TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

ALBANSKI EKSTREMISTI PONOVO NAPADAJU

B92 - 11.02.2001

Bezbednosni punkt MUP-a Srbije na Cerevajki, izmedju Preseva i Gnjilana, u kopnenoj zoni bezbednosti, i u nedelju ujutru je bio meta oruzanih akcija albanskih ekstremista, prenosi Srna. Kako se navodi u izvestaju MUP-a Srbije, albanski ekstremisti ispalili su u subotu u vremenu od 16.10 do 18.00 ...

"POLICIJA NIJE MALTRETIRALA ALBANCE"

B92 - 11.02.2001

Clan koordinacionog tela Savezne i Republicke vlade za jug Srbije Biserka Matic u nedelju je u Bujanovcu demantovala tvrdnje da je policija u subotu uvece u Cerevajki, izmedju Preseva i Gnjilana, maltretirala putnike albanske nacionalnosti.

FAZLIJU: POTREBNA SAGLASNOST OVPMB

B92 - 11.02.2001

Predsednik Zajednicke demokratske albanske partije Zecir Fazliju ocenio je da albanski politicki subjekti koji deluju u Presevskoj dolini ne mogu pregovarati sa srpskom stranom bez saglasnosti Oslobodilacke vojske Preseva, Medvedje i Bujanovca.

RANJEN PRIPADNIK "OVPMB"

B92 - 10.02.2001

Jedan pripadnik "Oslobodilacke vojske Preseva, Medvedje i Bujanovca" ranjen je u subotu u sukobu sa jugoslovenskim snagama bezbednosti na poducju opstine Presevo, na jugu Srbije, javili su kosovski elektronski mediji na albanskom jeziku.

»OVPMB« refused »Covic plan«

Blic - 09.02.2001

Pristina - »Liberation Army of Presevo, Medvedja and Bujanovac« yesterday rejected plan of Serbian Government and federal Government for normalization of situation in Presevo Valley and pointed out its exclusive aim was joining of this part of Serbia to Kosovo.

'OVPMB' odbila 'Čovićev plan'

Blic - 09.02.2001

PRIŠTINA (FoNet) - 'Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca' odbacila je juče plan Vlade Srbije i Savezne vlade za normalizaciju stanja u Preševskoj dolini i izričito naglasila da je njen cilj pripajanje ovog dela Srbije Kosovu.

PRIPADNICI TZV. OVPMB U VITINI ZAPALILI SRPSKU KUCU

B92 - 09.02.2001

Pripadnici tzv. Oslobodilacke vojske Preseva, Medvedje i Bujanovca zapalili su u cetvrtak u Vitini kucu i kafanu Suzane Novicevic, javili su radio amateri. Isti izvor navodi da su pripadnici ekstremisticke OVPMB su u Vitini organizovali demonstracije zbog hapsenja lidera tzv.

SPETIMI: NEPRIHVATLJIV SAMO DEO PLANA

B92 - 09.02.2001

Jedan od vodja naoruzanih albanskih ekstremista na jugu Srbije u petak je negirao tvrdnje da su naoruzane formacije koje sebe nazivaju Oslobodilackom vojskom Preseva, Bujanovca i Medvedje u potpunosti odbacile predlog Vlada Srbije i Jugoslavije za resavanje krize u Presevskoj dolini.

"ALBANSKE POLITICKE PARTIJE SU PARTIJE OVE ZEMLJE"

B92 - 09.02.2001

Potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Koordinacionog tela Savezne i Republicke vlade za opstine Bujanovac, Presevo i Medvedju Nebojsa Covic izjavio je u petak uvece da je kopnena zona bezbednosti na jugu Srbije izgubila smisao, prenosi Tanjug.

ALBANCI POKUSALI DA SE UBACE NA PODRUCJE PRESEVA

B92 - 08.02.2001

Nakon silovitog 75-petominutnog napada albanskih ekstremista iz minobacaca i pesadijskog naoruzanja na polozaje policije na brdu Sveti Ilija u sredu, naoruzani Albanci su tokom noci pokusali da se ubace na podrucje koje kotrolisu jedinice Vojske Jugoslavije u opstini Presevo.

