TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Preminuo patrijarh Pavle

B92 - 15.11.2009

Beograd -- Patrijarh srpski Pavle preminuo je danas u snu, u 10:45 časova, u Vojnomedicinskoj akademiji, saopštila je VMA. Sahrana u četvrtak u manastiru Rakovica. Sinod Srpske pravoslavne crkve odlučio je na večerašnjoj sednici da patrijarh Pavle bude sahranjen u četvrtak, 19.

Trodnevna žalost u Srbiji

B92 - 15.11.2009

Beograd -- Povodom smrti patrijarha srpskog Pavla Vlada Srbije je na današnjoj sednici proglasila trodnevnu žalost u Srbiji, saopšteno je iz Vlade. Dani žalosti su 16, 17. i 18. novembar 2009. godine. Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je, posel sednice Sinoda SPC, da je smrt patrijarha Pavla ...

Sinodu ovlašćenja patrijarha

B92 - 15.11.2009

Beograd -- Ustav SPC-a predviđa da kada se "patrijaršijski presto uprazni" svu vlast preuzima Arhijerejski sinod SPC-a, izjavio je verski analitičar Živica Tucić. Kada bi Srpska Pravoslavna Crkva mogla da dobije novog poglavara još se ne nazire.

Tadić: Nenadoknadiv gubitak za srpski narod

Blic - 15.11.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je smrt Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Pavla ogroman i nenadoknadiv gubitak za srpski narod. "Postoje ljudi koji samim činom svog postojanja povezuju čitav narod. Takav je bio patrijarh Pavle.

Svetski mediji o smrti patrijarha

B92 - 15.11.2009

Pariz, Beograd -- Svetski mediji preneli su vest da je u Beogradu preminuo patrijarh Srpske pravolavne crkve Pavle. Kako se navodi, patrijarh Pavle je vodio Srpsku pravoslavnu crkvu kroz njenu postkomunističku obnovu i tokom burnih 1990-ih godina.

BBC: Skromnost najveća vrlina patrijarha Pavla

Blic - 15.11.2009

Svetski mediji prenoseći vest da je danas u Beogradu preminuo patrijarh Srpske pravolavne crkve Pavle, ističući da je njegova najveća vrlina bila skromnost. Britanska medijska kuća BBC je konstatovala da je patrijarh Pavle bio ugledni teolog i lingvista "poznat po ličnoj poniznosti i skromnosti".

Ruska crkva: Veliki gubitak

B92 - 15.11.2009

Moskva -- Smrt patrijarha Srpske pravoslavne crkve Pavla predstavlja veliki gubitak za pravoslavlje, saopšteno je iz Ruske pravoslavne crkve. Zamenik šefa Odeljenja Ruske pravoslavne crkve za međunarodnu saradnju, protojerej Nikolaj Balašov, izjavio je da je patrijarh Pavle bio "simbol jedinstva ...

Saučešća čelnika verskih zajednica

B92 - 15.11.2009

Beograd, Novi Pazar, Sarajevo -- Povodom smrti patrijarha srpskog Pavla, saučešće su uputili brojni predstavnici verskih zajednica u Srbiji. Predstavnici obe Islamske zajednice u Srbiji uputili su telegrame saučešća Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pravoslavnim vernicima povodom smrti patrijarha Pavla.

Saučešća iz zemalja regiona

B92 - 15.11.2009

Banja Luka, Podgorica, Zagreb -- Povodom smrti patrijarha srpskog Pavla, saučešće su uputili brojni šefovi vlada i država regiona. Izrazi saučešća Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim vernicima stigli su od predstavnika vlasti u Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj, premijera Crne Gore kao ...