TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Strašne slike iz kampa Lipa kod Bihaća: Migranti se peru s nekoliko boca hladne vode, goli, dok stoje na snijegu

Dnevnik.hr - 14.01.2021

U kampu Lipa kod Bihaća u BiH trenutno boravi oko 900 migranata. Nakon što je dio šatora izgorio, vojska je postavila nove. Snijeg koji pada dodatno otežava situaciju jer su migranti najčešće na otvorenom, promrzli i bez adekvatne odjeće i obuće.

Migrantska kriza širi opasne pretnje

Danas - 14.01.2021

Komisija za bezbednost FBiH zbog migrantske krize danas će se sastati po hitnom postupku, a na sastanak su, kako prenosi portal klix.ba, pozvani svi relevantni zvaničnici od državnog preko entitetskog i kantonalnog do gradskog odnosno opštinskog.

Balkanska ruta evropskog novca

DW - 13.01.2021

Devedeset miliona evra ušlo je u BiH u poslednje tri godine za pomoć migrantima. Stanje na terenu nije u skladu s tim iznosom. DW je istraživao gde je to utrošeno. Ključne institucije u BiH odbile su da govore o utrošku.

POMOĆ ZA MIGRANTSKU KRIZU Direktna podrška BiH institucijama iznosi 3,3 miliona evra

Blic - 13.01.2021

Evropska unija je od juna 2018. godine doznačila Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) 76.851.217 evra za projekte rešavanja migrantske i izbegličke krize u BiH, a kroz direktnu podršku institucijama BiH utrošeno je 3.398.679 evra.

EU: Cilj postignut – 750 migranata u kampu „Lipa“ u šatorima s grejanjem

Danas - 13.01.2021

Šef delegacije EU u BIH Johan Satler objavio je danas da je postignut prvi važan cilj u vezi sa zbrinjavanjem migranata u kampu „Lipa“ kod Bihaća. „Prvi važan cilj je postignut, 750 migranata i izbeglica smešteno je u šatore, koji se greju, u Lipi“, napisao je Satler na Tviteru, ...

Vlasti BiH poklekle pred migrantskom krizom

Politika - 13.01.2021

Sarajevo – Nadležne institucije u BiH i dalje nemaju adekvatno rešenje za smeštaj nekoliko stotina migranata od kojih mnogi, dok čekaju potpuno osposobljavanje kampa „Lipa” nadomak Bihaća koji je stradao u nedavnom požaru, borave na otvorenom.

Republika Srpska bez konsekvenci odbija migrante

R.S.Evropa - 13.01.2021

Nepoznati muškarac mi je, zbog fotografije s jednim od migranata, napisao da bi mi odsjekao glavu, ne samo meni, već i svim migrantima i svim dušebrižnicima, kako ih je on nazvao. Jako su česte različite uvrede na moj račun, kad god objavim nešto što se tiče migranata ili ...

Dedić: Populizam ASDA sličan politikama iz prošlosti

Vijesti.ba - 13.01.2021

Na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatrana je Informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za august 2020. koju je sačinilo Ministarstvo sigurnosti BiH.

IOM objavio kako i koliko je novca potrošeno na migrante

Vijesti.ba - 13.01.2021

Međunarodna organizacija za migracije u BiH (IOM) objavila je koliko su dobili novca od Evropske unije za migrantsku krizu u BiH te koliko je i na šta potrošeno. Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini još od juna 2018.

Gradonačelnik Bihaća: 'Bira ni u kojem slučaju ne može opet biti korištena kao migrantski kamp'

24sata.hr - 13.01.2021

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić odbio je u srijedu u razgovoru s voditeljem Izaslanstva Europske unije u BiH J ohannom Sattlerom mogućnost da se ilegalni migranti smjeste u kamp Bira u ovom gradu iako ima najbolje uvjete te je potpuno izgrađen i opremljen sredstvima Unije.

Evo koliko je novca izdvojeno za migrante u BiH i na što je sve potrošen

Dnevnik.ba - 13.01.2021

Međunarodna organizacija za migracije u BiH (IOM) objavila je koliko su dobili novca od Europske unije za migrantsku krizu u BiH te koliko je i na što potrošeno. Europska unija je tako od lipnja 2018. godine za IOM ili putem IOM-a doznačila 76.851.217 eura, a do prosinca 2020.

