TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Esad Duraković i Mustafa ef. Isaković u Novom danu

N1 - 02.08.2020

U Novom danu sutra gledajte: Pratimo zdravstveno epidemiološku situaciju u zemlji. I dalje raste broj zaraženih. Jesu li zdravstveni kapaciteti na granici pucanja, kome fakturisati odgovornost stanja u kojem se nalazimo, propitujemo i izvještavamo i sutra.

Predosetio šta mu se sprema

ALO - 01.08.2020

Prvog dana Kurban bajrama u turskoj provinciji Bartin zabeležen je nesvakidašnji prizor. Ovan, koji je planiran da bude žrtvovan kao kurban, pobegao je od vlasnika i ušao u jedan lokalni restoran. Nadzorne kamere snimile su paniku koju je izazvao kod gostiju.

Krizni štab KS strahuje od broja novozaraženih u narednih 14 dana

N1 - 01.08.2020

Krizni štab Ministrstva zdravstva Kantona Sarajevo izražava zabrinutost za period od narednih 14 dana, koliko traje period inkubacije, nakon bliskih kontakata koji su se desili tokom Kurban-bajrama u Bosni i Hercegovini.

LAPSUS CRNOGORSKE VODITELjKE: Kurban Bajram je najveći srpski praznik (VIDEO)

Novosti - 01.08.2020

VODITELjKA informativne emisije u Crnoj Gori napravila je lapsus rekavši da je Kurban bajram najveći srpski praznik. Insert iz emisije "Vijesti u pola 7", u kojoj je voditeljka napravila lapsus, munjevitom brzinom se širi društvenim mrežama.

Turski Crveni polumjesec podijelit će preko 60 tona kurbanskog mesa u BiH

N1 - 01.08.2020

Crveni polumjesec Republike Turske koji za vrijeme bajramskih praznika svake godine donosi radost u brojne domove, i ovog Kurban bajrama širom Bosne i Hercegovine podijelit će preko 60 tona kurbanskog mesa. Predstavnik turskog Crvenog polumjeseca u BiH Suat Sokullu za Anadoliju ...

"Neka ovaj Kurban bajram bude prilika za oslobađanje i buđenje muslimana"

N1 - 01.08.2020

Predsjednik Republike Turske, a ujedno i predsjednik AK Partije Recep Tayyip Erdogan izrazio je nadu da će ovaj Kurban bajram biti prilika za oslobađanje i buđenje muslimana u svijetu kako bi popravili svoje stanje.

Crnogorska voditeljka napravila lapsus: "Kurban bajram je najveći srpski praznik"

Telegraf - 01.08.2020

Voditeljka informativne emisije u Crnoj Gori napravila je lapsus rekavši da je Kurban bajram najveći srpski praznik. Insert iz emisije "Vijesti u pola 7", u kojoj je voditeljka napravila lapsus, munjevitom brzinom se širi društvenim mrežama .

ŠOK! SVI PREMOTAVAJU SNIMAK CRNOGORSKE VODITELJKE VESTI: Muslimani slave Kurban bajram - najveći SRPSKI praznik (VIDEO)

Kurir - 01.08.2020

Ubrzano čitanje vesti o prazniku Kurban-bajram zbunilo je gledaoce koji pokušavaju da odgonetnu da li je voditeljka informativne emisije "Vijesti u pola 7" napravila lapsus nazivajući ovaj praznik srpskim ili je samo žurila da privede svoju emisiju kraju.

Kurban NAPRAVIO DAR MAR: Ovna hteli da žrtvuju, on uleteo u restoran VIDEO

Mondo - 01.08.2020

Prvog dana Kurban bajrama u turskoj provinciji Bartin zabiežen je nesvakidašnji prizor. Ovan, koji je planiran da bude žrtvovan kao kurban, pobegao je od vlasnika i ušao u jedan lokalni restoran. Nadzorne kamere snimile su paniku koju je izazvao kod gostiju.

KURBAN-BAJRAM U NOVOM PAZARU: Praznik u znaku žalosti (FOTO)

Kurir - 01.08.2020

U Bor džamiju u centru Novog Pazara, u kojoj se proteklih godina na Kurban-bajram okupljalo i po 800-900 vernika, juče je, na bajramskoj molitvi bilo tek - pedesetak! - Tužna je slika danas na Bajram u džamijama.

SVI JOJ SE SMEJU! Crnogorska voditeljka napravila lapsus veka (VIDEO)

Espreso - 01.08.2020

"Muslimani širom sveta proslavljaju prvi dan Kurban-bajrama" Detalj iz crnogorske informativne emisije izazvao je buru komentara na društvenim mrežama i neprestano se deli regionom. Ubrzano čitanje vesti o prazniku Kurban-bajram zbunilo je gledaoce koji pokušavaju da odgonetnu ...

(VIDEO) SVI IZNOVA GLEDAJU SNIMAK CRNOGORSKE VODITELJKE I NE VERUJU ŠTA SU ČULI! Evo kako je nazvala veliki muslimanski ...

Informer - 01.08.2020

Voditeljka crnogorske informativne emisije “Vijesti u pola 7” u trenutku se "proslavila" čitanjem vesti o prazniku Kurban Bajram Ona je tako zbrzala čitanje vesti pa je "najveći islamski praznik" mnogima zazvučao kao "najveći srpski praznik".

Krizni štab KS: Visoki rizik u narednih 14 dana

Vijesti.ba - 01.08.2020

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo izražava zabrinutost i bojazan šta nam može donijeti period od narednih 14 dana, koliko traje period inkubacije, nakon bliskih kontakata koji su se desili tokom Kurban-bajrama u Bosni i Hercegovini.

Ef. Kozlić: Od povratnika otkupljeno 2.500 kurbana

Avaz - 01.08.2020

U akciji „Kurbani 2020“ Rijaseta Islamske zajednice u BiH, samo na području Goraždanskog muftijstva otkupljeno je oko 2.500 kurbana. - S obzirom na okolnosti u kojima se nalazi naša domovina i čitav svijet, hvala dragom Bogu, mi možemo konstatovati da je akcija ove godine ...

(VIDEO) Kurban pobjegao od vlasnika i utrčao u restoran

Dnevnik.ba - 01.08.2020

Prvog dana Kurban-bajrama u turskoj provinciji Bartin zabilježen je nesvakidašnji prizor. Ovan, koji je planiran da bude žrtvovan kao kurban, pobjegao je od vlasnika i ušao u jedan lokalni restoran. Nadzorne kamere snimile su paniku koju je izazvao kod gostiju.

Krizni štab KS: Strahujemo od broja novozaraženih u narednih 14 dana nakon bliskih kontakata tokom Bajrama

Avaz - 01.08.2020

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo izražava zabrinutost i bojazan šta nam može donijeti period od narednih 14 dana, koliko traje period inkubacije, nakon bliskih kontakata koji su se desili tokom Kurban-bajrama u Bosni i Hercegovini.

Bajramski ručak posebna je prilika za druženje i uživanje

Avaz - 01.08.2020

Kurban-bajram ili Hadži-bajram je najveći muslimanski praznik. To je praznik koji je u uskoj vezi sa obavljanjem hadža i klanja kurbana. Sva četiri dana, koliko traje Kurban-bajram, zabranjeno je muslimanima postiti. Za ovaj praznik žene pripremaju bogatu trpezu za goste.

Afganistan: U napadu automobilom bombom južno od Kabula ubijeno 17 osoba

N1 - 31.07.2020

U eksploziji automobila bombe južno od Kabula poginulo je 17 i povrijeđena je 21 osoba, saopćile su afganistanske vlasti i dodale da se napad dogodio malo prije početka prekida vatre koji su obećali talibani za vrijeme obilježavanja muslimanskog praznika Kurban-bajrama, javlja ...

Muslimani slave Bajram

RTV - 31.07.2020

Muslimani širom sveta danas slave Kurban Bajram, jedan od dva najveća praznika u islamu. Kurban Bajram, u narodu poznatiji i kao Hadžijski bajram, jer mu prethodi hodočašće u Meku, proslavlja se četiri dana. Specifičan je po kurbanu, odnosno žrtvi, tačnije prinošenju žrtve, ...

Vučić čestitao Kurban-bajram

Blic - 31.07.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Kurban Bajram Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu ef. Nasufoviću i predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftiji dr Mevludu ef. Dudiću kao i pripadnicima islamske ...

Vučić i Brnabić čestitali Bajram: "Svako dobro, spokoj i blagostanje vašim porodicama"

Telegraf - 31.07.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Kurban Bajram Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu ef. Nasufoviću i predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftiji dr Mevludu ef. Dudiću kao i pripadnicima islamske zajednice.

NEKA VAM PRAZNIK DONESE SPOKOJ: Vučić čestitao Kurban Bajram

Novosti - 31.07.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Kurban Bajram Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu ef. Nasufoviću i predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftiji dr Mevludu ef. Dudiću kao i pripadnicima islamske zajednice.

VUČIĆ ČESTITAO KURBAN BAJRAM SRPSKOJ ISLAMSKOJ ZAJEDNICI: Poruka predsednika ujedinjuje Srbiju

Srbija Danas - 31.07.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Kurban Bajram Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu ef. Nasufoviću i predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftiji dr Mevludu ef. Dudiću kao i pripadnicima islamske zajednice.

Evo šta je Vučić poručio svim muslimanima u Srbiji!

Mondo - 31.07.2020

"Nevolja je zajednička, ali je možemo savladiti kao i svaku do sada - uz međusobno razumevanje, poštovanje, brigu o bližnjima i čvrsto uverenje da ćemo i ovo zajednički prebroditi"! " Vama, verskim službenicima i svim vernicima islamske veroispovesti od srca čestitam Kurban ...

VUČIĆ ČESTITAO KURBAN BAJRAM: Pre svega zdravlje, svako dobro, spokoj i blagostanje! Kurban Bajram šerif mubarek olsun

Kurir - 31.07.2020

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Kurban Bajram Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu ef. Nasufoviću i predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftiji dr Mevludu ef. Dudiću kao i pripadnicima islamske zajednice.

Kako muslimani slave bajram u doba korone: Nisu išli u džamiju, ali neki običaji ipak su ispoštovani

Telegraf - 31.07.2020

Muslimani širom sveta danas obeležavaju jedan od svojih najvećih praznika. Međutim, ove godine usled pandemije korona virusa kurban bajram biće proslavljen drugačije. Rijaset Islamske zajednice Srbije (IZS) doneo je određene mere i preporuke koje su uposlenici i dzemat dužni da ...

Zorana Mihajlović čestitala Kurban-bajram svim vernicima islamske veroispovesti

Kurir - 31.07.2020

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović čestitala je danas Kurban-bajram svim vernicima islamske veroispovesti. "U izazovnim vremenima u kojim živimo, najbolje se vidi koliko je važno da budemo zajedno i u ...

GRAĐANIMA ISLAMSKE VEROISPOVESTI: Ana Brnabić čestitala Kurban bajram

Novosti - 31.07.2020

PREDSEDNICA Vlade Ana Brnabić čestitala je danas Kurban Bajram svim građanima islamske veroispovesti, uz želje da ga provedu u zdravlju, radosti i ljubavi sa svojim bližnjima, sapopšteno je iz Kancelarije za saradnju sa medijima.

