TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Na severu i istoku Avganistana ubijeno 16 ekstremista

Blic - 27.06.2010

U dve operacije na severu i istoku Avganistana ubijeno je 16 ekstremista, među kojima i jedan komandant talibana, saopštili su danas NATO i avganistanski zvaničnici.

Avganistan: Ubijeno 16 ekstremista

B92 - 27.06.2010

Kabul -- U dve operacije na severu i istoku Avganistana ubijeno je 16 ekstremista, među kojima i jedan komandant talibana, saopštili su NATO i avganistanski zvaničnici.

Ubijen komanant talibana, poginuo američki vojnik

Blic - 26.06.2010

Avganistanske i međunarodne snage ubile su istaknutog komandanta talibana kada je prerušen u ženu počeo da puca iz pištolja i pokušao da baci granatu južno od Kabula, prestonice Avganistana, a jedan američki vojnik poginuo je u eksploziji ...

Ubijen komandant talibana prerušen u ženu

Mondo - 26.06.2010

Avganistanske i međunarodne snage ubile su istaknutog komandanta talibana kada je prerušen u ženu počeo da puca iz pištolja i pokušao da baci granatu južno od Kabula, prestonice Avganistana.

Avganistan: Ubijen jedan od komandanata talibana

R.S.Evropa - 26.06.2010

Jedan komandant talibana ubijen je danas u provinciji Logar, južno od Kabula, pošto je pucao iz pištolja i pokušao da baci granatu na pripadnike međunarodnih snaga i avgistanske vojske, saopštile su snage NATO-a u Avganistanu.

Karzai pozvao susjedne zemlje da pojačaju kontrolu granica

R.S.Evropa - 26.06.2010

Avganistanski predsednik Hamid Karzai pozvao je danas u Kabulu susjedne zemlje da pomognu u zaustavljanju krijumčarenja droge iz Avganistana, jer njegova vlada nema sredstva da sama kontroliše svoje granice.

Komandant preokreta

Politika - 26.06.2010

Ka­da je Oba­ma u sre­du sa­op­štio da će ge­ne­ral (sa 4 zve­zdi­ce) Dej­vid Pe­tre­us pre­u­ze­ti ko­man­du u već naj­du­žem ame­rič­kom ra­tu, av­ga­ni­stan­skom, na­ci­ji je po­ru­čio da me­nja sa­mo lič­nost, ali ne i stra­te­gi­ju.

Ubijen vođa talibana u Avganistanu

RTS - 26.06.2010

Međunarodne snage u Avganistanu ubile vođu talibana Gulama Sakhija, koji se krio u jednoj zgradi u oblasti Puli Alam, obučen u žensku odeću. Sakhi je bio umešan u brojne napade na pripadnike NATO-a i avganistanske vojske.

Ubijen komandant talibana prerušen u ženu

Vesti Online - 26.06.2010

Avganistanske i međunarodne snage ubile su istaknutog komandanta talibana kada je prerušen u ženu počeo da puca iz pištolja i pokušao da baci granatu južno od Kabula, prestonice Avganistana.

Četiri britanska vojnika poginula u Avganistanu

Blic - 25.06.2010

Četvorica britanskih vojnika poginula su u saobraćajnoj nesreći u Avganistanu, saopštilo je juče ministarstvo odbrane Velike Britanije, navodeći da se time broj poginulih britanskih vojnika popeo na 307.

Britanija odlazi iz Avganistana za pet godina

S media - 25.06.2010

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas da želi da se britanske trupe vrate iz Avganistana u narednih pet godina, ali nije spomenuo precizan rok.

Avganistanu droga "ratni budžet"

RTS - 25.06.2010

Više od 90 odsto svetske količine heroina, morfijuma i opijuma proizvodi se u Avganistanu. Krijumčarenje droge postalo glavni izvor prihoda za Al Kaidu i pobunjeničke talibane, rekao bivši službenik američke Agencije za borbu protiv droge ...

