuživani za najrazličitije stvari: počev od toga da stoje iza ...

Mitropolit Mihailo: Papa Franjo I-veliki ekumenista

RTCG - 14.03.2013

„Novoizabrani Papa Horhe Mario Bergoljo, koji je uzeo ime Franjo, ostavio je na mene snažan utisak. Mislim da je riječ o izuzetno obrazovanom čovjeku, širokih pogleda i velikom ekumenisti.

POŠTEN: Papa insistirao da plati račun u hotelu

Telegraf - 14.03.2013

Papa, koji je danas stupio na dužnost pošto je u sredu izabran, zatražio je od vozača da ga odveze u hotel da preuzme svoj prtljag i insistirao da plati sobu u kojoj je odseo pre imenovanja Novoizabrani poglavar Rimokatoličke crkve, , ...

Sveti otac s kraja sveta

Danas - 14.03.2013

Rimokatolička crkva prvi put je dobila poglavara iz jezuitskih redova i prvog u poslednjih hiljadu godina koji nije poreklom iz Evrope. „Čini se da su moja braća kardinali otišli gotovo na kraj sveta da izaberu novog papu“, rekao je u svom ...

Čaves uticao na izbor novog pape?

Vesti Online - 14.03.2013

Vršilac dužnosti predsjednika Venecuele Nikolas Maduro rekao je danas da je nedavno preminuli lider te države Ugo Čaves možda uticao na Isusa Hrista u odluci da za novog papu bude izabran kardinal iz Latinske Amerike.

Svi gresi novog pape

Vesti Online - 14.03.2013

O novoizabranom papi Franji mnogi imaju samo reči hvale, a zbog njegove skromnosti uvažen je u redovima Rimokatoličke crkve. Međutim, u rodnoj Argentini njegovo ime pominje se u mnogo negativnijem kontekstu, pišu svetski mediji.

Papa Franjo I uvodi red u Vatikan

Novosti - 14.03.2013

Kardinal siromašnih, Horhe Mario Bergoljo, ima veliki zadatak da spreči intrige i zaustavi spletke koje su dovele do ostavke Benedikta XVI. Moguć dolazak u Srbiju? NAKON prvog šoka i iznenađenja u Vatikanu, kada je za novog papu izabran ...

FATALNA AMALIA: Žena koja je novog papu "oterala" u sveštenike (VIDEO)

S media - 14.03.2013

FATALNA AMALIA: Žena koja je novog papu "oterala" u sveštenike (VIDEO) Tek što je prošlo 24 sata od izbora novog pape, mediji već donose nesrećnu ljubavnu priču Horhe Maria Bergolja ili Franje, novog poglavara Rimokatoličke crkve.

Prva misa novoizabranog pape Franje

Al Jazeera - 14.03.2013

Novi papa Franjo rekao na svojoj prvoj misi da je Crkva 'tek nevladina organizacija' ako se ne posveti vjerskoj misiji. Papa Franjo upozorio je u četvrtak, u okviru svoje prve mise otkako je izabran za poglavara Rimokatoličke crkve , da bi ...

Žena koja je novog papu "oterala" u sveštenike (VIDEO)

Novi Magazin - 14.03.2013

Tek što je prošlo 24 sata od izbora novog pape, mediji su već doneli nesrećnu ljubavnu priču Horhe Maria Bergolja ili Franje, novog poglavara Rimokatoličke crkve.

LJUBAVNI ŽIVOT PAPE: Ovo je žena koja je Franju oterala u sveštenike (VIDEO)

Telegraf - 14.03.2013

Novoizabrani poglavar Rimokatoličke crkve zamonašio se zbog neuzvraćene ljubavi izvesne Amelije, kojoj je tada poručio "Ako se ne udaš za mene, zarediću se" Novoizabrani poglavar Rimokatoličke crkve u mladosti je bio ludo zaljubljen u ...

Gomila posla za novog papu

DW - 13.03.2013

U Vatikanu je u toku izbor novog pape. Suština problema nije međutim ko će biti poglavar Rimokatoličke crkve već šta će budući papa učiniti po pitanju reformi. Benedikt XVI vodio je Katoličku crkvu tokom razdoblja duboke krize.

Kada se bira papa, Barsa dobija 4:0

B92 - 13.03.2013

Kada fudbaleri Barselone igraju zvaničnu utakmicu tokom konklave, kada se bira novi papa, uvek pobedjuju rezultatom 4:0, prenose španski mediji. Trijumfom nad Milanom nastavljena je serija koja je započela 26. oktobra 1958.

