TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Astronomija: NASA iščekuje uzorak asteroida Benu, koji se smatra najrizičnijim po Zemlju

Danas - 24.09.2023

Sedmogodišnja svemirska misija ispitivanja nebeskog tela, koje naučnici opisuju kao najopasniju stenu po Zemlju u Sunčevom sistemu, uskoro će doći do dramatičnog završetka. Letelica Oziris-Reks donosi na našu planetu uzorak „tla“ sa površine asteroida Benu.

Najveći uzorak asteroida u povijesti NASA-e stiže na Zemlju, mora napraviti opasan manevar

N1 - 24.09.2023

Putovanju započetom prije sedam godina došao je kraj, a najveći dosad prikupljeni uzorak asteroida i prvi za američku svemirsku agenciju NASA trebao bi u nedjelju, 24. rujna, stići u pustinju u američkoj državi Utah.

Kapsula sa najvećim uzorkom asteroida ikada uspešno stigla na Zemlju

N1 - 24.09.2023

Kapsula sa najvećim uzorkom asteroida ikada prikupljenog, i prvim za američku svemirsku agenciju NASA, uspešno je stigla na Zemlju, prizemljivši se u pustinji u Juti, što su čitaoci N1 portala mogli da prate uživo na našem sajtu.

Na Zemlju se danas NASA-inom letjelicom vraća najveći uzorak asteroida dosad prikupljen

Dnevnik.hr - 24.09.2023

NASA-ina svemirska letjelica koja nosi najveći ikada uzorak tla s asteroida trebala bi se vratiti na Zemlju, spuštajući se padobranom u pustinju američke svezne države Utah, kako bi isporučila navedeni komad asteroida.

"Benu bi mogao da uništi kontinent": Naučnici zabrinuti zbog asteroida, ima snagu poput 24 atomske bombe

Telegraf - 23.09.2023

NASA je provela sedam godina pokušavajući da spreči Benu , asteroid viši od Empajer stejt bildinga, nazvan po vatrenom bogu ptica drevnog Egipta, da se kataklizmično sruši na Zemlju, prenosi Daily Mail . Dok su Benuove šanse za udar samo 1 prema 2.700, što je više od pet puta ...

Sutra se u pustinju u SAD-u spušta sonda s uzorkom s asteroida Bennu

Index.hr - 23.09.2023

NASA-INA svemirska kapsula koja donosi uzorak stjenovitog materijala uzetog s površine asteroida Bennu prije tri godine trebala bi se sutra spustiti padobranom na Zemlju u američkoj saveznoj državi Utah. Vremenska prognoza je povoljna i robotska letjelica OSIRIS-REx na putu je ...

Kapsula s uzorkom asteroida Bennu sletjela u Utah

Al Jazeera - 24.09.2023

Bude li uspješna, misija OSIRIS-REx, zajednički projekt NASA-e i Univerziteta Arizona, donijet će na Zemlju treći uzorak asteroida do sada. Svemirska kapsula NASA-e, koja donosi uzorak stjenovitog materijala uzetog sa površine asteroida Bennu prije tri godine, trebala bi se u ...

Astronomija: NASA iščekuje uzorak asteroida Benu, koji se smatra najrizičnijim po Zemlju

RTCG - 24.09.2023

Džonatan Amos - Dopisnik iz oblasti nauke, Dagvej, Juta [ BBC ] 12:06 Uzorak tla sa ovog asteroida stići će na našu planetu u kapsuli koja će proleteti nebom iznad američke države Juta, a biće ispuštena iz letelice Oziris-Reks.

NASA iščekuje uzorak asteroida Benu, koji se smatra najrizičnijim...

Vijesti.me - 24.09.2023

Sedmogodišnja svemirska misija ispitivanja nebeskog tela, koje naučnici opisuju kao najopasniju stenu po Zemlju u Sunčevom sistemu, uskoro će doći do dramatičnog završetka. Letelica Oziris-Reks donosi na našu planetu uzorak „tla" sa površine asteroida Benu.

Astronomija: NASA dočekala uzorke „najopasnije stene" po Zemlju

BBC - 25.09.2023

Letelica Oziris-Reks donela je na Zemlju uzorak sa površine asteroida Benu koji se smatra „najopasnijom stenom u Sunčevom sistemu". Naučnici Američke svemirske agencije (NASA) uzeli su kapsulu koja se prizemljila u pustinji u državi Juta.