PREMIJERKA BRNABIĆ ČESTITALA KURBAN BAJRAM: Uz želje da ga provedu u zdravlju, radosti i ljubavi sa svojim bližnjima

Kurir - 31.07.2020

BEOGRAD - Predsednica Vlade Ana Brnabić čestitala je danas Kurban bajram svim građanima islamske veroispovesti, uz želje da ga provedu u zdravlju, radosti i ljubavi sa svojim bližnjima, sapopšteno je iz Kancelarije za saradnju sa medijima.

DA SE OVAKAV BAJRAM VIŠE NIKAD NE PONOVI: Novopazarci obeležavaju praznik u uslovima korone

Srbija Danas - 31.07.2020

Novi Pazar je tokom Kurban-bajrama uvek živeo posebnim ritmom, reke svečano obučenih muškaraca hitali su ka rođacima kako bi im čestitali praznik, razdragana deca skakutala od kuće do kuće noseći kese punih slatkiša, ali je epidemija korona virusa sve to ove godine poremetila.

Bajramska hutba reisa Kavazovića: Nemojmo dozvoliti da nas razlike udalje

N1 - 31.07.2020

Nemojmo dozvoliti da nas razlike udalje jedne od drugih. Ne sudite ljudima o onome u čemu je Bog konačni sudija. Činimo ono što se od nas traži, pomozimo jedni drugima i natječimo se u dobru. Mislimo o danu kada od pomoći neće biti ni imetak, ni vlast, ni moć, već čisto dobro ...

Kurban-bajram u Sarajevu - distanca nije bila poštivana, ali se nosile maske

N1 - 31.07.2020

Muslimani diljem svijeta obilježavaju Kurban-bajram koji je jedan od dva najveća islamska blagdana. Ove godine, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u posebnim je uvjetima je dočekala Bajram zbog pogoršane epidemiološke situacije i sve većeg broja zaraženih korona virusom.

Bez struje u srebreničkim džamijama klanjan Bajram-namaz

N1 - 31.07.2020

Bošnjaci u Srebrenici su dočekali još jedan Kurban bajram. Na području opštine Srebrenica Bajram-namaz jutros je klanjan u sedam aktivnih džemata, a centralna bajramska svečanost je održana u Bijeloj džamiji u Srebrenici.

Bajram-namaz širom Bosne i Hercegovine

N1 - 31.07.2020

Jutros je u džamijama širom Bosne i Hercegovine klanjan bajram-namaz, a bajramsku hutbu i namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevo predvodio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Bajram-namaz je klanjan u 6.10 sati, a prema ranije objavljenoj instrukciji, sabah-namaz ...

Bajram u regiji pod epidemiološkim mjerama

N1 - 31.07.2020

Proslava Kurban bajrama u Crnoj Gori danas je počela bez klanjanja bajram-namaza u džamijama. Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori odlučio je da, zbog pogoršane epidemiološke situacije usljed koronavirusa, džamije budu zatvorene na Kurban bajram.

KURBAN BAJRAM u doba KORONE! FOTO

Mondo - 31.07.2020

Islamski svet danas proslavlja Kurban Bajram! Vernici islamske veroispovesti tako ove godine uglavnom neće moći da proslave ovaj praznik u džamijama . Zbog pandmije korona virusa većina džamija u sveti, pa tako i Srbiji, uglavnom je zatvoreno .

KURBAN BAJRAM U DOBA KORONE: Mnogi muslimani nisu otišli u džamije, ali običaji su ipak ispoštovani (FOTO)

Srbija Danas - 31.07.2020

Rijaset Islamske zajednice Srbije (IZS) doneo je određene mere i preporuke koje su uposlenici i dzemat dužni da poštuju tokom trajanja Barjama, od 31. jula do 03. avgusta ove godine, u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Odgovornosti niko nije oslobođen

Danas - 31.07.2020

Muslimanski vernici, danas, počinju četvorodnevno obeležavanje velikog praznika Kurban bajrama. Tim povodom poglavari Islamske zajednice Srbije i u Srbiji, reisu-l-ulema Sead Nasufović i muftija Mevlud Dudić, vernicima su uputili poruke.

Čerkez za N1: Ne plašim onoga što će se desiti u džamijama, već onoga poslije

N1 - 31.07.2020

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje, rekao je za N1 kako je u vrijeme bajrama važno poštovati preporučene mjere zaštite od korona virusa. Čerkez je poslao jasnu poruku građanima Bosne i Hercegovine.

Jel' ona to Kurban bajram nazvala SRPSKIM praznikom? (VIDEO)

Mondo - 31.07.2020

Svi premotavaju snimak crnogorske voditeljke Voditeljka je zbrzala čitanje vesti pa je "najveći islamski praznik" mnogima zazvučao kao "najveći srpski praznik". “Muslimani širom sveta proslavljaju prvi dan Kurban bajrama. Najveći islamski (srpski) praznik slavi se četiri dana.

Kurban pobjegao od vlasnika i ušao u restoran

N1 - 31.07.2020

Prvog dana Kurban-bajrama u turskoj provinciji Bartin zabilježen je nesvakidašnji prizor. Ovan, koji je planiran da bude žrtvovan kao kurban, pobjegao je od vlasnika i ušao u jedan lokalni restoran. Nadzorne kamere snimile su paniku koju je izazvao kod gostiju.

Ljubić, Zukorlić i Marić gosti Dana uživo

N1 - 31.07.2020

Ne propustite ni današnje izdanje emisije Dan uživo, od 16 sati: Zašto aktualni sastav Centralne izborne komisije naziva nelegalnim, uz optužbe kako je odluka o održavanju izbora u Mostaru 20.12. pokušaj da se ovaj grad zadrži kao grad slučaj? Za Dan uživo govori Božo Ljubić, ...

Vučić: Kurban Bajram šerif mubarek olsun

B92 - 31.07.2020

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Kurban Bajram. Čestitka je upućena Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu ef. Nasufoviću i predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftiji dr Mevludu ef. Dudiću kao i pripadnicima islamske zajednice.

Kurban bajram na Kosovu protiče bez vernika u džamijama i bez porodičnih poseta

N1 - 31.07.2020

Vernici islamske veroispovesti proslavljaju Kurban bajram. Praznik nosi ime po prinošenju žrtvi – kurbanu (ovca, goveče), što je, kako veruju ovi vernici – vid približavanja Bogu. Ovogodišnji Kurban bajram vernici proslavljaju u krugu porodice, a usled pandemije koronavirusa, i ...

PRAZNIK KOJI ŠTITI ČOVEKA: Bajramska poruka reisa Rifata Fejzića

Novosti - 31.07.2020

Kurban bajram je najradosniji praznik u islamskoj tradiciji, odlikuje ga radost hadžiluka i kurbana, neiscrpnih resursa duhovnog pročišćenja i spone vernika sa Stvoriteljom. Ovo je deo bajramske poruke reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića, koji je istakao da ...

Novo radno vreme za ugostiteljske objekte u Novom Pazaru

Danas - 31.07.2020

Gradski štab za vanredne situacije doneo je odluku da produži rad ugostiteljskih objekata. Umesto do 19h, radiće do 21h, a oni koji imaju bašte i terase moći će da rade do 23 sata. Ova odluka neće se primenjivati samo od 31. jula do 2.

Zukorlić: U Sandžaku za Bajram džamije bile zatvorene

N1 - 31.07.2020

Bivši muftija sandžački i lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić javlja se za Dan uživo iz Novog Pazara i govori o tome kako se Kurban-bajram obilježava u ...

Aziz ef. Hasanović: Bajramska atmosfera u Hrvatskoj

N1 - 31.07.2020

Muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović, koji je jutros bajram-namaz predvodio u riječkoj džamiji, za Dan uživo je prenio bajramsku atmosferu u ...

Muslimani danas obilježavaju Kurban-bajram

N1 - 31.07.2020

Pripadnici islamske vjeroispovijesti u zemljama širom Balkana, kao i u mnogim državama svijeta, danas obilježavaju Kurban-bajram ili Hadžijski bajram, koji je jedan od dva najveća muslimanska praznika. Kurban-bajram, koji dolazi dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog ...

Premijerka Srbije čestitala Kurban-bajram

Srbija Danas - 31.07.2020

- U ime Vlade Republike Srbije i u svoje ime upućujem vam najiskrenije čestitke povodom Kurban bajrama, sa željom da ga provedete u zdravlju, radosti i ljubavi sa svojim najbližima. U trenutku globalnog izazova želim da najpre sačuvamo jedni druge, tako što ćemo pokazati ...

POTPUNO DRUGAČIJI BAJRAM U DOBA KORONE Džamije zatvorene, otkazana molitva, nema reke svečano obučenih muškaraca... ...

Blic - 31.07.2020

Novi Pazar je tokom Kurban-bajrama uvek živeo posebnim ritmom, reke svečano obučenih muškaraca hitali su ka rođacima kako bi im čestitali praznik, razdragana deca skakutala od kuće do kuće noseći kese punih slatkiša, ali je epidemija korona virusa sve to ove godine ...

Priština: Džamija zatvorena usled borbe protiv virusa Korona

Danas - 31.07.2020

Vernicima muslimanima koji su jutros došli u džamiju Dardanija u Prištini da bi molili povodom Kurban-bajrama nije bilo dozvoljeno da uđu jer su vlada i Islamska zajednica Kosova donele odluku o zabrani ovih aktivnosti kao mere za zaštitu od širenja korona virusa, objavio je ...

NEVEROVATAN LAPSUS CRNOGORSKE VODITELJKE: Da li je Kurban bajram nazvala SRPSKIM praznikom? (VIDEO)

Srbija Danas - 31.07.2020

Voditeljka crnogorske informativne emisije "Vijesti u pola 7" danas je izazvala buru na internetu, zbrzanim čitanjem vesti o prazniku Kurban Bajram. Ona je nespretno izgovorila reči "najveći islamski praznik", pa je mnogima zvučalo kao da kaže "najveći srpski praznik".

Ana Brnabić uputila poruku: "Bajram šerif mubarek olsun"

Mondo - 31.07.2020

Predsednica Vlade Ana Brnabić čestitala je danas Kurban bajram svim građanima islamske veroispovesti, uz želje da ga provedu u zdravlju, radosti i ljubavi sa svojim bližnjima, saopšteno je iz Kancelarije za saradnju sa medijima.

Smajić: Bajram-namaz u Kelnu klanjalo samo 350 vjernika zbog korona virusa

N1 - 31.07.2020

Vjernici u Njemačkoj kurban Bajram obilježavaju u skladu sa običajima, ali i strogim epridemiološkim pravilima. Uživo smo bili u Kelnu, gdje su vjernici Bajram-namaz klanjali u specifičnim okolnostima, podijeljeni u grupe.

BEOGAD: Neće biti klanjanja Kurban bajrama

Mondo - 31.07.2020

Vernici islamske veroispovesti danas proslavljaju Kurban bajram, koji će ove godine biti obeležen bez klanjanja bajramskog namaza, usled pandemije korona virusa. Bajrakli džamija u Beogradu je ovako izgledala ovog jutra.

Muslimani danas slave Kurban-bajram

Blic - 31.07.2020

Muslimanski vernici danas slave prvi dan Kurban-bajrama, a tim povodom zvaničnici BiH i Republike Srpske uputili su ...

Bajram-namaz klanjan u posebnim okolnostima

N1 - 31.07.2020

Usljed loše epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini, Bajram-namaz klanjan je u posebnim ...