Kad se bira papa, Barselona pobeđuje sa 4:0

Kurir - 13.03.2013

Katalonski klub pobeđuje u vreme izbora novog pape BARSELONA - Kada fudbaleri Barselone igraju zvaničnu utakmicu tokom konklave, kad se bira novi papa, uvek pobeđuju rezultatom 4:0, preneli su španski mediji izuzetno zanimljiv statistički ...

Novi papa odmah reaktivirao Tviter

B92 - 13.03.2013

Nove tehnologije su se definitivno primile i u Vatikanu - ubrzo nakon što se beli dim nadvio nad Sikstinskom kapelom i nakon što je izabran novi papa reaktiviran je Tviter nalog @Pontifex koji je koristio bivši papa Benedikt XVI, prvi ...

Novi papa je Horhe Mario Bergoljo iz Argentine

Blic - 13.03.2013

Iz dimnjaka Sikstinske kapele u Vatikanu izašao je beli dim, što znači da je Rimokatolička crkva večeras dobila novog ...

Horhe Mario Bergoljo novi papa

RTS - 13.03.2013

Argentinski kardinal Horhe Mario Bergoljo novi je poglavar Rimokatoličke crkve, a odabrao je ime Frančesko Prvi. Beli dim pojavio se iz dimnjaka Sikstinske kapele u 19.06, a potom su se oglasila i zvona sa bazilke Svetog Petra u Vatikanu, ...

Franja Prvi na čelu Rimokatoličke crkve

Tanjug - 13.03.2013

VATIKAN - Novi poglavar Rimokatoličke crkve je argentinski kardinal Horhe Bergoljo (Jorge Bergoglio). Kardinal Bergoljo, koji je izabrao ime papa Francis Prvi, prvi je poglavar Rimokatoličke crkve sa američkog kontinenta.

NOVI PAPA JE FRANJA I: Izabran kardinal Horhe Mario Bergoljo iz Argentine!

Kurir - 13.03.2013

Vatikanom istovremeno odjekuju zvona bazilike Svetog Petra, najavljujući da je izabran naslednik Benedikta XVI VATIKAN- Novi papa je argentinski kardinal Horhe Mario Bergoljo (77) i odabrao je ime Franja I.

Novi papa Argentinac Horhe Mario Bergoljo

RTV - 13.03.2013

VATIKAN - Za novog papu izabran je Argentinac Horhe Mario Bergoljo rođen 17. decembra 1936. godine, objavljeno je večeras s balkona bazilike Svetog Petra. Zvaće se papa Francisko, objavio je francuski kardinal Žan-Lui Toran.

Novi papa: Franja iz Argentine

B92 - 13.03.2013

Vatikan -- Kardinal Horhe Mario Bergoljo iz Buenos Ajresa je novi papa. On je prvi papa jezuit ikada. On će nositi ime Franja. U skladu sa pravilima jezuitskog reda, Franja živi skromno, gotovo asketski.

Novi papa je kardinal Horhe Mario Bergoljo iz Argentine, izabrao ime Franjo I

Blic - 13.03.2013

Za novog papu izabran je Argentinac Horhe Mario Bergoljo (Jorge Mario Bergoglio) rođen 17. decembra 1936. godine, objavljeno je večeras s balkona bazilike Svetog Petra.

Papa Franja prvi Latinoamerikanac i jezuita na čelu Vatikana

Blic - 13.03.2013

Za novog papu izabran je Argentinac Horhe Mario Bergoljo (Jorge Mario Bergoglio) rođen 17. decembra 1936. godine, objavljeno je večeras s balkona bazilike Svetog Petra.

Horhe Mario Bergoljo iz Argentine novi papa, izabrao ime Franjo

24sata - 13.03.2013

Iz dimnjaka Sikstinske kapele u Vatikanu izašao je beli dim, što znači da je Rimokatolička crkva večeras dobila novog poglavara. Novi papa je Horhe Mario Bergoljo iz Buenos Airesa. Kardinal je uzeo ime Franjo Prvi.

Novi papa Franjo pozdravio vernike

24sata - 13.03.2013

Za novog papu večeras je izabran Argentinac Horhe Mario Bergoljo (Jorge Mario Bergoglio) rođen 17. decembra 1936. godine, objavljeno je s balkona bazilike Svetog Petra.

