TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Od oktobra 2012. novi obračun penzija

Blic - 28.02.2010

„Taj predlog prihvatio je i Međunarodni monetarni fond, koji je zadržao jednu vrstu rezerve, pre svega jer nije uveren da će se država zaista strogo pridržavati toga, ne kada je reč o penzijama, već kada se radi o zaradama“, rekao je Krkobabić.

"Penzije u skladu sa zaradama"

B92 - 28.02.2010

Beograd -- Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić izjavio je da je reforma penzionog sistema predvidela da se visine penzija usklađuju sa zaradama u javnom sektoru. Krkobabić je objasnio da će u prvom periodu - 1. aprila 2011., 1. oktobra 2011. i 1.aprila 2012.

Penzije, ekonomija ili socijala?

Blic - 27.02.2010

Ni karakterizacija penzijskog sistema kao socijalne kategorije, u pežorativnom kontekstu, nije opravdana. Javni penzijski sistemi predstavljaju jedan od stubova društva, i u ekonomskom i u socijalnom pogledu. Nema ničeg lošeg u postojanju minimalne starosne penzije koja omogućava građanima sa ...

Počela rasprava o Zakonu o Narodnoj skupštini

Blic - 25.02.2010

On je ocenio da su nesuvisle izjave da penzije neće biti smanjivane nego da će biti povećavane sa rastom plata u javnom sektoru od aprila 2011. godine i da je jasno da je Krkobabić radi opstanka na vlasti zanemario interese najstarijih sugrađana.

MMF: Ekonomiji Srbije ostaju znatni izazovi

Blic - 25.02.2010

Nezaposlenost je i dalje visoka i nastavlja da raste, dok su proizvodnja i investicije i dalje slabi što, kako je ocenio MMF, nije dovoljno za osetnije povećanje životnog standarda. Nedavni događaji pokazuju da Srbija neće moći da se vrati pretkriznom modelu rasta, zasnovanom na visokoj potrošnji, ...

Krkobabić: Spasli smo penzionere

B92 - 25.02.2010

Beograd -- Izborili smo se da se od 2011. penzije usklađuju s platama u javnom sektoru i na taj način sprečili katastrofu za 1,6 miliona penzionera, kaže Jovan Krkobabić. Potpredsednik Vlade Srbije rekao je da okosnica na momente beznadežnih pregovora sa MMF-om, koji su završeni sporazumom, bila ...

Jeger: Penzije u skladu sa budžetom

B92 - 25.02.2010

Beograd -- Šef Misije MMF-a Albert Jeger skeptičan je prema predlogu Vlade da se iz budžeta manje izdvaja za penzije, ukoliko se one usklađuju sa platama u javnom sektoru. On dodaje da MMF očekuje čvrste garancije da će rast plata i penzija biti u skladu sa budžetom.

Plate i penzije ostaju zamrznute

Blic - 24.02.2010

Odbor MMF-a će razmatrati krajem marta izveštaj misije MMF-a, posle dvonedeljnih razgovora koji su vođeni u Beogradu od 9. do 23. februara. Procena MMF-a je da će u Srbiji rast BDP u ovoj i narednoj godini biti dva odnosno tri procenta, a očekuje se pad inflacije.

MMF:Srpsku ekonomiju čekaju izazovi

B92 - 24.02.2010

Vašington -- MMF je posle razgovora sa vlastima Srbije ocenio da srpska ekonomija ostaje suočena sa znatnim izazovima, uprkos povoljnim trendovima. Nezaposlenost je i dalje velika i nastavlja da raste, dok su proizvodnja i investicije i dalje slabi što, kako je ocenio MMF, nije dovoljno za osetnije ...

Dragutinović: Smanjiti broj penzionera!

Blic - 24.02.2010

Efekti reforme penzionog sistema koju je Vlada predstavila MMF-u pokazaće se za pet do deset godina, kada je predviđeno da ukupni izdaci za penzije ne prelaze 10 odsto bruto domaćeg proizvoda. "Suština reforme je smanjenje broja penzionera.

Smanjiti priliv novih penzionera

B92 - 23.02.2010

Beograd -- Suština Vladine reforme penzionog sistema koju je podržao i MMF je smanjenje broja penzionera, kaže za B92 ministarka finansija Diana Dragutinović. "Reforma podrazumeva i povećanje najmanjih, uz smanjenje najvećih penizija", rekla je Dragutinovićeva gostujući u vestima B92.

Dogovor MMF-a i Vlade Srbije

B92 - 23.02.2010

Beograd -- MMF pohvalio Vladu Srbije i odobrio još 350 miliona evra za devizne rezerve. O penzijama i otpuštanjima tek u maju. Pregovori Misije Međunarodnog moneternog fonda i Vlade Srbije o trećoj reviziji stend baj aranžnama okončani su uspešno.

Đelić: Sutra sastanak sa delegacijom MMF

Blic - 22.02.2010

Misija MMF-a počela je 9. februara razgovore sa predstavnicima Vlade o reviziji aranžmana i opštem stanju ekonomije u Srbiji. Tokom boravka Misije MMF-a u Srbiji, do 23. februara, razmotrena je i najnovija fiskalna, monetarna i makroekonomska kretanja i realizacija dogovorenih strukturnih mera.