Upute Islamske zajednice: Kako čestitati bajram u vrijeme korone

N1 - 31.07.2020

Shodno infrastrukturnim mogućnostima kao i vremenskim prilikama predviđa se organizovanje klanjanja bajram-namaza na otvorenom, na tradicionalnim musalama. Čestitanja će se obaviti bez fizičkog kontakta i sa propisane distance.

Vučić čestitao Kurban-bajram: Nevolja je zajednička, ali je možemo savladiti kao i svaku do sada

Republika - 31.07.2020

- Vama, verskim službenicima i svim vernicima islamske veroispovesti od srca čestitam Kurban Bajram u iskrenoj veri da će vam ovaj veliki praznik doneti svako dobro, spokoj, blagostanje vašim porodicama i nadu u dobra vremena koja će doći nakon velikih iskušenja sa kojima se svi ...

SVI PREMOTAVAJU SNIMAK CRNOGORSKE VODITELJKE: Da li je Kurban bajram nazvala srpskim praznikom? (VIDEO)

Pravda - 31.07.2020

Voditeljka crnogorske informativne emisije “Vijesti u pola 7” danas je izazvala buru na internetu, zbrzanim čitanjem vesti o prazniku Kurban Bajram. Ona je nespretno izgovorila reči “najveći islamski praznik”, pa je mnogima zvučalo kao da kaže “najveći srpski praznik”.

VUČIĆ ČESTITAO KURBAN BAJRAM MUSLIMANIMA: Posebno im je poželeo JEDNU STVAR

Espreso - 31.07.2020

On je pripadnicima islamske zajednice pre svega poželeo dobro zdravlje, za koje se, kako kaže, svi borimo u ovim teškim vremenima Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Kurban Bajram Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu ef.

Vučić čestitao Kurban Bajram

Informer - 31.07.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Kurban Bajram Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu ef. Nasufoviću i predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftiji dr Mevludu ef. Dudiću kao i pripadnicima islamske zajednice.

Ana Brnabić čestitala Kurban bajram

Tanjug - 31.07.2020

Ana Brnabić čestitala Kurban bajram Predsednica Vlade Ana Brnabić čestitala je danas Kurban bajram svim građanima islamske veroispovesti, uz želje da ga provedu u zdravlju, radosti i ljubavi sa svojim bližnjima, sapopšteno je iz Kancelarije za saradnju sa medijima.

MUSLIMANI U SRBIJI DANAS SLAVE KURBAN BAJRAM: Oni koji odu u džamiju MORAJU da urade jednu stvar

Espreso - 31.07.2020

Čestitke građanima islamske veroispovesti stigle su od državnih zvaničnika Srbije, uz želje za sreću i dobro zdravlje Muslimani širom sveta danas slave Kurban Bajram, jedan od dva najveća praznika u islamu. Kurban Bajram , u narodu poznatiji i kao Hadžijski bajram, jer mu ...

Vučić čestitao Kurban Bajram

Tanjug - 31.07.2020

Vučić čestitao Kurban Bajram Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Kurban Bajram Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu ef. Nasufoviću i predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftiji dr Mevludu ef. Dudiću kao i pripadnicima islamske zajednice.

Muslimani slave Bajram

Politika - 31.07.2020

Muslimani širom sveta danas slave Kurban Bajram, jedan od dva najveća praznika u islamu. Kurban Bajram, u narodu poznatiji i kao Hadžijski bajram, jer mu prethodi hodočašće u Meku, proslavlja se četiri dana. Specifičan je po kurbanu, odnosno žrtvi, tačnije prinošenju žrtve, ...

Bajram - duhovno zbližavanje u vremenu fizičke distance

Al Jazeera - 31.07.2020

To što moramo držati fizičku distancu ne znači da moramo držati duhovnu i emocionalnu distancu jedni od drugih. Ove scene snažno poručuju da ćemo pobijediti koronu virus ako Bog da, slušajući savjete struke i ponašajući se odgovorno EPA-EFE Iako je broj hadžija, koji su se u ...

Kurban-bajram u vrijeme pandemije: Iskušenje kojim smo pogođeni koristan je lijek

Al Jazeera - 31.07.2020

Blagdan iskrene vjere, istinskog monoteizma, pobožnosti i uzvišenih moralnih vrijednosti. Muslimani će ovogodišnji Kurban-bajram organizovati pod posebnim epidemiološkim mjerama zbog pandemije korona virusa Ustupljeno Al Jazeeri Muslimani širom svijeta, pa tako i u Bosni i ...

Klanjan Kurban-bajram u džamijama širom regije

Al Jazeera - 31.07.2020

U Crnoj Gori i na Kosovu džamije su zbog epidemiološke situacije ostale zatvorene na blagdan. U džamiji su provedene sve mjere zaštite, u sklopu mjera protiv širenja korona virusa Anadolija Prema Takvimu Islamske zajednice, muslimani u BiH u petak dočekuju prvi dan ...

SVI PREMOTAVAJU SNIMAK CRNOGORSKE VODITELJKE: Da li je Kurban bajram nazvala SRPSKIM praznikom? (VIDEO)

Espreso - 31.07.2020

Neki se smeju lapsusu, a drugi smatraju da nije pogrešila. Voditeljka crnogorske informativne emisije “Vijesti u pola 7” danas je izazvala buru na internetu, zbrzanim čitanjem vesti o prazniku Kurban Bajram . Ona je nespretno izgovorila reči “najveći islamski praznik”, pa je ...

Muslimani dočekuju prvi dan Kurban-bajrama

Al Jazeera - 31.07.2020

Tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisu-l-uleme i svečani prijem za zvanice neće biti održani. U džamiji će biti provedene sve mjere zaštite, u sklopu mjera protiv širenja korona virusa Anadolija Prema Takvimu Islamske zajednice, muslimani u BiH u petak dočekuju prvi dan ...

Muslimani širom sveta obeležavaju Kurban bajram

Tanjug - 31.07.2020

Muslimani širom sveta obeležavaju Kurban bajram Muslimani širom sveta zbog globalne pandemije korona virusa ove godine dočekali su prvi dan Kurban bajrama u posebnim uslovima, uz poštovanje mera socijalne distance, korišćenje zaštitnih maski i svojih prostirki za molitvu.

I ANA BRNABIĆ ČESTITALA KURBAN BAJRAM: Ima snažnu poruku za sve građane islamske veroispovesti

Espreso - 31.07.2020

,,Bajram šerif mubarek olsun“, stoji, između ostalog, u čestitki premijerke Brnabić Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić čestitala je Kurban bajram svim građanima islamske veroispovesti, reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu Nasufoviću i predsedniku Mešihata ...

Proslava Kurban Bajrama u najužem krugu porodice

RTS - 31.07.2020

Muslimani obeležavaju Kurban Bajram, jedan od dva najveća praznika u Islamu. Predsednik Aleksandar Vučić čestitao je praznik pripadnicima islamske zajednice. Ove godine, zbog pandemije, praznik se obeležava drugačije, bez mnogih običaja i propisa.

Zaštitnik građana čestitao Kurban Bajram

Informer - 31.07.2020

Zaštitnik građana Zoran Pašalić čestitao je svim građanima Srbije islamske veroispovesti praznik Кurban Bajram sa željom da ga provedu u zdravlju, miru i razumevanju "Svim građanima Srbije islamske veroispovesti čestitam veliki praznik Кurban bajram koji dočekuju u ...

Pašalić čestitao Kurban bajram

Tanjug - 31.07.2020

Pašalić čestitao Kurban bajram Zaštitnik građana Zoran Pašalić čestitao je svim građanima Srbije islamske veroispovesti praznik Kurban bajram sa željom da ga provedu u zdravlju, miru i razumevanju. BEOGRAD - Zaštitnik građana Zoran Pašalić čestitao je svim građanima Srbije ...

Zorana Mihajlović čestitala Kurban-bajram

Tanjug - 31.07.2020

Zorana Mihajlović čestitala Kurban-bajram Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović čestitala je danas Kurban-bajram svim vernicima islamske veroispovesti.

Ministar Đorđević čestitao vernicima Kurban-bajram

Tanjug - 31.07.2020

Ministar Đorđević čestitao vernicima Kurban-bajram Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević čestitao je islamski praznik Kurban - bajram svim vernicima islamske zajednice Srbije.

Muslimani slave Bajram

Tanjug - 31.07.2020

Muslimani slave Bajram Muslimani širom sveta danas slave Kurban Bajram, jedan od dva najveća praznika u islamu. BEOGRAD - Muslimani širom sveta danas slave Kurban Bajram, jedan od dva najveća praznika u islamu.

Premijerka Brnabić čestitala Kurban-bajram

RTS - 31.07.2020

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić čestitala je Kurban bajram svim građanima islamske veroispovesti, reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu Nasufoviću i predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftiji Mevludu Dudiću, saopšteno je iz ...

Vučić čestitao Kurban-bajram

RTS - 31.07.2020

Predsednik Aleksandar Vučić čestitao je Kurban-bajram reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu Nasufoviću i predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftiji Mevludu Dudiću, kao i pripadnicima islamske ...

Kurban-bajram zbog pandemije bez okupljanja u džamijama

RTS - 31.07.2020

Muslimani danas obeležavaju Kurban-bajram, jedan od dva najveća praznika u islamu. Obeležavanje praznika vezano je i za odlazak vernika na Hadž u Meku i Medinu. Ove godine, zbog pandemije, praznik se obeležava drugačije, bez mnogih običaja i ...

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA MUSLIMANE: Kurban-bajram zbog pandemije bez okupljanja u džamijama

Espreso - 31.07.2020

Dr Rešad Plojović iz Prosvetno-verskog saveta Mešihata Islamske zajednice u Srbiji rekao je za RTS da se praznik obeležava prvi put u istoriji bez molitve u džamijama i bez organizovanog odlaska na sveta mesta Muslimani danas obeležavaju Kurban-bajram, jedan od dva najveća ...

Vučić čestitao Kurban-bajram

Press - 31.07.2020

31. 07. 2020. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Kurban Bajram Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu ef. Nasufoviću i predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftiji dr Mevludu ef. Dudiću kao i pripadnicima islamske zajednice.

Srebreničke džamije jutros bez struje: Ružna poruka i provokacija vjernicima

Avaz - 31.07.2020

Muslimani u Srebrenici su dočekali još jedan Kurban bajram. Na području opštine Srebrenica bajram-namaz jutros je klanjan u sedam aktivnih džemata, a centralna bajramska svečanost je održana u Bijeloj džamiji u Srebrenici.

Reis Kavazović: Ne dozvolimo da nas razlike udalje jedne od drugih

Vijesti.ba - 31.07.2020

Nemojmo dozvoliti da nas razlike udalje jedne od drugih. Ne sudite ljudima o onome u čemu je Bog konačni sudija. Činimo ono što se od nas traži, pomozimo jedni drugima i natječimo se u dobru. Mislimo o danu kada od pomoći neće biti ni imetak, ni vlast, ni moć, već čisto dobro ...

Bez struje u srebreničkim džamijama klanjan Bajram-namaz

Vijesti.ba - 31.07.2020

Na području opštine Srebrenica bajram-namaz jutros je klanjan u sedam aktivnih džemata, a centralna bajramska svečanost je održana u Bijeloj džamiji u Srebrenici. Pored Bijele džamije u gradu, bajram - namaz je klanjan i u Potočarima, Sućesci, Luci, Osmačama, Dobraku i Osatu.