Avganistanska policija optužuje talibane za ubistvo 11 civila

R.S.Evropa - 25.06.2010

U centralnom dijelu Avganistana otkriveno je u četvrtak 11 leševa civila odrubljenih glava, saopštila je u petak policija koja optužuje talibane da su ih oni pogubili.

Gejts poručio da SAD ostaju privržene Avganistanu

R.S.Evropa - 25.06.2010

Američki ministar odbrane Robert Gejts (Gates) izjavio je u četvrtak da odluku o zamijeni komandanta vojnih snaga u Avganistanu nikako ne treba shvatiti kao znak slabljenja američke posvećenosti toj misiji.

Petreus dobra zamena za Mekristala

Blic - 24.06.2010

Američki saveznici u Avganistanu i inostranstvu pozdravili su izbor generala Dejvida Petreusa za glavnokomandujućeg ratnih operacija u Avganistanu kao adekvatnu zamenu generalu Stenliju Mekristalu koja će omogućiti nesmetan nastavak misije ...

Promena ličnosti, ali ne i politike

Danas - 24.06.2010

Vašington - Izborom Dejvida Petreusa za novog glavnokomandujućeg snagama NATO u Avganistanu umesto Stenlija Mekristala, američki lider Barak Obama minimizovao je metež nastao povodom promena vojnog rukovodstva, i bar privremeno uspostavio ...

Poljska povlači vojne trupe iz Avganistana

S media - 24.06.2010

Vlasti Poljske pozvale su danas NATO saveznike da izrade novu 'izlaznu' strategiju za Avganistan i saopštile da će svoje vojne trupe, koje u toj zemlji učestvuju u okviru Medjunarodnih snaga za pomoć u stabilizaciji (ISAF), vratiti kući do ...

Poljaci napuštaju Avganistan 2012.

B92 - 24.06.2010

Varšava -- Vlasti Poljske pozvale su NATO saveznike da izrade novu "izlaznu" strategiju za Avganistan i saopštile da će svoje vojne trupe vratiti kući do 2012.

Ostavka "Rolling stone" generala

E-Novine - 24.06.2010

Predsednik SAD Barak Obama je u sredu izjavio u Vašingtonu da je sa žaljenjem prihvatio ostavku glavnokomandujućeg američkih snaga u Avganistanu Stenlija Mekkristala.

Mekristal smenjen, Petreus preuzima dužnost

Danas - 24.06.2010

Vašington, Kabul - Predsednik SAD Barak Obama saopštio je juče da je general Stenli Mekristal razrešen dužnosti komandanta američkih snaga u Avganistanu i na njegovo mesto postavljen general Dejvid Petreus.

Mekristal je morao da ode

DW - 24.06.2010

Rukovodilac trupa u Avganistanu je dao ostavku koju je Obama prihvatio. Jer, nakon što se general izrugao Obaminom kabinetu u jednom intervjuu, drugog rešenja nije ni bilo, piše u svom komentaru Kristina Bergman.

Crveni karton iz Bele kuće

Politika - 24.06.2010

Širi značaj isključenja smene američkog generala, ratnog „golgetera” Amerikanci su juče imali dva razloga za veselje, ali su jednodušno iskoristili samo jedan: kvalifikovanje svoje reprezentacije među 16 najuspešnijih na Svetskom ...

Talibanima svejedno ko će biti komandant u Avganistanu

R.S.Evropa - 24.06.2010

Talibani su danas najavili da će nastaviti borbu kako bi oterali strane vojnike iz Avganistana i naveli da im je svejedno ko će komandovati tim snagama. "Baš nas briga ko će komandovati, Mekristal ili Petreus. Naš stav je jasan.

Talibani nastavljaju borbu

RTS - 24.06.2010

Talibani najavili nastavak borbe protiv "okupatora", bez obzira na promene u komandi stranih vojnika u Avganistanu. Predsednika Karzaija, koji je podržao odluku Obame o smeni komandanta Mekristala, talibani nazvali marionetom.

Četvrtak, 24.06.2010.

BBC - 24.06.2010

Na stranicama izdanja britanskih listova pominju se i novi restriktivni budžet, smenjivanje glavnokomandujućeg zapadnih snaga u Avganistanu generala Mekristala i dalje izlivanje nafte u Meksičkom zalivu.

