TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Buš: Nova rezolucija o tome da se Irak nije razoružao

B92 - 23.02.2003

Kroford -- Američki predsednik Džordž Buš izjavio je u subotu da će SAD početkom sledeće sedmice podneti Savetu bezbednosti UN nacrt rezolucije u kojoj će biti konstatovano da se Irak nije razoružao i da time krši rezolucije UN.

Francuska protiv nove rezolucije UN o Iraku

B92 - 23.02.2003

Pariz -- Francuska se i dalje protivi donošenju druge rezolucije Saveta bezbednosti UN o Iraku, rekao je francuski ministar inostranih poslova Dominik de Vilepin, dok Vašington priprema novu rezoluciju kojom će prisiliti Bagdad na razoružanje.

Sledeće nedelje moguća ratna rezolucija

B92 - 22.02.2003

Kroford -- Američki predsednik Džordž Buš rekao je u subotu da će SAD i saveznici početkom naredne sedmice podnijeti Savetu bezbednosti UN rezoluciju koja bi mogla odobriti vojnu intervenciju u Iraku. Buš je naglasio da se Irak nije povinovao zahtevima UN.

Sledeće nedelje rasprava o predlogu nove rezolucije

B92 - 20.02.2003

Vašington -- Predlog nove rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Iraku, sa ocenom da je ta zemlja "materijalno prekršila" prethodnu, novembarsku rezoluciju, biće podnet na raspravu sledeće nedelje, izjavio je u četvrtak jedan zvaničnik SAD.

Džordž Buš: 'Nova rezolucija UN o Iraku nije neophodna'

Blic - 20.02.2003

VAŠINGTON (AP) - Iznoseći uverenje da bezbednost Amerike ne bi trebalo da bude dovedena u pitanje antiratnim protestima, predsednik SAD Džordž Buš je izjavio da irački predsednik Sadam Husein mora biti razoružan. 'Obračunaćemo se sa njim. Rat je moja poslednja opcija.

Berlin protiv nove rezolucije UN o Iraku

B92 - 19.02.2003

Berlin -- Nemačka vlada trenutno ne vidi potrebu da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija donosi novu rezoluciju o Iraku. Savezni kancelar Gerhard Šreder je kasno u utorak uveče u dva televizijska intervjua rekao da "u iračkoj krizi trenutno ne vidi razlog za donošenje nove UN-rezolucije".

"Irak u potpunosti sarađuje sa inspektorima UN"

B92 - 19.02.2003

Njujork -- Irak potpuno sarađuje sa inspektorima Ujedinjenih nacija za razoružanje, što predstavlja presedan, izjavio je irački ambasador u UN Mohamed Al-Duri pred Savetom bezbednosti UN. "Poslušnost Iraka prema UN je bez presedana", rekao je on, ističući da je saradnja Bagdada sa inspektorima UN ...

Buš: Radimo na novoj rezoluciji

B92 - 19.02.2003

Vašington -- Predsednik SAD Džordž Buš izjavio je da ga globalne antiratne demonstracije ili protivljenje nekih zemalja-saveznica neće odvratiti od upotrebe sile u Iraku. "U saradnji s prijateljima i saveznicima radimo na novoj rezoluciji Ujedinjenih nacija iako ona, po mom mišljenju, nije ...

Vašington priprema predlog nove rezolucije UN o Iraku

B92 - 18.02.2003

Vašington -- Bela kuća saopštila je u utorak da bi ove sedmice mogla da podnese predlog nove rezolucije UN kojom se Irak poziva na razoružanje. "Administracija nastavlja da razmatra drugu rezoluciju sa svojim saveznicima. Ona bi mogla da bude gotova ove sedmice, a može biti i sledeće sedmice.

Masovni protesti protiv rata

Blic - 17.02.2003

VAŠINGTON/LONDON/BAGDAD (Rojters-AP) - Iako suočene sa neslaganjem većeg dela Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Amerika i Velika Britanija su započele rad na tekstu nove rezolucije koja bi autorizovala upotrebu sile protiv iračkog lidera Sadama Huseina.

Mediji u SAD podržavaju Buša u vezi sa Irakom

B92 - 17.02.2003

Vašington -- Mediji u SAD izvestili su o masovnim antiratnim protestima tokom vikenda. Međutim, u uvodnicima i odabranim komentarima vodećih listova dominira podrška kursu koji je administracija SAD zauzela u konfrontaciji "SAD i Britanija protiv ostalog sveta".