Bajram-namaz klanjan u Bajrakli džamiji u Beogradu

Avaz - 31.07.2020

Bajram-namaz klanjan je jutros u Bajrakli džamiji u Beogradu, a ono što je različito u odnosu na prethodne godine je to što ovog puta zbog pandemije koronavirusa nije mogao da prisustvuje veliki broj vjernika. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije masovnost je isključena, svi ...

Kurban bajram u Crnoj Gori obilježen bez klanjanja bajram-namaza

Avaz - 31.07.2020

Proslava Kurban bajrama u Crnoj Gori danas je počela bez klanjanja bajram-namaza u džamijama. Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori odlučio je da, zbog pogoršane epidemiološke situacije usljed koronavirusa, džamije budu zatvorene na Kurban bajram.

Dedović: Bajramski ibadeti nas uče ljubavi i punini života i vjere

Vijesti.ba - 31.07.2020

Bajram namaza u Mostaru klanjan je u 39 džamije i mesdžida. Centralna manifestacija, uz pridržavanje propisanih zdravstvenih mjera, održana je na fudbalskom stadionu Univerzitetsko-sportsko-rekreativnog centra “Midhat Hujdur Hujka”.

Kurban pred Karađoz-begovu dušu

Vijesti.ba - 31.07.2020

Nakon klanjanja bajram-namaza ispred zgrade Karađoz-begove medrese i ove godine je zaklan kurban pred dušu najpoznatijeg mostarskog vakifa Karađoz-bega. Obrednom klanju kurbana prisustvovali su mostarski muftija mr. Salem ef.

Upute Islamske zajednice: Kako čestitati bajram u vrijeme korone

Avaz - 31.07.2020

Shodno infrastrukturnim mogućnostima kao i vremenskim prilikama predviđa se organizovanje klanjanja bajram-namaza na otvorenom, na tradicionalnim musalama. Čestitanja će se obaviti bez fizičkog kontakta i sa propisane distance.

Reis Husein ef. Kavazović: Ovu kušnju možemo savladati snažnim pouzdanjem u Boga i jakom voljom

Avaz - 31.07.2020

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović jutros je u Gazi Husrev-begovoj džamiji kazivao bajramsku hutbu i predvodio bajram-namaz. Današnju hutbu prenosimo u cijelosti: Hvala Allahu Uzvišenom, za sve dobro koje imamo, za svu nafaku kojom nas je obdario, za ...

Jusuf Nurkić čestitao Kurban-bajram

Vijesti.ba - 31.07.2020

Najznačajniji islamski praznik, Kurban-bajram, svim vjernicima čestitao je jutros i Jusuf Nurkić. - Bajram Šerif Mubarek Olsun! – poručio je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici najbolji bosanskohercegovački košarkaš.

Na području muftijstva bihaćkog bajram-namaz klanjan na 233 lokacije

Vijesti.ba - 31.07.2020

Na području Muftijstva bihaćkog danas je bajram-namaz klanjan na 233 lokacije. Centralna bajramska svečanost je održana u Gradskoj džamiji u Bihaću, gdje je bajram-namaz predvodio i hutbu kazivao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Ef. Ljevaković: Kušnja pandemijom prilika je da pokažemo naše vrline

Avaz - 31.07.2020

Jedna od poruka Kurban-bajrama je da biti vjernikom znači biti spreman na žrtvu za ono u šta se vjeruje i za opće dobro. U ovim danima iskušenja širenja zarazne bolesti naša spremnost na žrtvu je posebno potrebna, kazao je muftija sarajevski i zamjenik reisu-l-uleme IZBiH Enes ...

Muftija Salem ef. Dedović: Ne treba nam pesimizam, trebaju nam vrijedne ruke, volja i odlučnost

Avaz - 31.07.2020

Bajram-namaz u Mostaru klanjan je u 39 džamije i mesdžida. Centralna manifestacija, uz pridržavanje propisanih zdravstvenih mjera, održana je na fudbalskom stadionu Univerzitetsko-sportsko-rekreativnog centra “Midhat Hujdur Hujka”.

Kurban pred Karađoz-begovu dušu

Avaz - 31.07.2020

Nakon klanjanja bajram-namaza ispred zgrade Karađoz-begove medrese i ove godine je zaklan kurban pred dušu najpoznatijeg mostarskog vakifa Karađoz-bega. Obrednom klanju kurbana prisustvovali su mostarski muftija mr. Salem ef.

Idriz Hasanović donosi miris Bajrama u vaše domove

Vijesti.ba - 31.07.2020

Ovogodišnji Bajrami sigurno nisu onakvi kakve smo navikli da budu, da ih provodimo u krugu porodice, bliskih prijatelja i poznanika. Mnogo je onih koji svoje životne ciljeve ostvaruju izvan granice Bosne i Hercegovina, te je upravo to i tema spota za ”Bajramluk”.

Bez velikog broja vernika u džamijama za Kurban-bajram

Južne Vesti - 31.07.2020

Vernici islamske veroispovesti slave Kurban-bajram, jedan od 2 najveća islamska praznika kojim se slavi spremnost proroka Ibrahima da žrtvuje sina po božjoj naredbi, Praznik, koji se ove godine obeležava bez velikog broja vernika u džamijama i porodičnih poseta, nosi ime po ...

Kurban-bajram klanjan i u Zenici

Vijesti.ba - 31.07.2020

Centralna manifestacija obilježavanja Kurban-bajrama u Muftiluku zeničkom održana je jutros u Sultan Ahmedovoj džamiji u Zenici, gdje je pred nekoliko hiljada vjernika bajram-namaz predvodio i hutbu govorio muftija zenički, hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Sadik ef. Fazlagić: Mubarek dane provedimo u zdravlju i rahatluku

Avaz - 31.07.2020

Bajram-namaz na području istočne Hercegovine klanjan je u nekoliko džamija. Prema riječima hafiza Sadika efendije Fazlagića, Kurban ili Hadži-bajram , jedan je od dva najveća islamska blagdana, koji sa sobom donosi dvije velike i važne obaveze za sve muslimane svijeta.

Centralna svečanost u Kuršumlija džamiji

Avaz - 31.07.2020

Centralna bajramska svečanost za područje Medžlisa IZ Maglaj održana je jutros u Jusuf-pašinoj džamiji Kuršumliji, jednoj od najljepših potkupolnih džamija u Bosni i Hercegovini. Vjernici su, uz poštivanje epidemioloških mjera, klanjali bajram-namaz obilježavajući Kurban-bajram.

Muftija banjalučki: Jačati veze i povjerenje među ljudima

Vijesti.ba - 31.07.2020

Muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović je naglasio da treba jačati veze i povjerenje među ljudima, zajedništvo i slogu, jer je panademija koronavirusa zaustavila određene procese ljudskog života. - Pandemija je toliko osnažila pesimizam i beznađe da treba dosta mudrosti, ...

Bajramskom radošću obnovimo rodbinske i prijateljske veze

Vijesti.ba - 31.07.2020

Veliki broj vjernika prisustvovao je svečanosti klanjanja bajram-namaza, koja je upriličena u Kulturno-sportskom centru u Bugojnu, uz poštivanje preporuka kriznih štabova za preveniranje virusa COVID-19. Svečano je bilo i u svim džamijama u toj općini, te na mjestima gdje je po ...

Vučić čestitao Bajram: Ovaj praznik predstavlja istinski odraz jedinstvenosti ljudskog roda i svjedočanstvo da smo svi ...

Avaz - 31.07.2020

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom Kurban bajrama uputio je čestitku Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu ef. Nasufoviću i predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftiji dr Mevludu ef. Dudiću, kao i pripadnicima islamske zajednice.

Nekoliko desetina hiljada muslimana klanjalo bajram-namaz u kompleksu Al-Aqsa

Radio Sarajevo - 31.07.2020

Jeruzalem / Nekoliko desetina hiljada muslimana klanjalo bajram-namaz u kompleksu Al-Aqsa 31. 07. 2020. u 10:43:00 Anadolija Desetine hiljada muslimana klanjalo je bajram-namaz u džamiji Al-Aksa u Istočnom Jeruzalemu koji se nalazi pod izraelskom okupacijom , javlja Anadolu ...

Vučić čestitao Kurban bajram

Novi Magazin - 31.07.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas Kurban bajram reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu Nasufoviću i predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftiji Mevludu Dudiću i svim vernicima islamske veroispovesti.

U Fojnici se bajram-namaz klanjao i na ulicama ispred džamija

Avaz - 31.07.2020

Bajram-namaz klanjan je jutros u svim džamijama Medžlisa IZ Fojnica, a džamije su bile dobro posjećene. Klanjalo se ispred džamija, u haremima i na ulici pored džamija. Centralna svečanost klanjanja bajram-namaza na području Medžlisa IZ Fojnica održana je u Šaban-efendinoj ili ...

Porodica hadži Ejuba i hanume Ajke Hasić iz Gračanice: Bajram je radost za cijelu porodicu

Avaz - 31.07.2020

Kurban-bajram, najznačajniji praznik u muslimana, svečano se dočekuje i u toplom domu hadži Ejuba i njegove hanume Ajke u malom, prigradskom naselju Lendići kod Gračanice. Za Bajram će se, nakon bajram-namaza i klanja kurbana, okupiti cijela uža i šira porodica, odrasla djeca ...

Hrvatska: Kurban bajram pod epidemiološkim mjerama

Avaz - 31.07.2020

Muftija Hasanović je u svojoj hutbi pozvao na molitvu za uspješnu borbu protiv pandemije koja je zahvatila cijeli svijet. Upozorio je kako islam nalaže poštivanje naredbi i pridržavanje zabrana te pozvao na savjest Veliki broj vjernika klanjao je bajram-namaz u Zagrebačkoj ...

Imam Sultan Ahmedove džamije u Zenici Enes ef. Beganović: U danima Bajrama pozivam vas da pomognete sebi i drugima

Avaz - 31.07.2020

Bajram-namaz klanjan je i u džamijama širom Medžlisa islamske zajednice Zenica, a centralna svečanost održana je u Sultan Ahmedovoj džamiji u centru grada gdje je više stotina vjernika klanjalo na otvorenom. Imam Sultan Ahmedove džamije Enes ef.

Marković: Gestom Islamske zajednice iskazana briga za drugoga

Vijesti.me - 31.07.2020

Predsjednik Vlade Duško Marković čestitao je u ime Vlade i u lično ime i svim građanima islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori i u našoj dijaspori Kurban-bajram. „Dozvolite da pozdravim odluku Islamske zajednice i vjernika da se u danima ovog velikog praznika uzdrže od ...

Šćekić i Obradović: Duh zajedništva i solidarnosti da bude putokaz

Vijesti.me - 31.07.2020

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić i predsjednik Skupštine opštine Berane Novica Obradović uputili su čestitke povodom Kurban-bajrama. „Povodom velikog islamskog praznika Kurban-bajrama beranskom imamu Rahimu ef.

Bajram-namaz u Tuzli dočekao veliki broj vjernika

Avaz - 31.07.2020

I u Tuzli je dočekan Kurban-bajram klanjanjem Bajram-namaza. Bajram-namaz je predvodio i hutbu održao muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović, koji je tom prilikom poslao poruke mira i dobrote. Prateći higijensko-epidemiološke mjere koje su podrazumijevale korištenje zaštitnih ...

Cungu: Kurban-bajram da donese sklad, solidarnost i prosperitet

Vijesti.me - 31.07.2020

Predsjednik Force Nazif Cungu uputio je danas pripadnicima islamske vjeroispovijesti najljepše želje povodom velikog praznika Kurban-bajrama. "Nadam se da su Alahov mir, milost i blagostanje sa vama i vašim porodicama na ovaj veliki dan.