General naljutio Obamu ismevanjem Bele kuće

Blic - 23.06.2010

Bela kuća pozvala je juče u Vašington generala Stenlija Mekristala, glavnokomandujućeg američkih i međunarodnih snaga u Avganistanu, da objasni kritičke ocene o ključnim ljudima u administraciji predsednika Baraka Obame u vezi sa ...

General SAD u opuštenom "Rolling Stone" stilu

E-Novine - 23.06.2010

Bela kuća je odbila da kaže da li će glavni komandant američke vojske u Avganistanu, general Stenli Mekristal, sigurno ostati na položaju nakon što je u intervjuu za magazin "Rolling Stone" oštro kvalifikovao vodeće ljude SAD.

Sudbina generala koji se oteo kontroli

DW - 23.06.2010

General Stenli Mekristal danas je na razgovoru u Beloj kući. Prema mišljenju analitičara u Vašingtonu sasvim je moguće da posle tog razgovora ne bude više na položaju na kome je bio do sada… U portretu komandanta međunarodnoh snaga u ...

General Mekristal danas s Obamom zbog uvredljivih komentara

Blic - 23.06.2010

Komandant snaga NATO i SAD u Avganistanu Stenli Mekristal hitno se vratio u zemlju kako bi danas podneo raport predsedniku Baraku Obami nakon uvredljivih komentara na račun zvaničnika američke administracije, javljaju svetski mediji.

Spartanac brzog jezika

Danas - 23.06.2010

Glavnokomandujući američkih i NATO snaga u Avganistanu, Stenli Mekristal prvi je general SAD u novijoj istoriji koji je razočarao i razbesneo predsednika Baraka Obamu ne zbog loše sprovedene vojne operacije ili neke druge dužnosti koja mu ...

Ceo državni vrh Avganistana brani Mekristala

Danas - 23.06.2010

Kabul - Povodom najavljenog otpuštanja američkog generala u Avganistanu Stenlija Mekristala, kao vid kazne zbog oštrih opaski i podsmevanja na račun predsednika Baraka Obame i članova njegove administracije koje je izneo u intervjuu pod ...

Mekristal s Obamom u četiri oka

Mondo - 23.06.2010

Komandant američkih snaga u Avganistanu general Stenli Mekristal razgovarao je danas u Beloj kući sa predsednikom Barakom Obamom o kritikama koje je izrekao na račun zvaničnika američke administracije.

Glavnokomandujući u Avganistanu dao ostavku

Mondo - 23.06.2010

Predsednik SAD Barak Obama je danas u Vašingtonu prihvatio ostavku koju mu je uručio glavnokomandujući američkih snaga u Avganistanu, general Stenli Mekristal.

Obama prihvatio ostavku generala Mekristala

Blic - 23.06.2010

Predsednik SAD Barak Obama je danas u Vašingtonu prihvatio ostavku koju mu je uručio glavnokomandujući američkih snaga u Avganistanu, general Stenli Mekristal Agencija AP, pozivajući se na visok izvor u vladi, javlja da je Obama na mesto ...

Avganistan: Smena na čelu snaga SAD

B92 - 23.06.2010

Vašington -- Predsednik SAD Barak Obama u Vašingtonu "sa žaljenjem prihvatio ostavku glavnokomandujućeg američkih snaga u Avganistanu Stenlija Mekkristala".

Obama razrešio Mekristala

RTS - 23.06.2010

Američki predsednik Barak Obama razrešio dužnosti generala Stenlija Mekristala, nakon njegove kontraverzne ocene o ključnim ljudima u administraciji američkog predsednika i njihovom strategijom u Avganistanu.

Obama odlučuje o karijeri generala

Politika - 23.06.2010

Glavnokomandujući u Avganistanu podneo raport vrhovnom komandantu, pošto mu je svojim nesmotrenim izjavama znatno otežao položaj Od našeg stalnog dopisnika Vašington, 23.

