TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

DJIDNJIC: IZNENADJEN SAM POCETKOM SUDJENJA MILOSEVICU

B92 - 24.02.2002

Uzice -- Novinare koji prate srpskog premijera Zorana Djidnjica na turneji "Srbija na dobrom putu" interesovalo je kako mogu da se tumace poslednje izjave koje je dao nemackom Spiglu u vezi sa Haskim tribunalom za ratne zlocine.

DJINDJIC: SUDJENJE MILOSEVICU JE SKUP CIRKUS

B92 - 23.02.2002

Beograd -- Premijer Srbije Zoran Djindjic ocenio je sudjenje Slobodanu Milosevicu kao skup "cirkus". "Tribunal dozvoljava Milosevicu da koristi svoju demagogiju i vodi sudjenje. Zanemim kada vidim koliko je novca baceno da bi Tribunalu bilo omoguceno da tokom 5 godina trazi tako beznacajne svedoke.

Tomanovic: The Prosecutor's Manoeuvre

Blic - 22.02.2002

Belgrade (Beta)- Commenting on Agim Zeciri's withdrawal from testifying, Slobodan Milosevic's lawyer Zdenko Tomanovic said that it was the Prosecutor's manoeuvre because it was Milosevic's turn to start the cross-examination.

SUDJENJE MILOSEVICU MOGLO BI DA UTICE NA PROCES BIH VS. SRJ

B92 - 22.02.2002

Beograd -- Jedno od kljucnih pitanja koje se postavlja jos od izrucenja Slobodana Milosevica Haskom tribunalu jeste – da li ce se tamo suditi samo njemu ili celoj Srbiji, odnosno da li ce sudjenje bivsem jugoslovenskom predsedeniku imati i sire posledice.

FLORAN ARTMAN O MILOSEVICEVOJ ODBRANI

B92 - 21.02.2002

Hag -- Upitana da komentarise nacin na koji se Slobodan Milosevic brani na sudjenju pred Haskim tribunalom, portparol glavnog tuzioca Tribunala Florans Artman za B92 kaze: "On ucestvuje, zove Tribunal institucijom, potpunio je aktivan i nema vise problema tipa 'ja ne priznajem ili odbacujem ...

"PRVA POBEDA MILOSEVICA U HAGU"

B92 - 21.02.2002

Hag -- Novinar lista NIN Ljiljana Smajlovic, koja u Hagu prati sudjenje Slobodanu Milosevicu, ocenila je u izjavi za TV B92 da je Milosevic izvojevao pravu pobedu time sto je sud odbio svedocenje jednog istrazioca haskog tuzilastva. "Njemu je uspelo ono sto nijednom branjeniku u Hagu nije.

NASTAVAK SUDJENJA MILOSEVICU

B92 - 21.02.2002

Hag -- Na sudjenju Slobodanu Milosevicu pred Haskim sudom u cetvrtak su se pojavila 3 svedoka, kosovski Albanci koji su govorili o dogadjajima u Pokrajini tokom NATO bombardovanja. Fehmi Elsani, iz mesta Nogavci na Kosovu, govorio je o unistavanju tog sela nakon ulaska srpskih snaga pocetkom aprila ...

SUDSKO VECE ODBILO SVEDOCENJE ISTRAZIOCA TUZILASTVA

B92 - 20.02.2002

Hag -- Na sudjenju Slobodanu Milosevicu u sredu govorio je prvi neposredni svedok proterivanja i ubistava Albanaca na Kosovu. Agim Zeciri iz sela Celina kod Prizrena ispricao je da su vojska i policija vec 25. marta 1999. opkolili njegovo selo.

NATO".

B92 - 20.02.2002

U sredu je saslusan i svedok optuzbe Stiven Spargo, koji je takodje jedan od istrazitelja Tuzilastva. On je u sudnici predocio mape koridora kojima su, prema navodima optuznice, na Kosovu, tokom NATO bombardovanja, srpske snage proterivale civilno albansko stanovnistvo.

LENDEJL: MILOSEVIC BI TREBALO DA ANGAZUJE ADVOKATE

B92 - 20.02.2002

Hag -- Predstavnik Suda u Hagu Dzim Lendejl rekao je da Tribunal ocekuje da Slobodan Milosevic imenuje advokata koji ce ga zastupati. Lendejl je to ocekivanje obrazlozio naporom i koncentracijom potrebnim za ispitivanje svedoka, s obzirom na broj svedoka koji predlozilo Tuzilastvo.

Saslušanje sa malo odgovora

Blic - 20.02.2002

HAG (Srna/Tanjug) - Bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević nastavio je juče odbranu pred Haškim tribunalom unakrsnim ispitivanjem Mahmuta Bakalija, poslanika u kosovskom parlamentu i bivšeg funkcionera SFRJ. Bakali je prekjuče svedočio o dva susreta s Miloševićem u proleće 1998.

Examination with a few answers

Blic - 20.02.2002

The Hague (Srna/Tanjug)- The former Yugoslav President, Slobodan Milosevic, cross-examined the first prosecution witness Mahmut Bakali in the international war crimes tribunal in The Hague. Mahmut Bakali is a deputy in Kosovo parliament and the former high official of ex-Yugoslavia.