Ef. Dizdarević: Iskušenja koja živimo jesu teška, ali smo preživjeli i veće belaje

Avaz - 31.07.2020

Centralna bajramska svečanost na području Muftiluka zeničkog održana je u Sultan Ahmedovoj-Čaršijskoj džamiji u Zenici. Bajram-namaz je klanjan jutros u 6.12 sati, uz poštovanje svih mjera samozaštite koje su bile na snazi prilikom klanjanja džuma-namaza i drugih namaza u ...

Kurban-bajram u Bijeljini: Moramo uočiti značaj istrajnosti u vjeri i njegovati slogu

Avaz - 31.07.2020

Klanjanjem Bajram – namaza u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji, koji je predvodio Samir efendija Camić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Bijeljina, dočekan je Kurban Bajram u Bijeljini. U svojoj poruci vjernicima Samir efendija Camić je naglasio značaj istrajnosti u vjeri, ...

Kurban-bajram obilježen u Novom Pazaru

Avaz - 31.07.2020

U džamijama pri Islamskoj zajednici Srbije jutros je uz pridržavanje epidemioloških mjera klanjan bajram-namaz , čime je počelo obilježavanje Kurban-bajrama, javlja Anadolu Agency (AA). Bajram-namaz i bajramsku hutbu u jednoj od najstarijih novopazarskih džamija Hadži Hurem ...

Bajram-namaz klanjan u banjalučkoj Ferhadiji uz epidemiološke mjere

Avaz - 31.07.2020

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci vjernici su jutros uz poštivanje epidemioloških mjera klanjali bajram-namaz obilježavajući Kurban bajram. Nusret ef. Abdibegović, muftija banjalučki, poručio je da su blagdani dani gdje ljudi trebaju hoditi ka Gospodaru i sjećati se njegovih ...

Zbog epidemioloških mjera na Kosovu nije klanjan Bajram-namaz

Avaz - 31.07.2020

Na Kosovu je danas počeo Kurban bajram bez klanjanja bajramskog namaza u džamijama zbog epidemiološke situacije sa koronaviruom, javlja Anadolu Agency (AA). Kako je juče saopštio predsednik Islamske zajednice Kosova muftija Naim Trnava klanjanje namaza Kurban bajrama je otkazano ...

Bogdanović: Praznik da doprinese širenju istinskih vrijednosti i...

Vijesti.me - 31.07.2020

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je danas svim vjernicima islamske vjeroispovjesti čestitku povodom praznika Kurban-bajrama. „U duhu vjere u bolje sjutra, neka ovaj veliki praznik doprinese širenju istinskih vrijednosti tolerancije, humanosti, zajedništva i ...

Peštalić: Posjetite majke Srebrenice, njima nema ko otvoriti vrata

Avaz - 31.07.2020

Uz pridržavanje mjera zaštite od pandemije koronavirusa i uputa Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na području srebreničke općine bajram-namaz klanjan je u sedam od 22 obnovljene džamije. Klanjalo se u Potočarima, Sućeskoj, Osmačama, Osatu, Dobraku, ...

Posljednji put bajram-namaz predvodio nedavno penzionisani imam Avdo ef. Hodžić

Avaz - 31.07.2020

U svim džamijama na području Medžlisa Islamske zajednice Gračanica, jutros je klanjan bajram-namaz. Vjernici su poslušali apel Islamske zajednice o mjerama zaštite u vrijeme pandemije od koronvirusa, pa su nosili maske i koliko god se moglo držali fizičku razdaljinu.

Kurban-bajram na području MIZ Žepče

Avaz - 31.07.2020

Centralna svečanost na području Medžlisa Islamske zajednice Žepče, povodom Kurban bajrama održana je u čaršijskoj Ferhat-pašinoj džamiji. Bajram namaz klanjao je i bajramsku hutbu imamio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Žepče Džafer ef. Gračić.

Izetbegović: Pazite na svoje zdravlje i učinite sve da i ovaj Bajram pamtimo kao lijep dan

Avaz - 31.07.2020

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović nakon bajram-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu prokomentirao je aktuelnu epidemiološku situaciju.

Jonica: Samo razumijevanjem i slogom možemo savladati prepreke

Vijesti.me - 31.07.2020

Predsjednica Socijalista Crne Gore Snežana Jonica čestitala je Kurban-bajram reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću, kao i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti. "Ovaj veliki islamski praznik prilika je da se prisjetimo važnosti zajedništva, jer samo međusobnim ...

Vuksanović Stanković: Kurban-bajram da donese dodatnu snagu i...

Vijesti.me - 31.07.2020

Predsjednica Socijaldemokratske Partije Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković čestitala je Kurban-bajram vjernicima islamske vjeroispovjesti kao i Reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću. "Okupljanje porodice oko običaja proisteklih iz vjerovanja dugovječnijih ...

Jovanović čestitao Bajram: U ova teška vremena potrebno je više nego ikada pokazati razumijevanje, podršku i ljubav

Avaz - 31.07.2020

Lider liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović uputio je čestitku povodom velikog muslimanskog praznika Kurban bajrama. - U ova teška vremena, vremena iskušenja i patnji, potrebno je više nego ikada pokazati razumijevanje, podršku i solidarnost i širiti ideje ljubavi i ...

Bečić: Vrline koje Kurban-bajram slavi neophodne za izgradnju...

Vijesti.me - 31.07.2020

Predsjednik Demokratske Crne Gore čestitao je Kurban-bajram pripadnicima islamske vjeroispovijesti. "Neka vas svjetlost ovog praznika ispuni vrlinama koje će nam biti potrebne za zajednička pregnuća i izazove koje ćemo dijeliti i u narednom periodu.

Novaković: Kurban-bajram da učvrsti tradicionalne vrijednosti

Vijesti.me - 31.07.2020

Predsjednik partije Biram Crnu Goru, Radomir Novaković, čestitao je Kurban-bajram vjernicima islamske vjeroispovjesti i Reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću. "Ove 2020. godine, koja će ostati zapamćena po epidemiji koja je zahvatila cio svijet, slavićemo u ...

Skaka: Želim da ovaj blagdan učvrsti našu vjeru u vječno dobre i prave vrijednosti

Avaz - 31.07.2020

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u svoje i u ime Grada Sarajeva čestitao je Kurban bajram mr. Huseinu ef. Kavazoviću, reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i svim muslimanima u gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini, sa iskrenim željama da ga provedu u dobrom ...

Hutbu u Kajserija džamiji održao Rasim ef. Džafić

Avaz - 31.07.2020

Bajram-namaz klanjao se u svim džamijama i mesdžidima na području Muftijstva goraždanskog. Uz posebne mjere zbog pandemije koronavirusa on je obavljen i u Kajserija džamiji u Goraždu, najvećoj u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Muslimani danas obilježavaju Kurban-bajram

Dnevnik.ba - 31.07.2020

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju najveći praznik - Bajram. Bajram se kod muslimana čestita riječima "Bajram šerif mubarek olsun" što u prijevodu na znači "Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen". Odgovor je: Allah razi olsun (Neka je Allah zadovoljan tobom).

Vjernici klanjali bajram-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu

Avaz - 31.07.2020

Ispred Gazi Husrev-begove džamije okupio se određen broj vjernika da bi klanjali bajram-namaz. Kurban-bajram , najsvjetliji blagdan kod muslimana, nastupio je jutros klanjanjem bajram-namaza. Centralna bajramska svečanost održana je u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Oglasio se iz Orlanda: Jusuf Nurkić čestitao Kurban-bajram

Avaz - 31.07.2020

Najznačajniji islamski praznik, Kurban-bajram, svim vjernicima čestitao je jutros i Jusuf Nurkić . - Bajram Šerif Mubarek Olsun! – poručio je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici najbolji bosanskohercegovački košarkaš.

Pogledajte kako izgleda bajramsko jutro u Sarajevu

Avaz - 31.07.2020

Kurban-bajram, najsvjetliji blagdan kod muslimana, nastupio je jutros klanjanjem Bajram-namaza, a centralna bajramska svečanost održana je baš u Begovoj džamiji, uz poštivanje svih mjera zaštite. Nakon otklanjanog Bajram-namaza, vjernici su se uputili svojim kućama, ali neko je ...

Bajram šerif mubarek olsun želi vam redakcija portala Avaz.ba!

Avaz - 31.07.2020

Bajram šerif mubarak olsun želi vam redakcija portala Avaz.ba! Provedite ovaj Kurban-bajram u radosti, zadovoljstvu i dobrom raspoloženju, poštujući sve epidemiloloske preporuke i naredbe. Radi sebe i svojih ...

Radno vrijeme Mercator prodavnica u vrijeme Bajrama

N1 - 30.07.2020

Ovim putem želimo obavijestiti naše cijenjene kupce da prvog dana praznika Kurban-bajrama, u petak 31.07.2020.g. Mercator prodavnice na području Federacije Bosne i Hercegovine neće raditi. Izuzetak su prodavnice u Čapljini, Mostaru i Kiseljaku.

VUČEVIĆ: Želim da u ovim izazovnim vremenima iskažemo međusobno uvažavanje, jedinstvo i solidarnost

Kurir - 30.07.2020

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević čestitao je pripadnicima islamske veroispovesti Kurban -bajram. - Želim da ovaj veliki praznik provedete dobrog zdravlja, u miru i u društvu svojih najbližih, i da nas ovako značajni datumi podsete na najvažnije ljudske vrednosti.

Zoran Milanović čestitao Kurban-bajram

N1 - 30.07.2020

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je čestitku u povodu proslave Kurban-bajrama svim hrvatskim građankama i građanima islamske vjeroispovijesti. "Blagdan Kurban-bajrama poticaj je promicanju dobra, tolerancije i solidarnosti među ljudima.

Državni činovnici čestitali Kurban-bajram

RTV - 30.07.2020

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uputio je čestitku poglavarima islamske zajednice i svim građanima islamske veroispovesti koji slave Kurban-bajram. "U ime Pokrajinske vlade i svoje lično ime, svim vernicima koji slave praznik želim da ga provedu u dobrom zdravlju, ...

Muftija: Bajram uz bespotrebno skrivanje broja umrlih

Danas - 30.07.2020

Muftija Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Mevlud Dudić ocenio je uoči početka Kurban bajrama, da je pandemija korona virusa pred muslimane i čovečanstvo stavila još jedno iskušenje, na šta treba odgovoriti strpljenjem, iskrenom verom i poverenjem u Gospodara.

Muslimani u regionu još jedan Bajram dočekuju u sjeni korona virusa

N1 - 30.07.2020

S obzirom na povećanje broja slučajeva zaraze novim tipom korona virusa (COVID-19) u zemljama regije Zapadnog Balkana vraćene su određene mjere radi sprečavanja širenja korona virusa, a građani su upozoreni na nošenje maske i održavanje fizičke distance.

MINISTAR VULIN ČESTITAO KURBAN BAJRAM: Praznične dane provedite sa svojim najmilijima, ali čuvajte jedni druge

Kurir - 30.07.2020

Svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije islamske veroispovesti upućujem iskrene čestitke povodom nastupajućih praznika Kurban bajrama. U ovim teškim vremenima kada se naš narod bori sa pandemijom izazvanom širenjem virusa Kovid-19, pripadnici Ministarstva odbrane ...

