TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

"Vukovar nikada neće biti Вуковар"

Vesti Online - 20.01.2013

Nekoliko stotina građana okupilo se u Vukovaru na protestu zbog namere da u tom gradu bude službeno uvedena upotreba srpskog jezika i ćirličnog pisma.

Protest protiv ćirilice: "Vukovar nikada neće biti Вуковар"

Blic - 19.01.2013

Danas je u Vukovaru održan protest pod nazivom "Vukovar nikada neće biti Вуковар", u organizaciji Udruženja ratnika hrvatskog odbrambenog rata. Bivši borci poslednjeg rata su tokom protesta zatražili od hrvatskog Sabora da izglasa ...

"Vukovar nikada neće biti Вуковар"

B92 - 19.01.2013

Zagreb, Vukovar -- Nekoliko stotina građana okupilo se u Vukovaru na protestu zbog namere da u tom gradu bude službeno uvedena upotreba srpskog jezika i ćirličnog pisma. Skup su obezbeđivale jake snage policije.

Vukovar: Idite u Srbiju i pišite ćirilicom

Kurir - 19.01.2013

Na skupu se, čulo i više uvređivih reči, a poručeno je i da se u Vukovaru može pisati "i japanskim i kineskim, ali ne i ćirlicom" ZAGREB/VUKOVAR - Nekoliko stotina građana okupilo se danas u Vukovaru na protestu zbog namere da u tom gradu ...

Protest protiv ćirilice u Vukovaru, ko je piše neka ide u Srbiju

RTV - 19.01.2013

VUKOVAR - Nekoliko stotina građana okupilo se danas u Vukovaru na protestu zbog namere da u tom gradu bude službeno uvedena upotreba srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Skup su obezbeđivale jake snage policije.

Borci Hrvatske: Ćirilica ili Vlada

Mondo - 19.01.2013

Udruženje hrvatskih boraca dalo je Vladi i Hrvatskom saboru rok od 15 dana da odustanu od uvođenja ćirilice u službenu upotrebu u Vukovaru. U suprotnom inicirati osnivanje nacionalnog odbrambenog pokreta za "rušenje" aktuelne vlasti.

PROTEST U VUKOVARU: Nećemo srpski jezik i ćirilicu!

Telegraf - 19.01.2013

Nekoliko stotina građana protestom tražilo da se odloži službena upotreba srpskog jezika i ćirilice zbog genocida, koji su Srbi izvršili u Vukovaru.

Vukovar protiv dvojezičnosti: Idite u Srbiju i pišite ćirilicom

Nadlanu - 19.01.2013

Protest je organizovalo Udruženje ratnika hrvatskog odbrambenog rata, čiji su predstavnici od vlade tražili da odloži primenu dvojezičnosti, a od Sabora moratorijum od 20 godina na primenu dvojezičnosti u Vukovaru, preneli su lokalni ...

Protest: "Vukovar nikada neće biti Вуковар"

24online - 19.01.2013

U Vukovaru je danas održan protest pod nazivom "Vukovar nikada neće biti Вуковар", u organizaciji Udruženja ratnika hrvatskog odbrambenog rata. Bivši borci poslednjeg rata su tokom protesta zatražili od hrvatskog Sabora da izglasa ...

Protest protiv ćirilice 'Vukovar nikad neće biti Вуковар'

Tanjug - 19.01.2013

ZAGREB - U Vukovaru su danas bivši borci poslednjeg rata održali protest sa koga su zatražili od hrvatskog Sabora da izglasa moratorijum od 20 godina na uvođenje u službenu upotrebu srpskog jezika i ćirilice, dok je u Zagrebu Hrvatska ...

Protest protiv ćirilice u Vukovaru

RTS - 19.01.2013

U Vukovaru održan protest protiv uvođenja ćiriličnog pisma i dvojezičnosti. Skup u organizaciji "Udruženja ratnika hrvatskog odbrambenog rata", obezbeđivale su jake policijske snage, a okupilo se više stotina građana.

