TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Traže gradskog ombudsmana

Blic - 12.12.2008

KIKINDA - Nakon prikupljanja potpisa 6.000 građana za peticiju koju su uputili Vladi Srbije tražeći da opština Kikinda dobije status grada, Udruženje građana „Kikindski forum” pokrenulo je inicijativu za otvaranje kancelarije gradskog ombudsmana. Takav predlog dostaviće lokalnoj samoupravi.

Odbornici biraju prvog ombudsmana

Blic - 11.12.2008

NOVI SAD - Prvi gradski ombudsman, zadužen za praćenje poštovanja prava Novosađana upućenih na gradske službe i ustanove, biće izabran u naredna tri meseca, odlučili su juče, većinom glasova i bez rasprave, odbornici na jučerašnjoj sednici Skupštine grada.

Ombudsman: Zakone treba i primeniti

B92 - 10.12.2008

Beograd -- Zaštitnik građana Saša Janković kaže da nije dovoljno doneti zakone koji bi omogućili poštovanje ljudskih prava, već ih je neophodno primeniti. Janković je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, rekao za B92 i da će tek kada krene primena zakona, građani od njih imati ...

Ombudsman: Upadljiva neujednačenost

B92 - 08.12.2008

Beograd -- Ombudsman Saša Janković kaže da je upadljiva neujednačenost nivoa zaštite prava građana i da je zaštita ljudskih prava bolja u Vojvodini nego na jugu Srbije. Janković je za Blic rekao da je još veća ugroženost prava Roma, invalida, starih osoba i samohranih majki.

U Vojvodini su ljudska prava najzaštićenija

Blic - 08.12.2008

Državna administracija i dalje je kost u grlu srpskim građanima koji sa birokratijom i često sa ličnim nevaspitanjem službenika ne uspevaju da izađu na kraj ni uz pomoć ombudsmana. Tokom prve godine rada, zaštitniku građana Saši Jankoviću javilo se oko 4.000 građana.

Za ombudsmana hiljadu pitanja

Blic - 08.12.2008

ZRENJANIN - Zrenjaninci najviše žalbi pišu Vladimiru Arsiću, zaštitniku ljudskih prava. Od 2004. godine ombudsmanu je podneto 1.000 pritužbi od kojih najviše iz oblasti radnog prava i prava na invalidsko i penzijsko osiguranje.