Željka Cvijanović uputila čestitku povodom Kurban bajrama

N1 - 30.07.2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, povodom Kurban bajrama, uputila je čestitku reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću, muftiji banjalučkom Nusretu ef. Abdibegoviću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Srpskoj i BiH.

Sulejman Bugari: Kurban je prilika za živu komunikaciju

N1 - 30.07.2020

Hafiz Sulejman Bugari uputio je bajramsku poruku svim muslimanima i čestitao predstojeći blagdan. "Sva hvala, zahvala, veličina i moć pripadaju samo Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je Allahov blagoslov na Učitelja svijeta, Miljenika Muhammeda, a.s.

Fejzić: Žrtvujemo Kurban bajram za opšte dobro i zdravlje svih građana

N1 - 30.07.2020

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić pozvao je muslimanske vjernike u toj zemlji da prilikom proslave Kurban bajrama poštuju epidemiološke mjere. Fejzić je u bajramskoj čestitci kazao da vjernici moraju pokazati strpljenje i podnijeti žrtvu uslijed epidemije ...

Muftija Dudić: Istina o broju umrlih u sandžačkim gradovima se ne može sakriti

N1 - 30.07.2020

Predsednik Mešihata Islamske zajednice, muftija Mevlud Dudić pozvao je vernike da, u svetlu pandemije koronavirusa, bajramske dane provedu u krugu svojih domova, sa članovima svojih porodica. Ovaj Bajram i ovogodišnji hadž dočekujemo u posebnim okolnostima, koje nam ne ...

VELIKO SRCE VALJEVCA: Siniša poklonio dve ovce za siromašne Bošnjake iz Novog Pazara uoči Kurban-bajrama

Kurir - 30.07.2020

Novi Pazar - Dan uoči velikog islamskog praznika, Kurban-bajrama, iz Novog Pazara stiže priča o ljudskoj dobroti, poštovanju i razumevanju. Siniša Avramović iz Valjeva poklonio je dve ovce, kurbana, da poznati novopazarski dobrotvor Hido Muratović podeli siromašnim bošnjačkim ...

Poštovaće se mere zaštite tokom obeležavanja Kurban-bajrama

RTV - 30.07.2020

Islamska zajednica u Srbiji ovogodišnji praznik Kurban-bajram obeležiće uz minimalno zadovoljavanje verskog života, uglavnom u centralnim džamijama, zbog poštovanja mera zaštite za sprečavanje širenja virusa korona, rekao je za Tanjug reis-ul-ulema Sead Nasufović.

Milanović i Plenković čestitali Kurban bajram

N1 - 30.07.2020

Predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je čestitku u povodu proslave Kurban bajrama svim hrvatskim građankama i građanima islamske vjeroispovijesti te istaknuo da je taj blagdan poticaj u promicanju dobra, tolerancije i solidarnosti.

Akcija u Srebrenici: Od povratnika će biti otkupljeno više od 600 kurbana

N1 - 30.07.2020

Na području opštine Srebrenica svake godine se, u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, organizuje akcija otkupa kurbana od povratničkih porodica koje se bave uzgojem stoke. Faruk ef.

Ammar ef. Bašić i Maja Gasal Vražalica u Novom danu

N1 - 30.07.2020

I posljednjeg julskog dana budite uz Novi dan, jutarnji program N1 televizije, i aktuelne teme i goste iz svih segmenata bh. duštva. Sutra je prvi dan Kurban Bajrama, jednog od najvećih praznika u islamu. To su mubarek dani, dani velikog dobra, te obavljanja svete dužnosti - ...

Državni zvaničnici čestitaju Kurban bajram

Danas - 30.07.2020

Vernici islamske veroispovesti u Srbiji proslavljaju Kurban bajram, a tokom dana tim povodom pristižu čestitke državnih zvaničnika, u kojima su glavne poruke mira i solidarnosti. Mirović: Neka ovaj dan bude ispunjen radošću Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uputio je ...

Centralna bajramska svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji

N1 - 30.07.2020

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom nastupajućeg Kurban-bajrama bit će održana sutra u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, prenosi Anadolija. Bajram-namaz će predvoditi i bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Islamske ...

Dodik čestitao Bajram: Neka vas ovaj praznik uputi na činjenje dobrih dijela

N1 - 30.07.2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim vjernicima islamske vjeroispovijesti predstojeći praznik Kurban-bajram sa željom da ovaj vjerski praznik proslave u zdravlju, miru i radosti. "Povodom Kurban-bajrama, jednog od najvećih muslimanskih praznika, svim vjernicima ...

Bajramska poruka reisa Kavazovića: Krenemo putem duhovne obnove i preporoda

N1 - 30.07.2020

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović uputio je poruku povodom nastupajućeg praznika Kurban bajrama. Poruku prenosimo u cjelosti: "U ime Allaha Milostivog, Samilosnog Hvala Allahu, koji Svojom moći i znanjem određuje sudbine ljudi.

Kosovski muftija: Neće biti klanjanja Kurban bajrama u džamijama na Kosovu

Danas - 30.07.2020

Kosovski muftija Naim Trnava izjavio je danas da se zbog pogoršane situacije usled korona virusa, namaz za Kurban bajram neće klanjati u džamijama na Kosovu. Trnava je u obraćanju građanima Kosova pred veliki muslimanski praznik Kurban bajram, kazao da je to doprinos očuvanju ...

"Previše smo uprljali obraze pa nam je maska jedino rešenje"

B92 - 30.07.2020

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović čestitao je vernicima islamske veroispovesti Kurban-bajram. Nasufović je u poruci povodom praznika poručio da je teško reći ko je kriv za pojavu zarazne bolesti, ali da je siguran da smo svi manje ili više odgovorni.

Dudić: Virus opomena čoveku da postane bolji

Tanjug - 30.07.2020

Dudić: Virus opomena čoveku da postane bolji Predsednik Mešihata muftija Mevlud Dudić čestitao je vernicima islamske veroispovesti Kurban-bajram i poručio da je pandemija virusa korona stavila čovečanstvo pred iskušenje i da opominje čoveka da postane bolji, jer put kojim je ...

Nasufović: Previše smo uprljali obraze, maska jedino rešenje

Tanjug - 30.07.2020

Nasufović: Previše smo uprljali obraze, maska jedino rešenje Reisu-l-uleme Sead Nasufović čestitao je danas vernicima islamske veroispovesti Kurban-bajram i poručio da je teško reći ko je kriv za pojavu zarazne bolesti, ali da je siguran da smo svi manje ili više odgovorni.

Bajramska poruka muftije Dudića: Virus opomena čoveku da postane bolji

RTS - 30.07.2020

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud Dudić čestitao je vernicima islamske veroispovesti Kurban-bajram i poručio da je pandemija koronavirusa stavila čovečanstvo pred iskušenje i da opominje čoveka da postane bolji, jer put kojim je krenuo "vodi u ...

Čestitke povodom Kurban Bajrama

Tanjug - 30.07.2020

Čestitke povodom Kurban Bajrama Više zvaničnika danas je čestitalo pripadnicima islamske zajednice predstojeći Kurban Bajram. BEOGRAD - Više zvaničnika danas je čestitalo pripadnicima islamske zajednice predstojeći Kurban Bajram.

Nasufović čestitao Kurban-bajram: Previše smo uprljali obraze pa nam je maska jedino rešenje

RTS - 30.07.2020

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović čestitao je vernicima islamske veroispovesti Kurban-bajram i poručio da je teško reći ko je kriv za pojavu zarazne bolesti, ali da je siguran da smo svi manje ili više ...

Čestitke za Kurban-bajram

RTS - 19.07.2021

Povodom praznika Kurban-bajrama predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku vernicima islamske ...

Muftija: Bajram uz bespotrebno skrivanje broja umrlih

Beta - 30.07.2020

Foto: print screen/youtube Muftija Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Mevlud Dudić ocenio je uoči početka Kurban bajrama, da je pandemija korona virusa pred muslimane i čovečanstvo stavila još jedno iskušenje, na šta treba odgovoriti strpljenjem, iskrenom verom i poverenjem u ...

Mirović čestitao Kurban-bajram

Tanjug - 30.07.2020

Mirović čestitao Kurban-bajram Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uputio je čestitku poglavarima islamske zajednice i svim građanima islamske veroispovesti koji slave Kurban-bajram. BEOGRAD - Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uputio je čestitku poglavarima ...

Gojković čestitala predstojeći Kurban bajram

Tanjug - 30.07.2020

Gojković čestitala predstojeći Kurban bajram Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković čestitala je svim građanima Srbije islamske veroispovesti predstojeći praznik Kurban bajram. BEOGRAD - Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković čestitala je svim građanima ...

Bajram uz bespotrebno skrivanje broja umrlih

Politika - 30.07.2020

Muftija Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Mevlud Dudić ocenio je uoči početka Kurban bajrama, da je pandemija korona virusa pred muslimane i čovečanstvo stavila još jedno iskušenje, na šta treba odgovoriti strpljenjem, iskrenom verom i poverenjem u Gospodara.

Afganistan: U eksploziji automobila-bombe poginulo najmanje 18 ljudi

Al Jazeera - 30.07.2020

Napad se dogodio nekoliko sati prije početka primirja povodom Kurban-bajrama. Talibani su najavili prekid vatre u trenutku kada je u cijeloj zemlji došlo do eskalacije nasilja Reuters Nekoliko sati uoči početka trodnevne obustave oružanih sukoba povodom muslimanskog praznika ...

Čestitke državnih zvaničnika za predstojeći Kurban bajram

Politika - 30.07.2020

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković čestitala je svim građanima Srbije islamske veroispovesti predstojeći praznik Kurban bajram. „Svim građanima Srbije islamske vere čestitam predstojeći praznik Kurban bajram, sa iskrenom željom da ga provedu u zdravlju, miru i ...

Poštovaće se mere zaštite tokom obeležavanja Kurban-bajrama

Tanjug - 30.07.2020

Poštovaće se mere zaštite tokom obeležavanja Kurban-bajrama Islamska zajednica u Srbiji ovogodišnji praznik Kurban-bajram obeležiće uz minimalno zadovoljavanje verskog života, uglavnom u centralnim džamijama, zbog poštovanja mera zaštite za sprečavanje širenja virusa korona, ...

Bajramska poruka reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića: Krenimo putem duhovne obnove i preporoda

Avaz - 30.07.2020

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović uputio je bajramsku poruku koju prenosimo u cjelosti: - U ime Allaha Milostivog, Samilosnog Hvala Allahu, koji Svojom moći i znanjem određuje sudbine ljudi.

Centralna bajramska svečanost sutra u Gazi Husrev-begovoj džamiji, obavezne maske te fizička distanca

Avaz - 30.07.2020

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom nastupajućeg Kurban-bajrama biće održana sutra u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Bajram-namaz će predvoditi i bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i ...

Predaja kurbanskog mesa na dva punkta

Avaz - 30.07.2020

U Regionalnom odboru „Merhamet“ MDD Tuzla vrše se intezivne pripreme za prijem kurbanskog mesa građana, namijenjenog Narodnoj kuhinji „Imaret“. Zbog činjenice da je Kurban-bajram ušao u najtoplije ljetno vrijeme, još prošle godine došlo je do promjene ranijeg pojedinačnog načina ...