RS bez posljedica odbija migrante i Evropsku uniju

Vijesti.ba - 13.01.2021

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je danas tokom posjete privremenom prihvatnom centru Lipa rekao kako migrantska kriza dobija dimenziju političke krize i da se traži mehanizam kako bi se migracijama upravljalo na cijelom teritoriju BiH.

IOM objavio koliko su novca potrošili na migrante

Avaz - 13.01.2021

Međunarodna organizacija za migracije u BiH (IOM) objavila je koliko su dobili novca od Evropske unije za migrantsku krizu u BiH te koliko je i na šta potrošeno. Evropska unija je tako od juna 2018. godine za IOM ili putem IOM-a doznačila 76.851.217 eura, a do decembra 2020.

Cikotić: Migrantska kriza u BiH prerasta u političku

Vijesti.ba - 13.01.2021

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) Selmo Cikotić u srijedu, 13. januara tokom posjete privremenom prihvatnom centru Lipa... ... na sjeverozapadu BiH, kazao je kako migrantska kriza dobija dimenziju političke krize i da se traži mehanizam kako bi se migracijama ...

Sattler u Lipi: Prvi važan cilj postignut

Vijesti.ba - 13.01.2021

Prvi važan cilj je postignut, 750 migranata i izbjeglica smješteno je u grijane šatore u Lipi, napisao je ovo na Twitteru Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH, nakon posjete migrantskom kampu Lipa kod Bihaća.

Fazlić na sastanku sa Satlerom i ambasadoricama: "Bira" ne može biti mjesto za zbrinjavanje migranata

Avaz - 13.01.2021

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić danas je održao sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johanom Satlerom (Johann Sattler), njemačku ambasadoricu Margret Uber (Uebber) i austrijsku ambasadoricu Ulrike Hartman (Hartmann).

Bira ne može ponovo biti migrantski kamp

Vijesti.ba - 13.01.2021

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić ugostio je danas ambasadora Johanna Sattlera, šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, te ambasadorice Njemačke Margret Uebber i Austrije Ulrike Hartmann. Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj migrantskoj krizi u svijetlu ...

Potresna fotografija iz kampa "Lipa": Kako migranti održavaju higijenu

Avaz - 13.01.2021

Situacija u migrantskom kampu "Lipa" dok se čeka na opremanje naselja svakim danom je sve teža. Dodatno usložnjavaju situaciju vremenske neprilike u Bihaću. Povodom toga, danas se oglasili i iz Danskog vijeća za izbjeglice, objavivši na svom Facebook profilu potresnu fotografiju.

Sattler, Cikotić i ambasadori stigli u obilazak kampa Lipa

Vijesti.ba - 13.01.2021

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, ambasadori Njemačke i Austrije u našoj državi, te brojni predstavnici međunarodnih organizacija stigli su... ... na lokalitet Lipa kod Bihaća, gdje će se i sami na terenu uvjeriti u životne i boravišne uslove ...

Satler, Cikotić i međunarodni predstavnici u obilasku kampa u Lipi kod Bihaća

Avaz - 13.01.2021

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler (Johann Sattler), ambasadori Njemačke i Austrije u našoj državi, te brojni predstavnici međunarodnih organizacija stigli su na lokalitet Lipa kod Bihaća, gdje će se i sami na terenu uvjeriti u životne i boravišne ...

Gradonačelnik Bihaća ne želi migrante u kampu koji je opremila Europska unija

Index.hr - 13.01.2021

GRADONAČELNIK Bihaća Šuhret Fazlić odbio je u razgovoru s voditeljem Izaslanstva Europske unije u BiH Johannom Sattlerom mogućnost da se ilegalni migranti smjeste u kamp Bira u ovom gradu, iako ima najbolje uvjete te je potpuno izgrađen i opremljen sredstvima Unije.

Sattler u Lipi: "Prvi važan cilj postignut"

Dnevnik.ba - 13.01.2021

Prvi važan cilj je postignut, 750 migranata i izbjeglica smješteno je u grijane šatore u Lipi, napisao je ovo na Twitteru Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH, nakon posjeta migrantskom kampu Lipa kod Bihaća.

Predložili migrantski centar u dvorištu Milorada Dodika

6yka - 13.01.2021

“Zašto SNSD (Dušanka Majkić) ne predlože prijedloge za rješavanje migrantske krize? Šta vam je prepreka? Prošli put na sjednici nije progovorila nijednu riječ o migrantskoj krizi, ali je zato pod znacima navoda herojski izašla pred novinare i na direktno pitanje novinara zašto ...