Protest protiv dvojezičnosti u Vukovaru

Al Jazeera - 19.01.2013

Od Vlade je zatraženo da donese odluku o odgodi primjene dvojezičnosti u Gradu Vukovaru, a od Hrvatskog sabora izglasavanje moratorija od 20 godina na primjenu dvojezičnosti u tome gradu.

Protest u Vukovaru zbog ćirilice

Press - 19.01.2013

S druge strane, gradske vlasti i predstavnici Srba u tom gradu, ali i predstavnici hrvatske države koji su učesnici procesa mirne reintegracije u 90-im, navode da se pitanje uvođenja srpskog jezika i ćirilice kao službenog jezika i pisma u ...

U Vukovaru danas protest zbog ćirilice

Novi Magazin - 19.01.2013

Beta/arhiva Nekoliko stotina građana okupilo se danas u Vukovaru na protestu zbog namere da u tom gradu bude službeno uvedena upotreba srpskog jezika i ćirličnog pisma i navelo da ko želi ćirilicu može odmah u Srbiju.

Ćirilica podelila Vukovar, najavljeni protesti

RTV - 17.01.2013

VUKOVAR - Iako je bilo najavljeno, juče nije započeto postavljanje dvojezičnih tabli u Vukovaru, a protivnici, tog zakonom utvrđenog prava, za 2. februar najavljuju veliki protest. Popis iz 2011.

U Vukovaru će se piti kafa ili kava

B92 - 17.01.2013

Vukovar -- Štab za odbranu hrvatskog Vukovara najavio je za 2. februar veliki protest protiv uvođenja srpskog jezika i ćirilice kao službenog jezika i pisma u tom gradu. Na skup zakazan za 2.

HDZ i deo Hrvata protiv ćirilice u Vukovaru

RTV - 17.01.2013

ZAGREB - Pojedine hrvatske stranke i organizacije ne mogu da se pomire s najavljenim uvođenjem srpskog jezika i ćirilice kao službenog jezika i pisma u Vukovaru, gde po rezultatima popisa stanovništva 2011. godine, ima 35 odsto Srba.

Veruju da će srpski i ćirilica biti službeni

RTV - 17.01.2013

ZAGREB - Predstavnici Srba u Hrvatskoj uvereni su da će im u skladu sa zakonima biti omogućeno da službeno koriste srpski jezik i ćirilicu u opštinama i gradovima gde ih je više od jedne trećine ukupnog stanovništva.

Protesti Hrvata u Vukovaru zbog ćirilice

Telegraf - 16.01.2013

HDZ traži odlaganje primene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u sladu s kojim se u Vukovaru Srbima mora omogućiti pravo službene upotrebe srpskog jezika i pisma jer njihov udeo u stanovništvu grada prelazi jednu trećinu Najava ...

Srpski i ćirilica službeni i u Hrvatskoj?!

Kurir - 16.01.2013

Na osnovu zvaničnih rezultata popisa stanovništva iz 2011. godine srpski jezik bi trebalo da bude uveden kao službe u 23 opštine i grada u Hrvatskoj ZAGREB – Predstavnici Srba u Hrvatskoj uvereni su da će im u skladu sa zakonima biti ...

Protesti Hrvata u Vukovaru zbog ćirilice

Mondo - 16.01.2013

Najava da će Srbima u Vukovaru biti omogućeno da službeno koriste svoj jezik i pismo izazvala negodovanje Hrvata u tom gradu. Najavljeni i protesti.

Srbi u Hrvatskoj se nadaju ćirilici

B92 - 16.01.2013

Zagreb -- Srbi u Hrvatskoj veruju da će im se u skladu sa zakonom omogućiti da koriste srpski jezik i ćirilicu u opštinama gde su više od trećine ukupnog stanovništva. Na osnovu zvaničnih rezultata popisa stanovništva iz 2011.