Ko je Horhe Mario Bergoljo?

B92 - 13.03.2013

Vatikan -- Po prvi put na čelo Rimokatoličke crkve došao je kardinal iz Južne Amerike - 76-godišnji Argentinac Horhe Mario Bergoljo iz Buenos Airesa. Novi papa, 266.

Tucić: Izbor pape iznenađenje, ime Franja nije slučajno

Kurir - 13.03.2013

Novi papa je prvi Latinoamerikancu i uopšte prvi čovek Katoličke crkve koji nije iz Evrope. Ime Franja nagoveštava skromnost i spremnost na služenje, a ne na pompu i na raskoš BEOGRAD - Verski analitičar Živica Tucić ocenio je večeras da ...

Tucić: Novi papa iznenađenje

B92 - 13.03.2013

Beograd -- Verski analitičar Živica Tucić ocenio je da izbor Argentinca Horhea Maria Bergolja za papu Franju Prvog predstavlja iznenađenje. Tucić podseća da program novog pape nije poznat kao i njegova uloga i navodna povezanost s vojnom ...

Izbor Bergolja za papu iznenađenje

RTS - 13.03.2013

Izbor Argentinca Horhea Maria Bergolja za papu Franju Prvog predstavlja iznenađenje, jer njegov program nije poznat, ocenjuje verski analitičar Živica Tucić.

Novi papa Argentinac Horhe Mario Bergoljo - Franja

RTV - 13.03.2013

VATIKAN/BRISEL/ BEOGRAD - Za novog papu izabran je Argentinac Horhe Mario Bergoljo rođen 17. decembra 1936. godine, objavljeno je večeras s balkona bazilike Svetog Petra. Zvaće se papa Francisko, objavio je francuski kardinal Žan-Lui Toran.

Argentinac Horhe Bergoljo novi papa

Politika - 13.03.2013

Franja – prvi poglavar Rimokatoličke crkve van Evrope i prvi jezuita na prestolu Svetog Petra Vatikan – Kardinal Horhe Mario Bergoljo, 76, iz Argentine izabran je sinoć za novog poglavara Rimokatoličke crkve koji će 1,2 miliajrde vernika ...

Novi papa “kardinal siromašnih”: Vozi se javnim prevozom i odbacuje biskupsku raskoš

Blic - 13.03.2013

Papa Franjo I je najveći deo života proveo je u Latinskoj Americi gde je radio na obrazovanju sveštenstva. Važi za veoma skromnu i poniznu osobu, a nazivaju ga i “kardinalom siromašnih”, jer je blizak narodu i zalaže se za ekologiju.

Tucić: Izbor novog pape predstavlja iznenađenje

Blic - 13.03.2013

Verski analitičar Živica Tucić ocenio je večeras da izbor Argentinca Horhea Maria Bergolja za papu Franju Prvog predstavlja iznenađenje, jer njegov program nije poznat kao i njegova uloga i navodna povezanost s vojnom huntom u Argentini ...

Novi papa Franja

DW - 13.03.2013

Rimokatolička crkva dobila je novog poglavara. Novi papa dolazi iz Latinske Amerike: 76-godišnji kardinal Horhe Mario Bergoljo iz Argentine nosi ime Franja.

NOVI PAPA: Sam kuva, ne voli gejeve i ide peške na posao

Kurir - 13.03.2013

Pokazao je veliko saosećanje s ljudima koji imaju HIV ili sidu. Godine 2001. posjetio je bolnicu s obolelima i tamo ih ljubio i prao im noge RIM- Horhe Mario Bergoljo(76) - Franja I je i 2005.

Vatikan: Novi papa je samo Franja

Kurir - 13.03.2013

Postaće Franja Prvi, pošto budemo imali Franju Drugog, rekao je portparol Vatikana Lombardi VATIKAN - Vatikan je saopštio da je zvanično ime novog pape Franja , bez rimskog numerala.

NEVEROVATNO: Barsa uvek pobeđuje sa 4:0 kad se bira papa!

Telegraf - 13.03.2013

Katalonski klub već tri puta u istoriji igrao je za vreme papskih konklava i sve tri utakmice završene su istim rezultatom Rezultat kojim je sinoć dobre poznavaoce prilika u Vatikanu ne samo da nije iznenađenje, već je i potpuno očekivan.

Da li je papa kriv za poraz Milana?

