TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Sve više mojih sjećanja pretvara se u zvuk

Danas - 23.05.2020

Četvrtak, 14. maj: Dnevnik može biti zahvalna forma, ali iz njega uvijek vreba opasnost da se čovjek zapetlja u ceremonijalnost sopstvenih misli. Ovo će, dakle, biti više notes, skup fragmenata i skica, negoli dovršen tekst, ako nešto tako uopće postoji.

Trudite se, radite se…

Radio Sarajevo - 23.05.2020

Inventura / Trudite se, radite se… 23. 05. 2020. u 07:58:00 Piše: Faruk Vele Pred vama je Inventura u kojoj podvlačimo crtu pod još jednu sedmicu koja je iza nas. Subota, 16. maj Das ist Walter! Došao je i taj dan.

JERGOVIĆ: "PROTIV INSTANT ANTIFAŠIZMA" - Zašto su hrvatski pisci napustili PEN Centar BiH

Espreso - 22.05.2020

Đavo je uvek bio i ostao u detaljima. Na prvi pogled nije bilo lako razumeti prave razloge pisaca koji su se samoisključili iz PEN Centra BiH, ali ovaj analitički tekst crnogorskog novinara Dragoslava Dedovića daje do sada najpreciznije objašnjenje. PEN Centar BiH je 9. 5.

Kurspahić: Lažni promotori 'europskih vrijednosti'

R.S.Evropa - 22.05.2020

(Mišljenja izrečena u komentaru ne odražavaju nužno stavove RSE) U nesretnoj zemlji, u kojoj svaki provincijalac zakićen akademskom titulom kupljenom na lokalnim "univerzitetima" i "sveučilištima", lako može naći sponzore za poricanje u televizijskim "dokumentarnim serijama" i ...

Kardinal Puljić za Dnevnik.ba: Boli me što su Hrvati katolici proglašeni...

Dnevnik.ba - 22.05.2020

Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić u intervjuu za Dnevnik.ba govori posljedicama hajke koja se u podigla u Sarajevu povodom održavanja svete mise za žrtve Bleiburga, "antifašističkim" prosvjedima, ulozi medija u podizanju hajke, NDH i ustaškim zločinima, kao i o ...

Jergoviću i drugovi, dobro došli u klub “fašista”

Dnevnik.ba - 22.05.2020

Kad god bi se neka javna osoba iz kategorije “poštenih Hrvata” usudila iskočiti iz dominantnog narativa bošnjačkog Sarajeva, automatski je brisana iz “raje” i prekvalificirana u mrsku kategoriju “fašista". Piše: Nino Raspudić za Večernji.hr .

Prepreke da se ide naprijed, nakon Rezolucije o poštivanju žrtava fašizma

R.S.Evropa - 21.05.2020

Određivanje zakonskog ili općenito društvenog odnosa prema naslijeđu kolaboracionističkih režima, ideologija i slično, funkcionalno neće značiti ništa, jer je revizionizam postao gotovo službena politika nacionalnih stranaka u BiH, kaže istoričar i publicista Dragan Markovina, ...

Ideologija pravi razdor: Niz pisaca napustilo PEN Centar

N1 - 21.05.2020

Nevolje ideoloških pozicioniranja u PEN Centru Bosne i Hercegovine još su žarišna tačka kulturne rasprave u Bosni i Hercegovini, koja - kako vrijeme odmiče - sve je manje kulturna, barem u onom osnovnom značenju kulture.

Puljić: Komšić nikad nije pozitivno govorio o Hrvatima i katolicima

Avaz - 21.05.2020

Kardinal Vinko Puljić u intervjuu za Radio "Marija" i Katolički tjednik komentarisao je i izjavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji je nakon mise za Blajburg u sarajevskoj Katedrali kazao kako je “sretan zbog činjenice da nas neprijatelji ovog grada nisu nadmudrili" .

Kardinal Puljić: Odajem priznanje reisu Kavazoviću, mitropolit je iznenadio

Avaz - 23.05.2020

Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić u intervjuu za mostarski portal Dnevnik.ba govorio je o posljedicama navodne hajke koja se podigla u Sarajevu povodom održavanja svete mise za žrtve Blajburga , kazavši da je u glavnom gradu BiH stvorena atmosfera da je odjednom svaki ...