TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

OGRANICEN PRISTUP DRZAVNIM ARHIVIMA ZA POTREBE HAGA

B92 - 28.04.2002

Hag, Beograd -- Glavni tuzilac Haskog tribunala Karla del Ponte pozdravila je u izjavi agenciji FoNet dobrovoljne predaje optuzenih za ratne zlocine, ali je porucila da ocekuje da vlasti u Beogradu uhapse i izruce ostale optuzene.

HELMAN: HASKI TRIBUNAL NE PRIZNAJE MILUTINOVICEV IMUNITET

B92 - 27.04.2002

Novi Sad -- Sef beogradske kancelarije Haskog tribunala Matijas Helman izjavio je agenciji Beta da taj sud ne priznaje bilo kakav imunitet koji neki optuzeni uziva u svojoj zemlji, pa tako ni imunitet predsednika Srbije Milana Milutinovica, koji je jedan od haskih optuzenika.

ZIVKOVIC: SIGURNO CE BITI HAPSENJA

B92 - 26.04.2002

Beograd -- Okruzni sud u Beogradu u petak do kraja radnog vremena nije od Saveznog ministarstva pravde dobio naloge za hapsenje haskih optuzenika koji se nisu prijavili za dobrovoljnu predaju, potvrdila je za Radio B92 predsednica Okruznog suda Vida Petrovic Skero.

DOSTAVLJENE OPTUZNICE I NALOZI, ALI NE I ZAHTEVI ZA PREDAJU

B92 - 25.04.2002

Beograd -- Savezno ministarstvo pravde jos uvek nije dostavilo Okruznom sudu zahtev za predaju lica protiv kojih je Haski tribunal podigao optuznice. Ministarstvo je dostavilo naloge za hapsenje i optuznice, ali, uz to nisu dostavljeni zahtevi Medjunarodnog krivicnog tribunala, rekla je za B92 ...

HRV POZDRAVIO NAPREDAK U SARADNJI SRJ SA HASKIM TRIBUNALOM

B92 - 25.04.2002

Njujork -- Medjunarodna organizacija za zastitu ljudska prava "Hjuman Rajts Voc" pozdravila je u cetvrtak napredak u saradnji SR Jugoslavije sa Haskim tribunalom i pozvala vlasti u Beogradu da tu saradnju nastave tako sto ce "dozvoliti pristup dokumentaciji i obezbediti svedoka".

DZOUNS: ODLUKA 6 OPTUZENIH NIJE DOVOLJNA ZA SAD

B92 - 24.04.2002

London -- SAD su s "velikim odobravanjem" docekale odluku 6 otpuzenih za ratne zlocine da se dobrovoljno predaju Haskom tribunalu, ali ocenjuju da to jos nije dovoljno da bi bila odmrznuta finansijska pomoc SRJ, izjavio je u sredu portparol Stejt departmenta Frederik Dzouns.

MINISTARSTVO PRAVDE DOSTAVILO OPTUZNICE

B92 - 24.04.2002

Beograd -- Jugoslovensko ministarstvo pravde dostavilo je u sredu Okruznom sudu u Beogradu obrazlozene optuznice za sva lica koja se nalaze na spisku Haskog tribunala, a koja se nisu prijavila na poziv da dobrovoljno saradjuju, saopstio je Savezni sekretarijat za informisanje.

MANDIC: IZRUCENJA OPTUZENIH NECE BITI DOVOLJNA

B92 - 24.04.2002

Beograd -- Potpredsednik Pokreta za demokratsku Srbiju Nebojsa Mandic ocenio je da izrucenja jugoslovenskih gradjana Haskom tribunalu nece biti dovoljna, vec da SRJ u potpunosti mora saradjivati s tim sudom. Mandic je ocenio da je odluka o dobrovoljnoj predaji Haskom tribunalu 6 optuzenih ...

ZIVKOVIC: GARANCIJE TEK KADA SE OPTUZENICI NADJU U HAGU

B92 - 23.04.2002

Beograd -- Savezni ministar policije Zoran Zivkovic izjavio je da ce Savezna vlada odluku o davanju garancija za haske optuzenike doneti tek kada se oni nadju u Hagu. "Ne ocekujem da garancije budu date pre toga", rekao je Zivkovic.

IZJAVA KOSTUNICE O DOBROVOLJNOJ PREDAJI OPTUZENIH

B92 - 23.04.2002

Beograd -- Jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica ocenio je da se drzavni organi moraju ozbiljno odnositi prema svim svojim obavezama kada su u pitanju optuzeni koji su se dobrovoljno javili Haskom tribunalu i ponovio da je potrebno sto pre formirati Nacionalni savet za saradnju sa tim sudom.

ZA DOBROVOLJNU SARADNJU 6 OPTUZENIH

B92 - 23.04.2002

Beograd -- Pozivu Savezne vlade za dobrovoljnu predaju optuzenih pred Haskim tribunalom u roku koji je odredjen odazvali su se Dragoljub Ojdanic, Milan Martic, Mile Mrksic, Nikola Sainovic, Vladimir Kovacevic i Momcilo Gruban, saopstio je Savezni sekretarijat za informisanje u utorak.

DJINDJIC: NEKI OD OPTUZENIH ZA 2-3 DANA U HAGU

B92 - 23.04.2002

London -- Premijer Srbije Zoran Djindjic izjavio je u utorak u Londonu da ce neki od optuzenih pred Haskim tribunalom biti izruceni za 2-3 dana. "Neki od njih bice u Hagu za 2 ili 3 dana. Smatram da ce za 2-3 nedelje vecina sa liste od dvadesetak osoba biti u Hagu.

RAZDVAJANJE OPTUZNICE ZA KOSOVO?

B92 - 23.04.2002

Hag -- Ukoliko u Hag dodju Dragoljub Ojdanic i Nikola Sainovic, optuzeni na zajednickoj optuznici sa Slobodanom Milosevicem za ratne zlocine na Kosovu, optuznica ce najverovatnije biti razdvojena, procenjuju pravni strucnjaci u Haskom tribunalu.

KOLUNDZIJA: DOBROVOLJAN ODZIV OPTUZENIKA JE DOBAR SIGNAL

B92 - 23.04.2002

Beograd -- Potpredsednica Demokratske alternative Nada Kolundzija pozdravila je u utorak dobrovoljan odziv optuzenika sa haske liste i ocenila da se time cuva i njihovo i dostojanstvo drzave. Ona je ocenila da ce dobrovoljnim odzivom optuzenih za ratne zlocine Jugoslavija konacno izaci iz krizne ...