TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Misija SB odlazi i u enklave?

B92 - 22.04.2007

Beograd, Priština -- Sanda Rašković-Ivić izjavila da postoje nezvanične potvrde da će misija SB UN produžiti boravak na Kosovu za još jedan dan. Raškovićeva je rekla da će prema tim informacijama, Misija boraviti na Kosovu do nedelje ujutru.

Nasilje će porasti ako ne bude rezolucije

B92 - 22.04.2007

Kosovski Albanci ostaju potpuno samouvereni da je nezavisnost iza ugla sve dok se drže sigurnog puta, pokazujući toleranciju prema etničkim manjinama. Ključni srpski lideri izgleda razmišljaju kako će udžbenici istorije za sto godina od danas pisati o njihovim herojskim naporima da "spasu" Kosovo.

Jakšić: Očekujemo objektivnu analizu Misije SB UN

Blic - 22.04.2007

Član državnog pregovaračkog tima Marko Jakšić izjavio je danas da Misija SB UN, koja za par dana dolazi na Kosovo, kako bi se uverila u pravo stanje stvari na terenu, treba da ostane u pokrajini onoliko dugo koliko je za taj posao zaista potrebno vremena.

Misija SB UN spremna za Kosovo

Blic - 22.04.2007

Zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za mirovne operacije Žan Mari Geno održaće sutra poseban brifing za ambasadore država članica Saveta bezbednosti, koji će u utorak krenuti put Beograda i Prištine. Geno će, rekle su danas agenciji Tanjug diplomate u sedištu UN u Njujorku, ambasadorima ...

Rašković: Misija SB i u enklave

B92 - 21.04.2007

Beograd, Njujork -- Sanda Rašković-Ivić rekla da postoje nezvanične potvrde da će misija SB UN ostati dan duže na Kosovu i posetiti srpske enklave. Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju je Tanjugu rekla da će misija sama odabrati šta će obići, a da je srpska strana tu da joj ...

Rašković-Ivić:Misija SB i na severu Kosova

Blic - 21.04.2007

Predsednica Koordinaciong centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić izjavila je da će misija Saveta bezbednosti UN, zahvaljujući diplomatskoj ofanzivi Beograda, posetiti, osim Beograda i Prištine, sever Kosova i Metohije i srpske enklave u Pokrajini.

Vordsvort: Misija SB UN posetiće Kosovsku Mitrovicu i druga mesta

Blic - 21.04.2007

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Stiven Vordsvort izjavio je danas agenciji Tanjug da će misija Saveta bezbednosti UN iduće nedelje pored Beograda i Prištine posetiti Kosovsku Mitrovicu i ''još neka područja na Kosovu''. ''Koliko znam, u Njujorku su se dogovorili da delegacija poseti Kosovsku ...

Ruski izvor: Nesuglasice o Kosovu

B92 - 20.04.2007

Moskva, Beograd -- U Kontakt grupi postoje ozbiljne nesuglasice oko Kosova, tvrdi neimenovani ruski diplomata nakon sastanka u Moskvi. Taj izvor u izjavi ageniciji Itar-tas nije precizirao u čemu su se približili stavovi zemalja-članica Kontakt grupe.

Lavrov: Ahtisarijev plan je propao

Blic - 20.04.2007

Plan specijalnog izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija je propao jer nisu uzeti u obzir interesi obe strane - rekao je juče u Beogradu ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon sastanka sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom.

Kosovski „Štap i šargarepa“

Blic - 20.04.2007

Pripremljeni scenario Zapada o hitnom usvajanju Ahtisarijevog plana, bar privremeno je osujećen zbog protivljenja Rusije i još jednog broja članica Saveta bezbednosti (na sednici 3. aprila 2007), koje su dovele u pitanje ocene o stanju na Kosovu.

Polt: SAD odlučne da SB do leta donese rezoluciju o Kosovu

Blic - 20.04.2007

Američki ambasador u Beogradu Majkl Polt izjavio je u petak da su SAD odlučne da Savet bezbednosti, pre isteka leta, donese rezoluciju kojom bi Kosovo dobilo nadgledanu nezavisnost. "Pregovori o planu specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija su počeli.

Misija SB na relaciji Brisel-Beograd-Priština

Blic - 20.04.2007

Britanski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Emir Džons Pari izjavio je danas da će misija Saveta bezbednosti UN, koja treba da poseti Kosovo, prvo otići u Brisel radi sastanaka sa zvaničnicima Evropske unije i NATO, javila je novinska agencija AP.