Mondo - 13.03.2013

"Zar si morao baš sada da podneseš ostavku", pitaju se verovatno u italijanskom klubu pošto su saznali podatak da Barselona pobeđuje uvek kada igra u vreme izbora novog pape. Mnogo toga nije bilo na strani fudbalera Milana u utorak uveče.

Castel Gandolfo preplavljen turistima

Al Jazeera - 13.03.2013

U novom domu Benedikta XVI s posebnim nestrpljenjem se čeka da se bijeli dim izdigne iznad Sikstinske kapele. Benedikt XVI stigao je 28. februara u Castel Gandolfo, malo mjesto pored Rima kao papa.

Argentinac Horhe Mario Bergoljo novi papa!

Novosti - 13.03.2013

Kardinal iz Buenos Airesa Horhe Mario Bergoljo izabran je, po odluci 114 kardinala za novog poglavara Rimokatoličke crkve. Nešto posle 19 časova iz dimnjaka na Sikstinskoj kapeli pojavio se beli dim VATIKAN - ”Imamo papu” - Habemus Papam - ...

PRATITE UŽIVO: Novi papa je argentinac Horhe Mario Bergolio! (LIVE)

S media - 13.03.2013

PRATITE UŽIVO: Novi papa je argentinac Horhe Mario Bergolio! (LIVE) Novi poglavar Rimokatoličke crkve je argentinac Horhe Mario Bergolio, objavljeno je u 20.15 časova.

Novi papa je Horhe Mario Bergoljo

Vesti Online - 13.03.2013

Rimokatolička crkva izabrala je novog papu, argentinca Hose Maria Bergolju. Ovo je prvi latinoamerikanac koji je izabran za papu, a njegovo papsko ime je Fransis I ili Franja I.

Horhe Mario Bergoljo-novi papa Franjo I

RTCG - 13.03.2013

Iz dimnjaka Sikstinske kapele izašao je bijeli dim i oglasila su se zvona bazilike Svetog Petra. Za novog papu izabran je Argentinac Horhe Mario Bergoljo (Jorge Mario Bergoglio) rođen 17. decembra 1936.

Novi papa je Argentinac koji je odlučio uzeti ime Franjo I

Portal24 - 13.03.2013

Novi papa je Argentinac Horhe Mario Bergoljo koji je odlučio uzeti ime Franjo I. Interesantan je podatak da je ovo prvi put u zadnjih 1300 godina da je izabran papa koji nije s područja Evrope.

Novi papa je kardinal Bergoljo!

Mondo - 13.03.2013

Novi papa dolazi iz Argentine. To je kardinal Horhe Mario Bergoljo. Zvaće se papa Francisko Prvi, Frančesko ili Franjo I. Novi papa je Argentinac, član jezuitskog reda, rođen u Buenos Ajresu. Rođen je 17. 12. 1936.

Izabran novi papa Franja I, stigle čestitke iz sveta

R.S.Evropa - 13.03.2013

Kardinal Horhe Mario Bergoljo (Jorge Mario Bergoglio) iz Argentine izabran je u sredu za 266. poglavara Rimokatoličke crkve. "Imamo papu", objavio je kardinal protođakon Jean Louis Tauran , dodavši da je papa odlučio uzeti ime Franja Prvi ...

Novi papa je skromni Argentinac (FOTO)

Novi Magazin - 13.03.2013

AP/Beta Novi poglavar Rimokatoličke crkve je Horhe Mario Bergoljo, poreklom iz Argentine. Ime koje je papa odabrao je Franja (Frensis) Prvi. CNN prenosi da je novi papa veoma skroman čovek koji živi u svom malom stanu, ide autobusom na ...

Ovo je novi papa!

ALO - 13.03.2013

Iz dimnjaka Sikstinske kapele u Vatikanu izašao je beli dim, što znači da je Rimokatolička crkva večeras dobila novog poglavara. To je kardinal Horhe Mario Bergoljo iz Argentine Novi papa: Horhe Mario Bergoljo | Foto: AP Novoizabrani papa ...

Frančesko Prvi na čelu Rimokatoličke crkve

Prva Srpska TV - 13.03.2013

Argentinski kardinal Horhe Mario Bergoljo novi je poglavar Rimokatoličke crkve, a odabrao je ime Frančesko Prvi, preneo je večeras ...

Novi papa je kardinal Horhe Mario Bergolio!