SAD OBEZBEDJUJU DOKAZE ZA OPTUZBU PROTIV MILOSEVICA

B92 - 19.02.2002

Vasington -- Uspostavljajuci praksu koja nije uobicajena za tek zapocete sudske procese, zvanicnici americke administracije uveliko javno procenjuju da ce Slobodan Milosevic biti pred Haskim tribunalom apsolutno proglasen krivim za genocid i najteze ratne zlocine na Kosovu, u Hrvatskoj i Bosni.

PETROVIC O ZASTITI SVEDOKA U TRIBUNALU

B92 - 19.02.2002

Beograd -- Mahmut Bakali je prvi od 110 svedoka koje je Tuzilastvo Haskog tribunala pozvalo da svedoce protiv Milosevica zbog zlocina na Kosovu. Kako je uoci pocetka sudjenja najavljeno, iskazi 123 svedoka bice podneti u pisanoj formi.

War speech

Blic - 19.02.2002

The Hague (Srna/Tanjug)- The first witness in the proceedings against Slobodan Milosevic in The Hague's Tribunal is Mahmut Bakali. Yesterday, Bakali estimated that the speech, which Milosevic uttered in Gazimestan in 1989, was 'a project for war not for peace in ex Yugoslavia'.

MILOSEVIC ISPITAO BAKALIJA

B92 - 19.02.2002

Hag -- Slobodan Milosevic je u utorak ispitivao pred Haskim tribunalom, u svojstvu odbrane, svedoka optuzbe Mahmuta Bakalija, nekadasnjeg komunistickog funkcionera sa Kosova. Visesatno saslusanje svelo se u najvecoj meri na raspravu u kojoj je Milosevic iznosio ocene da su Albanci u Pokrajini bili ...

FILA: MILOSEVIC NOKAUTIRAO BAKALIJA

B92 - 19.02.2002

Beograd -- Beogradski advokat Toma Fila izjavio je u utorak da je Slobodan Milosevic pred Haskim tribunalom "nokautirao" clana kosovskog parlamenta i funkcionera bivse SFRJ Mahuta Bakalija. "Bakali govori neistinu i dosao je nepripremljen.

"BAKALI SRLJAO KAO DILETANT"

B92 - 19.02.2002

Beograd -- Dopisnik albanskog servisa Radija "Glas Amerike" iz Beograda Fahri Musliu ocenjuje da je svedocenje Mahmuta Bakalija pred haskim tribunalom bilo porazavajuce. Musliu smatra da je Bakali jedan od najboljih politickih analiticara sa Kosova i zbog toga je zacudjen njegovom nepripremljenoscu.

PRIMAKOV SPREMAN DA SVEDOCI U HAGU

B92 - 19.02.2002

Pariz -- Bivsi ruski premijer Jevgenij Primakov izjavio je da je spreman da svedoci na sudjenju Slobodanu Milosevicu. "Spreman sam da svedocim u Hagu, jer proces treba da bude objektivan", izjavio je Primakov koji je u Parizu predstavio svoju knjigu "U srcu moci".

SVEDOCIO MAHMUT BAKALI

B92 - 18.02.2002

Hag -- Na sudjenju Slobodanu Milosevicu u ponedeljak se pojavio prvi svedok optuzbe, a to je, kako je ranije nezvanicno i bilo najavljeno, Mahmut Bakali, koji je do 1981. bio predsednik Pokrajinskog komiteta Saveza komunista Kosova, a smenjen je nakon masovnih demonstracija Albanaca.

MARFI: BILJANA PLAVSIC NECE SVEDOCITI PROTIV MILOSEVICA

B92 - 18.02.2002

Hag -- Bivsa predsednica Republike Srpske Biljana Plavsic nece svedociti protiv Slobodana Milosevica pred Haskim tribunalom, saopstio je u ponedeljak u Hagu njen branilac. "U ime Biljane Plavsic kategoricno demantujem da ce ona svedociti protiv Milosevica", naveo je americki advokat Piter Marfi u ...

KOSTUNICA I DALJE NAJPOPULARNIJI, MILOSEVIC NAJNEPOPULARNIJI

B92 - 18.02.2002

Beograd -- U Srbiji je i dalje najpopularnija licnost jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica o kom pozitivno misljenje ima 71 odsto gradjana, a najnepopularniji je Slobodan Milosevic, o kom negativno misli 70 odsto, rezultati su ankete centra "Medija Galup", vrsene u drugoj polovini januara ...

MILOSEVIC: RAZLOG ZA SUDJENJE JE LICNA MRZNJA

B92 - 18.02.2002

Hag -- "Rekao sam svom sinu da vredi ostati u ovom zatvoru ne znam koliko samo za jedan dan mogucnosti da se kaze istina. Ta kuhinja, koja je napravila i Stankovce i Racak i Markale u Bosni i sve moguce prevare koje su u medijskom ratu upotrebljene da se Srbi proglase za zlikovce, predstavlja ...

TOMANOVIC U NASTAVKU SUDJENJA

B92 - 18.02.2002

Hag -- Vecina haskih izvestaca ocenjuje svedocenje Mahmuta Bakalija kao vrlo bledo. Bakalija ce u nastavku sudjenja unakrsno ispitivati prijatelji suda i sam Slobodan Milosevic. Pravni savetnik bivseg predsednika, Zdenko Tomanovic, kaze za B92 da se Milosevic priprema za ispitivanje Mahmuta ...