TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Bagdad još razmatra sadržaj rezolucije 1441

B92 - 10.11.2002

Bagdad -- Saudijski ministar inostranih poslova Saud al-Fajsal izjavio je u da je Irak prihvatio Rezoluciju 1441 Ujedinjenih nacija, ali je njegov irački kolega Nadži Sabri istakao da Bagdad još uvek nije saopštio svoju odluku.

Zahtev za nastavkom saradnje UN i Iraka

B92 - 10.11.2002

Kairo -- Članice Arapske lige pozitivno su u nedelju ocenile najnoviju rezoluciju UN o Iraku i pozvale na "nastavljanje saradnje UN i Iraka". Ministri 22 arapske zemlje usvojili su na sastanku u Kairu rezoluciju kojom "traže nastavak saradnje Ujedinjenih nacija i Iraka kako bi se mirno rešili svi ...

Bez automatske primene sile

Blic - 09.11.2002

NJUJORK/MOSKVA (AP) - Posle više od osam nedelja diplomatskih pregovora Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je jednoglasno izglasao rezoluciju o povratku inspektora za kontrolu naoružanja u Irak. 'Irak je dobio novu priliku da sarađuje po svim relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti.

Rusija: Rezolucija o Iraku optimalna

B92 - 09.11.2002

Moskva -- Rusija je ocenila da je rezolucija o Iraku, koju je u petak usvojio Savet bezbednosti UN, optimalna. Rezolucija "u sadašnjim uslovima predstavlja optimalno rešenje, koje će otvoriti put za sveobuhvatno rešavanje sitiacije oko Iraka", rekao je agenciji Interfaks zamenik šefa ruske ...

SAD će razoružati Bagdad ako to on sam ne učini

B92 - 08.11.2002

Njujork -- Američki predsednik Džordž Buš zapretio je Iraku vojnom akcijom ukoliko bezuslovno i bez oklevanja ne ispuni sve uslove o razoružanju koje mu je postavio Savet bezbednosti UN. "Ukoliko Irak bez oklevanja ne uništi oružje za masovno uništenje i ne počne pregovore o uslovima povratka ...

Rezolucija o Iraku 'nejasna'

Blic - 08.11.2002

LONDON (BBC) - Posle osmonedeljnog pogađanja pred Savetom bezbednosti se našla i treća varijanta američko-britanskog predloga rezolucije o Iraku kojim se, kako stoji u tekstu, Sadamu Huseinu nudi poslednja prilika da se liši oružja za masovno uništenje.

Usvojena rezolucija UN o Iraku

B92 - 08.11.2002

Njujork -- Savet bezbednosti UN usvojio je u petak na javnoj sednici jednoglasno Rezoluciju 1441. o razoružanju Iraka. Rezolucija pruža Iraku "poslednju šansu" da uništi oružje za masovno uništenje, ili da se suoči sa "ozbiljnim posledicama".

Ambasador Iraka: Zahtevi rezolucije teško ostvarivi

B92 - 08.11.2002

Njujork -- Nova rezolucija o povratku inspektora za oružje u Irak nameće američku volju i postavlja zahteve koje će Bagdadu biti teško da ih ispuni, rekao je u petak ambasador Iraka u UN. Irački ambasador u UN Mohamed Alduri rekao je Rojtersu da je to volja SAD nametnuta ostatku sveta.

Sadam Husein: Irak će možda sarađivati

B92 - 04.11.2002

Bagdad -- Irački predsednik Sadam Husein izjavio je u ponedeljak da će Irak razmotriti mogućnost saradnje u skladu s novom rezolucijom Ujedinjenih nacija o razoružanje Bagdada samo ako to ne bude uvodni tekst za vojnu akciju SAD, prenela je iračka državna televizija.