Svet - 13.03.2013

Novi papa dolazi iz Argentine. To je kardinal Horhe Mario Bergolio . Rođen je 17. 12. 1936. godine kao jednan od petoro dece italijanskog železničkog radnika.

VIDEO: Novi papa je Franćesko I iz Argentine

Portalanalitika - 13.03.2013

„ B raćo i sestre, dobro veče! Vi znate da je obaveza konklave da izabere rimskoga biskupa. Čini se da su moji prijatelji išli na kraj svijeta da ga nađu“, bile su prve riječi kojima se novi papa, Franćesko I (Franjo) obratio hiljadama ...

Izabran novi papa

Danas - 13.03.2013

Nomen est omen - ime je znak, izreka koja postoji još od starog Rima ponovo je u centru pažnje jer će novi papa, čak i pre nego što izgovori prve reči u javnosti, katolicima širom sveta poslati poruku izborom svog imena, navodi Rojters.

Horhe Mario Bergoljo „narodni” papa

Pobjeda.me - 13.03.2013

Piše: Marija Jovićević VATIKAN - Horhe Mario Bergoljo (76) iz Argentine izabran je u srijedu za 266. poglavara Rimokatoličke crkve. Francuski kardinal Žan-Luj Toran zvanično je objavio „habemus papam“ (imamo papu), a sa balkona bazilike ...

Novi papa: Franja I iz Argentine

Prva Srpska TV - 13.03.2013

Kardinal Horhe Mario Bergoljo iz Buenos Airesa je novi papa. On je prvi papa jezuit ikada. On će nositi ime Franja ...

Novi papa Argentinac Horhe Mario Bergoljo

Beta - 13.03.2013

Tweet VATIKAN, 13. marta 2013 (Beta-AFP) - Za novog papu izabran je Argentinac Horhe Mario Bergoljo (Jorge Mario Bergoglio) rodjen 17. decembra 1936. godine, objavljeno je u sredu uveče s balkona bazilike Svetog Petra.

PAPA ARGENTINAC: Horhe Bergoljo biće Franjo I (FOTO) (VIDEO)

Telegraf - 13.03.2013

Kardinali Rimokatoličke crkve izglasali su naslednika Benedikta XVI. To je papa Frančesko iz Argentine, što je potvrdila pojava belog dima iz dimnjaka Sikstinske kapele, kao i oglašavanje zvona Bazilike Svetog Petra Beli dim izvio se nad ...

IZNENAĐENJE ZA VERNIKE: Katolici dobili papu - Franju (VIDEO, FOTO)

S media - 13.03.2013

IZNENAĐENJE ZA VERNIKE: Katolici dobili papu - Franju (VIDEO, FOTO) Katolici dobili novog papu Franju. Na čelu Svete stolice Argentinac, jezuit, modernista.

PRATITE UŽIVO: Novi papa je Argentinac Franja I ! (LIVE)

S media - 13.03.2013

PRATITE UŽIVO: Novi papa je Argentinac Franja I ! (LIVE) Novi poglavar Rimokatoličke crkve je Argentinac Horhe Mario Bergoljo, objavljeno je u 20.15 časova. On će se sada zvata papa Franja I. Vernici iznenađeni.

SVE O NOVOM PAPI: Vozi se autobusom i sam sebi kuva! (VIDEO)

Telegraf - 13.03.2013

Novi poglavar Rimokatoličke crkve je poreklom iz Argentine, a tako je postao prvi papa koji nije iz Evrope, jezuit je, skroman, živi u malom stanu i poznat je po tome što sam sebi sprema obroke PAPA ARGENTINAC! Kardinal Žan Lui Pjer Turan ...

Ko je Horhe Mario Bergoljo?

Vesti Online - 13.03.2013

Po prvi put na čelo Rimokatoličke crkve došao je kardinal iz Južne Amerike - 76-godišnji Argentinac Horhe Mario Bergoljo iz Buenos Ajresa. Novi papa, 266. po redu, prvi je koji je uzeo ime Franja (Fransis) i prvi je jezuit u Svetoj stolici.

Novi papa - autobusom na posao

ALO - 13.03.2013

Horhe Mario Bergoljo je Argentinac italijnskog porekla rođen 17. decembra 1936. godine. Diplomirao je na Teološkom fakultetu u San Migelu. Ceo život je proveo u rodnoj Argentini, gde je predavao i radio na širenju vere.