ALBANSKA STRANA ODBILA PLAN VLADE SRBIJE

B92 - 08.02.2001

Politicki lideri Albanaca iz opstina Medvedja, Presevo i Bujanovac, zajedno sa predstavnicima tzv. OVPMB, na sastanku odrzanom u sredu u Dobrosinu odlucili su da odbiju prijedlog Vlade Srbije za resenju presevskog problema, ali su ocenili da u tom predlogu "ima elemenata koji mogu predstavljati ...

ALBANSKI EKSTREMISTI PUCALI NA POLOZAJE VJ

B92 - 07.02.2001

Vladin pres centar u Bujanovcu saopstio je, na osnovu informacija dobijenih od Vojske Jugoslavije, da su u sredu u 10,30 casova albanski ekstremisti ispalili tri rafala iz streljackog naoruzanja iz rejona Belog Kamena prema polozajima pripadnika vojske, koji na vatru nisu uzvracali.

ALBANSKA STRANA PRIHVATILA PREDLOG ZA MIRNO RESENJE

B92 - 07.02.2001

Na sastanku svih albanskih politickih lidera iz Preseva, Medvedje i Bujanovca i predstavnika OVPMB, odrzanom u Dobrosinu kod Gnjilana, prihvacen je predlog da se pregovorima sa srpskom stranom pronadje resenje mirnim putem za tzv. problem Presevske doline.

ALBANSKI EKSTREMISTI I DALJE NAPADAJU POLOZAJE POLICIJE

B92 - 06.02.2001

Oruzane provokacije i napadi naoruzanih albanskih ekstremista na polozaje drzavnih snaga bezbednosti u selu Lucane, nastavljeni su i u utorak popodne. Kako javlja dopisnik Radija B92, na jedan od policijskih punktova u Lucanu vatra je sa okolnih brda u tampon zoni otvorena u trenutku kada su punkt ...

OVPMB: POLICIJA I VJ IZAZIVAJU SUKOBE

B92 - 06.02.2001

Portparol politickog krila Oslobodilacke vojske Preseva, Medvedje i Bujanovca Tahir Dalipi izjavio je u utorak da, koliko mu je poznato, OVPMB nije imala gubitaka prosle noci, u sukobima sa pripadnicima policije i Vojske Jugoslavije, javlja FoNet.

ZBOG NAPADA ALBANACA SEDAM SELA BEZ STRUJE

B92 - 05.02.2001

Naoruzani albanski separatisti u nedelju su oko 20 casova napali polozaje jugoslovenskih snaga bezbednosti u blizini Bujanovca, javlja dopisnik Radija B92. Kako je saopsteno u pres centru u Bujanovcu, medju pripadnicima jugoslovenskih snaga bezbednosti nije bilo povredjenih, ali je u napadu ...

ZBOG NAPADA EKSTREMISTA 7 SELA BEZ STRUJE

B92 - 05.02.2001

Naoruzani albanski ekstremisti su u nedelju uvece napali polozaje jugoslovenskih snaga bezbednosti u blizini Bujanovca. Napad je izvrsen iz pravca Velikog Trnovca vatrom iz minobacaca, teskih mitraljeza i lakseg streljackog oruzja.

POVECANA KONCENTRACIJA NAORUZANIH ALBANACA U SELU LUCANE

B92 - 05.02.2001

U selu Lucane u neposrednoj blizini opstine Bujanovac primecena je povecana koncentracija naoruzanih Albanaca koji pristizu sa Kosova i Metohije, saopstila je u ponedeljak sluzba za informisanje Pristinskog korpusa Vojske Jugoslavije.

EKSTREMISTI ZABRANILI KOMUNIKACIJU SA CENTROM BUJANOVCA

B92 - 05.02.2001

Albanski ekstremisti su svojim sunarodnicima iz Velikog Trnovca zabranili svaku komunikaciju sa centrom opstine Bujanovac, u koji im je do sada bio obezbedjen svakodnevni pristup, saopsteno je u Pres centru u Bujanovcu, javlja Srna. Srbi iz Bujanovca jos od 21.