Petreus novi komandant u Avganistanu

Politika - 23.06.2010

Obama smenio generala Mekristala, zbog omalovažavanja potpredsednika i tima za nacionalnu bezbednost O d našeg stalnog dopisnika Vašington, 23. juna – Predsednik Obama je razrešio dužnosti generala Stenli Mekristala, svog ...

Smena vrhovnog komandanta u Avganistanu?

Press - 23.06.2010

Vrhovni komandant NATO trupa u Avganistanu, Amerikanac Stenli Mekristal, treba sam da podnese ostavku na tu funkciju nakon što je javno izvređao administraciju predsednika Baraka Obame, ocenjuju analitičari Izlanuo se...

Avganistanci podležu drogama

B92 - 22.06.2010

Beograd -- Sve više Avganistanaca, suočeno sa ratom i siromaštvom, okreće se drogama poput heroina i opijuma. Skoro tri odsto građana starosti između 15 i 64 godine zavisno je od droga, dok je u 2005-oj godini bilo 1,4 odsto zavisnika, ...

Ostavka saradnika generala koji je kritikovao Obamu

Mondo - 22.06.2010

Pomoćnik za medije generala Stenlija Mekristala podneo je danas ostavku posle objavljivanja delova članka u kome su komandant američkih snaga u Avganistanu i njegovo osoblje iznosili kritičke komentare o administraciji u Vašingtonu.

Skandal oko generala koji je kritikovao Obamu

Mondo - 22.06.2010

Pomoćnik za medije generala Stenlija Mekristala podneo je danas ostavku posle objavljivanja delova članka u kome su komandant američkih snaga u Avganistanu i njegovo osoblje iznosili kritičke komentare o administraciji u Vašingtonu.

SAD indirektno finansiraju talibane

Danas - 22.06.2010

Vašington - Privatni bezbednosni preduzimači koji štite konvoje koji snabdevaju američke vojne baze u Avganistanu plaćali su milione dolara nedeljno talibanima i drugim pobunjeničkim grupama za bezbedan prolaz duž avganistanskih puteva, ...

Mekristal se podsmevao Obami, Bajdenu, Holbruku

Danas - 22.06.2010

Kabul - Besan zbog spornih opaski koje je general SAD u Avganistanu Stenli Mekristal izrekao na račun čelnih ljudi u Beloj kuć u intervjuu „Pomahnitali general“ objavljenom u magazinu Roling Stoun, predsednik SAD Barak Obama juče je pozvao ...

Ubijen doktor i trojica vojnika u Avganistanu

Blic - 22.06.2010

Šef odseka za zdravlje provincije Kunduz, dr Azizula Safari, ubijen je danas u severnom Avganistanu u eksploziji bombe postavljene u njegovoj privatnoj klinici, dok su u napadima širom Avganistana ubijena trojica vojnih službenika iz ...

General Mekristal povučen iz Avganistana

Blic - 22.06.2010

Pomoćnik za medije generala Stenlija Mekristala podneo je danas ostavku posle objavljivanja delova članka u kome su komandant američkih snaga u Avganistanu i njegovo osoblje iznosili kritičke komentare o administaciji u Vašingtonu.

Avganistan leži na rudnom bogatstvu od 300 milijardi dolara

S media - 22.06.2010

Avganistan leži na rudnom bogatstvu „teškom" najmanje 300 milijardi dolara, najnovija je procena američkih istraživača. Kako javlja „Njujork tajms", američki geolozi u Avganistanu otkrili su velike rezerve bakra, litijuma, gvožđa, kobalta ...

Makristalu preti smena

BBC - 22.06.2010

Bela kuća je odbila da kaže da će glavni komandant američke vojske u Avtganistanu, general Stenli Mekristal, sigurno ostati na položaju. Pitanje Mekristalovog ostanka je pokrenuto posle uvredljivih komentara na račun zvaničnika američke ...

Nato ima povjerenja u generala Mekristala

R.S.Evropa - 22.06.2010

Generlani sekretar NATO-a ima puno povjerenje u zapovjednika snaga Saveza u Avganistanu američkog generala Stenlija Mekristala, usprkos članku u kome je javno kritikovao američku administraciju.