Zoran Milanović čestitao Kurban-bajram

Vijesti.ba - 30.07.2020

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je čestitku u povodu proslave Kurban-bajrama svim hrvatskim građankama i građanima islamske vjeroispovijesti. "Blagdan Kurban-bajrama poticaj je promicanju dobra, tolerancije i solidarnosti među ljudima.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta IZ sutra u Gazi Husrev-begovoj džamiji

Vijesti.ba - 30.07.2020

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom nastupajućeg Kurban-bajrama biće održana sutra u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Bajram-namaz će predvoditi i bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i ...

U napadu automobilom bombom južno od Kabula ubijeno 17 osoba

Vijesti.ba - 30.07.2020

U eksploziji automobila bombe južno od Kabula poginulo je 17 i povrijeđena je 21 osoba, saopćile su afganistanske vlasti i dodale da se napad dogodio malo prije početka prekida vatre koji su obećali talibani za vrijeme obilježavanja muslimanskog praznika Kurban-bajrama, javlja ...

Bajramska sjećanja Nure i Salke Muratovića iz Budaka: Ašikovalo se, igralo i pjevalo

Avaz - 30.07.2020

Nakon što su obrali maline na svojoj plantaži, bračni par Nura (68) i Salko (70) Muratović iz Budaka kod Srebrenice posvetili su se uređenju avlije i kuće za bajramske blagdane. Sada to rade sami, a ranije, kažu, udruže se cure iz sela, očiste sve kuće i avlije, opere se svečana ...

U napadu automobilom bombom južno od Kabula ubijeno 17 osoba

Avaz - 30.07.2020

U eksploziji automobila bombe južno od Kabula poginulo je 17 i povrijeđena je 21 osoba, saopćile su afganistanske vlasti i dodale da se napad dogodio malo prije početka prekida vatre koji su obećali talibani za vrijeme obilježavanja muslimanskog praznika Kurban-bajrama, javlja ...

Bosanski kurban zamiriše i kod komšija nemuslimana i kod siromašnih

Vijesti.ba - 30.07.2020

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu, sutra proslavljaju Kurban Bajram ili Hadžijski Bajram. Ove godine se Bajram dočekuje u ozračju koronavirusa, sa mjerama koje su svuda u svijetu uvedene, ali imam Alipašine džamije u Sarajevu mr. Muhamed ef.

Erdoanova poruka povodom Kurban-bajrama

Avaz - 30.07.2020

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) je u video poruci objavljenoj povodom Kurban-bajrama poželio sretne bajramske praznike muslimanima u Turskoj i u cijelom svijetu, javlja Anadolija.

U Srebrenici i ove godine akcija kupovine kurbana od povratnika

Vijesti.ba - 30.07.2020

Centralna bajramska svečanost za područje opštine Sebrenica biće održana u Bijeloj džamiji, a ukoliko bude potrebe, bit će otvorena i Čaršijska džamija. Bajram-namaz će se klanjati u još šest džamija na području te opštine.

Reis Kavazović: Ne dozvolimo bolesti da naruši našu radost

Vijesti.ba - 30.07.2020

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović uputio je bajramsku poruku koju prenosimo u cjelosti: U ime Allaha Milostivog, Samilosnog Hvala Allahu, koji Svojom moći i znanjem određuje sudbine ljudi.

Muslimani sutra dočekuju prvi dan Kurban-bajrama

Vijesti.ba - 30.07.2020

Prema Takvimu Islamske zajednice muslimani u BiH sutra dočekuju prvi dan Kurban-bajrama ili Hadži bajrama. Centralna bajramska svečanost bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Bošnjački savjet: Danas nam više nego ikad treba nada u bolje...

Vijesti.me - 30.07.2020

Bošnjači savjet na čelu sa Ejupom Nurkovićem čestitao je Bajram svim pripadnicima muslimanske vjeroispovijesti. "Reisu IZ-e u Crnoj Gori, Rifat ef Fejziću i svim muslimanima u zemlji, dijaspori i regiji upućujem najiskrenije čestitke u povodu nastupajućeg Kurban bajrama, uz ...

Pokucajmo na vrata ugroženim i nemoćnim, pružimo pomoć

Vijesti.ba - 30.07.2020

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ukazao je danas u povodu predstojećeg Kurban-bajrama da je neophodno okrenuti se najvećim vrijednostima u životu te pružiti pomoć ugroženim i nemoćnim. U čestitki muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini i dijaspori, Salkić je ...

Fejzić: Bajramski dani donose radost i ohrabrenje za novi iskorak...

Vijesti.me - 30.07.2020

Kurban bajrama je najradosniji praznik u islamskoj tradiciji, dlikuje ga radost hadžiluka i kurbana, neiscrpnih resursa duhovnog pročišćenja i spone vjernika sa Stvoriteljom, kazao je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

Plenković čestitao Kurban-bajram

Index.hr - 30.07.2020

PREMIJER Andrej Plenković uputio je u ime hrvatske vlade i svoje osobno ime čestitku u povodu blagdana Kurban-bajrama predsjedniku Mešihata Islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj muftiji Azizu efendiji Hasanoviću i svim građankama i građanima islamske vjeroispovijesti.

Đukanović čestitao Kurban-bajram

Vijesti.me - 30.07.2020

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom Kurban-bajrama, reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću i svim vjernicima islamske vjeroispovjesti uz najbolje želje za zdravlje, napredak i za ličnu i porodičnu sreću, saopšteno je iz kabineta ...

U Avganistanu 17 mrtvih u eksploziji automobila bombe

Vijesti.me - 30.07.2020

U eksploziji automobila bombe južno od Kabula poginulo je 17 i povrijeđena je 21 osoba, saopštile su avganistanske vlasti i dodale da se napad dogodio malo prije početka prekida vatre koji su obećali talibani za vrijeme obilježavanja muslimanskog praznika Kurban-bajrama.

Abazović čestitao Kurban-bajram: Žrtvujmo se za univerzalne...

Vijesti.me - 30.07.2020

Svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti, u svoje i u ime Građanskog pokreta URA, Kurban-bajram čestitao je predsjednik GP URA Dritan Abazović. On je u čestitci naveo da je Kurban-bajram blagdan radosti i blagostanja koji na poseban način povezuje ljude i obnavlja zajedništvo.

Zvizdić čestitao Kurban-bajram

Vijesti.ba - 30.07.2020

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić uputio je čestitku u povodu Kurban-bajrama reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu ef. Kavazoviću i svim muslimanima u BiH i dijaspori. Čestitku dr.

Mihailo čestitao Kurban bajram

Vijesti.me - 30.07.2020

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo čestitao je reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti Kurban bajram, poželivši im ličnu i porodičnu sreću, zdravlje i napredak.

Bajram podsticaj za jačanje međusobnog poštovanja i solidarnosti

Vijesti.ba - 30.07.2020

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, u povodu Kurban-bajrama, uputio je čestitke reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu ef. Kavazoviću i muftiji banjalučkom Nusretu ef. Abdibegoviću.

Predsjednik Milanović uputio iskrene čestitke u povodu proslave Kurban bajrama

Vecernji.hr - 30.07.2020

Blagdan Kurban bajrama poticaj je promicanju dobra, tolerancije i solidarnosti među ljudima, poručio je Milanović Predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je čestitku u povodu proslave Kurban bajrama svim hrvatskim građankama i građanima islamske vjeroispovijesti.

Čović: Neka Bajram bude poticaj u ovim izazovnim vremenima

Vijesti.ba - 30.07.2020

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović čestitao je Kurban bajram reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću i svim vjernicima islamske vjere u Bosni i Hercegovini.

Izetbegović: Neka nam Bajram oplemeni dušu

Vijesti.ba - 30.07.2020

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović čestitao Kurban bajram sa željom svim muslimanima u Bosni i Hercegovini, Sandžaku i dijaspori da Kurban bajram provedu u zdravlju i blagostanju, u krugu porodice, prijatelja i komšija, saopćeno je iz SDA.

Šefik Džaferović čestitao Kurban- bajram

Vijesti.ba - 30.07.2020

Reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću i svim muslimanima u Bosni i Hercegovini, dijaspori i regiji upućujem najiskrenije čestitke u povodu nastupajućeg Kurban-bajrama. Bajramsku radost podijelimo s porodicima, prijateljima i komšijama, kako je to uobičajeno u našoj ...

Nimanbegu čestitao predstojeći Kurban Bajram

Vijesti.me - 30.07.2020

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Genci Nimanbegu, čestitao je svim vjernicima islamske vjeroispovijesti predstojeći praznik Kurban Bajram. On se posebno obratio reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifatu Fejziću.

Čavara uputio bajramsku čestitku svim vjernicima islamske vjere

Vijesti.ba - 30.07.2020

U povodu islamskog blagdana Kurban bajrama, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je prigodnu čestitku svim vjernicima islamske vjere. - Svim vjernicima islamske vjere čestitam Kurban bajram, sa željom da vam blagdanski dani budu ispunjeni radošću, mirom i ...

Mahmutbegović: Neka mubarek dani pred nama budu prilika da budemo bolji ljudi

Vijesti.ba - 30.07.2020

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović uputila je čestitku svim muslimanima u BiH i dijaspori povodom Kurban-bajrama. - Svim muslimanima u Bosni i Hercegovini i dijaspori želim da mubarek dane Kurban-bajrama provedu u dobrom zdravlju, porodičnom ...

Dunović čestitao Kurban bajram

Vijesti.ba - 30.07.2020

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović uputio je čestitku povodom Kurban bajrama reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH, mr. Huseinu ef. Kavazoviću i svim građanima BiH koji obilježavaju ovaj praznik. - Ekselencijo, ovim putem Vama i svim građanima islamske vjere želim ...

Dodik uputio čestitku povodom Kurban-bajrama

Vijesti.ba - 30.07.2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim vjernicima islamske vjeroispovijesti predstojeći praznik Kurban-bajram sa željom da ovaj vjerski praznik proslave u zdravlju, miru i radosti. - Povodom Kurban-bajrama, jednog od najvećih muslimanskih praznika, svim ...

Komšić uputio čestitku povodom Kurban-bajrama

Vijesti.ba - 30.07.2020

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je čestitku reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu ef. Kavazoviću i svim muslimanima u Bosni i Hercegovini i dijaspori povodom Kurban-bajrama.

Tegeltija čestitao Kurban-bajram

Vijesti.ba - 30.07.2020

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je povodom Kurban-bajrama uputio čestitku reis-ul-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu ef. Kavazoviću, muftijama, imamima i svim vjernicima islamske vjere u Bosni i Hercegovini.

Čubrilović: Bajram veliki praznik darivanja, dobrote i humanosti

Vijesti.ba - 30.07.2020

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubilović uputio je danas iskrene čestitke povodom Kurban-bajrama reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću, muftijama, imamima i svim muslimanima u Bosni i Hercegovini ... ...

Višković: Bajram prepoznatljiv po duhu zajedništva i solidarnosti

Vijesti.ba - 30.07.2020

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je čestitku povodom Kurban-bajrama reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću, muftijama, imamima i svim muslimanima u Bosni i Hercegovini. Izrazio je nadu da će radosne trenutke tog velikog praznika podijeliti s najbližima.

Bajram podstrek za međusobno poštovanje, zbližavanje i toleranciju

Vijesti.ba - 30.07.2020

Predsjednica manjeg bh. entiteta RS Željka Cvijanović, povodom Kurban-bajrama, uputila je čestitku reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću, muftiji banjalučkom Nusretu ef. Abdibegoviću i svim vjernicima islamske vjere u RS i BiH.

