TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Arafat spreman da razgovara sa Busom

B92 - 30.06.2002

Kran Montana -- Lider Palestinaca Jaser Arafat prebacio je u nedelju odgovornost za teroristicke napade protiv Izraela na grupe koje se nalaze izvan palestinskih teritorija. Arafat je u telefonskom obracanju Ekonomskom forumu u Kran Montani ponovio spremnost da se susretne sa americkim predsednikom ...

Vasington nece Arafata

B92 - 30.06.2002

Vasington -- Americki drzavni sekretar Kolin Pauel izjavio je u nedelju da SAD nece pregovarati sa palestinskim liderom Jaserom Arafatom i da se nada da ce Palestinci izabrati novo rukovodstvo koje ce raditi "protiv terorista, a ne za njih".

Unisten stab palestinske policije u Hebronu

B92 - 29.06.2002

Hebron -- Izraelska vojska unistila je stab palestinske policije u Hebronu u kome je 15 palestinskih aktivista naslo utociste odbijajuci da se preda izraelskim snagama, izjavili su ocevici u subotu. Izraelski vojni radio je javio da su palestinski aktivisti verovatno mrtvi pod rusevinama zgrade ...

Arafat najavio kandidaturu

Blic - 27.06.2002

DŽERIHO (Rojters) - Palestinske vlasti su pod pritiskom predsednika SAD Džordža Buša saopštile da će se predsednički i parlamentarni izbori na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze održati u januaru 2003. godine. Visoki palestinski zvaničnik i član kabineta Saeb Erekat izjavio je da je Arafat iz svog ...

Arafat i dalje vodja palestinskog naroda

B92 - 27.06.2002

Kartum -- Ministri inostranih poslova 57 clanica Organizacije islamske konferencije podrzali su u cetvrtak Jasera Arafata smatrajuci ga jos uvek vodjom palestinskog naroda. "OIK je ponovila kolektivnu podrsku muslimana borbi koju vodi palestinski narod za svoja prava pod upravom predsednika ...

SAD se nadaju da Arafat nece biti ponovo izabran

B92 - 26.06.2002

Vasington -- SAD se nadaju da Palestinci na sledecim izborima nece ponovo izabrati Jasera Arafata za svog lidera, ali ce postovati rezultate izbora ako oni budu slobodni i pravedni, izjavio je drzavni sekretar SAD Kolin Pauel.

Buš za Palestinu, bez Arafata

Blic - 26.06.2002

VAŠINGTON/JERUSALIM (Rojters) - Džordž Buš, predsednik SAD je otpisao palestinskog lidera Jasera Arafata kao deo mirovnog sporazuma za Bliski istok, izjavivši da Palestinci moraju da izaberu nove lidere koji nisu posvećeni teroru ukoliko žele da dobiju državu.

Erekat: Predsednicki izbori pocetkom 2003.

B92 - 25.06.2002

Jerusalim -- Lider Palestinaca Jaser Arafat potpisao je dekret o odrzavanju predsednickih izbora pocetkom naredne godine, izjavio je u ponedeljak palestinski zvanicnik Saeb Erekat. U izjavi za CNN, on nije precizirao kada je Arafat potpisao taj dekret, niti je naveo tacan datum odrzavanja izbora.

Ubijena 4 Palestinca u Hebronu

B92 - 25.06.2002

Hebron -- Cetiri Palestinca su ubijena, a oko 150 ih je uhapseno kada su izraelski tenkovi u utorak ujutro usli u Hebron, grad na Zapadnoj obali, koji je po sporazumu podeljen izmedju Izraela i palestinske uprave. Palestinski bezbednosni zvanicnici navode da je medju uhapesnim Palestincima i ...

Palestinci u kućnom pritvoru

Blic - 25.06.2002

JERUSALIM (AP-Rojters) - Izraelska vojska ponovo je okupirala sedište palestinskog lidera Jasera Arafata u Ramali, gradu na Zapadnoj obali. Najmanje 17 izraelskih tenkova zauzelo je pozicije u i oko Arafatovog štaba, koji čini kompleks zgrada, dok su buldožeri napravili barikade na glavom ulazu.

Plan Dzordza Busa za Bliski istok

B92 - 25.06.2002

Vasington -- Americki predsednik Dzordz Bus izjavio je u ponedeljak uvece da SAD podrzavaju stvaranje privremene palestinske drzave, ali samo sa "novim i drugacijim rukovodstvom". "Mir zahteva novo i drugacije palestinsko vodjstvo da bi mogla da bude rodjena nova palestinska drzava.

Izraelci i Palestinci: reakcije na Busov plan

B92 - 25.06.2002

Jerusalim, Gaza -- Palestinski lider Jaser Arafat, upitan o pozivu americkog predsednika Dzordza Busa za formiranje novog palestinskog rukovodstva u utorak je rekao novinarima: "O tome ce odluciti moj narod. Samo oni mogu odlucivati o tome".

Izraelska vojska u okupiranim gradovima do izgradnje zida

B92 - 24.06.2002

Jerusalim -- Izraelska vojska, koja je poslednjih dana pojacala upade na palestinske teritorije, mogla bi na njima da ostane sve do zavrsteka radova na zastitnom zidu koji se gradi duz Zapadne obale, izjavio je jedan izraelski zvanicnik.

Ubijeni pripadnici Hamasa

B92 - 24.06.2002

Gaza -- Izraelske snage ubile su u ponedeljak sest Palestinaca u helikopterskom raketnom napadu, pogodivsi automobil u Pojasu Gaze, i opkolile sediste palestinskog lidera Jasera Arafata na Zapadnoj Obali. Medju ubijenima su dvojica istaknutih clanova organizacije Hamas.