AP: Sučeljavanje SAD i Rusije oko Kosova

Blic - 20.04.2007

Sjedinjene Države i Rusija kreću se u pravcu sukoba u Savetu bezbednosti UN oko plana kojim se otvaraju vrata za nezavisnost Kosova, objavila je danas američka agencija Asošijeted pres, samo dan nakon što je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov iz Beograda poručio da je plan Martija Ahtisarija ...

Priština: Pripreme za nezavisnost

B92 - 20.04.2007

Priština -- Pregovarački tim i vlada u Prištini pripremaju se za tranziciju po utvrđivanju statusa, pripremu ustava i državnih simbola. Sa druge strane, opozicija najavljuje proglašenje nezavisnosti, ako dođe do blokade rezolucije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Polt: Rezolucija pre leta

B92 - 20.04.2007

Beograd, Podgorica, Vašington -- Majkl Polt kaže da su SAD odlučne da Savet bezbednosti pre isteka leta donese rezoluciju kojom bi Kosovo dobilo nadgledanu nezavisnost. "Pregovori o planu Martija Ahtisarija su počeli. Radićemo sa svim članicama Saveta bezbednosti, uključujući i naše ruske ...

"Rusija o vetu posle rezolucije"

B92 - 19.04.2007

Beograd, Priština -- Kada se pojavi nova rezolucija o Kosovu Rusija će odlučiti da li će uložiti veto, izjavio u Beogradu Sergej Lavrov. Nakon sastanka sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom, na konkretno pitanje da li će Rusija staviti veto na Ahtisarijev plan pred Savetom bezbednosti, ...

Lavrov: Rusija podržava Srbiju u pogledu Rezolucije 1244

Blic - 19.04.2007

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas u Beogradu da Moskva podržava stavove Srbije u pogledu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i ocenio da je nametanje rešenja za Kosovo "apsolutno neprihvatljivo".

Misija Saveta bezbednosti 26. aprila u Beogradu

Blic - 19.04.2007

Delegacija Saveta bezbednosti doći će naredne nedelje u Beograd i Prištinu na razgovore o planu Ujedinjenih nacija za nadziranu nezavisnost Kosova, rekao je danas Emir Džouns Peri, britanski ambasador u UN. - Informativna misija Saveta bezbednosti trebalo bi da dođe u Beograd u četvrtak 26.

Amerika će priznati nezavisno Kosovo

Blic - 18.04.2007

Sjedinjene Američke Države podržaće nezavisnost Kosova kad je proglasi kosovski narod i izabrane političke institucije, najavio je podsekretar za politička pitanja Stejt departmenta Nikolas Berns. On je na tribini „Budućnost Kosova“, održanoj prekjuče u Savetu za spoljnopolitičke odnose u ...

Peking i Beč različito o Kosovu

B92 - 18.04.2007

Beograd -- Kina protiv nametanja rešenja za Kosovo, Austrija podržava plan Ahtisarija. U Beogradu sutra šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Danas u Beogradu intenzivna diplomatska ofanziva za rešavanje statusa Kosova. Sa zvaničnicima Srbije razgovarali su zamenik predsednika kineske Vlade Hui ...

Drašković: Bije se bitka za jedan glas u SB UN

Blic - 18.04.2007

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković izjavio je danas da nova rezolucija o Kosovu koja bi počivala na planu izaslanika UN Martija Ahtisarija ne bi mogla da bude usvojena, ako bi se danas našla pred Savetom bezbednosti.

Austrija podržava Ahtisarijev plan

Blic - 18.04.2007

Šefica austrijske diplomatije Ursula Plasnik izjavila je danas u Beogradu da Austrija podržava plan specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija i negirala da postoji "nova inicijativa" za Kosovo. "Ahtisarijev plan je dobar i sada je na Savetu bezbednosti da donese odluku", rekla je Plasnikova na ...

EU i SAD izvršiće pritisak na Rusiju

Blic - 18.04.2007

SAD i Evropska unija izvršiće pritisak na Rusiju da prihvati plan UN koji Kosovu daje nezavisnost, uz argument da će one, a ne Moskva, morati da rešavaju nasilje kao rezultat daljih odlaganja, rekli su danas u Briselu evropski zvaničnici.