Ef. Adilović: Bajram slaviti u skladu s vjerskim propisima, čuvati najmilije

N1 - 29.07.2020

Budući da ovih dana, tokom obilježavanja Kurban bajrama prinosimo žrtvu treba iz toga da izvučemo poruku, iz žrtvovanja kurbana, a to je da mi treba da budemo spremni da žrtvujemo dio svoga vremena, dio svojih sredstava, dio svoje udobnosti za opće dobro, za dobro svoje ...

Jusić: Šta moraju znati ljudi koji planiraju doći na bajram-namaz u džamiju

N1 - 29.07.2020

Muhamed Jusić, savjetnik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, priznati teolog, arabista, kolumnista i autor, za N1 je o predstojećem prazniku Kurban-bajramu, koji će muslimani obilježiti za dva dana. Gostujući u emisiji Novi dan, Jusić je pojasnio instrukciju reisu-l-uleme ...

Čestitka župana Bože Galića povodom Kurban-bajrama

N1 - 29.07.2020

Župan Božo Galić uputio je čestitku glavnom gunjanskom imamu Idrizu efendiji Bešiću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti, a povodom blagdana Kurban bajrama. Tekst čestitke slijedi u nastavku: „U ime Vukovarsko-srijemske županije i svoje osobno, upućujem Vama i svim ...

Crna Gora: Bez klanjanja bajram-namaza zbog epidemije

N1 - 29.07.2020

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori odlučio je da se bajram-namaz neće klanjati u vjerskim objektima zbog pogoršane epidemiološke situacije u državi. Iz Mešihata su kazali da je takva odluka donijeta uslijed mjera Nacionalnog kordinacionog tijela za zarazne bolesti, prema ...

Afganistanski talibani najavili prekid vatre za Kurban-bajram

Al Jazeera - 29.07.2020

Talibanski borci u Afganistanu najavili su da će poštovati trodnevni prekid vatre za muslimanski vjerski praznik Kurban-bajram, koji počinje u petak. Ukoliko vladine snage napadnu talibanske borce, oni će odgovoriti, poručio je glasnogovornik talibana EPA - Ilustracija ...

Crna Gora: Bez klanjanja bajram-namaza zbog epidemije

Al Jazeera - 29.07.2020

Iz Mešihata su kazali da je takva odluka donijeta uslijed mjera Nacionalnog kordinacionog tijela za zarazne bolesti. Odluka je posljedica širih konsultacija unutar Islamske zajednice EPA Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori odlučio je da se bajram-namaz neće klanjati u ...

Islamska zajednica dala upute: Evo kako će se klanjati bajram-namaz

Radio Sarajevo - 29.07.2020

BiH / Islamska zajednica dala upute: Evo kako će se klanjati bajram-namaz 29. 07. 2020. u 23:14:00 Radiosarajevo.ba Zbog pogoršane epidemiološke situacije , a povodom nastupanja Kurban-bajrama , reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef.

Visoki predstavnik čestitao Kurban-bajram

Vijesti.ba - 29.07.2020

Povodom velikog muslimanskog praznika Kurban-bajrama, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko danas je uputio čestitku svim muslimanima u Bosni i Hercegovini. - Kurban-bajram svojom simbolikom zajedništva, darivanja, požrtvovnosti i brige može poslužiti kao trajna inspiracija ...

Islamska zajednica objavila detaljne upute o obilježavanju Bajrama

Vijesti.ba - 29.07.2020

Kurban-bajram muslimani će obilježiti u okolnostima pandemije koronavirusa. Iz federalnog Ministarstva zdravstva i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini imaju savjete za građane kako obilježiti ovaj blagdan. Reisul-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef.

Bajramska čestitka predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića

Vijesti.ba - 29.07.2020

Povodom predstojećeg Kurban-bajrama, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić uputio je čestitku reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu ef. Kavazoviću, kao i muslimanima u Bosni i Hercegovini, regionu i širom svijeta.

Vjernici tokom bajram-namaza trebaju imati svoju sedžadu i držati se propisanih mjera

Avaz - 29.07.2020

Kurban-bajram m uslimani će obilježiti u okolnostima pandemije koronavirusa. Iz federalnog Ministarstva zdravstva i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini imaju savjete za građane kako obilježiti ovaj blagdan. Reisul-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef.

Bajramska čestitka predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića

Avaz - 29.07.2020

Povodom predstojećeg Kurban-bajrama, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić uputio je čestitku reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu ef. Kavazoviću, kao i muslimanima u Bosni i Hercegovini, regionu i širom svijeta.

Puljić uputio čestitku povodom Kurban-bajrama

Vijesti.ba - 29.07.2020

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uputio je čestitku povodom Kurban-bajrama reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu ef. Kavazoviću i svim muslimanima u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Hodočasnici sutra borave na Brdu Milostii, na Arefatu

Vijesti.ba - 29.07.2020

Oko hiljadu hodočasnika, sutra će boraviti na Brdu Milosti, na Arefatu u Mekki. Zbog pandemije virusa korona ove godine, po odluci Ministarstva za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije, hadž će obaviti oko hiljadu vjernika koji već borave u Kraljevini, a među njima su i ...

Mostarski muftija Dedović uputio bajramsku čestitku

Vijesti.ba - 29.07.2020

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović u povodu nastupajućih mubarek dana Kurban-bajrama svim muslimanima na području Muftijstva i bošnjačke dijaspore uputio je bajramsku čestitku u kojoj ih podsjeća na aktuelne kušnje, ljudsko dostojanstvo, strpljenje i saosjećanje.

Valentin Incko čestitao Kurban-bajram

Avaz - 29.07.2020

Povodom velikog muslimanskog praznika Kurban-bajrama, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko (Inzko) danas je uputio čestitku svim muslimanima u Bosni i Hercegovini. - Kurban-bajram svojom simbolikom zajedništva, darivanja, požrtvovnosti i brige može poslužiti ...

Upute islamske zajednice: Bajram u doba korone

N1 - 28.07.2020

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, a povodom nastupanja Kurban-bajrama, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je dao instrukciju svim organima i institucijama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Talibani proglasili prekid vatre, ali samo na tri dana

B92 - 28.07.2020

Kabul -- Talibani su objavili da neće sprovoditi vojne operacije u Avganistanu tri dana za vreme muslimanskog praznika Kurban-bajrama koji počinje ovog vikenda. U saopštenju u kome se obećava kratak predah u borbama portparol talibana Zaibulah Mudžahed rekao je da je ...

Vlada Afganistana i talibani dogovorili prekid vatre tijekom Kurban-bajrama

N1 - 28.07.2020

Vlada Afganistana i vođe talibana suglasili su se u utorak da krajem tjedna u toj zemlji na snagu stupi trodnevni prekid vatre kada nastupi veliki muslimanski blagdan Kurban-bajram. Talibani su u priopćenju naveli da su svojim borcima zapovjedili poštivanje 72-satnog prekida ...

TALIBANI NAJAVILI PREKID VATRE U AVGANISTANU: Oglasio se portparol Zabihulah Mudžahid

Srbija Danas - 28.07.2020

Talibanski ekstremisti u Avganistanu najavili su danas da će poštovati trodnevni prekid vatre za muslimanski verski praznik Kurban-bajram, koji počinje u petak. - Da bi naši ljudi proveli tri dana Kurban-bajrama u samopouzdanju i sreći, svim borcima je rečeno da ne izvode bilo ...

Avganistan: Talibani najavili prekid vatre za Kurban-bajram

Tanjug - 28.07.2020

Avganistan: Talibani najavili prekid vatre za Kurban-bajram Talibanski ekstremisti u Avganistanu najavili su danas da će poštovati trodnevni prekid vatre za muslimanski verski praznik Kurban-bajram, koji počinje u petak.

Vlada Afganistana i talibani dogovorili prekid vatre tijekom Kurban-bajrama

Index.hr - 28.07.2020

VLADA Afganistana i vođe talibana suglasili su se u utorak da krajem tjedna u toj zemlji na snagu stupi trodnevni prekid vatre kada nastupi veliki muslimanski blagdan Kurban-bajram. Talibani su u priopćenju naveli da su svojim borcima zapovjedili poštivanje 72-satnog prekida ...

Bajram namaz se neće klanjati u vjerskim objektima IZ zbog...

Vijesti.me - 28.07.2020

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Crnoj Gori odlučio je da se bajram namaz neće klanjati u vjerskim objektima, zbog pogoršane epidemiološke situacije u državi. „Odluka je posljedica širih konsultacija unutar IZ i opšte saglasnosti da je mjera ograničenja do 20 vjernika u ovoj ...

Organiziranje vjerskih aktivnosti za vrijeme Kurban-bajrama

Vijesti.ba - 28.07.2020

Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića danas je održana redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, na kojoj je, između ostalog, usvojen Prijedlog za organiziranje vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme Kurban - ...

Crveni križ ŽS organizira prijem kurbanskog mesa za Centralnu kuhinju

Dnevnik.ba - 28.07.2020

Crveni križ Sarajevske županije i ove godine organizira prijem kurbanskog mesa za Centralnu kuhinju, u kojoj se u srpnju priprema 1.072 obroka dnevno i distribuira na 19 lokacija na području Županije Sarajevo. Upućen je apel građanima da prilikom nabavke i vjerskog obrednog ...

Crveni križ KS organizuje prijem kurbanskog mesa za Centralnu kuhinju

Vijesti.ba - 28.07.2020

Crveni križ Kantona Sarajevo i ove godine organizuje prijem kurbanskog mesa za Centralnu kuhinju, u kojoj se u julu priprema 1.072 obroka dnevno i distribuira na 19 lokacija na području Kantona Sarajevo. Upućen je apel građanima da prilikom nabavke i vjerskog obrednog klanja ...

Za Bajram neradni dani petak, subota i nedjelja

Vijesti.me - 28.07.2020

Neradni dani povodom vjerskog praznika – Kurbanskog bajrama, za zaposlene islamske vjeroispovjesti biće petak, subota i nedjelja, saopšteno je iz Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Iz tog resora su objasnili da na osnovu Zakona o svetkovanju vjerskih praznika, zaposleni ...

Reis Kavazović donio novu instrukciju za Kurban-bajram

N1 - 27.07.2020

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović donio je novu Instrukciju kojom se određuju novi uslovi obavljanja namaza u džamijama i obavljanje predstojećeg bajram-namaza. Kako javlja Faktor , navedeno je da se u džamijama klanjaju samo farz ...

Prvi dan Kurban bajrama u petak, bez tradicionalnih prijema

N1 - 27.07.2020

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban bajrama, odnosno 10. zul-hidždže 1441. hidžretske godine pada u petak, 31. jula 2020. godine. Centralna bajramska svečanost bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu ...

SOS Dječija sela BiH primat će kurbansko meso prvog dana Bajrama

Vijesti.ba - 27.07.2020

SOS Dječija sela BiH će usljed situacije izazvane pandemijom koronavirusa, donacije kurbanskog mesa primati samo prvog dana Kurban-Bajrama, u petak, 31.jula u SOS Dječijim selima Gračanica i Sarajevo, saopćeno je iz te organizacije.

U petak prvi dan Kurban-bajrama, zbog pandemije neće biti tradicionalnog prijema

Avaz - 27.07.2020

Prema Takvimu Islamske zajednice prvi dan Kurban bajrama, odnosno 10. zul-hidždže 1441. h.g. pada u petak, 31. jula 2020. godine. Centralna bajramska svečanost bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein ef.