U Avganistanu uhapšen talibanski zvničnik

R.S.Evropa - 22.06.2010

NATO-ove i avganistanske snage uhapsile su visokog talibanskog zvaničnika u raciji tokom protekle noći, navode međunarodne snage u saopštenju objavljenom u utorak.

Karzai tražio da se talibani uklone sa crne liste UN

R.S.Evropa - 22.06.2010

Avganistanski predsednik Hamid Karzai primio je delegaciju Saveta bezbednosti UN od koje je zatražio da imena više desetina talibana budu uklonjena sa crne liste, saopštilo je danas avganistansko predsedništvo.

Bela kuća: General Mekristal napravio "ogromnu grešku"

R.S.Evropa - 22.06.2010

Bela kuća je saopštila večeras da je komandant američkih i međunarodnih snaga u Avganistanu general Stenli Mekristal napravio "ogromnu grešku" kada je kritikovao civilnu američku administraciju u komentarima za magazin "Roling stoun".

General razbesneo Obamu

Politika - 22.06.2010

Glavnokomandujući u Avganistanu pozvan na hitan raport u Vašington, zbog omalovažavanja predsednika, potpredsednika i drugih funkcionera administracije Od našeg stalnog dopisnika Vašington, 22.

Obama besan na generala

RTS - 22.06.2010

Stavovi komandanta američkih snaga u Avganistanu Stenlija Mekristal razbesneli Obamu. General povučen u Vašington da objasni svoje izjave za magazin "Roling Stoun".

Devet NATO vojnika poginulo u Avganistanu

Mondo - 21.06.2010

Ukupno devet NATO vojnika poginulo je danas u Avganistanu u napadu militanata i padu helikoptera, saopštila je Alijansa. Trojica australijskih komandosa i jedan američki vojnik izgubili su živote kada se njihov helikopter srušio u južnoj ...

Poginula četvorica vojnika NATO-a

S media - 21.06.2010

Tri australijska komandosa i jedan američki vojnik poginuli su rano jutros kada se njihov helikopter srušio u južnom Avganistanu, dok je na istoku zemlje poginuo jedan francuski, a na jugozapadu jedan britanski vojnik, saopštili su ...

Poginula 4 pripadnika NATO u Avganistanu

R.S.Evropa - 21.06.2010

U padu helikoptera Međunarodnih snaga u Avganistanu (ISAF) na jugu te zemlje poginula su četiri vojnika, saopšteno je danas iz NATO-a. Uzrok nesreće još nije poznat, ali se u saopštenju ističe da nema "indikacija o neprijateljskim ...

Poginuo 300-ti Britanac u Avganistanu

BBC - 21.06.2010

Broj britanskih vojnika koji su, od poetka sukoba 2001. godine, poginuli u Avganistanu dostigao je 3 stotine. Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da oruane snage plaaju visoku cenu nastojei da Britaniju i svet uine bezbednijim ali ...

U Avganistanu dosad poginulo 300 britanskih vojnika

R.S.Evropa - 21.06.2010

U Avganistanu je dosad poginulo 300 britanskih vojnika, što je podstkalo potaknuo premijera Ejvida Kamerona (David Cameron) da ponovi obećanje da će britanske snage napustiti tu zemlju čim se Avganistanci budu mogli sami da se brinu za ...

Gubici NATO-a u Avganistanu

BBC - 21.06.2010

U južnom Avganistanu je, u bombaškim napadima i padu heikoptera, u ponedeljak poginulo 6 pripadnika međunarodnih snaga. U padu vojnog helikoptera poginula su trojica australijskih komandosa što je najteži gubitak u ljudstvu koji su ...

Avganistan leži na rudnom bogatstvu od čak 300 milijardi dolara

Press - 21.06.2010

Avganistan leži na rudnom bogatstvu „teškom" najmanje 300 milijardi dolara, najnovija je procena američkih istraživača. Kako javlja „Njujork tajms", američki geolozi u Avganistanu otkrili su velike rezerve bakra, litijuma, gvožđa, kobalta ...