Tiketi u kladionicama: Da li će novi papa podneti ostavku

Novi Magazin - 13.03.2013

AP/Beta Igrači koji su se kladili na izbor novog pape bili su daleko od dobitka, ali već imaju priliku da stave nove uloge na to da li će papa Franja Prvi podneti ostavku. Kladionice koje su organizovale klađenje na izbor 266.

Slučajnost ili nešto drugo: Barselona uvek pobeđuje 4:0 kad se bira papa!

Svet - 13.03.2013

Rezultat kojim je Barselona sinoć savladala Milan (4:0) u revanš meču osmine finala Lige šampiona za dobre poznavaoce prilika u Vatikanu ne samo da nije iznenađenje, već je i potpuno očekivan.

KO JE U STVARI FRANJA: Novi papa je vrlo skroman, živi u malom stanu, na posao ide autobusom

S media - 13.03.2013

KO JE U STVARI FRANJA: Novi papa je vrlo skroman, živi u malom stanu, na posao ide autobusom Posle smrti Ivana Pavla II., u konklavi 2005. godine slovio je za vrlo izglednog kandidata, a postoji teorija da se u "mrtvoj trci" borio s bivšim ...

Biografija Jorge Marija Bergoglia

Al Jazeera - 13.03.2013

Franjo I rado čita djela Josea Luisa Borgesa i Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, ljubitelj je opere i fanatični navijač nogometnog kluba San Lorenzo iz Buenos Airesa, koji je utemeljio jedan svećenik.

Tucić: Novi papa ne zna gde je Srbija!

Telegraf - 13.03.2013

- Novi papa je iz Argentine i sigurno je da on ne zna dobro gde je Srbija i šta je pravoslavlje. Ime Franja se odnosi na svetog Franju Asiškog, veoma skromnog monaha koji je mnogo pomogao Katoličkoj crkvi, i znači skromnost i služenje, ali ...

Novi papa navija za “svece”

Telegraf - 13.03.2013

Novoizabrani poglavar Rimokatoličke crkve Horhe Mario Bergoljo je jednom prilikom slikan za zastavicom San Lorenca, tima čiji je nadimak "sveci".

Šta kažu kladionice, a šta proročanstvo: Da li će Petar Rimljanin biti poslednji papa?

24sata - 12.03.2013

Na kladionicama koje su organizovane širom sveta, pored pitanja ko će biti novi papa može se kladiti i na ime koje će on odabrati. Neposredno nakon izbora pape biraju ime koje će nositi na prestolu svetog Petra, uglavom prema svom verskom ...

Da li će Petar Rimljanin biti poslednji papa?

RTV - 12.03.2013

VATIKAN - Na kladionicama koje su organizovane širom sveta, pored pitanja ko će biti novi papa može se kladiti i na ime koje će on odabrati. Neposredno nakon izbora pape biraju ime koje će nositi na prestolu svetog Petra, uglavnom prema ...

Tucić: Nema favorita za novog papu

B92 - 12.03.2013

Beograd -- Nijedan od 115 kardinala s pravom glasa nije favorit za novog poglavara Rimokatoličke crkve, ocenio je urednik Verske informativne agencije Živica Tucić. "Nema favorita i to nije dobro. Niko nije toliko istaknut. Na primer, 2005.

PROROČANSTVO: Da li će Petar Rimljanin biti poslednji papa? (FOTO)

Telegraf - 12.03.2013

Sveti Malahija je navodno imao vizije poslednjih 112 papa i predvideo je da će ih ukupno biti 277. Ukoliko novi papa odabere ime Petar on bi mogao biti poslednji papa u dve hiljade godina dugoj istoriji Rimokatoličke crkve, nakon čega, ...

Papa će ponovo biti Nemac?

Tanjug - 11.03.2013

BEOGRAD - Novi papa, čiji izbor počinje sutra u Vatikanu, mogao bi biti kardinal iz Sao Paola u Brazilu Odilo Šerer, koji je nemačkog porekla, pišu italijanski i nemački mediji kojima, kako se tvrdi, obično nije teško da saznaju ...

Papa će ponovo biti Nemac?

Prva Srpska TV - 11.03.2013

Novi papa, čiji izbor počinje sutra u Vatikanu, mogao bi biti kardinal iz Sao Paola u Brazilu Odilo Šerer, koji je nemačkog porekla, pišu italijanski i nemački mediji kojima, kako se tvrdi, obično nije teško da saznaju rasmišljanja među ...