SAD će priznati nezavisnost?

B92 - 17.04.2007

Vašington, Beograd, Priština -- Nikolas Berns demantovao da je rekao da će SAD podržati nezavisnost Kosova i bez nove deklaracije u Savetu bezbednosti. Saopštenje Vlade Srbije "Povodom stava koji je izneo američki državni podsekretar Nikolas Berns da će SAD podržati deklaraciju o nezavisnosti ...

Putin: Proveriti koliko se Srba vratilo na Kosovo

Blic - 17.04.2007

Misija Saveta bezbednosti koja se upućuje u Beograd i na Kosovo i Metohiju treba da utvrdi kako se primenjuje postojeća Rezolucija 1244, uključujući i povratak izbeglica, rekao je juče u Moskvi predsednik Rusije Vladimir Putin posle sastanka sa šefom diplomatije Sergejom Lavrovom.

Vlada Srbije oštro reagovala na Bernsov stav o Kosovu

Blic - 17.04.2007

Vlada Srbije je danas još jednom izričito upozorila da Rezolucija 1244 eksplicitno potvrđuje državni suverenitet i teritorijalni integritet Srbije na Kosovu i Metohiji i da bi Beograd kao ništavno odbacio svako priznanje nezavisnosti Pokrajine.

Zašto misija SB ne ide u enklave

B92 - 17.04.2007

Kosovska Mitrovica, Priština -- Misija Saveta bezbednosti sledeće nedelje dolazi na Kosovo kako bi se uverila u stanje na terenu. Ona će svojim izveštajem dopuniti plan Martija Ahtisarija. Nosilac Srpske liste za KiM Oliver Ivanović sumnja da će izveštaj te misije dati neke veće rezultate.

Polt: SAD za nezavisnost Kosova kroz novu rezoluciju SB UN

Blic - 17.04.2007

Reagujući na izjavu amerikog podsekretara Nikolasa Bernsa, Majkl Polt, ambasador SAD u Beogradu, je rekao da se SAD zalažu za nezavisnost Kosova koja bi bila rezultat rezolucije u Savetu bezbednosti UN. Sličan komentar iznela je i Kristina Galjak, portparol visokog predstavnika EU.

Berns: Pogrešno sam citiran o unilateralnom priznanju

Blic - 17.04.2007

Državni podsekretar SAD Nikolas Berns negirao je večeras da je najavio da će Sjedinjene Američke Države unilateralno priznati Kosovo ukoliko u Savetu bezbednosti UN ne bude usvojena nova deklaracija. - Žao mi je što sam pogrešno citiran i vi mi možete pomoći da to ispravim u Srbiji - rekao je Berns ...

Ahtisari: Izmena plana dovodi do novih problema na Kosovu

Blic - 17.04.2007

Specijalni izaslanik UN-a Marti Ahtisari smatra da bi izmena plana o statusu Kosova i Metohije, koji podržava Zapad, mogla od Kosmeta da napravi teritoriju kojom je nemoguće vladati. - Mislim da je vrlo opasno da počnemo da petljamo oko plana - rekao je specijalni izaslanik UN za Kosovo i dodao da ...

Misija neće ići u srpske enklave

Blic - 16.04.2007

Delegacija Saveta bezbednosti, koja će na ruski zahtev 25. aprila biti upućena u Beograd i na Kosovo, u opisu misije nema obilazak nijedne srpske enklave na KiM, iako je glavni zadatak misije utvrđivanje stanja na terenu. Jedan dan u Beogradu i dva dana na Kosovu predviđeni su za susrete sa ...

Putin očekuje proveru na terenu

B92 - 16.04.2007

Moskva, Zagreb, Vašington, Priština -- Predsednik Rusije Vladimir Putin nada se da će misija Saveta bezbednosti proveriti kako se na Kosovu sprovodi Rezolucija 1244. To se posebno odnosi na povratak izbeglica, prenosi Sergej Lavrov.

Putin: Misija UN da utvrdi primenu Rezolucije 1244

Blic - 16.04.2007

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas u Moskvi da misija Saveta bezbednosti UN, koja će posetiti Beograd i Prištinu, treba da utvrdi kako se primenjuje Rezolucija 1244, uključujući i povratak izbeglica. "Misija treba da utvrdi kako se primenjuje rezolucija 1244, uključujući i povratak ...