Srbi u Hrvatskoj se nadaju ćirilici

Press - 16.01.2013

Na osnovu zvaničnih rezultata popisa stanovništva iz 2011. godine srpski jezik bi trebalo da bude uveden kao službe u 23 opštine i grada u Hrvatskoj.

"Ćirilica u Vukovaru - veleizdaja"

B92 - 15.01.2013

Vukovar -- Postavljanje dvojezičnih natpisa na javnim institucijama u Vukovaru u ovom bi trenutku bio čin veleizdaje, poručilo je Udruženje ratnika "Domovinskog rata".

Za hrvatsko Udruženje ratnika dvojezični natpisi čin veleizdaje

Blic - 15.01.2013

Zagreb - Postavljanje dvojezičnih natpisa na javnim institucijama u Vukovaru u ovom bi trenutku bio čin veleizdaje, poručilo je danas Udruženje ratnika "Domovinskog rata".

Tenzije u Vukovaru zbog odluke o dvojezičnosti

Al Jazeera - 15.01.2013

Petnaest godina od provedbe mirne reintegracije, u grad heroj, kako u Hrvatskoj nazivaju Vukovar, uvukao se nemir. U Vukovaru se očekuje uvođenje dvojezičnosti, odnosno ćilirica i srpski jezik u ravnopravnoj službenoj upotrebi sa latinicom ...

Vukovar: Natpisi na srpskom - veleizdaja

24online - 15.01.2013

Postavljanje dvojezičnih natpisa na javnim institucijama u Vukovaru u ovom trenutku bi bio čin veleizdaje, poručilo je Udruženje ratnika hrvatskog rata, koje traži novo utvrđivanje broja Srba u Vukovaru i dvadesetogodišnji moratorijum na ...

Ćirilica u Vukovaru izazvala histeriju hrvatskih branitelja

Kurir - 14.01.2013

Predsednik Štaba Tomislav Josić tvrdi da je protest "legitimno sredstvo kojim želimo prisiliti vladu da odustane od uvođenja dvojezičnih natpisa u hrvatskom Vukovaru, jer to nije ono za što smo se borili i za šta su naši prijatelji ginuli" ...

Najavljen protest u Vukovaru protiv ćirilice

Blic - 14.01.2013

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara najavio je za 2. februar veliki protest protiv uvođenja srpskog jezika i ćirilice kao službenog jezika i pisma u tom gradu.

Vukovar: Protest protiv ćirilice

B92 - 14.01.2013

Zagreb -- Štab za odbranu hrvatskog Vukovara najavio je za 2. februar veliki protest protiv uvođenja srpskog jezika i ćirilice kao službenog jezika i pisma u tom gradu.

VUKOVAR: Najavljen protest protiv ćirilice

Telegraf - 14.01.2013

Organizacija Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, koju čine veteranske i srodne nevladine organizacije, najavila je za 2. februar veliki protestni skup protiv uvođenja dvojezičnosti i dvopismenosti u tom gradu Pojedine hrvatske stranke i ...

U Vukovaru veliki protest protiv ćirilice

Nadlanu - 14.01.2013

Po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i Zakonu o upotrebi jezika i pisma, manjine imaju pravo na svoj jezik u opštinama i gradovima u kojima ih je više od trećine u ukupnom stanovništvu .

HDZ i hrvatske organizacije protiv ćirilice u Vukovaru

Press - 14.01.2013

Organizacija Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, koju čine veteranske i srodne nevladine organizacije, najavila je za 2. februar veliki protestni skup protiv uvođenja dvojezičnosti i dvopismenosti u tom gradu.

U Hrvatskoj protest zbog ćirilice

Novi Magazin - 14.01.2013

Pojedine hrvatske stranke i organizacije ne mogu da se pomire s najavljenim uvođenjem srpskog jezika i ćirilice kao službenog jezika i pisma u Vukovaru, gde po rezultatima popisa stanovništva 2011. godine, ima 35 odsto Srba.